sizce insanın evlendiği kişi..kaderi mi? yoksa kendi tercihi midir?

kişin kaderi midir? kişini kendi tercihi midir?

• Ankete Katılan
    75
  • Anket Kapalı .
Kader, Allah'ın olmuş ve olacak her şeyi bilmesidir. Bu açıdan insanların iradesini ilgilendiren konularda insan iradesine bırakılmıştır.

Kaderi ikiye ayırabiliriz: ızdırari kader, ihtiyari kader.

"ızdırari kader"de bizim hiçbir tesirimiz yok. O, tamamen irademiz dışında yazılmış. Dünyaya geleceğimiz yer, annemiz, babamız, şeklimiz, kabiliyetlerimiz ızdırari kaderimizin konusu. Bunlara kendimiz karar veremeyiz. Bu nevi kaderimizden dolayı mesuliyetimiz de yok.

İkinci kısım kader ise, irademize bağlıdır. Biz neye karar vereceksek ve ne yapacaksak, Allah ezeli ilmiyle bilmiş, öyle takdir etmiştir. Sizin sorduğunuz soruda bu alanda müzakere edilmektedir. Yani siz bir aday tipi belirliyorsunuz ve arıyorsunuz. Allah’ta sizin istediğiniz vasıflara sahip birkaç kişiyi önünüze çıkarıyor. Sizde bunlardan birini iradenizle beğenip kabul ediyorsunuz. Alah’ın alacağınız eşin kim olduğunu ezelde bilmesi kader, fakat sizin iradenizle seçmeniz cüz’i irade dediğimiz insanın sorumluluk sınırlarıdır.

Evlilik de irademize bağlı olan ihtiyari kader kısmındandır. Yani insan kimi ister, kimle evlenirse o kaderi olur.

bence o insanın elinde değil diğerlerini bilmem ama nasip diye bişey var ya herkezin bir nasibi var onuda rabbim belirlemiş ızdırari kader bence bu evlilik işi...yoksa herkez neden istediğiyle evlenemiyor...bir şer oluyor bakmışsınki başkasıyla evlenmişsin hemde hiç aklından bile geçmeyecekle...işte bu nasiptir yani kadere yazılmış kişidir.

[/COLOR]

bence o insanın elinde değil diğerlerini bilmem ama nasip diye bişey var ya herkezin bir nasibi var onuda rabbim belirlemiş ızdırari kader bence bu evlilik işi...yoksa herkez neden istediğiyle evlenemiyor...bir şer oluyor bakmışsınki başkasıyla evlenmişsin hemde hiç aklından bile geçmeyecekle...işte bu nasiptir yani kadere yazılmış kişidir.
İnsan evleneceği kişiyi kendi iradesiyle mi seçiyor, yoksa Allah mı (cc) belirliyor?

Evlilik büyük ölçüde insanın kendi tercihinin geçerli olduğu kader sınıfına girer.

İnsanların çoğu, evliliğini kendi düşünce yapısına uygun kişiyi tercih ederek gerçekleştirir. Eş seçiminde kişinin iradesinin belirleyici olduğunu Peygamberimizin (asm) eş seçiminde dikkatli davranılmasını tavsiye eden hadislerinden de anlıyoruz. Eğer evlilik meselesi kendi seçimimizle olmayıp, kaderde yazılı olduğu için zorla olsaydı, eş seçiminde dikkatli olmayı tavsiye eden bu hadislere gerek duyulmazdı.

Bazı evlilikler sanki evlenen şahısların hiç etkisi olmaksızın tamamen nasip işi olarak görülse de aslında altında yine insanın iradesi yatmaktadır. Çünkü insanın geçmişinde yapmış olduğu hata ya da güzel davranışları ve ağzından çıkan sözleri, geleceğine bir zemin hazırlamaktadır. Mesela Hz. Yusuf (a.s) su üzerinde kendi güzelliğini görünce “acaba köle olsam kaça satılırdım?” demiştir. Onun bu sözleri ise; kaderine fetva vermiş ve gelecekte köle olarak satılmasına sebep olmuştur. Bundan anlaşılıyor ki insanların söz ve davranışları sadece evlilikte değil tüm geleceğinde belirleyici olmaktadır.

