Ben de üniversite okuyorum ve elime lisede olduğundan daha çok para geçiyor, belki senin de öyle olur direkt umutsuzluğa kapılma. Burs çıkmazsa da ihtiyacın olduğu için krediyi mutlaka al. Büyük şehirlerdeysen belediyeler öğrencilere burs veriyor. Mesela İzmir bu sene aylık 400 lira veriyordu, İstanbul yılda 3 bin lira. İyi bir bölümde okursan, burs veren çok yer var gerçekten. Onun dışında çalışabilirsin, benim çoğu arkadaşım çalışıyor. İstanbul'da günlük işlerde 150 lira veriyorlar en az, diğer şehirlerde öğrenci için bu kadar iş alternatifi olduğunu görmedim ama çok detaylı bildiğim konular da değil.
Burslu olarak özel üniversite falan yazmazsan maddi durumun sıkıntı olmaz çünkü ülkede herkes şu an zor dönemlerden geçiyor. Öğrenciler kendi aralarında senin düşündüğün gibi sınıflandırmalar yapmıyor o yüzden. Mesela bu sene arkadaşlarla yemekhaneye gitmiştik, okuldan tanıştığımız bir kız da bizimle geldi. Neyse oturduk devlet üniversitesinde 3,5 liraya aldığımız yemeği falan yedik, sonra biz metroya giderken o kız 'ben arabayla geldim' dedi. Üstü açık spor arabası varmış
bizim üniversiteyi yazmasına da çok anlam veremedik ama sonuç olarak insanlar üniversitede böyle şeyleri daha az umursuyor.
Bir de üniversite öyle bir ortam ki, gerçekten kafa dengi birilerini bulmak daha zor o yüzden insanlar sosyalliğe daha aç oluyorlar ve herkes birileriyle tanışmaya daha hevesli. Dış görünüşe göre arkadaş seçen insanlardan zaten bir şey olmaz ve ben de o tarz muhabbetlerle ortaokulda karşılaştım sanırım en son.
Dediğim gibi kredi alırsan ve günlük ya da part time işlerde çalışırsan her öğrenci gibi yaşayacağını düşünüyorum. Yeni bir ortama gireceksin, istediğin kişi olmak için çok güzel bir ortam o yüzden sosyal fobi konusunu umarım aşarsın. İnsanları bu kadar önemseme, kendi yaşıtlarının olduğu bir ortam en son çekineceğin yer olmalı. Üniversiteye geçince birden herkes çok havalı, çok akıllı ya da güzel olmuyor. Dümdüz devam ediyoruz kaldığımız yerden.