Doğuma Hazırlık Şimdiden isim sorunu

Bebeklerimize aldığımız eşyalar, hastane çantası, ürünler için tavsiye ve öneriler....
Kesinlikle öyle .bazı isimler otomatik şekilde blocklanıyor.şimfi örnek verip taşlanmak istemiyorum :)

Öyle.... bunlar dunyanin gerçekleri
Ki zaten her banka ayni screening listeleri ile çalışıyor. Aslinda müşteri farkına bile varmiyor...yani benim bankamda.
Genelde yanlış bir block olduğu 45bin metreden belli oluyor. Ama rahatsiz edici bir durum

Sana gelen cocuklar zaten kotu aliskanligi, rahatsizligi olan cocuklar,sorunsuzlar gelmedigi icin yanlis degerlendirme yapmissin

Şimdi tabi ki söylediklerinde haklılık payı var. Zaten bir çocuğu isminden bağımsız olarak düşünmek de mümkün değil. Sana akademik araştırmalarla cevap vermek istiyorum, madem "psikolojinin kitabını yutmuş" gibi bir laf ettin bu lafın altında kalamam :) Her ne kadar yutmuş diyemesek de biraz inceleme yaptım.

Basitçe düşünecek olursak, çocuğa sürekli dalga geçilecek, alaya alınacak bir isim konması (Safinaz gibi mesela) çocuğun psikolojisini olumsuz yönde etkileyebilir. Keza bir aile büyüğünün adının verilmesi çocuğu negatif yönde de pozitif yönde de etkileyebilir. Çocuk bu akrabasını sevmiyorsa, ya da isim günümüzle uyumlu olamayacak kadar eskiyse çocuğu negatif yönde etkileyebilir. Ölmüş bir yaşlı akrabanın isminin verilmesi belki soyun devam ettirilmesi için ailede bir araç olarak görülmesi, ya da bu aile üyesi çok saygıdeğerse o isimle hürmet görmesi çocuğu olumlu yönde etkileyebilir gibi. Değişir.

1948'de Harvard Üniversitesi'nde yapılmış bir araştırma var. Pek bilinmedik, toplumda yaygın olmayan isimlere sahip kişilerin toplumda sık bilinen isimlere sahip kişilere kıyasla akademik performanslarının daha düşük olduğu, okulu bıraktıkları ya da daha fazla psikolojik sorun yaşadıklarına dair bir bulguya ulaşılmış. Araştırma da bu: https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00224545.1948.9918930 . Tabi yıl 1948 yani, doğruluğu tartışılır. 2004'te yapılan bir başka çalışma daha var. Amerika'da yapılmış ama bizim ülkemize de uyarlanabilir (tam sosyal psikologların konusu bence). İki araştırmacı işyerlerine gönderilmek üzere 5000 CV hazırlıyorlar ve CV'lerde kullanılan isimleri "siyahi isimleri" ve "beyaz isimler" olmak üzere ikiye ayırıyorlar basitçe. Mesela beyaz olduğu izlenimini veren Emily Walsh, ve siyahi olduğu izlenimini veren Jamal Jones gibi. Bu gruplar da kendi içlerinde ayrıca ayrılıyorlar: bir grup daha kaliteli, deneyimli bir CV'ye sahip, diğer grup o kadar değil. Beyaz grup CV'leri o kadar iyi olmasa bile daha fazla aranırken, siyahi grup CV'si çok iyi olmasına rağmen o kadar aranmıyor gibi. Hatta beyaz grup siyahi gruba göre daha deneyimli olarak algılanıyor. Bu araştırmanın tamamını da şuradan okuyabilirsiniz, ben şöyle bir göz gezdirdim: https://www.aeaweb.org/articles?id=10.1257/0002828042002561. Yani kişilerin nereden geldiğini, hangi kökene, hangi dine, hangi ırka, hangi siyasi görüşe sahip olduğunu belirten isimler çocukları negatif yönde etkileyebilir mi, etkileyebilir. Bu anlamda da dikkat edilmesi gerekiyor.

İsme yönelik araştırmalar daha çok önyargı üzerine yapılmış. Çocuklarla dediğin gibi bir araştırma yapılması çok maliyetli olabilir, çünkü kişilik özelliklerini incelemek, çevreden bağımsız düşünmek vesaire, yıllar alabilir ve de çok zorlu bir çalışma olur. Buna yönelik ben bir makale bulamadım ama incelemeye devam ederim. :)

Sana gelen cocuklar zaten kotu aliskanligi, rahatsizligi olan cocuklar,sorunsuzlar gelmedigi icin yanlis degerlendirme yapmissin

Yoo, ben anaokullarında da çalıştım. Kötü alışkanlık olmasa bile daha saldırgan olduklarını gözlemledim. Ona bakarsak Efe isimliler de çok yaramazdı. Bunu dediğim gibi dinle ya da başka bir şeyle alakalı olarak düşünmeyin, ben genel gözlemimi söyledim. Herkes böyledir diyemem.

