- 26 Ekim 2015
- 8.339
- 20.054
Kesinlikle öyle .bazı isimler otomatik şekilde blocklanıyor.şimfi örnek verip taşlanmak istemiyorum :)
Sana gelen cocuklar zaten kotu aliskanligi, rahatsizligi olan cocuklar,sorunsuzlar gelmedigi icin yanlis degerlendirme yapmissinBir de bu benim genel gözlemim, çok çocukla ve ergenle çalıştığım için bu gözlemi yapabilecek yeterlilikte görüyorum kendimi :) Gözlemlediğim şu: peygamber isimleri, evliya isimleri gibi isimler konulan çocuklar (özellikle Muhammed isimliler) daha saldırgan, küfürbaz, kötü alışkanlıklara bulaşmış oluyorlar. Muhtemelen dini hassasiyeti olan bir aile koyuyor bu isimleri ve çocuğun da dine ekstra hassas olması bekleniyor ancak çocukta ters tepiyor. İsmin ağırlığını mı kaldıramıyor nedir, isimlerin verdiği bir ağırlık da oluyor cidden.
Dipnot: İstisnaları vardır muhakkak. Bunu alıntılayıp da "Dayımın oğlu var ismi Muhammed, ÖSS Türkiye 1.si oldu şu an MIT'de bilgisayar mühendisliği okuyor" falan demeyin nolur. Kimse için genellenemez zaten bu söylediğim.
Çocuk adının manasını hissedemiyor bence Astoria. Adının anlamı geçmiyor, çünkü zihninde, anlayabileceği bir karşılığı yok. Bu belirsizlik de arayış, arayıp bulamamak da sinir, sinir de saldırganlık olarak patlıyor. (Benim teorim bu)
Bir önceki sayfada ismin psikolojik etkisini yazmıştım kendi araştırımca, doğruluğu tartışılır. Sen psikolojinin kitabını yutmuş kişisin, bi baksana fikrini merak ettim.
Sana gelen cocuklar zaten kotu aliskanligi, rahatsizligi olan cocuklar,sorunsuzlar gelmedigi icin yanlis degerlendirme yapmissin
Şimdi tabi ki söylediklerinde haklılık payı var. Zaten bir çocuğu isminden bağımsız olarak düşünmek de mümkün değil. Sana akademik araştırmalarla cevap vermek istiyorum, madem "psikolojinin kitabını yutmuş" gibi bir laf ettin bu lafın altında kalamam :) Her ne kadar yutmuş diyemesek de biraz inceleme yaptım.
Basitçe düşünecek olursak, çocuğa sürekli dalga geçilecek, alaya alınacak bir isim konması (Safinaz gibi mesela) çocuğun psikolojisini olumsuz yönde etkileyebilir. Keza bir aile büyüğünün adının verilmesi çocuğu negatif yönde de pozitif yönde de etkileyebilir. Çocuk bu akrabasını sevmiyorsa, ya da isim günümüzle uyumlu olamayacak kadar eskiyse çocuğu negatif yönde etkileyebilir. Ölmüş bir yaşlı akrabanın isminin verilmesi belki soyun devam ettirilmesi için ailede bir araç olarak görülmesi, ya da bu aile üyesi çok saygıdeğerse o isimle hürmet görmesi çocuğu olumlu yönde etkileyebilir gibi. Değişir.
1948'de Harvard Üniversitesi'nde yapılmış bir araştırma var. Pek bilinmedik, toplumda yaygın olmayan isimlere sahip kişilerin toplumda sık bilinen isimlere sahip kişilere kıyasla akademik performanslarının daha düşük olduğu, okulu bıraktıkları ya da daha fazla psikolojik sorun yaşadıklarına dair bir bulguya ulaşılmış. Araştırma da bu: https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00224545.1948.9918930 . Tabi yıl 1948 yani, doğruluğu tartışılır. 2004'te yapılan bir başka çalışma daha var. Amerika'da yapılmış ama bizim ülkemize de uyarlanabilir (tam sosyal psikologların konusu bence). İki araştırmacı işyerlerine gönderilmek üzere 5000 CV hazırlıyorlar ve CV'lerde kullanılan isimleri "siyahi isimleri" ve "beyaz isimler" olmak üzere ikiye ayırıyorlar basitçe. Mesela beyaz olduğu izlenimini veren Emily Walsh, ve siyahi olduğu izlenimini veren Jamal Jones gibi. Bu gruplar da kendi içlerinde ayrıca ayrılıyorlar: bir grup daha kaliteli, deneyimli bir CV'ye sahip, diğer grup o kadar değil. Beyaz grup CV'leri o kadar iyi olmasa bile daha fazla aranırken, siyahi grup CV'si çok iyi olmasına rağmen o kadar aranmıyor gibi. Hatta beyaz grup siyahi gruba göre daha deneyimli olarak algılanıyor. Bu araştırmanın tamamını da şuradan okuyabilirsiniz, ben şöyle bir göz gezdirdim: https://www.aeaweb.org/articles?id=10.1257/0002828042002561. Yani kişilerin nereden geldiğini, hangi kökene, hangi dine, hangi ırka, hangi siyasi görüşe sahip olduğunu belirten isimler çocukları negatif yönde etkileyebilir mi, etkileyebilir. Bu anlamda da dikkat edilmesi gerekiyor.
