Şizofreni hastalığı ve hasta yakınları paylaşım/bilgilendirme köşesi

Ben de kardeşimi acaba şizofren mi korkusuyla okuduğu üniversite profesörüne götürürken canımdan can gitti. O dönem 20 sene yaşlanmışımdır, o kısacık dönemde. Ağır depresyon tanısı konulunca rahat bir nefes almıştım. 1 sene uğraştık, tamamen düzeldi benden daha sağlıklı şimdi. Allah tüm hasta ailelerine sabır, hastalara şifa versin.. şizofren olsaydı ne yapardım bilmiyorum. Sanırım tüm hayatımı ona adardım. Hatta sanmıyorum eminim bundan.
Yazılanlar çok etkiledi beni çok..

benım sorunum bıraz uzun kısaca anlatmaya calısacagım benım kayınvalıdemle ılgılı kayınvalıdem bayagı zaman once komple vucudu yanmıs ve aylarca yogun bakımda yanık tedavısı gormus agrıları cok oldugu ıcınde morfın vermısler.sonra kayınpederım bellı zaman once kayınvalıdemı aldatmıs ve kayınvalıdem paronoyak bır ınsan olmus ıs yerınde kadınla gormus ve esının ısınden emeklı olması ıstemıs ve donem donem kaynanam ve kayınpederım yıollar gecmıs olmasınına ragmen bu olaydan kavga edıyolar kayınvalıdem durup durup esıne bu konuyu getırıp gozu hırs ve kavgacılıktan baska bırsey gormuyor bu olayları anlattım cunku bellkı suankı tavırları bunlara gecmısınde morfın alması esının aldatmasına baglıdır dıye yazdım genelım sımdıkı tavırlarına benım 2 evlılıgım bu evlıgım ve kayınvalıdem dulum dıye benı ıstemedı ve sevmedı 3 tane oglu var kayınvalıdenın 2 eltıme sureklı benım yalan soyledıgımı yalancı oldugumu soyluyormus arkadamdan ve ıfıtarlar boyutuna gelmıs olaylar ornek vereyım mesela hıc muhabbetım dogru duzgun olmayan bır ınsanla gecelerı o kızla konusuyor dul oldugunu bıle soylemıs demıskı ben kımseye ne soyledım nede o kızla muhabbetım yok en kucuk eltımı benım bırseyler anlatıp doldurdugumu dusunup o kız gıttı ne soyledıyse moralı bozuktu dıye olmayan laflar soyluyor eltım bunları yuzume vurmus bılıp bılmeden gozunle goremeden o kıza haksızlık edıyorsun dedıgınde aa sız bılmıyorsunuz dıye kıza bagırmıs ve bız 2 ay once kayınvalıdemın evıne tasındık bıraz maddı bırazda manevı sebeblerden bellı sure kalıp para bırıkım yapabılırz dıye ve kolılere esyalarımı koyduk onun evınde bır koseye dızdık olaya gelıcem bırgun kasık alıcam baktım benım kasıklar catallar dedım anne bunlar benımyemek takımımın aa dedım karıstı heralde karısma sansı yok cunku hepsı kolılerın ıcındeydı mecburen kırmamak ıcın suclamamk ıcın ole dedım oda aa karısmıs dedı neyse dedım sonra esyalarımı almıs kendı dolabınmda saklamıs sonra el blendırı almıs kendıme aldım dedı hepsıne bırsey demedım ve en ılgınc kısmıda 20 25 tane camasır varken suan 3 tane kalmıs camasırları attıgını dusunuyorum bu haraketlerını nıye yaptgını bılmıyorum ve eskıden evıme geldıyınde evımden lıfımı almıs bu tasındıgımız zaman gordum obur eltılere yapsa onlar soylerdı onlardan hıc duymadım bu davranısları ne anlama gelıyor acaba her bır esyamı gorunce cıldırıyorum esımın korkusundan kavga yada hesabını soramıyorum ıcıme atıyorum hayrete dusuyorum bana yardımcı olun ve bu kadında bırsey daha dıkkatımızı cektı bırr komsunun cıcıklerın arasına ısık led koymus gunes enerjı alıyor gece ıusık veren bırsey o evde nur var bak ısık var orda goruyormusunuz dıyor kımı gorse bılmıyorum ama kolılerımı adamların tasırken yırttıgını actıldıgını soyluyor sordugumdada ne yapmaylım yada bu durum nedır