Mesela komşumuz olan bir karı-kocanın kavgasına şahit olduğumuzda veya buna benzer bir haber duyduğumuzda hemen yorumlar yapmaya başlarız. Ve;“ Ben o adamın yerinde olsam şöyle yapardım” veya; “benim kocam bana asla böyle bir şey yapamaz, ben kendime laf söyletmem!” gibi neticesi düşünülmeden sarfedilen cümleler dua hükmüne geçtiği için başa bela bir koca ve başa bela bir kadının kaderde karşımıza çıkmasına sebep olabilir.

Bununla beraber kesinlikle insan iradesinin etkin olmadığı ve birçok hikmetler için tamamen Allah’ın iradesiyle gerçekleşmiş evliliklerin olması elbette mümkün. Bu durumda olan insanlar “ben bu evlilikten sorumlu değilim” düşüncesine girmeden eşlerine olan vazifelerini hakkıyla yerine getirmeye çalışmalıdırlar. Bunun bir imtihan olduğunu düşünüp hikmetlerini ve güzel neticelerini düşünmek gerekmektedir. Mesela Hz. Asiye annemiz firavun olan eşini kendisine Allah’ın bir imtihanı görerek güzel bir sabır ile sabretmiştir. Bunun neticesinde ise cennette Peygamberimiz’e (asm) eş olmak gibi bir makama layık görülmüştür

Alıntı.

Yani burdan şunu anlıyoruz ,yani en azından ben şunu anladım,tamamen kader Allahîn takdiri olduğu durumlarda var ,fakat evlilik kişinin cüz'i iradesine bırakışmış,bir durumdur,Bazen de, ya bir şükür, yada sabırla imtihan olmaları için, kulun cüz-i iradesi karışmaksızın, Allah iki kişiyi karşılaştırır ve onları birbirleriyle evlendirir. Eğer bu evlilik güzel bir evlilik olmuşsa, bu, kadın ve erkekten şükrün istenildiği bir nimettir. Eğer bu evlilik kötü bir evlilik olmuşsa, bu evlilik, sabrın istendiği bir imtihan olur. Erkek kadınla, kadında erkek ile imtihan edilir.
Demek ki, yapılan bütün evliliklerde kulların cüzi iradeleri esas alınmamaktadır.

Yani her iki durum da yerine göre doğrudur gibi birşey anladım ben,cüz'i irademizle birşeyi talep ediyoruz,olup olmamasına göre bu da bir imtihan,ya da bizim hiç beklediğimiz bir evlilikte olabilir bu da imtihan,ama herkesim imtihanı da farklıdır.

Evlilik kesinlikle nasip işidir,bütün evlilikler insanın iradesi dışındadır asla diyemeyiz,kastettiğiniz buysa eğer.Kişinin imtihanına göre,ya kaderidir ,ya tercihidir.Anlatabildimmi bilmiyorum?

Son düzenleme:
kader karşıma 2 erkek cıkardı ama birini eşim yapma yolunda ilerletiyor..
hayırlısıyla eşimde olacak inş.

bende kader diyorum
ben erkeklerden kaçan biriydim diyebilirim çekingendim sevgili konularında sana birini bulalım diyenlere kızardım bigün eski çalıştığım işyerine eltim girdi işe girdiğinin 2.ci haftasında kaynım var tanışmak istermisin diye kabul ettim kaynımda senin gibi sessiz dedi eşimde aynısıymış resimlerimizi verdik görüştük şimdi 3.5 aylık evliyim

Son düzenleme:
bende kader diyorum
ben erkeklerden kaçan biriydim diyebilirim çekingendim sevgili konularında sana birini bulalım diyenlere kızardım bigün eski çalıştığım işyerine eltim girdi işe girdiğinin 2.ci haftasında kaynım var tanışmak istermisin diye kabul ettim kaynımda senin gibi sessiz dedi eşimde aynısıymış resimlerimizi verdik görüştük şimdi 3.5 aylık evliyim

