- 22 Eylül 2022
- 5.641
- 15.944
Dış dünyadan uzak tutmaya çalışmayın. Çocuklarınızı dış dünyaya adapte etmeye çalışın. Çünkü nerede bu kadar esirgenen çocuk varsa okulda daha beter şeyler öğreniyor.Herkese selam
Konu oğlumla alakalı . 4 yaşına 2 ay kalmış bir oğlum var sağlıklı büyüsün diye eşimle birlikte bir yerlerimizi yırtıyoruz. Ekran olmadan ve abur cubur olmadan bu zamana geldik diyebilirim . Kendimizde evde tv izlemiyoruz o uyuduktan sonra tabletten veya telefondan biraz bakarız o kadar . Abur cubur aldığımda o görmez üst taraflara saklarım sırf alışkanlık olmasın diye . Amacımız belirli zaman temelleri sağlıklı olsun sağlıklı alışkanlıklar edinsin ( bu konuda eleştiriliyorum maalesef) çubuk kraker balık kraker züber alıyoruz birde mesela bir yere gittik masada bisküvi var onda istiyor veriyoruz filan birkaç kere de öyle küçük çikolata yemiştir . Bu sene devlet okulunda 4 yaş grubuna başladı . Birgün eve geldi anne çizgifilm izledik dedi şaşırdım sonraki gün öğretmene sordum . Öğretmeni müfredatta olan şeyler ben özellikle açmıyorum mesela duygularla mesleklerle ilgili şeyler vs dedi . Bende durumu söyledim tamam dedim konu kapandı . Netice de buna engel olamam normal buldum durumu . Bugün de okula almaya gidince öğretmen bana daha önce hiç çikolata yemedi mi dedi ? Bende çok nadir böyle ikram edilmiştir o zaman çocuğun elinden almadım ama özellikle eve almıyorum dedim durumu anlattım . Sınıfta bazı veliler beslenmeye bisküvi vs koyuyorlarmış çocuklar paylaşıyormuş . Öğretmen bazen küçük şeyler ikram ediyorum çocuklara sınıfta birer parça bugün ikram ettim dedi . oğlum ben daha önde hayatımda hiç çikolata yemedim demiş şimdi yiyeyim ama anneme söylemeyin demiş bunu duyunca çok üzüldüm ben öğretmen dedi ki acıdım valla dedi ekran konusunda da artık sınırlandıramazsınız günde 40 dk izlesin bu seferde teknolojiye adapte etmeye çalışacaksınız dedi bana . Ya tamam biliyorum bende izleyecek ama çocuk zorla istemiyor ki izlemek bunu evde konuşmuyor bile . Şimdi ben bu çocuğa ne izleteyim bilmiyorum ? Zaten hala geceleri tamamen deliksiz uyumuyor rüya görüyor vs şimdi birşeyler izleyecek ipin ucu kaçacak diye korkuyorum çünkü sürekli tutturan bir çocuk birde ona başlarsa ? Dedim ki tamam haftada 2 filan küçük çikolata vereyim ne olacak ? İçim şişti kızlar ya öğretmenin söyledikleri hakkında eğitimci uzman arkadaşlar ne düşünüyorlar ?
Ne tecrübe etmiş olabilir sizce ? Çikolata yedi diye dövdük herhalde hayret ediyorum bazı yorumlara . Çocukta nasıl bir problem olacak mesela bir örnek verir misiniz ? 2 satır şey okuyorsunuz insanın sosyal hayatta tanımadan çocuğu görmeden kendi kendinize etiket yapıyorsunuz . Çocukta bir problem yokta sizin bu kafada bir problem var o kesinÇocuğunuzla ilgili sadece iki yazdığınız şeye denk geldim şimdiye kadar, ikisi de, uygun sıfat bulamadım, alarm verici durumdu bence.
İlkinde 3-4 gün babasını görmeyince "benim babam var mı?" diye sormasıydı, yaşı açısından garip ötesi bir soruydu bu, ikincisi de bu konu.