Okudukca agladim, agladikca okudum.
Allahim bin bin bin sabir versin bu hastaligi ceken ve yakinlarina.
Yazi sayesinde bilgilendirildik, Allah razi olsun.
Ve hikayedeki anne nasil bi annedirki: cennetler ayaklarinin altina serile bin defa yuz bin defa. Bide 2 cocugunu kaybetmesinin acisiyla..dusunemiyorum bile.
Su an gozlerim yaslarla dolu yaziyorm.
Ooff.

Tarif edilemez acı... Her satırını okudukça içim acıdı.... Bazı satırları sanki bizim evimizde yaşanan acıları kaleme almış

Rabbim yuvalarından mutluluğu eksik etmesin. Çok sevindim...

Nihil sen yüreği Kocaman , iyi kalpli bir ablasın. Rabbim kardeşinin senin , ve tüm hastaların elinden tutsun... Ne yazıkki insan sağlığından önce para çok önemli.... Kelimeler kifayetsiz. Çok üzgünüm çok...

Nihil seni çok seviyorum... 2 gündür Aysel ablam , Serdar , kardeşin ve sen ....bizimle beraber yaşadınız.... Sizler ne kadar güçlü insanlarsınız....Maşallah süphanallah.... Rabbim hepimizin yanında olsun....

Nihil seni ve kardeşini merak ediyorum. Yazını yazdığından bu yana aylar geçmiş, kardeşin Nasıl Can'ım? Sen nasılsın?

Aysel ablayla telefonda konuşma şerefine layık oldum. O kadar Mutlu oldum ki, mutlaka yanına ziyarete gideceğim

dün sayfada gördüm bugün yine de şansımı denedim araştırdım sordum kitapçılara netten bakındım ama bulamadım keşke yeniden basılsa. siz yayınladığınızı yazmışsınız bugün okudum onu da burdan bende okuayacağım ama sonuna dek sanırım yayınlamanız münkün değildir sayfaları

kizlar, merhaba. babam sizofreni hastasi, hem kendisi icin hem dd bizler icin biraz zor. surekli biz soyluyoruz yapmasi gereken seyleri. ancak en buyuk sorunumuz temizlik. banyo yaptiramiyoruz. ben sinir krizi gecirmek uzereyim artik bu yuzden. evimiz her daim temizdir, annem de oldukca titizdir. tamam babam rahatsiz olabilir ama kavga etmek zorinda kaliyoruz her seferinde banyo konusunda.
15 gunde 1 kez igne vurulmasi gerekiyor, onu da surekli biz hatirlatiyoruz. 10000 kere soyluyoruz, sonrasinda da kendisi gidip saglik ocaginda yaptiriyor ama 15 gun oluyor 20 gun.
doktor ( ege uni) antidepresan ve hareketlerindeki gariplik icin ilaclar vermisti, bi tanesi bitti digerinden dd sadece 3 tane icmis. ben icmicem bunlari diyor.
eger boyle devam ederse, doktor manisaya yatiracagini soylemisti.. hayati bize de zindan ediyor anlatsam roman olur. ben de tip 1 diyabet hastasiyim, ister istemez etkileniyorum ama orda da yatmasini istemiyorum. doktor randevusu var ama bana gore durumu ic acici degiil..

bu durumlari kismen de olsa yasayan insanlar fikirlerini paylasirsa sevinirim

Eşimin ablası şizofreni. Ordan biliyorum ilaçlarını düzenli kullanması gerekiyor. Düzenli kullandığında normal bir insan gibi olmasa da hayatına devam edebiliyor. fakat düzenli kullanmazsa dediğiniz gibi hayatı zindan edebilir. o yüzden ne yapın edin düzenli kullandırın ilaçları. Eşimin ablası birkaç ay hastanede yattı ve orda doktorlarn değimiyse sürekli beyninin başka şeylerle meşkul olması gerekiyormuş. şuan ilaçlarını düzenli kullandığı ve devletin bu tip hastalara açtığı hobi kurslarına gidiyor ve kendi işini kendi yapabiliyor.

