ayy benim sınıfta da vardı. çocuk benimle konusmuyordu. soru sorunca ters ters bakıyordu bana. asla kitabı, defteri yanında olmazdı, üstü başı hep pisti, yemek olarak yanında sadece kuru ekmek olurdu.
ilk başlarda sınıftaki cocuklara ben sınıfta değilken küfür ettiğini öğrendim diğer öğrencilerden. ailesiyle konustum. neden ilgilenmiyorsunuz vs diye. annesi bana “okuldan gelince babasının yanına atölyeye gidiyor, eve geliyor yemek yiyip uyuyor. biz işgilenemiyoruz demişti. o çocuğun ne isi var atölyede dedim. cocuk daha 1.sınıf.
müdürüme ilettim bana dediği şey “aa evet o cocugun 3 ablası var üst sınıflarda onlar da aynı öyle sorunlu. hiçbir sey yapılmadı yani.
bir gün teneffüste bi baktım ablası da bunu tartaklıyor. ablasının sınıfa girmesini yasakladım.
bir kış günü cocuklar kar topu oynarken velisi aşırı pimpirikli olan bi cocugun gözüne bildiğiniz tekme atmis. sınıfa bir girdim çocuğun gözü kıpkırmızı. gittim yüne müdüre bildirdim. sorumluluk sizde diye. en son babasını aradım. babası annesime göre anlayışlı bir adamdı. siz sorun gördüyseniz vardır sorun dedi. uzmana götürmüşler. hatta uzman benim için de bir form gönderdi çocukla ilgili gözlemlerimi aktarmam için. o yıl sınıfta bıraktık çocuğu. okuma yazma da öğrenmemisti çünkü. öğrenememişti demiyorum, öğrenmedi. her ders kabadayı gibi ayaklarını uzatıp dik dik bana bakıyordu. bir kez eline kalem alıp yazmaya çalışmadı ya da eğilip kitaba bakmadı.
sonradan öğretmeni olan arkadasla konustum. hiçbir gelişme yokmus, aynıymış. ama onlar sınıf tekrarı yaptırmadı. müdür de diyor ki “doktor olacak değil, ilkokulu bitirsin gitsin naparsa yapsın” sonra o müdür de okulun gelirlerinde bazı şaibeler olduğu için açığa alındı zaten
yaaani büyük ihtimalle cocugun ailesiyle ilgili bir problem vardır. kücück cocuk dayakla, şiddetle iş çözmeyi bilmez. mutlaka örnek olan birileri vardır. aileyle görüsülmesi lazım ama öyle tatlış bir telefon görüşmesi falan değil. ciddi ciddi sorumluluk alıp görüşülmeli. aklı kesmez ki bunların kücük çocuklar. allah korusun iter birini kafası masaya vurur bir sey olur.