Çocukta bir problem var zannediyordum, artık ailesine kaydı düşüncem. Abur cuburu sınırlı yemesi ya da ekran süresi olmaması yüzünden değil (bunlar bir noktayı aşıyorsa gariptir)
4 yaşındaki çocuğun sırf çikolata yedi diye "anneme söylemeyin" cümlesini düşünmesi ve kurması için neleri tecrübe ettiği merak konusu.
Bir şeyleri farklı, iyi, doğru yapayım derken çocuğunuzun psikolojisinde ters etki yaratıyorsunuz.
Aslında kötü bir şey demeye çalışmadım.Ne tecrübe etmiş olabilir sizce ? Çikolata yedi diye dövdük herhalde hayret ediyorum bazı yorumlara . Çocukta nasıl bir problem olacak mesela bir örnek verir misiniz ?
Ama yukarıda yaptığınız yorum çok üzdü maalesef ki . Ben zaten çocuğun söylediği şeye üzüldüm yukarıda da belirttim . Çocuk bu yani herşeyi söylüyor . Ayrıca bakın eşim şuan 20 gün bir eğitime gitti ve oğlum gayet normal hiç yadırgamadı babasının nerede olduğunu öğretmenine kendi anlattı 10 gün oldu bir 10 günü daha var . Çocuğumun bir problemi yok sadece hassas. Bunu sadece ben söylemiyorum bir şey için çocuk psikiyatrine gitmiştik oda bunu söyledi öğretmende söylüyor zaten .Aslında kötü bir şey demeye çalışmadım.
Çocukların dünyaya bakışı, algılayışı bizimkinden çok farklı oluyor, biliyorsunuz. Sizde kendince ne gözlemledi, ne yorumladı ve böyle bir cümle kurdu dedim, oturup düşünseniz bulur musunuz acaba gibi.
Atıyorum kendine sınırlı ama sizleri yerken mi gördü?
Kendine verilmiyor ama yeğeninize, komşun çocuğuna o tarz bir ürün ikram ederken mi gördü?
Örnekleri çok çoğaltamam çünkü maalesef ben de yetişkin oldum ve çocuk bakış açısının genişliği kalmadı.
5 yaşında bir çocuk annesi ve öğretmen olarak sizi tebrik ediyorum. Bence aynı şekilde devam edin. Çocuk çok isterse çikolata alırsınız. İstemeyen çocuğa neden çikolata alınsın, neden zorla çizgi film izletilsin. Arkadaşlarından göre göre zamanla isteyecek zaten. O zaman verirsiniz süre ve miktar sınırlamasıyla yine.Herkese selam
Konu oğlumla alakalı . 4 yaşına 2 ay kalmış bir oğlum var sağlıklı büyüsün diye eşimle birlikte bir yerlerimizi yırtıyoruz. Ekran olmadan ve abur cubur olmadan bu zamana geldik diyebilirim . Kendimizde evde tv izlemiyoruz o uyuduktan sonra tabletten veya telefondan biraz bakarız o kadar . Abur cubur aldığımda o görmez üst taraflara saklarım sırf alışkanlık olmasın diye . Amacımız belirli zaman temelleri sağlıklı olsun sağlıklı alışkanlıklar edinsin ( bu konuda eleştiriliyorum maalesef) çubuk kraker balık kraker züber alıyoruz birde mesela bir yere gittik masada bisküvi var onda istiyor veriyoruz filan birkaç kere de öyle küçük çikolata yemiştir . Bu sene devlet okulunda 4 yaş grubuna başladı . Birgün eve geldi anne çizgifilm izledik dedi şaşırdım sonraki gün öğretmene sordum . Öğretmeni müfredatta olan şeyler ben özellikle açmıyorum mesela duygularla mesleklerle ilgili şeyler vs dedi . Bende durumu söyledim tamam dedim konu kapandı . Netice de buna engel olamam normal buldum durumu . Bugün de okula almaya gidince öğretmen bana daha önce hiç çikolata yemedi mi dedi ? Bende çok nadir böyle ikram edilmiştir o zaman çocuğun elinden almadım ama özellikle eve almıyorum dedim durumu anlattım . Sınıfta bazı veliler beslenmeye bisküvi vs koyuyorlarmış çocuklar paylaşıyormuş . Öğretmen bazen küçük şeyler ikram ediyorum çocuklara sınıfta birer parça