işiniz zor ama herşey bir sınav, biraz isyan ediyorsunuz haklı olaraktan belki, ama herşey biz insanlar için, sizin de sınavınız buymuş. bunlara kızmamanız gerekiyor. hiçbirini bilinçli yapmıyor. banyosu olsun ilacı olsun. iğnesine neden tek başına gönderiyorsunuz refakat etmiyorsunuz? kendisi geciktiriyor üzerinde durmuyorsa sizin elinden tutup götürmeniz gerekiyor. o sizin gibi normal sıradan bir insan değil neticede. bin kere de on bi kerede söylemeniz normal. bana sanki biraz kendi haline bırakmışsınız gibime geldi bu yazınızda. oysa çocukmuuş gibi sahip çıkmanz gerekiyor demek ki. sizin de başnıza gelebileceğini unutmayın. o zaman sizde sabırlı evlatlar dilersiniz kendinize. siz sinir krizi geçirmek üzereyseniz siz de psikiatriye gidip destek alın. inanın babanız keşke şeker hastası olsaydı eminim bunu şu an ki durumuna tercih ederdi şayet aklı erseydi. yazınıza daha çok sizin sabırsızlığınız karşısında üzüldüm. şikayet ediyorsunuz gibime geldi. yazılarda yanlış anlaşılabiliniyor insan yanlış anladıysam özür dilerim. ve Allah sizede yardımcı olsun başta babanıza.

Merhaba nihil hanim yazdiklarinizi okudum size cok tesekkurederim 1999 senesinde ablam evlendi tam 19 yaşındaydı annem ve babam hic evlenmesini istemedi ama ablam evlenme konusunda cok israrliydi dinlemedi babamda musade etti. Babam evlatlarina cok duskun bir babaydi ablami Bursaya gurbete gonndermek istemedi cok civil civil neseli sevgi dolu bir genc kizdi evlendikten sonra gurrbet pek yaramadi ablama enistemde bir kac kez siddet uygulamis o aralar kiskanclik yapiip evden disariya cikarmamak ablami turbana soktu ve hic kimseyle pek gorusturmedi ablam biraz depresyona girdi evleneli 1 yil olmustu ablam cok degisti icine kapandi bende ufaktim ablami anlayamiyordum zaten bana anlatamiyordu annemle dertlesiyordu annemm babama anlatirken bazi seylere kulak misafiri oluyordum babam kizin geçimi yok alalim diyordu annem olmaz oyle sey araya girmeyelim diyordu ama ablam gunden gune degisiyordu bir gun telefonda kayinvalidem beni zehirliyor beni istemiyor büyu yapiyor evden muskalar cikiyor gece beni rahatsiz ediyorlar falan demeye basladi hatta doģumuna yakin okullar tatil olmustu ben ablama yardima gittim onun hareketleri beni korkutmaya baslamisti geceleri kalkip konusuyordu kendi kendine surekli tedirgindi huzursuzdu ve enistemle kavga ediyorlardi bende babami aradim manisaya hastahaneye getirdik şizofren dediler biz hić inanmadik cunku ablaam saglikliydi ne olduysa 1 yil icinde cok hizli bir sekilde oldu ben cok uzuluyordum ufacik bebegi vardi babama ne olacak diyordum agliyordum ablam beni cok korkutuyordu 2003 yılinda babam vefat etti ve ablam bunu kaldiramadi esinin ailesini babamin olumunden sorumlu tutuyordu aslinda babam eceli ile kalp krizi sonucu ölmüştü ablamin hastaligi babami bitirmişti ćok zor gunler gecirdik ablamin ataklari cok zor oldu bir anlatsam bunlar yaşadiklarimizin bir kismi ve ablam o ataklari yasarken ikinci cocugunada hamile kaldi ilac alamadiği icin cok hasta oldu hamileliginin son bir ayıni agzina tek bir lokma almadan gecirdi ne su icti ne yemek yedi hergun rabbime yalvardim ne ablama ne yigenime birsey olmasin diye ozellikle ablami hastahaneye yatirdigimiz o anlar gozumun onunden hic gitmiyor oglunu gormek istiyor hastahaneye almadiklari icin disaridaki demirlerin arkasindan uzaktan gormesi bana kardesim cikarin burdan oglumu istiyorum diyerek aglamasi yalvarmasi o kadar zor gunlerdiki allah dusmanima dahi yasatmasin . Ablam hastalikla zorluk cekerken bizim ona yardim edemeyerek izdirap cekmemiz cok zordu. Yazilanlari okudukca bizim yasadiklarimiz ve aslinda bizim gibi bir cok insanin oldugunu ogrenmis oldum ve baska acidan baktim. Size bu paylasiimlariniz icin tesekkurederim ve ablam suan ilaclarini duzenli kullandigi zaman iyi cok sukur evlatlari ile iyi zaman zaman ataklar oluyor o donemler zorlaniyoruz ama yinede cok sukur eskisi kadar agir olmuyor. Bende paylasmak istedim yasadiklarimi.

