Herşeyi denemiş ve hala sigara içen kişilere en güzel yöntem psikolojik işkence arkadaşlar, çünkü diğer türlü bir türlü ikna olmuyorlar. Bu yöntemi en yakınlarıma denedim ve özellikle son 5 ayda 4 arkadaşımın sigarayı bırakmasına vesile oldum, şimdiye dek ise sanırım 15 kişiyi geçmiştir, çok mutluyum. Burada yazacaklarım, bir yakınına sigara bıraktımak isteyenlerin işine yarayabilir ya da dilerseniz ücretsiz olarak da deneyebilirsiniz bağımlı siz iseniz.
1. Öncelikle sigarayı bırakmak isteyen kişi ile zaman geçirmek gerekiyor onu sürekli takip altında tutacak zamanınız varsa bir hafta nöbetçi onbaşı olmanızı tavsiye ediyorum.
2. Sigarayı bırakacak olan kişini yanında kesinlikle sigara içilmesine izin vermeyin ya da onu sigara içilebilecek alanlardan uzak tutun.
3. Sigara için şimdiye dek harcadığı paraları gözünün önünde hesaplayın, ardından bu paralar ile yıllardır gitmek isteyip de gidemediği ülkeye gidiş dönüş ve otel ücretlerini ekleyin, her yıl sigaraya verdiği para ile dünyayı gezebileceğini gösterin. Almak isteyip de alamadığı arabayı sigara içmemiş olsa alabileceğini vs gibi öncelikle maddi konulardan giriş yapın. Evin geçimini sağlayan kişi ise bu sigara içen, evi, eşi ya da çocuğunun eğitim masrafları için bu parayı ayırsa ne gibi avantajları olacağını gösterin. Sigara içerek geçirdiği yıllara kahredeceği örnekler çoğaltın:) Ama bunu sürekli başının etini yemek sureti ile yapın.
4. Kül tablasından iki adet izmarit ve biraz külü sigaranın şeffaf jelatinine koyarak tiryakinin cebine koyun ve canı her sigara istediğinde bunları koklamasını isteyin. Aynı izmaritleri gece yatarken yastığının altına ya da komidine bırakın.
5. Yattığı odaya akciğer, dudak, gırtlak vs kanseri olmus, kangren yüzünden uzuvları kesilmiş insanların resimlerini koyun. Evet çok korkunç biliyorum ama işe yarıyor. Bunu yapamam diyorsanız sadece temiz ve kirli akciğer resmi de koyabilirsiniz.
6. Çay ve alkolle sigara içmeye meyilli birisi ise, ilk bir kaç hafta bu içecekler yerine alternatif içecekler bulun.
7. Ellerine bir yapboz kutusu , hani şu renkli küplerden verin kriz anında ve oyalayın.
8.Onkoloji servisinde ölümü beklemekten tutun, sevdiklerinin güzel günlerini görmeme ihtimallerine varana dek en kötü ve olası ihtimalleri hatırlatın ve bunu sık sık yapın, parmaklarının koktuğundan tutun, evin perdelerinin sararmasına varana dek tüm negatif durumları sıralayın.
9. Ortama giren birisinin o kişinin yanında sigara içmesine izin vermeyin.
10. Sigaraya verdiği parayı her gün hatırlatın, bugünkü karın 4.25 lira, bu para ile san şimdi 50 gr ceviz ve 2 geryfurt alıyoruz akşam bunları yiyorsun ve hala 1.45 kuruş kardasın üstelik sağlıklı şeyler yiyebiliyorsun diye hatırlatmalarda bulunun.
11. Sigara için yalvardığı anlarda evdeki ya da o an ortamdaki komik bir objeyi gösterin : Aaaa bak ben bunu şuradan almıştım diyin, dikkatini dağıtın, ardından her krize girdiğinde böyle bir saçmalayın, beraber gülün, gülmek nikotin ihtiyacını bir nebze unutturuyor.
12. Sigara içen kişilerin ne kadar kötü koktuğunu ona da gösterin ama bu durumu 7 günden önce idrak edemiyorlar.
13. Ütü ile onu yakmaya çalışın :) Ya da arsenikle onu zehirleyeceğinizi ima edin=) Sonuçta ütü yanığı dıstan göründüğü için kimse bu saçmalığı yapıp da derisine ütü bastırmaz ama sigaranın içeride, görmediğimiz yerlerdeki zararını yok mu sayalım? Sigarada bulunan arseniği bile bile içine çektiği günleri hatırlatın, onun bir fare zehiri olduğunu da iletin.:)
14. Yumurtalıklarının ve de spermlerinin, sigara yüzünen kalitesiz olacağından bahsedin, doğurganlık üzerine konuşun. Hiç bir zaman çocuk sahibi olamayabileceğini, sigarayı şimdi bırakamazsa ( bayanlar için ) hamilelikte hiç bırakamayacağını ve cenine ne denli zarar verebileceğini anlatın.
15. Sigarayı bırakmış kişilerin yazılarını okutun, sen bırakamazsın ya da ben bıraktım tekrar başladım diyen kişilerin iradelerinden bahsedin, o yapamadı ama sen yaparsın şeklinde gaz verin :)
Bu maddeleri o anki ruh halime göre çeşitlendiriyorum. Özelikle anne-babasının ya da sevgilisinin ya da çocuğunun onkoloji servisinde onun başında beklemeleri sahnesi oldukça caydırcı. Ya da sigaradan ölürse, eşinin tekrar evlenip, çocuğa üvey anne / baba akrabaların bakacağını ve o kişinin de çocuğa iyi davranmama ihtimali olduğunu söylemek müthiş bir etkiye sahip. Yani en kötü ve en son ihtimalleri sıralamak.
İlk günler siz de sıkılıyorsunuz ama geçiyor. 1. gün en zor gün ve 7. günden sonra artık eskisi gibi kontrol etmeyi bırakabilirsiniz. Bu durumdan hiç bir karınız yok, sevdikleriniz kendilerini düşünüp sigara içiyor, siz onlarla daha çok ve kaliteli zaman geçirmek istiyorsunuz ve zorluyorsunuz.
Bu arada, 45 yıldır falanca sigara içiyor, ama doktor demiş ki ciğerlerin bir bebeğinki kadar temiz...Bu da olası ama bu kadar genetik şanslı olduğunuza emin olamazsınız...:)Ve sigarayı bıraktıracağınız kişinin de bu kişilerden biri olmadığını söyleyin.
Umarım birilerine fikir verir bu yazdıklarım, bir kişi bile bıraksa kar kardır diyorum. :)