Ben de nacizane bilgi ve tecrübelerimi paylaşayım sizlerle :)
6.aya başlıyorum. İlk ay 20mg, sonra hep 30mg kullandım, hala da öyle. Özellikle çenemde 1,5 yıl yoğun sivilce problemim vardı, yüzümün genelinde de çıkmaya başlamıştı artık ve zaten dr da roaccutane kullan deyince başladım. Bazı abartılan yerleri düzeltmek istiyorum.
Bu ilaç A vitaminidir. Yani sıradışı, korkunç bir madde değil. Neredeyse bütün ilaçlar karaciğerden geçer, metabolize olur, yani karaciğeri çalıştırır/yorar. Karaciğerde metabolize olan bir ilacı, mesela parasetamol denilen ağrı kesiciden çok fazla kullanırsanız o da karaciğerinize aşırı zarar verir. Yani sadece roaccutane karaciğere zarar veren bir ilaç değil.
Bu roaccutane, a vitamini türevi olan izotretinoinin en popüler ismi. Piyasada 4 tane ilaç var; Roaccutane, Zoretanin, Acnegen ve Acnetrend. Roaccutane ve Zoretanin 50 küsür lira. Doktorlar direkt roac. yazıyor eczacı da onu vermeye çalışıyor tabi ama eczacınızdan ısrarla eşdeğeri olan Acnetrend veya Acnegen isteyiniz, zira 10-15 liradır. Aynı etken madde sadece eşdeğer, muadil ilaç. Farklı ilaçlarmış gibi düşünmeyin hepsi aynı ilaç. Zaten eczacı kalkıp da size daha az etkili ya da ne bileyim kötü bi ilaç veremez, tedavi değişir o zaman değil mi?
Karaciğeri yoran, uzun süreli bir tedaviye başladığınız için biraz yediklerinize içtiklerinize dikkat etmelisiniz. Alkol, sigara, yağlı yiyecekler, kızartmalar, kola, bol şekerli gıdalar, A vitamini içeren sebze-meyveleri az tüketeceksiniz. Ama vücudunuz tolere edebiliyordur daha rahat davranırsınız yiyecek konusunda. Ya da tolere edemiyordur, ilaç biraz ağır geliyordur ya da karaciğer değerleriniz yüksek çıkıyordur o zaman gerçekten kendinizi sıkıp, ona göre bir diyete başlamanız gerekebilir. Bu da kişiden kişiye değişir. Bol bol su için, yeşil çay için. Mesela ben normalde günde 1-2 bardak su içerim, bana yeter, daha fazla içemem ama içmem gerekiyor. Bunun için bi sürahi suyun içine limon dilimleri, maydanoz kattım biraz beklettim. Tadı o kadar güzel olmuştu ki suyun, şişe şişe içtim neredeyse. Herkese tavsiye ederim.
Sonra bu ilacın yan etkileri var her ilaçta olduğu gibi. Kişiden kişiye değişir. Ama ilacı kullanmayı bırakınca geçer. Belki çok nadiren kişide kalıcı bir hasar bırakır, hiç duymadım açıkçası. Böyle bir şey olsa garanti duyardık, doktorlarda bu konuda bilgilendirirdi roaccutane kullanan birisine böyle kötü bir yan etki oldu, ona göre düşün taşın öyle başla ilaca derlerdi, ama genelde her yerde hurafe gibi yok intihar ettiriyormuş, yok değişik şeyler düşünmeye başlatıyormuş, şöyle de böyle de. Bilimsel bir açıklaması var mı? Bu ilacı kullanıp da intihar eden var mı? Yok. Bu ilacın yasak olduğu bir ülke var mı? Yok. Bu ilacı kullanıp da kısırlaşan var mı? Yok.
Bu ilacı dr kontrolünde kullanmalısınız. Doktorunuz zaten her ay kan tahlili ister, ona göre ilacı verir. Yani her şey kontrol altında. Bu ilacın bir de dozu var. Dozu tamamlayınca tedavi biter. Yani her zaman 6 ay sürmez tedavi. Kesinlikle doktorunuz size ilacı bırakabilirsin diyene kadar ilacı bırakmayın, yazık edersiniz kendinize. Doz tamamlanmazsa sivilcelerinizin tekrarlama olasılığı çok fazla. Ama bazı insanlarda dozu tamamlasa bile sivilceler 1-2 yıl sonra tekrarlayabiliyor ama bu çok nadir olan bir şey.
Bu ilaç sadece sivilceleri geçiriyor. Yani sizin sivilce izleriniz tedavi süresince geçebilir de geçmeyebilir de. Çukur oluşabilir de oluşmayabilir de. Yani birisinde sivilceleri çukurlaştı diye bu ilaç yüzü mahvediyor demek doğru değil. Bu laflarla kullanıp da fayda görecek insanların tedaviye başlamasını geciktiriyorsunuz.
Bir de eğer yüzünüz dışında bir yerde sivilce çıkıyorsa onların geçmesi daha geç oluyor. Yani yüzünüz 2-3 ayda bitebilir ama başka bir yerinizdeki sivilcelerin geçmesi 5-6 ayı bulabilir.
En önemli şeyi yazayım; normalde yani ilaç kullanmadan da normalde yapılması gereken şey; yaz-kış güneş koruyucu kullanmak! Hem cildinizi tedavinin kurutucu etkisinden bi parça korumuş olursunuz, hem de tedaviden dolayı hassaslaşan cildinizde güneş lekeleri oluşmasını engellersiniz.
Zaman çok hızlı geçiyor. Ben de araştırmıştım, bir sürü yazı okumuştum, anlatılanlardan korkup tedaviyi 1 ay ertelemiştim. Ama hepsi abartı, faso fiso. Tedavi süreci kişiden kişiye değişiyor. Ortaya çıkacak yan etkiler, tedavi süresi, cildinizin iyileşme süresi hepsi farklı. 5 ay nasıl geçti farkında değilim. Değişim süper kızlar, bol bol su için, cildinizi sürekli nemlendirin ve biraz sabredin!