teşekkür ederim bugün 8nci günüm sigaranın tadı hiç yok diyebilirim ama dr 15 gün sigara içebilirsin dediği için tad alamasam da ısrarla içiyorum yan etkisi abartacak kadar olmadı sadece uykuya dalmakta zorluk çekiyorum lütfen ilaç kullanacaksan mutlaka dr kontrolünde kullan senin bünyane hangi ilaç uygunsa dr onu verecektir bana zybanı uygun gördü ben eşdeğer olan ilacını kullanıyorum ama o da bitmek üzere zyban alacağım ben de istersek başarabiliriz sanıyorum çünkü ilaç gerçekten etkili ramazanda oruç tutarken benim ayaklarım uyuşuyodu halsizleşiyodum ta ki ilk sigarayı içene kadar çok şükür bunda o kadar azaltmış olmama karşın bu tür durumlar olmadı valla benim başarmam artık zorunlu oldu inşallah başarabilirim her şey haftaya cumartesi belli olacak çünkü ilk sigarasız günüm o gün olacak hayırlısı bakalım sevgiler ....
bu arada sana örnek olsun diye başka bi yerden alıntı kullanan bir kişinin güncesini de ekliyim çünkü ben de aynıyım :)
1. Re: sigara içenler ve bırakmak isteyenler
Bugün itibari ile 1 aydır sigara kullanmıyorum. Geçen akşam şirket yemeği nedeniyle sazlı sözlü fasıl muhabbetinde, dün akşam bir arkadaşımın doğum günü münasebetiyle bar ortamında ve bilimum sigaraya teşvik edecek muhabbete rağmen içmediysem bir daha başlamam ben buna. Daha önce yazdığım ve kısaca sürecin nasıl olduğuna dair yazı belki bir başkasına da yardımcı olur diye buraya kopyalıyorum. (Ki bunun gibi örneklerin bana bırakma süreci öncesinde faydası oldu diyebilirim)
ilk başta her ne kadar ilaç yardımı ile sigarayı bırakmak fikri insanın zayıflığı gibi gelse de sigara üreticilerinin de bizi bağımlı kılabilmek adına sigaraya kattıkları milyon çeşit kimyasalı düşününce onlar yapıyorsa ben de yaparım denir ve uzun süredir psikolojik telkinlerle kendinizi hazır hissettiğiniz zaman eczaneye gidip bir paket zyban alınır. çıkarken eczacının söylediği 2 hafta sonra zyban'ı değil sigarayı bırakman gerekiyor sözü aklınıza takılıp kalır.
1. gün : herşey olabildiğince rutin bir şekilde devam eder. ancak siz biraz da okuduklarınızın etkisiyle her sigara yaktığınızda bir acabayı geçirirsiniz aklınızdan.
2. gün : biraz psikolojik biraz da ilacın etkisiyle yavaş yavaş aldığınız nefeslerin tadı değişmeye başlar. ancak tam emin de olamazsınız acaba öyle olduğunu düşündüğüm için mi böyle hissediyorum diye.
3. gün : artık bariz bir şekilde sigaranın tadı farklılaşmaya başlamıştır. yaktığınız sigaraları yarısından itibaren söndürüp atmaya başlarsınız.
4. gün : sigaranın tadı midenizi bulandırmaya başlar ama hala ısrarla yakıp yakıp söndürürsünüz birkaç fırt çektikten sonra. bariz bir şekilde içtiğiniz sigara azalmaya başlar. sürekli sigaranın her zamanki verdiği keyifi özler ve zyban'ı bırakmayı sorgulamaya başlarsınız. yıllardır sevdiğiniz bir dostunuzun yavaş yavaş gözünüzün önünde eriyip gitmesine benzer bir duygu yaşar, onunla olan mutlu günlerinizi özlemeye başlarsınız.
5 - 6 - 7 günler : bu günlerde sigara ile olan aşkınız o denli güçlüdür ki siz onu bu haliyle de sevmeye başlarsınız. ilk günlerde azalan sigara adedi bu iğrenç tada rağmen giderek artmaya başlamıştır.
8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 günler : her geçen gün bu iğrenç tad size daha normal gelir. israrla 14. günün gelmesini beklersiniz. sanki o gün bir mucize olacak ve sizi bu sigara denen şeyden sihirli bir değnek ile kurtaracakmış gibi mucize beklersiniz.
14. gün : günlük tüketilen sigara adedi her ne kadar tamamını içmeseniz de normale dönmüştür. ayrıca beklediğiniz mucize gerçekleşmemiştir. bu vakitten sonra zyban'i bırakıp en azından sigaradan her zamanki keyfi alayım diye düşünmeye başlarsınız.
15. gün : zyban kullanmadan geçen ilk gün. ama hala sigaranın eski tadı yok. üstelik içinizde yenilmiş olmanın verdiği bir his canınızı sıkar. canınız sıkıldıkça bir sigara daha yakarsınız.