Öz turkce dediginiz isimler nasil oluyor pek bilemedim ama ipek, duru, inci gibi ise guzel isimler.
İlla arapca olcak, kuran da geçecek diye sacma sapan anlamsiz isim koyanlarda çok.
Baska fikirlere saygi duyarim ben yine de kuran da geçen isimlerden koydum kizima. Yine de daha sonra ki cocuklarimda illa da kurandan olsun demem

Teşekkür ederim bakacağım bunlara.
Çok daha profesyonel ifade etmişsin, ortak algı ilk çağrışım diye uzatmışım, özeti "Önyargı" evet.

Bunları uykudan önce okurum ben, tekrar teşekkür ederim :*

Ya ne alakası var ne istiyosanız onu koyun. Kimseye kulak asmayın ama bir Türkçe öğretmeni olarak Türkçe olmayan isim koyulmasına karşıyım bu da benim hassasiyetim

Oğlumun adı Timur, eşim tarihle çok ilgili diye kendi istedi. Bir ara baybars olsun demişti, timur ağır bastı. İsim koyarken illa ki Kuranda geçsin diye düşünülmesini saçma buluyorum. Lisedeki din kültürü öğretmenimiz Mineş adında bir kız öğrenciden bahsetmişti. Ailesi kuranda geçiyor diye koymuş. Halbuki ‘şeytandan’ demek. Anlamı güzel olan, sizin istediğiniz her isim olur bence... milleti boşverin :)

Ben arapça isme karşı değilim. Zaten burda bi çoğumuzun ismi arapça. Müslüman olduğumuz için de bu çok normal. İngilizce yada almanca isimlerle kıyaslamak saçma.

Türkçe veya arapça farketmez, yeterki koyduğunuz isim anlamlı olsun. Aleyna vb gibi abuk sabuk olmasın yeter. Güzel isim koymak çocuğun anne baba üzerindeki haklarındandır.

Burada çoğumuz Müslüman ailelere doğduğumuz için isimlerimizin Arapça kökenli olması çok doğal. Bunu diğer Avrupa dilleri ile kıyaslamak doğru olmaz.

Günlük kullandığımız pek çok kelime de dilimize Arapçadan geçmiş durumda (kitap kalem vs gibi)
Zaten Öz Türkçe konuşmuyoruz.

Bu arada güzel Türkçe isimler var, özelikle erkek isimlerinde daha çok var.
Sağlıkla gelsin bebeğiniz.
Bence sağdan soldan gelen eleştirilere kapalı olun isim konusunda. Ağzı olan konuşuyor.

Ben de erkek bebek bekliyorum.
İki isim koyacağım,biri Arapça biri Türkçe. İkisi de çok kısa ve çok uyumlu, tek seferde söylenebilecek.
Ama bu fikrimizi epey kimse ile paylaşmadık.
İnsanlara fikir de sormadık.
Çünkü herkes herşeyi beğenmiyor ve ne hadsizce yorum yapabiliyor.
Şimdi doğuma az kaldı. Herkese de duyurdum ismini :)

Uzattım ama Allah tüm dilleri bildiğinden siz müsterih olun ve koyun istediğiniz ismi.
Yeterki manası olsun abuk birşey olmasın. Bu önemli, gerisi değil

Sevgili Charles Darwin,

Bu tip yorum yapan insanları ciddiye alman beni şaşırttı açıkçası. Kendine gel, sen Darwin'sin ne arapçası, ne diğer hayatı...

Mineş şeytandan değil de Şe’den gibi bir ifade, anlamsız kendi başına.

Bizde sizin gibi düşünüp iki kızımızda Türkçe bir isim koyduk. İlla kuranda olsun diyen çok oldu ama biz kulaklarımızı kapattık :) Gökçe ve Umay

Bizde sizin gibi düşünüp iki kızımızda Türkçe bir isim koyduk. İlla kuranda olsun diyen çok oldu ama biz kulaklarımızı kapattık :) Gökçe ve Umay

Gökçe çok istedik ama kızımız peltek olursa, dili dönmez de “k” yerine “t” derse diye tereddüt ettik öyle bir çocuk gördüm çünkü ismi kerem yavrum terem diyordu.

Mineş şeytandan değil de Şe’den gibi bir ifade, anlamsız kendi başına.
Öğretmenimiz öyle demişti diye hatırlıyorum hatta kızın ismini değiştirmeleri için ailesine söyledim diye anlatmıştı sınıfta. Haklıda olabilirsiniz, aklımda öyle kalmış benim... yanlış değildir umarım :)

Timur da cok guzel isim seceneklerimiz arasinda

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…