Sigara Bırakma Kliniğinde tedaviye başlayanlar,birbirimize destek verelim.

Sn. rezzan sız benım dedıklerımı sanırım bıraz ters yonden anladınız. Tbııkı burda dogruları yazıcaz. Benımde ıtıraflarım var şuan bıle catlıyorum sıgara ıcmek ıcın cabım cok sıkkın ama neyse..

Ben bu konuda bırdaha sızle ılgılı bısey yazmıcam benım amacım sızı gaza getırmek cesaretlendırmekdı. Vazgecdım herseyden herkesın dusuncesıne saygım sonsuz

Bu konu hakkında hııc kımse adına ve kendımle ılgılı yazmıcam. Herkese bu savasda kolay gelsın .İnsallah kazanan siz - bız oluruz sıgara degıl

İyi gunler ....En Büyük KK

Ben sana kötü birşey demedim ki cnm. Sadece burada yazma içsen bile demişsin onu açıkladım. Ama samimi olduğumuzu düşündüğüm içindi cnm. Kimseyi kırmak üzmek değil niyetim. Beraber başladık bu yola. O yüzden seni yakın buluyorum kendime. Ters anlamışsam da kusuruma bakma:KK34:

ben de bırakmak istiyorum doktora gittim bitmiş işin dedi acil bırakmalısın dedi gerçi seviyorum çok tadını filan garip bir ilişki.
bu yüzden az içmeye özen gösterdim.gerçi bu aralar haftada 2 taneye düşürdüm ama yalancı krizlere yeniliyorum. o ilaçlar vucuda zarar veriyor diye duydum. ne kadar doğru olup olmadığını bilmiyorum deneyenler var mı? psikoloik destekte veriyor mu bu ketem? çünkü alışkanlık işi biraz ve zor bırakılır bırakılsa bile geri dönme riski var yapılanın bir bitkisel ilaç aldım %98 başarı dedi ve çayı varmış akciğerler için. denesem mi denemesem mi diye korkuyorum. 8. günde nefret ettiriyormuş.ama ben hala çok seviyorum şu sağlık işi olmasa ve etrafımdakiler ısrarla iç diye ikram etmese süper olcak.

ben de bırakmak istiyorum doktora gittim bitmiş işin dedi acil bırakmalısın dedi gerçi seviyorum çok tadını filan garip bir ilişki.
bu yüzden az içmeye özen gösterdim.gerçi bu aralar haftada 2 taneye düşürdüm ama yalancı krizlere yeniliyorum. o ilaçlar vucuda zarar veriyor diye duydum. ne kadar doğru olup olmadığını bilmiyorum deneyenler var mı? psikoloik destekte veriyor mu bu ketem? çünkü alışkanlık işi biraz ve zor bırakılır bırakılsa bile geri dönme riski var yapılanın bir bitkisel ilaç aldım %98 başarı dedi ve çayı varmış akciğerler için. denesem mi denemesem mi diye korkuyorum. 8. günde nefret ettiriyormuş.ama ben hala çok seviyorum şu sağlık işi olmasa ve etrafımdakiler ısrarla iç diye ikram etmese süper olcak.

Ben ilaçla denedim. Dr. desteği ile bıraktım cnm. Bu aralar kaçamak yapıyorum malesef. 2 ay hiç yapmadım kaçamak. Benim gittiğim yerde psikolojik destek yoktu sanırım dr. bahsetmedi öyle birşeyden. Bitkisel ilaç hiç kullanmadım. Bilemiyorum zararlımıdır diye. Bitkisel olduğu için çok zararının olacağını sanmıyorum. Ama karar senin tabi.

