Roaccutane ile bazı ilaçların birlikte kullanılmamasının en önemli nedeni zaten karaciğer tahribatı fazla olan roaccutane ın bu tahribat etkisinin artması. Yani diğer bir deyişle karaciğer çöküşünün hızlanması. Mümkün olduğunca ağrı kesici bile almayın vs deniyor.
Bir ilacı kullanmaya başlicanız zaman hem dr unuza hem de eczacınıza roaccutane kullandığınızı söyleyin. Gerekli bilgiyi vereceklerdir.
Ve tabii ki 2 ayda bir yapılan kan tahlillerini de ihmal etmeyin. Karaciğer enzimlerine bakıyorlar tahlillerde. Bir sorun olursa zaten ilacı bıraktırıyorlar.
Ben bırakalı henüz 4 ay oldu. Herkes çok zararlı, çok yan etkisi var demesine rağmen büyük bir şevkle kullandım ve benim için mucize ilaç oldu roaccutane. 8) Belki fazla izim yoktu yüzümde ama sivilcelerim yüzünden kat kat fondoten sürmeden dışarı çıkamaz hale gelmiştim. Şimdi tedavim bitti ve sadece pudra kullanıyorum, renk farklarını kapatmak için. Ama roaccutane kullandığım sırada yüzüm zaten pudralanmış gibiydi. Saçlarım da yağlıdır, roaccutane kurutucu etkisini onların üzerinde de göstermişti sağolsun. ;D Kurumaya gelince benim çok sorunum olmadı. Normal hayatımda pek krem kullanmazdım, sadece düzenli krem kullanma alışkanlığı edindim. [O zaman için günde 3-4 kere
] Ancak vücudum kuruduğu için yaralarım da çok geç iyileşmeye başlamıştı, o yüzden yaralarıma hametan kullanıyordum, hala dolabımın bi parçasıdır, yaram olunca hametan sürerim. :) Dudaklarıma ise nivea nın lipcare ları yetiyordu. Hatta ben çoğu insanın aksine hametan, bepantene gibi ürünlerden bu konuda verim alamamıştım. Vücut onları çok çabuk emdiği için kuruma kısa süre sonra yeniden başlıyordu. Ama lipcare lar balmumu misali dudağın üzerinde kaldığı için daha uzun koruma sağlıyordu. Tabii benim çevremde bu konuda lipcare lardan verim alabilmiş tek kişiyim. :)) Ve ben her renginden alıp ruj yerine de geçirmiştim onları. :) Çünkü dudağınızı bi kaç saat nemlendirmeden durduğunuzda hemen parçalara ayrılıyor. Tabii bu durumda da ruj kullanmak imkansız. :)
Bunun yanında roaccutane ı yan etkileri aşırı arttığı için(kurumaktan bahsetmiyorum, diğer yan etkileri) 2 aydan fazla kullanamamış arkadaşlarım var. Herkeste de aynı derecede yan etkisi olacak diye bi şey yok.
Ve depresyon etkisinden çok korkulmuş galiba. Ben kendi adıma roaccutane kullanırken daha mutluydum. :) Cildim bebek cildi gibiydi, hergün saç yıkama derdinden kurtulmuştum. Kısacası market için evden çıkış sürem 5 dk ya inmişti. :)) Yani bence o biraz da insanların kaçış noktası. Öyle bir etkisi yok mudur, tabii ki vardır ama ne bilim tutup da intihar edecek kadar değil. Yani o insanın intihar etme sebebi roaccutane değil. Bunun böyle bir etkisi var dendiğinde direkt o etkiyi kendimizde görmeye başlıyoruz ve hatta hiç yoktan o etkiyi hissetmeye başlıyoruz. Biraz da psikolojik yani.
Benim korkum çevremdeki çoğu kişinin tedavisi bittikten 1-2 sene sonra yeniden roaccutane tedavisine başlamak zorunda kalmış olması. Nüksetme ihtimali nedir, bilen? :S
Ve ayrıca her ne kadar ilacın prospektüsünde tedavi bittikten 3-6 ay sonra hamile kalınabileceği yazsa da bu süreyi doğacak çocuğun sağlığının güvencesi için 1-2 seneye uzatmak en iyisidir. :)
NOT: Çoğu kişinin sandığının aksine roaccutane kısırlığa yol açmamaktadır. Ancak hamile kalındığında doğacak çocuğun sakat olma ihtimali çok yüksektir.