Sınıf öğretmeni olanlar bakabilir mi?

Valla ben bu kelekli elekli okuma işini icat edene her akşam küfrediyorum, lanet ediyorum, eminim benim gibi milyonlarca ana baba vardır, yattıkları yerde huzur içinde uyuyamadiklarina adım gibi eminim , sanki bu ülkede milyonlarca insan kelekten önce okuyup yazamiyordu, iyice tımarhaneye çevirdiler ülkeyi, çocuklar da eli kolu bağlı deliler
bizim zamanımızda ali ata bak lar vs yani bütünden parçaya fiş sistemiyle okuma vardı. şu an harf sistemiyle yani parçadan bütüne okuma var. ancak bu çok büyük bir dezavantaj yarattı çünkü çocuklar bi şeyin başını okuyup sonuna gelince başı hatırlamıyorlar. yani okuduğu bütünü anlamayan çocuklar çıktı ortaya. biz Türkçe dersine çalışmazdık çünkü hepimizin Türkçesi iyidi zaten. şu an en zayıf derslerden biri Türkçe ve ana dil zayıf olunca diğerleri de çorap söküğü gibi arkadan geliyor. maalesef okuduğunu anlamayan yığınlar oluştu

bizim zamanımızda ali ata bak lar vs yani bütünden parçaya fiş sistemiyle okuma vardı. şu an harf sistemiyle yani parçadan bütüne okuma var. ancak bu çok büyük bir dezavantaj yarattı çünkü çocuklar bi şeyin başını okuyup sonuna gelince başı hatırlamıyorlar. yani okuduğu bütünü anlamayan çocuklar çıktı ortaya. biz Türkçe dersine çalışmazdık çünkü hepimizin Türkçesi iyidi zaten. şu an en zayıf derslerden biri Türkçe ve ana dil zayıf olunca diğerleri de çorap söküğü gibi arkadan geliyor. maalesef okuduğunu anlamayan yığınlar oluştu
Bu sistemle cocuk okumayi cabuk sokuyor ama cok uzun bir sure heceleyerek okuyor,ayni zamanda okudugunu anlamada da ciddi sıkıntilar var,eski sistem bence de daha iyiydi,cumle,kelime,hece ve harf sisteminden butunu gordugu icin seri okuma ve okudugunu anlama becerisi daha iyi kazandiriliyor.

Öğretmen arkadaşım öncelikle yukarıdaki kötü yorumlar için üzüldüm senin adına. yok doktorun nasıl ameliyat yapacağını sorması gibi bir şey bu diyenler için de yalnızca güldüm.Burada bazıları okuduğunu anlatmaktan aciz buna rağmen linç edelim diye hazırda bekliyorlar. Arkadaş nasıl öğreteceğim diye sormamış,ezber mantığından nasıl çıkarabilirim diye sormuş.

İlk grup harflerde çocuklar genelde ezberler, alakalı alakasız şeyler söylerler gördükleri hecelere,her şeye ela lale derler,bu çok normal.
Çünkü onlarda alışma sürecinde. Zaman geçtikçe,ses birleştirme mantığını kavrarlar. Ve sistemin daha iyi oturur. Benim tavsiyem heceleri karışık olarak okuma etkinliği yaptır,veliler de aynı şekilde yapsın. Tombala şeklinde karışık heceler çıksın ki,ezber ve sallama olayından çıksınlar.

Valla ben bu kelekli elekli okuma işini icat edene her akşam küfrediyorum, lanet ediyorum, eminim benim gibi milyonlarca ana baba vardır, yattıkları yerde huzur içinde uyuyamadiklarina adım gibi eminim , sanki bu ülkede milyonlarca insan kelekten önce okuyup yazamiyordu, iyice tımarhaneye çevirdiler ülkeyi, çocuklar da eli kolu bağlı deliler

Kusura bakmayın buna sesli güldüm kıyamam
Ali top atıyordu o ne oldu ya
İpek nereye gitti

Öncelikle merhaba,çocuklar kesinlikle ezber yapmalarini engelleyin.1.grup sesleri(elakin) verdiğinizde birleştirme mantığını kavratın,bu mantığı kavrarlarsa 2.gruptan itibaren zaten okumaya başlamış oluyorlar,sadece okuma hızları birbirinden farklı oluyor.Birleştirme mantığını kavratırken oyun şeklinde kavratın.İki araba alın mesela birinde a yazsın diğerinde l carpistirirken allllll diyip sondaki sesi uzatın.Bir süre sonra kendileri mantığı kavrıyor zaten.
Bu arada sınıf öğretmeni olmayıp ücretli sınıf öğretmenliği yapıyorsanız büyük bir vebale giriyorsunuz,şu an 4.sınıf okutan bir sınıf öğretmeniyim.Maalesef benden önce hep ücretli öğretmenler gelmiş ve hiçbiri sınıf öğretmeni değilmiş,şu an 4.sınıf olup okuma yazma bilmeyen öğrencilerim var.Lütfen herkes kendi işini yapsın.