irade irade irade işte hepsi bu sanırım o da ben de yok ilaç milAç işin bahanesi galiba önce kesin karar verecez sonra destek alacağız ve sonra da birbirimize destek olacağız ki bu yolculuk devam etsin hadi ilaç aldım hadi 2 ay bıraktım sonra adına kaöamak dedık içtik kesinlikle devamı gelir bunun ya hep ya hiç olmalı offf kafam karışık benim ya :KK43:

irade irade irade işte hepsi bu sanırım o da ben de yok ilaç milAç işin bahanesi galiba önce kesin karar verecez sonra destek alacağız ve sonra da birbirimize destek olacağız ki bu yolculuk devam etsin hadi ilaç aldım hadi 2 ay bıraktım sonra adına kaöamak dedık içtik kesinlikle devamı gelir bunun ya hep ya hiç olmalı offf kafam karışık benim ya :KK43:

Ülkem cnm kesinlikle haklısın. Bunu öncelikle istememiz lazım. Ama hayat bazen zorluklar çıkarıyo önümüze. Bizde bağımlılığımız olduğu için hemen aklımıza onu getiriyoruz. Sanki birşeye çare oluyor. Bizim zaten kaçamak hakkımız yok. İstersen 1 sene bırak ya da 3 sene 1 tane bile içsek yeniden dönüş çok kolay. Hiçbir zaman içmemiş biri gibi olamayız. Hiç içmeyen biri 1 tane içse bağımlı kesinlikle olmaz ama biz malesef. Hayatından tamamen çıkarmamız lazım. Yapanlar yok mu? Var tabiki benim tanıdıklarım var hiç istemiyorlar bile. Ama bırakıpta başlayan da var. Sonuç; kesinlikle istemek ve kararlı olmak. Açık kapı bırakmamak. Başarılar hepimize.

Ülkem cnm kesinlikle haklısın. Bunu öncelikle istememiz lazım. Ama hayat bazen zorluklar çıkarıyo önümüze. Bizde bağımlılığımız olduğu için hemen aklımıza onu getiriyoruz. Sanki birşeye çare oluyor. Bizim zaten kaçamak hakkımız yok. İstersen 1 sene bırak ya da 3 sene 1 tane bile içsek yeniden dönüş çok kolay. Hiçbir zaman içmemiş biri gibi olamayız. Hiç içmeyen biri 1 tane içse bağımlı kesinlikle olmaz ama biz malesef. Hayatından tamamen çıkarmamız lazım. Yapanlar yok mu? Var tabiki benim tanıdıklarım var hiç istemiyorlar bile. Ama bırakıpta başlayan da var. Sonuç; kesinlikle istemek ve kararlı olmak. Açık kapı bırakmamak. Başarılar hepimize.

çok güzel bir tespit canım biz bağımlıyız bırakınca hepten olmalı 1 tane devamını getirecektir şuan içiyorum günde 1 paket bakalım yılbaşında ankarada olacağım o zaman görüşeceğim umarım başarılı olurum iradem istemese de mantıklı olmam lazım anne olmak istiyorum çünkü

aaaaa..nolmuşkızlarsizeyahu ...burdan okuyup aktarıyordum herkese ....kimi kaçamak yapıyormuş ...kiminin canın çekiyormuş...zor bir yol ..allah size yardım etsin ..arkadaşlarım...

rezzan

çok iyi yapmışsın ilacın çözüm olmadığını yazmakla ..evet istemekle oluyor demekki herşey.... ilaç sadece içini rahatlıtıyor'' ilaç bana bunu bıraktıracak'' diye şartlanıyorsun ve içmiyorsun öyleyse...bu ilaçlarda bayağı bi pahalı bende herkese söyledim laçla bırakılıyor diye ....

ayrıca devlet ilacı kesmiş artık. herhalde sadece psikolojik tedavi veriyormuş ...doğrumudur bilmiyorum ...yani isteyen cepten alıcak ilacı ...

lütfen ne hissetiğiizi yazın doğrular olsun ki bunlar ..bizlerde bunu bilelim her hikayeden öğrenilecekler bilgiler oluyor ...

hadi yola devam ....