bugün ikram ettim dedi . oğlum ben daha önde hayatımda hiç çikolata yemedim demiş şimdi yiyeyim ama anneme söylemeyin demiş bunu duyunca çok üzüldüm ben öğretmen dedi ki acıdım valla dedi ekran konusunda da artık sınırlandıramazsınız günde 40 dk izlesin bu seferde teknolojiye adapte etmeye çalışacaksınız dedi bana . Ya tamam biliyorum bende izleyecek ama çocuk zorla istemiyor ki izlemek bunu evde konuşmuyor bile . Şimdi ben bu çocuğa ne izleteyim bilmiyorum ? Zaten hala geceleri tamamen deliksiz uyumuyor rüya görüyor vs şimdi birşeyler izleyecek ipin ucu kaçacak diye korkuyorum çünkü sürekli tutturan bir çocuk birde ona başlarsa ? Dedim ki tamam haftada 2 filan küçük çikolata vereyim ne olacak ? İçim şişti kızlar ya öğretmenin söyledikleri hakkında eğitimci uzman arkadaşlar ne düşünüyorlar ?
Ekransız çocuk büyütmek zaten çok zor hiç bir zamana yakında yardımcım olmadı tuvalete zor gittim gidemedim veya bir sakin kahve içmedim. Ama eleştirip taşlanıyorum ya çok üzülüyorum ya . İnsanız hata olmuş olabilir ama bilmiyorum çok üzüldüm sürekli bir eleştiri hali çevremde5 yaşında bir çocuk annesi ve öğretmen olarak sizi tebrik ediyorum. Bence aynı şekilde devam edin. Çocuk çok isterse çikolata alırsınız. İstemeyen çocuğa neden çikolata alınsın, neden zorla çizgi film izletilsin. Arkadaşlarından göre göre zamanla isteyecek zaten. O zaman verirsiniz süre ve miktar sınırlamasıyla yine.
İlk defa yedim demesi tamamen çocuk ajitasyonu. Çocuklar o yaşlarda özellikle kafasında fazla büyütebiliyor.Ya sorun şu ilk kez yemiyor ki diyelim ki sizin eve misafir olarak geldik siz ikram ettiniz alıyor yiyor yani ilk kez diye bir şey yok onu ifade etmeye çalışıyorum. Yazın dondurmaları yedi mesela hiç bir şeye izin vermiyor gibi bir algı oluştu şuan ama öyle değil ki eşimin iş yerine gitti mesela orada askerle çikolata vermişler yemiş kendi de söyledi eşim de söyledi yememiş değil
O nasıl okul hiç duymadım böyle bir şeyTvkonusunda ben de dikkat ederim. Benim kiler ortaokuldalar ama. Sadece haftasonlari serbest. Tablet ve PC sadece pazarları serbest. Çikolatayı ben de çok azalttim. Anaokulunda yaklaşık 5 sene önce oğlumun sınıfında her veli bir gün beslenme hazırlıyordu bütün sınıfa. Bir gün bir veli evde gayet yapılacak kolay bir pastayı hazır getirmis. Ben de bunu çok nazik bir dille dile getirdim. Bayaa linç yemistim. Yok sanki çocuğunuz hic mi dışarda yemek yemiyorlar yok aranızda en doğal beslenen bizizdirler... neye uğradığımi şaşırdım ki hoca toplantı da belirtmişti evde hazırlayın getirin demişti. Diyeceğim o ki herkes istediği kadar elestirsin ağzı olan konusuyor. TV için de TRT çocuk izleyebilirama daha iyi öneriler gelecektir eminim
Bunu bende duydun arkadaşımın kızı İstanbul’da bir devlet okulunda anasınıfına başladı 25 kişi var diyelim sınıfta hergün birisinin annesi tüm sınıfa beslenme hazırlıyormuş . Arkadaşım geçen gün patatesli pide yaptı tüm sınıfa . Ama tabi menüyü öğretmen belirliyor. Böylece hergün beslenme hazırlamaktansa ayda bir kere yapmış oluyorlarmış .O nasıl okul hiç duymadım böyle bir şey
Ne münasebet niye benim çocuğum tanımadığım birinin yaptığı yemekleri yesin her gün. Ayy valla bana çok saçma geldi
Ay dövmek miİlk defa yedim demesi tamamen çocuk ajitasyonu. Çocuklar o yaşlarda özellikle kafasında fazla büyütebiliyor.