Gecmis olsun cok uzuldum gercekten, ablan hala kocasi ile beraber mi yasiyor?

Gecmis olsun cok uzuldum gercekten, ablan hala kocasi ile beraber mi yasiyor?
Cok tesekkurederim ama gercekten keske gecebilecek bir hastalik olsa malesefki omur boyu surecek bir rahatsizlik. Evet ablam hala esi ile birlikte yaşıyor enistem onu oyle kabulleniyor arada bir rahatsiligi yukseldigi donemlerde anneme geliyor bosanicam diye kaliyor bir hafta sonra tekrar kendisi ben kocami seviyorum diye geri donuyor. Aslinda enistem onu bu kadar kiskanmasaydi depresyona sokmasaydi belkide ablam boyle olmazdi yada ablamin kaderiydi bu bilmiyorum ama hep hayatimizda keskeler belkiler vardir. Bende bilmiyorum. Ablamin cocuklugumdaki hatirladigim ablam boyle olamazdi beynimde hep o halleri canlaniyor hic unutamiyorum ve cok sasiriyorum civil civil kipir kipir bir kizdi o yuzdn hic sindiremiyorum bu durumu kabullenmek istemiyorum.

Tabiki iğnesini bilmemnesini siz hatırlatacaksınız.Siz şizofreniyi anksiyete bozukluğu falan sanıyorsunuz heralde..can güvenliğiniz olduğuna şükredin ve bu hastalığu bu kadar hafife almayın..

Tabiki iğnesini bilmemnesini siz hatırlatacaksınız.Siz şizofreniyi anksiyete bozukluğu falan sanıyorsunuz heralde..can güvenliğiniz olduğuna şükredin ve bu hastalığu bu kadar hafife almayın..
Tavriniz cok kaba. Onunla evde yasayan biziz, siz degil. Cok sukur sizofreniyle anksiyetenin ayni sey olmadigini biliyorum, ayrica da yasiyoruz.
Hastaligi hafife falan da aldigimiz yok. Kendisi hastaneye zor kaldirilmisti. Annem evde tekken, onu öldürmeye kalktigindan. Ama sizin de dediginiz gibi, biz hafife aliyoruz biz bir sey bilmiyoruz. bilen sadece sizsiniz

Sizofreni hakkinda ne kadar bilginiz oldugunu bilmiyorum ancak onun da cesitleri var inanin, ve her gecen gun doktoru da daha kotuye gittigini belirtiyor. Her nyse, sikayet ediyorum zaman zaman, cunku ben de insanim, ama dogru ama yanlis.
Igne konusunda da kendisi kimseyi istemiyor, cunku ona gore zaten o hasta degil. Gereksiz seyler bunlar.
Zaten genetik de oldugundan, bizim de basimiza gelebilir, bunu 'bir saniye' bile zaten unutmuyorum./ unutmuyoruz. Cunku o kendi dunyasinda yasarken, bizim de dahil oldugumuz gercek dunyada kendimizce yasam mucadelesi veriyoruz.
Yorumunuz ve yaklasiminiz icin tesekkur ederim, iyi gunler.

Ne biçim konuşuyorsunuz can güvenliğimiZ olduğuna sukredin falan diye sizofren hastalarını otekilestirdiginize göre hiç bir bilginiz yok bu hastalık hakkında!

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…