Herkese teşekkürler. Gerçekten bırakmaya karar veren ilaçla kesin bırakır çok etkili bir ilaç. Ben sanırım biraz kararsızdım kabul etmem lazım. Hem bırakayım diyordum hem ay nasıl olacak nasıl yaparım diyordum. Ben zaten 14. günü seçmiştim bırakma günü olarak ve o günde severek ayrıldım. Böyle diyorum çünkü ilaç bende herhangi bir tiksinme içememe durumu oluşturmadı. Son güne kadar sayısı bile değişmemişti. Ama 14. günü içmiycem dedim gerçekten zorlanmadım. Arada oluyordu istek durumları. Bazen vızıltı gibi bazen çok şiddetli. Sanırım kararım kesinleşmemiş. Azimle tekrar deneyeceğim. :KK17:

Herkese teşekkürler. Gerçekten bırakmaya karar veren ilaçla kesin bırakır çok etkili bir ilaç. Ben sanırım biraz kararsızdım kabul etmem lazım. Hem bırakayım diyordum hem ay nasıl olacak nasıl yaparım diyordum. Ben zaten 14. günü seçmiştim bırakma günü olarak ve o günde severek ayrıldım. Böyle diyorum çünkü ilaç bende herhangi bir tiksinme içememe durumu oluşturmadı. Son güne kadar sayısı bile değişmemişti. Ama 14. günü içmiycem dedim gerçekten zorlanmadım. Arada oluyordu istek durumları. Bazen vızıltı gibi bazen çok şiddetli. Sanırım kararım kesinleşmemiş. Azimle tekrar deneyeceğim. :KK17:

şimdi doğru mu anlıyorum önce bıraktın ama dayanamadın içtin şimdi tekrardan ilaca mı başlayacaksın yani bu ne şimdi ben iradesine hiç güvenmeyen biri olarak ne yapacağım bi de ilaç verilmiyor mu ki gerçekten ya korkuyorum ben arkadaşlar ilaç ya etkilerinden ve evet net karar veremiyorum bu illet beni ne kadar bağlamış kendine offff

şimdi doğru mu anlıyorum önce bıraktın ama dayanamadın içtin şimdi tekrardan ilaca mı başlayacaksın yani bu ne şimdi ben iradesine hiç güvenmeyen biri olarak ne yapacağım bi de ilaç verilmiyor mu ki gerçekten ya korkuyorum ben arkadaşlar ilaç ya etkilerinden ve evet net karar veremiyorum bu illet beni ne kadar bağlamış kendine offff

Valla cnm bende irademe hiç güvenmezdim. Ama ilaç etkili ben içmeyebilirdim ama kararsızlığa düştüm o da kendime güvensizliğimden sanırım. Eşim falan tekrar başlamıştı bende yapamam gibi geldi off ne bileyim. Dr. git bence sigara masrafından iyidir cnm. Kontrol eşiliğinde kullan. Bende yanetkisi olmadı gibi. Ufak tefek oldu alışınca ilaca geçti. Her bünye farklıdır sonuçta. Bana yarayan sana yaramaz. Onun için işini sağlama al dr. git. O sana bir plan çıkarır. Sorun olursa cevaplarım cnm. Bende gideceğim bu yakınlarda tekrar.

Valla cnm bende irademe hiç güvenmezdim. Ama ilaç etkili ben içmeyebilirdim ama kararsızlığa düştüm o da kendime güvensizliğimden sanırım. Eşim falan tekrar başlamıştı bende yapamam gibi geldi off ne bileyim. Dr. git bence sigara masrafından iyidir cnm. Kontrol eşiliğinde kullan. Bende yanetkisi olmadı gibi. Ufak tefek oldu alışınca ilaca geçti. Her bünye farklıdır sonuçta. Bana yarayan sana yaramaz. Onun için işini sağlama al dr. git. O sana bir plan çıkarır. Sorun olursa cevaplarım cnm. Bende gideceğim bu yakınlarda tekrar.

merhaba gittin mi dr son durumun nedir

merhaba gittin mi dr son durumun nedir

Daha gidemedim cnm. Bu hafta olmazsa bile haftaya gidiceğim. Son durum fena. Aslında kendim başlasam mı diyorum ilaca. Sonuçta dr. gittim daha önce birşey demedi farklı. Ne tahlil yaptı nede başka birşey. Düşünüyorum hala. Sen ne yaptın?