İsme yönelik araştırmalar daha çok önyargı üzerine yapılmış. Çocuklarla dediğin gibi bir araştırma yapılması çok maliyetli olabilir, çünkü kişilik özelliklerini incelemek, çevreden bağımsız düşünmek vesaire, yıllar alabilir ve de çok zorlu bir çalışma olur. Buna yönelik ben bir makale bulamadım ama incelemeye devam ederim. :)
Evet isim düşünüyor musunuz soruları gelmeye başladı düşünüyoruz ama karar vermedik öz Türkçe bir isim koymayı düşünüyoruz diyorum. Gelen tepkiyse şöyle vov vov vovvv olmazzz arap kökenli olmalıymış çünkü diğer hayatında öyle seslenilecekmiş. Bende diyorum ki biz arap mıyız? Neden Arapça bir isim koyayım? Gidip İngilizce Fransızca Almanca bir isim koymak ne kadar yanlışsa Arapça koymakta öyle.
Düşündüğümüz isimler de öyle sacma isimler değil tanınmış tarihte ismi gecen Türk kadin ve erkeklerin isimleri. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Mineş şeytandan değil de Şe’den gibi bir ifade, anlamsız kendi başına.Oğlumun adı Timur, eşim tarihle çok ilgili diye kendi istedi. Bir ara baybars olsun demişti, timur ağır bastı. İsim koyarken illa ki Kuranda geçsin diye düşünülmesini saçma buluyorum. Lisedeki din kültürü öğretmenimiz Mineş adında bir kız öğrenciden bahsetmişti. Ailesi kuranda geçiyor diye koymuş. Halbuki ‘şeytandan’ demek. Anlamı güzel olan, sizin istediğiniz her isim olur bence... milleti boşverin :)
Bizde sizin gibi düşünüp iki kızımızda Türkçe bir isim koyduk. İlla kuranda olsun diyen çok oldu ama biz kulaklarımızı kapattık :) Gökçe ve UmayEvet isim düşünüyor musunuz soruları gelmeye başladı düşünüyoruz ama karar vermedik öz Türkçe bir isim koymayı düşünüyoruz diyorum. Gelen tepkiyse şöyle vov vov vovvv olmazzz arap kökenli olmalıymış çünkü diğer hayatında öyle seslenilecekmiş. Bende diyorum ki biz arap mıyız? Neden Arapça bir isim koyayım? Gidip İngilizce Fransızca Almanca bir isim koymak ne kadar yanlışsa Arapça koymakta öyle.
Düşündüğümüz isimler de öyle sacma isimler değil tanınmış tarihte ismi gecen Türk kadin ve erkeklerin isimleri. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Bizde sizin gibi düşünüp iki kızımızda Türkçe bir isim koyduk. İlla kuranda olsun diyen çok oldu ama biz kulaklarımızı kapattık :) Gökçe ve Umay
Öğretmenimiz öyle demişti diye hatırlıyorum hatta kızın ismini değiştirmeleri için ailesine söyledim diye anlatmıştı sınıfta. Haklıda olabilirsiniz, aklımda öyle kalmış benim... yanlış değildir umarım :)Mineş şeytandan değil de Şe’den gibi bir ifade, anlamsız kendi başına.
Timur da cok guzel isim seceneklerimiz arasindaOğlumun adı Timur, eşim tarihle çok ilgili diye kendi istedi. Bir ara baybars olsun demişti, timur ağır bastı. İsim koyarken illa ki Kuranda geçsin diye düşünülmesini saçma buluyorum. Lisedeki din kültürü öğretmenimiz Mineş adında bir kız öğrenciden bahsetmişti. Ailesi kuranda geçiyor diye koymuş. Halbuki ‘şeytandan’ demek. Anlamı güzel olan, sizin istediğiniz her isim olur bence... milleti boşverin :)
Sorun onlarin darwinligimi bilmemesi benim icin onemli degil bunlar fasa fiso diyemiyorumSevgili Charles Darwin,
Bu tip yorum yapan insanları ciddiye alman beni şaşırttı açıkçası. Kendine gel, sen Darwin'sin ne arapçası, ne diğer hayatı...
Iki isimde cok güzel bizimde kiz olursa dusundugumuz isimlerden :)Bizde sizin gibi düşünüp iki kızımızda Türkçe bir isim koyduk. İlla kuranda olsun diyen çok oldu ama biz kulaklarımızı kapattık :) Gökçe ve Umay