:1hug:mutluluklar canım en güselini yapmışsınnopuyorumnanaktanzemuszemus

:1hug:mutluluklar canım en güselini yapmışsınnopuyorumnanaktanzemuszemus[/QU
amin cnm
eşim tanıştığımızda çalışıyodu çalıştığı fabrika kapandı sözlendiğimiz zaman çalışmıyodu düğünden sonra tatil dönüşü işbuldu o arada ustalarla ilgilendi evimizle çalışmıyo olmasına rağmen vazgeçmedim buna kaderden başka bişey denemez bence

:1hug:mutluluklar canım en güselini yapmışsınnopuyorumnanaktanzemuszemus[/QU
amin cnm
eşim tanıştığımızda çalışıyodu çalıştığı fabrika kapandı sözlendiğimiz zaman çalışmıyodu düğünden sonra tatil dönüşü işbuldu o arada ustalarla ilgilendi evimizle çalışmıyo olmasına rağmen vazgeçmedim buna kaderden başka bişey denemez bence

umarım agız tadını hep böyle devam eder canım benim..

hep mutlu olun inş...

İnsan bazen kaderini kendi belirler. Hatta çoğunlukla öyle bence önce kaderdir belki çıkar karşına ama doğruyu yanlışı biliriz yanlışı seçmekten alıkoyamayız kendimizi o zaman kendi seçimimizdir ama evlenir mutlu olamazsakta kaderimde bu da varmış deriz bence çok karışık bir konu hiç girmeyelim.

yaşanılanlar gösterdi ki, KADERRRRrrrrrrrr........kafamçokkarıştı

yaşanılanlar gösterdi ki, KADERRRRrrrrrrrr........kafamçokkarıştı

İnsan bazen kaderini kendi belirler. Hatta çoğunlukla öyle bence önce kaderdir belki çıkar karşına ama doğruyu yanlışı biliriz yanlışı seçmekten alıkoyamayız kendimizi o zaman kendi seçimimizdir ama evlenir mutlu olamazsakta kaderimde bu da varmış deriz bence çok karışık bir konu hiç girmeyelim.

teşekkürler yorum için kıslar

kaderdir benimde çocukluğum divriğide geçti 7 yaşımda babamın tayını memlketişmize çıktı ve tokata taşındık okulumu orda bitirdim 2005de kayseriye gittik ve ben 2007 de divriğiye atandım ve tekrar geldim ki babam bir daha divriğiye gelmemk için yemin etmişti sürekli beni tekrar götürebilmek için uğraştı ama olmadı hatta hastaneye ilk işe başladığım gün gördüm eşimi oda benden 2 gün önce başlamıştı işe ve dedimki keşkee bu benim sevgilim olsaydı aradan 2 yıl geçti ve biz nişanlandık ozamana kadar bunu ona hiç söylememiştim bu yazda düğünüm oldu kader işte yıllar sonra beni tekrar buraya getirdi ve eşimle karşılaştırdı :16:

kaderdir benimde çocukluğum divriğide geçti 7 yaşımda babamın tayını memlketişmize çıktı ve tokata taşındık okulumu orda bitirdim 2005de kayseriye gittik ve ben 2007 de divriğiye atandım ve tekrar geldim ki babam bir daha divriğiye gelmemk için yemin etmişti sürekli beni tekrar götürebilmek için uğraştı ama olmadı hatta hastaneye ilk işe başladığım gün gördüm eşimi oda benden 2 gün önce başlamıştı işe ve dedimki keşkee bu benim sevgilim olsaydı aradan 2 yıl geçti ve biz nişanlandık ozamana kadar bunu ona hiç söylememiştim bu yazda düğünüm oldu kader işte yıllar sonra beni tekrar buraya getirdi ve eşimle karşılaştırdı :16:

dimi ama..çok iyi olmuş...allah gönlüne göre vermiş canım:81::81::81:

Son düzenleme:
Back