Ülkem35, başka yerlerde araştırmalarım da oldu. Bu ilaç başarılı tamam ama herkesin dediği sağlam iraden olacak bıraktıktan sonra kesinlikle tek bir nefes bile alınmayacak, kararından vazgeçersen zaten bilinen son. Birde ilacı denilen gibi 3 aylık tedavi olarak kullanmak lazımmış. Çünkü beyindeki reseptörleri tamamen kapatıyormuş. Ben ilacı bırakarak tedaviyi de yarıda bıraktım. Şimdi çok pişmanım. Ama yine deneyeceğim ve kesinlikle bir daha arkama bakmayacağım.

Ülkem35, başka yerlerde araştırmalarım da oldu. Bu ilaç başarılı tamam ama herkesin dediği sağlam iraden olacak bıraktıktan sonra kesinlikle tek bir nefes bile alınmayacak, kararından vazgeçersen zaten bilinen son. Birde ilacı denilen gibi 3 aylık tedavi olarak kullanmak lazımmış. Çünkü beyindeki reseptörleri tamamen kapatıyormuş. Ben ilacı bırakarak tedaviyi de yarıda bıraktım. Şimdi çok pişmanım. Ama yine deneyeceğim ve kesinlikle bir daha arkama bakmayacağım.

merhaba yarın ankaraya gidiyorum inşallah orada araştırıp gerekeni yapmak istiyorum ama bavulumda 2 karton sigara ile gidiyorum ne denli dürüstüm tartışılır doğrusu ama dediğin gibi ilaç eğer çözümse sorun yaratmadan çözüme odaklanmamız lazım zaten ilaca başlarsam sigara olayını kapatmam gerekir öyle değil mi hayatımdan tamamen çıkartmalıyım yani 1 taneden çok şey olur ya hep ya hiç bakalım araştırcam bi de burda ketem de dr felan yok hemşireler var onlarda sadece ilacı veriyoruz herhangi bişey yapmıyoruz diyorlardı dr gitmen şat mı nasıl olsa daha önce gittin nasıl kullanacağını da biliyorsun bence pes etme tekrar başla 3 ay sık dişini inşallah kurtuluruz sevgimle ....

merhaba yarın ankaraya gidiyorum inşallah orada araştırıp gerekeni yapmak istiyorum ama bavulumda 2 karton sigara ile gidiyorum ne denli dürüstüm tartışılır doğrusu ama dediğin gibi ilaç eğer çözümse sorun yaratmadan çözüme odaklanmamız lazım zaten ilaca başlarsam sigara olayını kapatmam gerekir öyle değil mi hayatımdan tamamen çıkartmalıyım yani 1 taneden çok şey olur ya hep ya hiç bakalım araştırcam bi de burda ketem de dr felan yok hemşireler var onlarda sadece ilacı veriyoruz herhangi bişey yapmıyoruz diyorlardı dr gitmen şat mı nasıl olsa daha önce gittin nasıl kullanacağını da biliyorsun bence pes etme tekrar başla 3 ay sık dişini inşallah kurtuluruz sevgimle ....

Hayırlı yolculuklar cnm. Biraz geç oldu ama.
Dürüstsün bence, en azından açık açık yazıyorsun niyetini. Bende sonuçta hayatımda hiç yapamadığımı yaptım, 2 küsur ay içmedim var mı ötesi. Şimdi içiyorum üzülerek ama davamdan vazgeçmedim. Bu süreçte ilaca suç atamam gerekeni yaptı ama ben yapamadım. Neyse hatalardan ders almak lazım. Kesinlikle aldım da. Yani kullandım bende düşünüyorum başlayayım gitsin ilaca. Var elimde sonuçta. Biraz cesaret lazım sanırım. Dr. kontrolü diyorlar ya ondan birde yine gideyim dedim. Bazıları çok abartıyormu nedir bilmiyorum sakın içmeyin falan diyorlar bende bundan dolayı beklemedeyim. Daha bu akşam eşime dedim sabah içeyim başlamış olurum tekrar. bakalım sabah ki ruh halime göre başlarım veya ertelerim. Sana samimiyetin için teşekkür ederim cnm. Benden de sana sevgiler. Hayırlı haberlerini bekliyorum.

