İstanbul'un kayalık zeminlerindeki yerleşim alanlarında çok bir şey olmaz ama her ilçesi kayalık zemin değil, yumuşak zeminli yerleri de var, buna bir de binaların dayanıksızlığı, malzeme kalitesizliği eklenince ne olur kestirmek pek mümkün değil.Dünden beri bunu diyorum bende.
Göl kenarı hep dolgu ilk oralar gidicek denirdi ama 99 da yıkıntı olmamış mesela
Ben 99 da sarıyerdeydik taş orda her yer hasar bile çok çok nadirdi.
Enerji transferi olur da çevredeki illerden biz de etkileniriz diye kuş kafesini yanımda tutuyorum hemen alıp çıkabilmek için. Evde salmışken onu bırakıp çıkmak zorunda kaldığımı düşünmek bile içimi acıtıyor.
Bazı insanlar böyle. Hayvanları bir biblodan oyuncaktan farksız görüyorlar.
Oysaki onlar da can. Onlar da korkar onlar da acı çeker.
Benciller ne yazık ki. Sadece kendilerini düşünüyorlar. Onlardan başka herşey ölsün ne olacak!
AminEve girdiğimde koltuğun altında sinmişti, kızım diye seslendim öyle acı bir ses çıkardıki dizlerimin bağı çözüldü bir an, çok korkmuştu, koltuğu çektim kaçtı, gelmedi, epey uğraştım almak için, aşağı indiğimde terden sırılsıklamdım kutuya sokmak için epey mücadele ettim, koyamasaydım ne olurdu çıkmazdım o evden orası kesin. Ağzı dili yok onların, belki konuşabilseydi ya da seçme şansı olsaydı bizim evde yaşamak istemeyecekti. O hayvanlar bizim sorumluluğumuzdalar, evlattan farkı yok benim için, hep dua ederim Rabbim onunla sınamasın beni
İstanbul'un kayalık zeminlerindeki yerleşim alanlarında çok bir şey olmaz ama her ilçesi kayalık zemin değil, yumuşak zeminli yerleri de var, buna bir de binaların dayanıksızlığı, malzeme kalitesizliği eklenince ne olur kestirmek pek mümkün değil.
Dolgu alanlara güvenmiyorum, 99'da yaşanan depremde Gölcük'teki dolgu alanlarda neler olduğunu unutmak mümkün değil, ki jeoloji uzmanları yıllardır uyarıyor, 99 depreminden bu yana hem de, kaç rapor var, kaç makale var bununla ilgili.
Teknik yönünü, işin bilimselliğini bilemem dilimde dönmez onların mesleki tanımlarına fakat hep şunu diyorlar dolgu alanlardaki zeminler sıvılaşmaya açıkmış, 99 depremi sonrası kıyı çizgisi değişmiş, bu sebeple dolgu alan yapılması riskliymiş.
Ve diyorlar ki 99 depreminde yaşananlar buna bir örnekmiş, olası bir Marmara depreminde doğa verdiğini alır deniyor.
Acı ama alanında uzman kişilerin ortak fikri bu yönde
Ben o yüzden kıyıya yakın yerlerde oturmaktan, çok katlı binalardan çekiniyorum, ki 99 depreminde yaşadığım semt dozerle temel kazılacak bir yer değildi, ağır iş makineleriyle kayaları kırmadan temel kazamazsınız öyle sağlam zeminli ve 2 katlı binada üst kattaydım ona rağmen kıyamet koptu biz idrak edemiyoruz sanırım diye düşünmüştüm, gökyüzü kızıl, yıldızlar yere inmiş, evler yürüyor gibiydi
İstanbul'un kayalık zeminlerindeki yerleşim alanlarında çok bir şey olmaz ama her ilçesi kayalık zemin değil, yumuşak zeminli yerleri de var, buna bir de binaların dayanıksızlığı, malzeme kalitesizliği eklenince ne olur kestirmek pek mümkün değil.
Dolgu alanlara güvenmiyorum, 99'da yaşanan depremde Gölcük'teki dolgu alanlarda neler olduğunu unutmak mümkün değil, ki jeoloji uzmanları yıllardır uyarıyor, 99 depreminden bu yana hem de, kaç rapor var, kaç makale var bununla ilgili.
Teknik yönünü, işin bilimselliğini bilemem dilimde dönmez onların mesleki tanımlarına fakat hep şunu diyorlar dolgu alanlardaki zeminler sıvılaşmaya açıkmış, 99 depremi sonrası kıyı çizgisi değişmiş, bu sebeple dolgu alan yapılması riskliymiş.
Ve diyorlar ki 99 depreminde yaşananlar buna bir örnekmiş, olası bir Marmara depreminde doğa verdiğini alır deniyor.
Acı ama alanında uzman kişilerin ortak fikri bu yönde
Ben o yüzden kıyıya yakın yerlerde oturmaktan, çok katlı binalardan çekiniyorum, ki 99 depreminde yaşadığım semt dozerle temel kazılacak bir yer değildi, ağır iş makineleriyle kayaları kırmadan temel kazamazsınız öyle sağlam zeminli ve 2 katlı binada üst kattaydım ona rağmen kıyamet koptu biz idrak edemiyoruz sanırım diye düşünmüştüm, gökyüzü kızıl, yıldızlar yere inmiş, evler yürüyor gibiydi
O gece için anlatilan herşey efsane gibi gelebilir yasamayanlara ama ne yazık ki hepsi gerçekti. Gökyüzünün nasıl bir renk aldığını ben de görmüştüm yatağım cam kenarindaydi ve kaskatı kesilmiş haldeydim, yatagimin odanın ortasına kadar gelip tekrar hızlıca duvara güm güm diye defalarca vurduğunu, annemin çığlığını, babamın kardeşime ve bana seslenisini, beton sesini, o uğultuyu asla asla unutmam mümkün değil.Çok korkunçtu o gece, Haznedarda ablamın evindeydik teras katta, kuşların kendilerini cama vurup öldüğünü gördüm, ertesi gün terastan çuvalla kuş ölüsü topladık ve o ses, o uğultu korkunçtu...
