canım belki yardımı olur
1. Doğurganlık Belirtilerine Dayalı Yöntemler
Adet döngüsü boyunca doğurganlık dönemlerinde rahim ağzından (serviks) gelen akıntının tipi ve miktarı, rahim ağzının biçimi ve kıvamı ile vücut sıcaklığında değişiklikler olur.
- Rahim ağzından gelen akıntının tipi ve miktarı değişir
Vajinada (hazne) çok kıvamlı olmayan, bol, şeffaf, kaygan ve iki parmak arasında uzayan bir akıntı olduğu günler (mukus uzaması), gebelik için elverişli günlerdir.
- Rahim ağzının biçimi ve kıvamı değişir
Adet günlerinin bitiminde sert olan rahim ağzı yumurtanın olgunlaşmasından 4 - 5 gün önce yumuşamaya başlar, parmakla dokunulmak istendiğinde vajinanın üst bölümünde hissedilir, yumurtlama olduğu günlerde rahim ağzı iyice yumuşar ve zor ulaşılacak derinliktedir.
Akıntının Niteliğini ızlemeye Dayalı Yöntem
Adet kanaması tam olarak bitince, birkaç gün vajinadan akıntı gelmez. Bu günler “KURU” günler sayılır.
Kuru günlerden sonra yapışkan, koyu kıvamlı ve pürtüklü az miktarda bir akıntı hissedilir. Rengi sarı ya da beyazdır. Bu akıntı bazen fark edilemeyebilir.
Yumurtlama günleri yaklaşırken akıntı artar, kıvamı incelir ve görünümü berraklaşır. ıki parmak arasında uzayabilir. Vajinada “ISLAKLIK” olarak hissedilen bu ortamda spermler rahatlıkla 3 - 5 gün yaşayabilir, rahim içine geçer ve yumurtayı dölleyebilirler.
ISLAK GÜNLER DOĞURGAN GÜNLERDıR. GEBELıK ıSTENıYORSA DÜZENLı CıNSEL ıLıŞKıDE BULUNULUR, ıSTENMıYORSA ıLıŞKıYE GıRıLMEZ.
Yumurtlamadan sonra akıntı yine değişir. Azalır, pürtüklü ve yapışkan olur. Vajina da yine KURU hissedilir. Bu ortamda spermlerin hareketleri güçleşir, rahim ağzından geçemezler ve yaşayamazlar.
BU BULGULARI ıZLEYEREK GEBELıKTEN KORUNMAK ıSTEYENLER, ÜÇ AY SÜRE ıLE YALNIZCA AKINTILARINI GÖZLEYEREK VE BULGULARINI KAYIT EDıP GÖZDEN GEÇıRDıKTEN SONRA, KORUNMAYA BAŞLAYABıLıRLER. BU SIRADA, MUTLAKA BU KONUDA EĞıTıM ALMIŞ BıR SAĞLIK PERSONELıNıN REHBERLıĞı GEREKLıDıR. CıNSEL ıLıŞKı, SIVILARIN NıTELıĞıNıN DEĞıŞMESıNE YOL AÇAR. BU NEDENLE ıLK AYDA CıNSEL ıLıŞKıYE GıRıLMEZ. AKINTI ıZLENEMEYECEĞıNDEN, ADET KANAMASI SÜRERKEN DE CıNSEL ıLıŞKıYE GıRıLMEMELıDıR.
Adet sonrası hiç akıntı olmayan KURU GÜNLERDE GÜNAŞIRI ıLıŞKı OLABıLıR. DAHA SIK ıLıŞKı OLURSA GEÇERLı ıZLEM YAPILAMAZ.
· Vajinada ISLAKLIK hissedilince cinsel perhize başlanır. ıNCE KIVAMLI, UZAYAN, BERRAK GÖRÜNTÜLÜ AKINTIDAN SONRAKı DÖRT GÜN, EN TEHLıKELı GÜNLERDıR.
· Tehlikeli günler geçince adet görene kadar olan cinsel ilişkilerde artık gebelik riski yoktur.
· Arada kanama olursa, bu günlerde ve kanamanın en az üç gün sonrasına kadar yine ilişkide bulunulmaz.
Yalnızca vücut ısısını ya da rahim ağzının değişimini izleyerek gebelikten korunma da olasıdır. Ancak bunlar etkililiği daha az olan yöntemlerdir.
Pratik ancak daha uzun süreli cinsel perhizi gerektiren ve takvime dayalı bir yöntem olan Standart Günler Yöntemi’nde adet sıklığı 26 ile 32 gün arasında değişen kadınlar adet başlangıcından itibaren 8 (sekiz) ile 19. (ondokuzuncu) günler arasında cinsel ilişkide bulunmayarak ya da bu günlerde kondom kullanarak da gebelikten korunabilirler. Bu yöntem eskiden önerilen takvim yönteminin daha geçerli bir uygulamasıdır.