Hayırlı yolculuklar cnm. Biraz geç oldu ama.
Dürüstsün bence, en azından açık açık yazıyorsun niyetini. Bende sonuçta hayatımda hiç yapamadığımı yaptım, 2 küsur ay içmedim var mı ötesi. Şimdi içiyorum üzülerek ama davamdan vazgeçmedim. Bu süreçte ilaca suç atamam gerekeni yaptı ama ben yapamadım. Neyse hatalardan ders almak lazım. Kesinlikle aldım da. Yani kullandım bende düşünüyorum başlayayım gitsin ilaca. Var elimde sonuçta. Biraz cesaret lazım sanırım. Dr. kontrolü diyorlar ya ondan birde yine gideyim dedim. Bazıları çok abartıyormu nedir bilmiyorum sakın içmeyin falan diyorlar bende bundan dolayı beklemedeyim. Daha bu akşam eşime dedim sabah içeyim başlamış olurum tekrar. bakalım sabah ki ruh halime göre başlarım veya ertelerim. Sana samimiyetin için teşekkür ederim cnm. Benden de sana sevgiler. Hayırlı haberlerini bekliyorum.

MERHABA ankara yeni mahalle devlet hastanesi gögüs bölümüne gittim bir dolu tahlil film vs den sonra ebru hanım doktorum bana zybanı kullanmayı uygun buldu devlet ödemediği için bu ilaçları nörolojiye zybanın eş değeri olan wellbutrin isimli ilacı yazdırdım bugun 2nci gunum ilk 3 gün sabahlaRı sonrasında 3 ay boyunca sabah akşam içmem gerekiyor ve ilk 15 gün sigarayla içebiliyorum henüz çok erken ama sigaranın tadında ki değişimi hissedebiliyorum buna rağmen de içiyorum şu saat olmuş normalde 1 pakete yakın içmiş olmam gerekirken henüz 7 tane içtim benim için büyük başarı açıkcası el alışkanlığımı da havuç yiyerek gidermeyi başarmayı düşünüyorumböylece kiloda almam canım istediği için değil laf olsun diye içiyorum bunun fakındayım midem de bulantı hissi oluyor ama vücut ilaca alışana kadar bunun normal olduğunun bilincindeyim inşallah başarabilirim sevgiler

MERHABA ankara yeni mahalle devlet hastanesi gögüs bölümüne gittim bir dolu tahlil film vs den sonra ebru hanım doktorum bana zybanı kullanmayı uygun buldu devlet ödemediği için bu ilaçları nörolojiye zybanın eş değeri olan wellbutrin isimli ilacı yazdırdım bugun 2nci gunum ilk 3 gün sabahlaRı sonrasında 3 ay boyunca sabah akşam içmem gerekiyor ve ilk 15 gün sigarayla içebiliyorum henüz çok erken ama sigaranın tadında ki değişimi hissedebiliyorum buna rağmen de içiyorum şu saat olmuş normalde 1 pakete yakın içmiş olmam gerekirken henüz 7 tane içtim benim için büyük başarı açıkcası el alışkanlığımı da havuç yiyerek gidermeyi başarmayı düşünüyorumböylece kiloda almam canım istediği için değil laf olsun diye içiyorum bunun fakındayım midem de bulantı hissi oluyor ama vücut ilaca alışana kadar bunun normal olduğunun bilincindeyim inşallah başarabilirim sevgiler