Yazık ama ya :KK43: Bu kadar üstüne gidilmemeli bence bir insanın, bu kadar yerilmemeli. Kadın harfleri nasıl öğreteceğim veya heceleri nasıl öğreteceğim bilmiyorum vs. demiyor ki. Ezberin önüne nasıl geçebilirim diye fikir istiyor. Yeni atanmış belli ki, ilk defa 1. sınıf okutuyor. Malesef o üniversitelerde her şey öğretilmiyor hatta çoğu şey öğretilmiyor. Tecrübe ile öğreniliyor çoğu şey. Kadının tek hatası burada cadı kazanına düşmüş olması ve yanlış yerde bilgiyi araması olmuş. O zaman bizi de ilk işimizde kovsaydı patronumuz işi bilmiyorsun, beceremiyorsun sen diye.
Konu sahibi okulunuzdaki diğer sınıfçı arkadaşlarınıza danışabilirsiniz, çeşitli öğretmen grupları vardır oradan sorabilirsiniz, instagramda çok başarılı tanınmış sınıf öğretmenleri var mesaj yoluyla onlara ulaşıp sorabilirsiniz. Sizin için çok faydalı öneriler geleceğini düşünüyorum. Ayrıca tebrik ediyorum sizi, bu sorunu fark edip ne yapabilirim, nasıl daha faydalı olabilirim diye çabaladığınız için. Aman zamanla harfler çoğaldıkça öğrenirler zaten diye umursamazlık yapmadığınız için, çocuklar için kendinize bir şeyler katmaya çalıştığınız için teşekkürler.
Benim kuzenimin oğlu 1.sınıfta şuan ve onda da okuma yaparken ezbere gittiğini fark ediyorum. El ele kelimelerini güzelce okurlen elle kelimesini okurken baya zorlanıyordu mesela ben düzelttiğimde bir süre sonra o zorlandığı kelimeyi tekrar okuttuğumda direk onu ezberlediğini anlıyordum çünkü bir çırpıda okuyordu mesela. Bildikleri harf sayısı şuan çok az olduğu için istemeseler bile ezberlemeleri doğal diye düşünüyorum. Çünkü okudukları 3-4 kelime var zaten topu topuna :) El, lale, ele, elle hatırladıklarım mesela :KK70:

Yeni mezun daha hic 1.sinif okutmamis bir ogretmeni nasil demoralize ettiginizi cok uzulerek okudum ben de sinifciyim olabilir tökezleyebilir asiri sert diller kullanilmis. Dahs sakin olunmali evet temel bir bilgi ama ezbere dayali ogretimden nasil uzaklastirmali onu soruyor aslinda

Herkese merhaba, bu sene 1. Sınıf okutuyorum. Öğrencilerim öğrendiği her kelimeyi ezberliyorlar. Mesela şu an K sesindeyiz, harfi nasıl birleştireceklerini anlatıyorum mantığını kavramaları için , ilk zamanlar bu normal mi harf sayısı arttıkça kelime sayısı da artacak, sizce ezber yapmamaları için nasıl bir yol izlemeliyim? Ezberlediklerini unutmuyorlar, unutsalar okumaya çalışacaklar, her şeyi ezberleyip okumaya geçemeyecekler diye tedirginim. Evde de velilerle beraber okuyunca ezberleyip gelmiş oluyorlar:KK43:
Elakini verdikten sonra yani ilk sesli harfleri kapsinlar zaten ozel ogretime gereksinim duymayan cocuklar hemen kapar. Heceleri renklendir okuturken de.

Aynen oyle , zaten anlayarak bilerek okuyamıyor, ezberlemiyor da , tamamen görsel hafıza ile söylüyor benim kızım yani şaka gibi oldu eğitim sistemi, kocaman bir şaka, sonra kendini ifade edemeyen, doğru dürüst konuşamayan gençler türedi işte, bir ülke nasıl parçalanır canlı canlı yaşıyoruz

Ben de anaokul zamanında cocuguma bu şekilde evde öğrettim, meraklı bir çocuk..sonra harfleri kendi birleştirdi, şimdi 1.sınıfa okumayı öğrenmiş olarak başladı..okulda halen sayfa sayfa ela,el,ele yazıyorlar

Merak etmeyin, zamanla işin mantığını kavrayacaklar. Bazı çocuklar ilk iki seste olayı çözerken bazıları 2. hatta 3.grup seslerde olayı çözüyor. Ezbere de olsa okusunlar. Siz tahtada her kelimeyi sesleri vurgulayarak okuyun.Kısa heceler yazıp sık sık okuyun.Dikteyi ihmal etmeyin.Kolay gelsin ❤️

Konu sahibi arkadaşım, duruşunu bozmadığın için seni tebrik ediyorum. Ben de branş öğretmeniyim. Mesleğinizde başarılar diliyorum.

Ben de anaokul zamanında cocuguma bu şekilde evde öğrettim, meraklı bir çocuk..sonra harfleri kendi birleştirdi, şimdi 1.sınıfa okumayı öğrenmiş olarak başladı..okulda halen sayfa sayfa ela,el,ele yazıyorlar
sıkılmıyor mu

X