Kardeşimin öğretmeni annemi okula çağırmıştı bir kere, öğretmene annem beni dövdü demiş. Dövmenin ne olduğunu bile bilmiyor. Annem sesini yükseltmişti onu dövmek sanmış mesela. Ya da evde kahvaltı yapmazdı okulda zeytin, reçel her şeyi yerdi annem böyle kahvaltı hazırlamıyor diyordu. Aynı evde büyümesek inanırdım ama sabah aynı kahvaltıya ben de oturuyordum
Okulla ilgisi yok aslında. İki tane ana sınıfı öğretmeni vardı ve benim oğlumun öğretmeni bu yöntemi benimsemiş ve kimse itiraz edemedi. Tabii benim de hoşuma giden bir durum değildi. Mesela bir veliye mantı düşerken bir veliye simit ayran düşüyordu. Birine ıspanaklı gözleme düşerken diğerine dolma düşüyordu mesela. Bunları hoca belirliyordu. Hatırlıyorum bir keresinde benden mercimek çorbası meyve suyu ve ekmek istendi. Ekmeği evde kendim yaptım götürdüm menu zaten çok basit ama simiti ayranı bile evde hazırlayamayan veliler vardı. Haksızlık yapılıyordu bazılarına. Çorbayı eksi 18 derecede ellerim donarak götürmüştümO nasıl okul hiç duymadım böyle bir şey
Ne münasebet niye benim çocuğum tanımadığım birinin yaptığı yemekleri yesin her gün. Ayy valla bana çok saçma geldi
Bu arada benim oğlum da yapıyor bunu. Babaannesine gidince kıyma kavurma yiyor, annem hiç bundan yapmıyor diyor halbuki yapıyorum ama kendisi tatmak istememişti. Kafasında da evde hiç yapmadığım kalmışEkransız çocuk büyütmek zaten çok zor hiç bir zamana yakında yardımcım olmadı tuvalete zor gittim gidemedim veya bir sakin kahve içmedim. Ama eleştirip taşlanıyorum ya çok üzülüyorum ya . İnsanız hata olmuş olabilir ama bilmiyorum çok üzüldüm sürekli bir eleştiri hali çevremde
Çok gerilmiştim ay ifadeyi yanlış yapmışımBu arada benim oğlum da yapıyor bunu. Babaannesine gidince kıyma kavurma yiyor, annem hiç bundan yapmıyor diyor halbuki yapıyorum ama kendisi tatmak istememişti. Kafasında da evde hiç yapmadığım kalmışsadece anneme söyleme demedi sıkıntı. Onu da konuşarak çözersiniz merak etmeyin. Onlar bizleri anlayacak yaşlarda yaşlarına uygun anlatınca.
Biz de eve cips, kola, abur cubur çok almayız. Markette görünce istiyor ama bazen alıyorum bazen almıyorum. Siz ilk konuyu açtığınızda sanki hiç vermemişsiniz gibi anlatmışsınız. Yoksa yaptığınız gayet normal. Ayrıca teknoloji çağı diye ekranla erken tanışmalarını savunanların hepsi bu konuda bilgisiz bence.