Ülkemcm, tebrik ederim. Ayyy çok heyecanlandım senin adına inan. Birde kendi adıma. Bende de var o ilaçtan ona başlamamıştım. Başlasam mı acaba bende. Yan etki oldumu sende. Bir başlayayım diyorum sonra vazgeçiyorum. Ya yan etki falan yaparsa diye. Bir arkadaş daha kullanmıştı pek yaramamıştı onda işe. Herkesin bünyesi farklı tabii. Hadi bakalım inşallah en kısa zamanda bırakırsın. :KK9::KK9::KK9:

Ülkemcm, tebrik ederim. Ayyy çok heyecanlandım senin adına inan. Birde kendi adıma. Bende de var o ilaçtan ona başlamamıştım. Başlasam mı acaba bende. Yan etki oldumu sende. Bir başlayayım diyorum sonra vazgeçiyorum. Ya yan etki falan yaparsa diye. Bir arkadaş daha kullanmıştı pek yaramamıştı onda işe. Herkesin bünyesi farklı tabii. Hadi bakalım inşallah en kısa zamanda bırakırsın. :KK9::KK9::KK9:

teşekkür ederim bugün 8nci günüm sigaranın tadı hiç yok diyebilirim ama dr 15 gün sigara içebilirsin dediği için tad alamasam da ısrarla içiyorum yan etkisi abartacak kadar olmadı sadece uykuya dalmakta zorluk çekiyorum lütfen ilaç kullanacaksan mutlaka dr kontrolünde kullan senin bünyane hangi ilaç uygunsa dr onu verecektir bana zybanı uygun gördü ben eşdeğer olan ilacını kullanıyorum ama o da bitmek üzere zyban alacağım ben de istersek başarabiliriz sanıyorum çünkü ilaç gerçekten etkili ramazanda oruç tutarken benim ayaklarım uyuşuyodu halsizleşiyodum ta ki ilk sigarayı içene kadar çok şükür bunda o kadar azaltmış olmama karşın bu tür durumlar olmadı valla benim başarmam artık zorunlu oldu inşallah başarabilirim her şey haftaya cumartesi belli olacak çünkü ilk sigarasız günüm o gün olacak hayırlısı bakalım sevgiler ....

bu arada sana örnek olsun diye başka bi yerden alıntı kullanan bir kişinin güncesini de ekliyim çünkü ben de aynıyım :)

1. Re: sigara içenler ve bırakmak isteyenler
Bugün itibari ile 1 aydır sigara kullanmıyorum. Geçen akşam şirket yemeği nedeniyle sazlı sözlü fasıl muhabbetinde, dün akşam bir arkadaşımın doğum günü münasebetiyle bar ortamında ve bilimum sigaraya teşvik edecek muhabbete rağmen içmediysem bir daha başlamam ben buna. Daha önce yazdığım ve kısaca sürecin nasıl olduğuna dair yazı belki bir başkasına da yardımcı olur diye buraya kopyalıyorum. (Ki bunun gibi örneklerin bana bırakma süreci öncesinde faydası oldu diyebilirim)

ilk başta her ne kadar ilaç yardımı ile sigarayı bırakmak fikri insanın zayıflığı gibi gelse de sigara üreticilerinin de bizi bağımlı kılabilmek adına sigaraya kattıkları milyon çeşit kimyasalı düşününce onlar yapıyorsa ben de yaparım denir ve uzun süredir psikolojik telkinlerle kendinizi hazır hissettiğiniz zaman eczaneye gidip bir paket zyban alınır. çıkarken eczacının söylediği 2 hafta sonra zyban'ı değil sigarayı bırakman gerekiyor sözü aklınıza takılıp kalır.

