Hayatım burda Türkiye’deki gibi ‘herkes üniversite okumalı’ diye bir kural yok . Meslek okulları var . Lise bittikten sonra meslek okullarına yöneliyorsun kalifiye eleman oluyorsun . Misal ; kuaför olmak istiyorsun ; meslek okuluna gidiyorsun 1 sene, 2 sene eğitim görüyorsun sonra kuaför oluyorsun, ya da sekreter olmak için .. ya da hemşire olmak için .. bunlar için üniversite okumana gerek yok. Meslek okullarına gidiyorsun, bu durumda Misal Türkiye’deki gibi binlerce insan üniversite mezunu olmuyor. öğretmen olup , atanamamazlık durumu ile karşı karşıya kalmıyor ...
Burda olsa öyle bir durum adamlar alımı durdurur , ellerindekileri eritir öyle devam eder tekrar almaya fakültelere ...
Türkiye’deki problem bence bu .. aslında herkes üniversite mezunu olacak diye bir kural yok, Türkiye’de eğitim sistemi öğretici olmadığı için ‘üniversite’ başka bir kapı olarak görülüyor . Burda sıradan bir lise mezunu , eminim Türkiye’deki bir çok üniversite mezunundan çok daha bilgili ama maalesef bunda insanların tabii ki suçu yok
çok üzücü ... sistem böyle ...
Job Center sadece yeni gelenlere değil herkese yardım eder . Bu yardımı ederken de kimseyi boş boş oturtmaz, iş bulur ve işlere yollar bir süre sonra sende çalışma niyeti yoksa , her işe bahane buluyorsan sana ‘bye bye’ der . Onun da yolları illaki vardır , yine almaya devam edenler var tabii . Bu arada job center’dan geçimini sağlayan bir insanın kirası da çok çok büyük ihtimal devlet tarafından ödenir . Devlete külfet (!) devlet kendi cebinden vermiyor tabii ki . Ben kazancımın yarısını devlete ödemek zorundayım . Yemin ediyorum yalan değil . Eşim avukat köpek gibi çalışıyor , 100 Euro kazanıyorsa neredeyse yarısını (en az %40 ama ona sorcam yazcam tekrar yanlış bilgi olmasın ) devlete veriyor . ben hamile halimle her gün 6’da kalkıyorum hava bugün sıcak (5 derece) şanslıyım . İşe gidiyorum. Deli gibi çalışıyorum , kimsenin 1 kuruşu geçmiyor boğazımdan.. insanlara maaşını veriyorum 160 saat çalışan ve eline 1100-1200 Euro kalan bir insan için her ay 2000 Euro para ödüyorum (sigortası -emeklilik kasası vergiler vs .) ama bu bedava hayat yaşayanlara isyan ettiğim için fesat -terbiyesiz ben oluyorum öyle mi ?
Durup durup aynı şeyi söylüyorlar ‚kadın dil öğreniyor’ öğrensin dil , kimse öğrenmesin demiyor . Öğrenirken keşke daha çok para kazanacağı ve insanlarla konuşabileceği iç içe olacağı bir iş yapsa
job center’dan aldığı paraya eş değer ! Hem dil öğrenmesi içinde pratik olur diyorum
Geçen hafta hastaneye gittim, kadın doğumcu bir kadın doktor Almanca bilmiyor resmen çat pat konuşuyor (yazayım hangi hastaneye gittiğimi Steglitz -Benjamin Franklin burda yaşayan gitsin, kendisi görsün
) yok o nasıl koskoca doktor hastanede çalışıyor ? İş bulmuş . Sen master yapmışsın , İngilizce biliyorsun ama iş bulamadın devletten yardım alıp temizliklere gidiyorsun ? Gerçekten güldürücü . Herkesin durumu başkadır , ama bu kişinin bahsettiği gibi değil yani olaylar ... kaldı ki konu sahibi B2 dilden bahsediyor. Bu seviye iş bulamamaya asla engel değil , hani burda yaşamayan bilemez ama yaşayan biri buna sadece güler , gülmüyorsa kendisi de o kafadadır :) beni taşlar
Kaldı ki İngilizce konuşmayan insan yok hele hele konu sahibi gibi donanımlı (!) insanların çalıştığı bir iş yerinde ...
Söylediğim şey çok net ; hastalık olur - sakatlık olur ne bileyim binbir türlü hal gelir insanın başına o bambaşka. Ama ben yeni geldim , ver bana para . E bulamadın mı iş , gir başka işte çalış . Sana temizlikten daha iyi iş imkanları var dedim , daha çok para kazanırsın dedim . Ama durup durup aynı laflar aynı açıklamalar .
Konu sahibi yıllar önce burda master yapmış . En az 2 sene , o zaman hayal kurmuş hep burda yaşamayı. Yahu hangi insan sadece hayal ile kalır insan Türkiye’de iken ‘ulan bir gün Almanya’da yaşayacağım’ dese bile gider bir kursa, bir yerlerden başlar bilmem ne .. burda 2 sene yaşamış , hep hayal kurmuş ama dil öğrenmemiş ?
Sonra evlenmiş Almanya’dan biriyle , 3 sene Türkiye’de yaşamışlar ama 3 sene sonra döneceklerini konuşmuşlar , o 3 senede de hiç bir şey yapmamış ... sorduğumuzda da ‘e hastaydım ‘ hımmmm geçmiş olsun ...
Ayrıca lafım sadece konu sahibine değil , bu hayatı yaşayan herkese .. kendisi taaa Mayıs ayından beri eşinin çalışmadığından -çalışmayı sevmediğinden şikayet eden biri ... adam Alman vatandaşı, bu yaşa kadar çalışmamış , şu saatten sonra da çalışmaz . Ama Alman hükümeti kimseyi aç açıkta bırakmaz nasılsa bizim gibi enayi çok var