kuzum bende sana bunu buldum.
Folikül kisti; kadın yumurtalığı içinde bulunan sıvıdan meydana gelen, genellikle boyutu 2 – 4 cm arasında değişen ince duvarlı küçük keseciklerdir. Henüz ergenliğe girmemiş ve
menopoz dönemine girmiş kadınlarda çok nadir olarak görülür. Yumurtlama döneminde folikülün çatlamayarak içindekileri dışarı atmaması sonucu oluşur.
Folikül kistleri çoğu zaman tıbbi anlamda zararsız olarak değerlendirilir. Çok nadir koşullarda rahatsız edici belirtiler yaşanırsa, özel tıbbi bir müdahale ile alınırlar. Genellikle yaşanan
yumurtalık kisti türü olan basit kistler sınıfına girerler.
Folikül kisti ağrı yapar mı? Folikül çatlamayarak içindekileri atmaması, yani yumurtlamanın tamamlanmaması nedeniyle folikül kist regl gecikmesine neden olabilir. Folikül kisti basit ve ufak kistler olduğu için torsiyon, yani dönme ya da burkulma gibi komplikasyonlar olmaz. Ancak nadir de olsa rüptür, yani patlama ya da yırtılma meydana gelebilir. Bu durumda folikül içinde bulunan sıvı karın boşluğuna geldiği için batın bölgesinde şişlik ve çok şiddetli kasık ağrısı meydana gelebilir.
Folikül kisti fonksiyonel kistlerdir. Kadınların her ay normal yumurtlama fonksiyonlarına bağlı oluşabilecek kistlerdir. Bu nedenle kadınların yumurtlama yaşadıkları dönemde ortaya çıkabilecek ama kısa zaman içinde kaybolabilecek kistlerdir. Kanser ya da başka bir hastalıkla ilgileri de yoktur.