1. gün : herşey olabildiğince rutin bir şekilde devam eder. ancak siz biraz da okuduklarınızın etkisiyle her sigara yaktığınızda bir acabayı geçirirsiniz aklınızdan.
2. gün : biraz psikolojik biraz da ilacın etkisiyle yavaş yavaş aldığınız nefeslerin tadı değişmeye başlar. ancak tam emin de olamazsınız acaba öyle olduğunu düşündüğüm için mi böyle hissediyorum diye.
3. gün : artık bariz bir şekilde sigaranın tadı farklılaşmaya başlamıştır. yaktığınız sigaraları yarısından itibaren söndürüp atmaya başlarsınız.
4. gün : sigaranın tadı midenizi bulandırmaya başlar ama hala ısrarla yakıp yakıp söndürürsünüz birkaç fırt çektikten sonra. bariz bir şekilde içtiğiniz sigara azalmaya başlar. sürekli sigaranın her zamanki verdiği keyifi özler ve zyban'ı bırakmayı sorgulamaya başlarsınız. yıllardır sevdiğiniz bir dostunuzun yavaş yavaş gözünüzün önünde eriyip gitmesine benzer bir duygu yaşar, onunla olan mutlu günlerinizi özlemeye başlarsınız.
5 - 6 - 7 günler : bu günlerde sigara ile olan aşkınız o denli güçlüdür ki siz onu bu haliyle de sevmeye başlarsınız. ilk günlerde azalan sigara adedi bu iğrenç tada rağmen giderek artmaya başlamıştır.
8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 günler : her geçen gün bu iğrenç tad size daha normal gelir. israrla 14. günün gelmesini beklersiniz. sanki o gün bir mucize olacak ve sizi bu sigara denen şeyden sihirli bir değnek ile kurtaracakmış gibi mucize beklersiniz.
14. gün : günlük tüketilen sigara adedi her ne kadar tamamını içmeseniz de normale dönmüştür. ayrıca beklediğiniz mucize gerçekleşmemiştir. bu vakitten sonra zyban'i bırakıp en azından sigaradan her zamanki keyfi alayım diye düşünmeye başlarsınız.
15. gün : zyban kullanmadan geçen ilk gün. ama hala sigaranın eski tadı yok. üstelik içinizde yenilmiş olmanın verdiği bir his canınızı sıkar. canınız sıkıldıkça bir sigara daha yakarsınız.

16. gün : zyban'sız geçen 2. gün. bir önceki günden farkı sigara içmek içinizden gelmez pek. sürekli onun sizden götürdüklerini ve daha ne kadar götüreceğini düşünür durursunuz. bir önceki günün akşamı aldığınız paket de bir türlü bitmek bilmez. akşam 27 kasım 2005 galatasaray fenerbahce maçını izlemek için dışarı çıkılır. bu arada pakette son 3 sigara kalmıştır. ilk sigara ilk yarının sonuna doğru nobre'nin attığı golün hemen üzerine yakılır. devre arası bir tane daha. ikinci yarı galatasaray gol atınca bu sigarayı içeceğim dersiniz ama bir türlü o gol gelmez ve takımınız 1-0 yenik ayrılır sahadan. eve doğru giderken son sigarayı yakar, bir yandan da akşam için paket alıp almamayı düşünürsünüz. bu düşünceler içinde sigara almadan eve gidersiniz ama evde istediğiniz zaman kullanabileceğiniz babanızın paketinin ve çekmecede keyif anları için duran captain black'in sizi beklediğini hatırlarsınız. bir iki defa hadi ama diye seslenir beyninizin bir köşesinden size ama istemezsiniz. sabah ya sigarayı bırakacak ya da zyban'dan tamamen vazgeçeceksinizdir.

17. gün : saat 12ye kadar sigara aklınıza hiç gelmez. yanınızda paket de yoktur. ama her zaman bir tek alabileceğiniz birileri vardır ofiste. yemeğe çıkarsınız. en olmazsa olmaz zamanlardan birisi öğle yemeği sonrası rahat geçer. tek sıkıntı yemekten sonra insanların boş boş ne yaptıklarını bilememek olur. saat 5 gibi işlerden hava almak için dışarı çıkar ve bu sırada bir tek yakmak istersiniz. bir tek alınıp o günün ilk nefesi çekilirken arkadaşınızın hani bırakıyordun sözü ile beraber neden böyle saçma şeyler yapıyorum diye iç geçirir ve bıraktım abi diyerek sigarayı söndürürsünüz ilk fırt sonrası....