Kimsenin itiraz etmemesi gerçekten çok ilginç ben asla kabul etmezdim.Okulla ilgisi yok aslında. İki tane ana sınıfı öğretmeni vardı ve benim oğlumun öğretmeni bu yöntemi benimsemiş ve kimse itiraz edemedi. Tabii benim de hoşuma giden bir durum değildi. Mesela bir veliye mantı düşerken bir veliye simit ayran düşüyordu. Birine ıspanaklı gözleme düşerken diğerine dolma düşüyordu mesela. Bunları hoca belirliyordu. Hatırlıyorum bir keresinde benden mercimek çorbası meyve suyu ve ekmek istendi. Ekmeği evde kendim yaptım götürdüm menu zaten çok basit ama simiti ayranı bile evde hazırlayamayan veliler vardı. Haksızlık yapılıyordu bazılarına. Çorbayı eksi 18 derecede ellerim donarak götürmüştüm. Başka bi seferde sulu köfte pirinç pilavı yaptım.hoca ne derse o
Her gün beslenme hazırlamaya üşenen çocuk yapmasın bi zahmet. Cidden hiç tanımadığınız insanlar her gün yemek yapıp getiriyor çocuklar her gün başkalarının yaptığı yemekleri yiyor kesinlikle bana göre değil, şükür böyle bir şeyle karşılaşmadım.Bunu bende duydun arkadaşımın kızı İstanbul’da bir devlet okulunda anasınıfına başladı 25 kişi var diyelim sınıfta hergün birisinin annesi tüm sınıfa beslenme hazırlıyormuş . Arkadaşım geçen gün patatesli pide yaptı tüm sınıfa . Ama tabi menüyü öğretmen belirliyor. Böylece hergün beslenme hazırlamaktansa ayda bir kere yapmış oluyorlarmış .
Çocuk baskı hissediyorNeden istemeyen çocuğa tv açasınız, geçin onu, öğretmenin de açıklaması saçma.
Çocuk neden anneme söylemeyin dedi ona takıldım ben, demek ki bu konu sizin için bir stres ve çocuk bunun farkında.
Sağlıklı mı bu durum sizce?
İki yegenim var. Abisi dört yaşına kadar şeker nedir bilmedi hayatında TV izlemedi hep eğitici oyuncaklar. Doğumgünü pastası bile hurma ile yapıldı. Anne baba üzerine titredi azıcık canı sıkıldı pedagoglara gidildi. Neyse çocuk 15 yaşına geldi artık valla cips falan goturuyo elinden telefon eksik olmuyor kimse engelleyemiyor çünkü kocaman çocuk okulda dışarıda nasıl müdahale edilsin. Kizkardesi de çocuk yedi yaşında iken doğdu tabi anne biraz daha farklı davrandı ilk çocukta başka olur ikincide rahat olursun ya. İki yaşına kadar kontrollü gidildi ama arada şeker de yedi yemek yerken eğitici cizgifilmde izledi. Iki yasindan krese giden 4 yasa kadar daha rahat olundu. Mesela yemekten sonra dondurma gibi. Ya da işte elsa barbie gibi. Şimdi o da sekiz yaşında. Bilin bakalım kim daha çok hasta oluyor kim ekrana daha bağımlı kim daha çok kitap okumaya kendini geliştirmeye odaklı. Küçük kız eline ver telefon iki dakika sonra sıkılıp kitap okur. Abur çubuk sevmez elinde brokoli ile geziyor. Büyüğün odasından çikolata çöpü topluyoruz ve bağışıklığı daha kötü sürekli hasta. Bunu örnek olarak verdim yanlış anlamayın ama öyle de böyle biseyler napsarsan yap kendi yolunu buluyotHerkese selam