99 yılına kadar böyle bir depreme tanıklık etmedim, eskiden de depremler oluyordu ama ufak ufak depremlerdi, ay sallanıyoruz deyip hayatımıza devam ettiğimiz küçük sarsıntılardı ama 99 depremini asla unutamamÇok korkunçtu o gece, Haznedarda ablamın evindeydik teras katta, kuşların kendilerini cama vurup öldüğünü gördüm, ertesi gün terastan çuvalla kuş ölüsü topladık ve o ses, o uğultu korkunçtu...
İyiz çok şükür, ama kızım çok korktu, bende o evde tek başına diye korktum. Gece yanında yattım, hiç uyku tutmadı, bütün gece okşadım saçını, öptüm, kokladım. Aklıma korkunç şeyler geliyorduçok geçmiş olsun.kiziniz iyi mi peki? yani 10 yaşında evde tek böyle birşey yaşamış olması cok üzücübiz yetişkinler bile baş edemezken..
Slm çok üzüldi ben ALLAH yardimci olsunÖyle böyle sallanmadık ....
Allah hepimizin yardımcısı olsun5 şiddetindeki artçıda binalar yıkıldı mı bilmiyorum ama eğer yıkıldıysa ağır hasarlı olanlar yıkılmıştır belki, benim tek bildiğim sabah bu artçı depremin olduğu, Kandilli'ninde 5.8, 5.9 şiddetinde artçılar olacağı yönünde uyarıları vardı.
Bende her sese uyandım üst kat birbirine sesleniyormus ev içinde ses geliyor.ona bile Allahım çığlık çığlığa kacisiyorlar heralde.deprem oluyorda ben algilayamiyotum demekki diyerek uyaniyodum.Ben de İzmirdeyim, iyiyiz çok şükür , gündüz parktaydık ama hava soğuk mecbur eve döndük, gece her sese uyandım dışarda yükses ses gelince araba geçince vs yüreğim ağzıma geliyor , eşimle çanta hazırladık dışarı da çıkmıyoruz binada hasar yok ama nolur nolmaz , çok korkuyorum, Allah enkaz altında kalanların yardımcısı olsun , çok zor çok
Nasıl çıkmış evden kızınız.yada napmis o anİyiz çok şükür, ama kızım çok korktu, bende o evde tek başına diye korktum. Gece yanında yattım, hiç uyku tutmadı, bütün gece okşadım saçını, öptüm, kokladım. Aklıma korkunç şeyler geliyorduAllah korudu bizi çok şükür, ama herkes bizim gibi şanslı olmadı haberleri izledikçe kafayı yemek üzereyim
Vallahi o rezidanslar da yasayacaktim aklımdan şüphe ediyorum artık oralara tasinirsam.
Güldüm ama haklılığınıza güldüm özellikle ultra lüks diye satılanlar kısmına:) bizim burası köyden kasabalaşmaya başlayan bir yer, haliyle boş arazi çok harıl harıl inşaatlar yapılıp özellikle gurbetçilere veya yabancılara satmaya uğraşılan bir bölge zira Ege'nin kıyılarındayız deniz, güneş, kum, temiz hava derken cazibesi artıyor.
O yüzden bizim buranın müteahhitleri sözde ultra lüks havuzlu villalarla rezidanslar yapmaya karar verdiler, zira hem daha pahalıya satabiliyorlar hem de vilaaaa rezidansss cepleri kadar ağızda dolduruyor onlar için
Ahhh ahhh bir görseniz ultra lüks havuzlu villalar bildiğiniz müstakil ev, müstakil evinizin bahçesine küvet koyun olsun size villa, hem inşaat hem iç malzemelerin kalitesizliğini size tarif dahi edemem, bir rezidans yaptılarmalzemeyi KK kadınlarına verseler daha güzel bir işçilik çıkarırdık eminim, rezidansa daha dışarıdan bakıyorsunuz memleket memleket olalı böyle rezidans görmemiştir içler acısı.
Babamın kardeşime ve bana seslenisi kısmında gözyaşlarıma hakim olamadimO gece için anlatilan herşey efsane gibi gelebilir yasamayanlara ama ne yazık ki hepsi gerçekti. Gökyüzünün nasıl bir renk aldığını ben de görmüştüm yatağım cam kenarindaydi ve kaskatı kesilmiş haldeydim, yatagimin odanın ortasına kadar gelip tekrar hızlıca duvara güm güm diye defalarca vurduğunu, annemin çığlığını, babamın kardeşime ve bana seslenisini, beton sesini, o uğultuyu asla asla unutmam mümkün değil.
Bizim müstakil ev. Hemen kapıyı açtı çıktı sokağa. Evin önünde durdu. Üst kattan da kayınvalidem, Allah razı olsun, hemen aldı kızımı sokaktan. Bizi terasta oturup beklediler.Nasıl çıkmış evden kızınız.yada napmis o an
Evet o maalesef8.25 gibi beni uyandiran bu sarsıntı olmuştu kapıya koşmuştukk o mu acaba ki
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?