bundan sonra her geçen gün hücrelerinize kadar işlemiş zehirden her an arındığınızı hisseder ve bu kadar zaman neden böyle saçma bir seçim yaptığınızı anlamaya çalışırsınız. 20. günden sonra artık zybanolmadan da bunun üstesinden gelebileceğinizi hisseder, en azından denemek istersiniz.

günden güne yediğinizin tadını, kokusunu ve soluduğunuz havayı hissetmeye başlarsınız. ilk hafta sonunda artık sigara içilen bir apartmana, arabaya bindiğinizde gelen kokudan rahatsız olmaya başlarsınız. odanızdaki herşeyi tekrar tekrar temizler ve sürekli havalandırma ihtiyacı hissedersiniz.

3. haftaya girerken zaman zaman çok yoğun bir şekilde o tadı özlersiniz ama derin bir nefes çektiğiniz anda bunun ne kadar aptalca olduğunu farkedersiniz.

3. haftadan sonra yoğun öksürük krizleri başlar ki bunlar ciğerde oluşmuş olan katranımsı şeylerin kendini dışarı atmasıdır sanırım. constantine filmindeki sahneler gelir her öksürdüğünüzde gözlerinizin önüne

belki az belki çok bilemiyorum ama bu süreçte önemli etkenlerden birisi zyban oldu. ama daha da önemlisi sizin yaşamayı ne kadar isteyip istemediğiniz. yok ölümsüzlük vermiyor tabi ki ama eğer çevrenizde sigara yüzünden dilini, bacaklarını, yaşamını kaybeden insanları gördükçe en azından o şekilde bir son istemediğinizden emin olabiliyorsunuz.

bu arada yardımcı etkenler olarak sigara aklınıza geldiği zamanlarda, su için, dişinizi fırçalayın ve mandalin yiyin. açık havadaysanız derin bir nefes çekin. buna değdiğini göreceksiniz...

edit : zyban'ı minimum 2 ay kullanmak gerekiyorken genel olarak 1 ay içerisinde bırakmamın bir diğer nedeni yan etkisi ile ilgili okuduklarımdı. herhangi bir etkisini görmedim kullandığım süre içerisinde ama tırsmadığımı söylesem de yalan olacak. bu nedenle başlarken en azından sürekli danışabileceğiniz bir eczacı ya da sağlık görevlisi eşliğinde başlamakta fayda var.

Sigarayı bırakmak ile beraber kahve tüketimini de düzene sokmuş oldum. Daha önceleri günde en az 5 büyük fincan kahve içerken şimdi günü içmeden veya tek fincan ile kapatabiliyorum. Yine meyve sebze tüketiminiz normale dönüyor ve daha sağlıklı beslenebiliyorsunuz.

Uzun lafın kısası; yüzüklerin efendisi üçlemesinin iki kule filminde kral theoden'in bedeni saruman tarafından ele geçirmiş ve çürümüş ve yaşlanmıştır. gandalf'ın yardımı ile theoden saruman'dan kurtulur. işte biz burada sigara içen halimizi kral theoden'in saruman tarafından ele geçirilmiş hali olarak görebiliriz. bu durumda gandalaf'ı da zyban olarak düşünebiliriz sigarayı bırakmanın insanda yarattığı etkiyi filmde peter jackson abimizden çok iyi bir şekilde izlemişizdir

Arkadaşlar selamlar,
geçen gün sigara paketinin üzerinde sigarayı bırakmak istiyorsanız en yakın sağlık ocağına başvurun yazıyordu. Bugün bi hesap ettik maaşın yarısından fazlasını sigaraya yatırıyoruz. Ben de düşündüm acaba gitsem sağlık ocağına bir faydasını görürmüyüm ki. sağlık ocağına başvuranlar varmı aramızda ve neler oldu? Yarın gideceğiz ama biön bilgi için sizlere sorayımdedim.
En Büyük KK

X