16. gün : zyban'sız geçen 2. gün. bir önceki günden farkı sigara içmek içinizden gelmez pek. sürekli onun sizden götürdüklerini ve daha ne kadar götüreceğini düşünür durursunuz. bir önceki günün akşamı aldığınız paket de bir türlü bitmek bilmez. akşam 27 kasım 2005 galatasaray fenerbahce maçını izlemek için dışarı çıkılır. bu arada pakette son 3 sigara kalmıştır. ilk sigara ilk yarının sonuna doğru nobre'nin attığı golün hemen üzerine yakılır. devre arası bir tane daha. ikinci yarı galatasaray gol atınca bu sigarayı içeceğim dersiniz ama bir türlü o gol gelmez ve takımınız 1-0 yenik ayrılır sahadan. eve doğru giderken son sigarayı yakar, bir yandan da akşam için paket alıp almamayı düşünürsünüz. bu düşünceler içinde sigara almadan eve gidersiniz ama evde istediğiniz zaman kullanabileceğiniz babanızın paketinin ve çekmecede keyif anları için duran captain black'in sizi beklediğini hatırlarsınız. bir iki defa hadi ama diye seslenir beyninizin bir köşesinden size ama istemezsiniz. sabah ya sigarayı bırakacak ya da zyban'dan tamamen vazgeçeceksinizdir.
17. gün : saat 12ye kadar sigara aklınıza hiç gelmez. yanınızda paket de yoktur. ama her zaman bir tek alabileceğiniz birileri vardır ofiste. yemeğe çıkarsınız. en olmazsa olmaz zamanlardan birisi öğle yemeği sonrası rahat geçer. tek sıkıntı yemekten sonra insanların boş boş ne yaptıklarını bilememek olur. saat 5 gibi işlerden hava almak için dışarı çıkar ve bu sırada bir tek yakmak istersiniz. bir tek alınıp o günün ilk nefesi çekilirken arkadaşınızın hani bırakıyordun sözü ile beraber neden böyle saçma şeyler yapıyorum diye iç geçirir ve bıraktım abi diyerek sigarayı söndürürsünüz ilk fırt sonrası....
bundan sonra her geçen gün hücrelerinize kadar işlemiş zehirden her an arındığınızı hisseder ve bu kadar zaman neden böyle saçma bir seçim yaptığınızı anlamaya çalışırsınız. 20. günden sonra artık zybanolmadan da bunun üstesinden gelebileceğinizi hisseder, en azından denemek istersiniz.
günden güne yediğinizin tadını, kokusunu ve soluduğunuz havayı hissetmeye başlarsınız. ilk hafta sonunda artık sigara içilen bir apartmana, arabaya bindiğinizde gelen kokudan rahatsız olmaya başlarsınız. odanızdaki herşeyi tekrar tekrar temizler ve sürekli havalandırma ihtiyacı hissedersiniz.
3. haftaya girerken zaman zaman çok yoğun bir şekilde o tadı özlersiniz ama derin bir nefes çektiğiniz anda bunun ne kadar aptalca olduğunu farkedersiniz.
3. haftadan sonra yoğun öksürük krizleri başlar ki bunlar ciğerde oluşmuş olan katranımsı şeylerin kendini dışarı atmasıdır sanırım. constantine filmindeki sahneler gelir her öksürdüğünüzde gözlerinizin önüne
belki az belki çok bilemiyorum ama bu süreçte önemli etkenlerden birisi zyban oldu. ama daha da önemlisi sizin yaşamayı ne kadar isteyip istemediğiniz. yok ölümsüzlük vermiyor tabi ki ama eğer çevrenizde sigara yüzünden dilini, bacaklarını, yaşamını kaybeden insanları gördükçe en azından o şekilde bir son istemediğinizden emin olabiliyorsunuz.
bu arada yardımcı etkenler olarak sigara aklınıza geldiği zamanlarda, su için, dişinizi fırçalayın ve mandalin yiyin. açık havadaysanız derin bir nefes çekin. buna değdiğini göreceksiniz...
edit : zyban'ı minimum 2 ay kullanmak gerekiyorken genel olarak 1 ay içerisinde bırakmamın bir diğer nedeni yan etkisi ile ilgili okuduklarımdı. herhangi bir etkisini görmedim kullandığım süre içerisinde ama tırsmadığımı söylesem de yalan olacak. bu nedenle başlarken en azından sürekli danışabileceğiniz bir eczacı ya da sağlık görevlisi eşliğinde başlamakta fayda var.
Sigarayı bırakmak ile beraber kahve tüketimini de düzene sokmuş oldum. Daha önceleri günde en az 5 büyük fincan kahve içerken şimdi günü içmeden veya tek fincan ile kapatabiliyorum. Yine meyve sebze tüketiminiz normale dönüyor ve daha sağlıklı beslenebiliyorsunuz.
Uzun lafın kısası; yüzüklerin efendisi üçlemesinin iki kule filminde kral theoden'in bedeni saruman tarafından ele geçirmiş ve çürümüş ve yaşlanmıştır. gandalf'ın yardımı ile theoden saruman'dan kurtulur. işte biz burada sigara içen halimizi kral theoden'in saruman tarafından ele geçirilmiş hali olarak görebiliriz. bu durumda gandalaf'ı da zyban olarak düşünebiliriz sigarayı bırakmanın insanda yarattığı etkiyi filmde peter jackson abimizden çok iyi bir şekilde izlemişizdir