Sevgilimle maddiyat için ayrıldık

Ev hanımlığı konusunda da iki kelam etmek isterim. Benim annem de ev hanımı. Ben de şu anda ücretsiz izindeyim ve ev hanımıyım yaklaşık 8 aydır.
Annemin ve benim ev hanımlığımı karşılaştırmak kelimenin tam anlamiyla komik olur. İnanılmaz bir orantısızlık var çünkü arada. Annemin yarım düzine çocuğu var, benim tek çocuğum var. Annemin anneliği ve ev hanımlığı elde manuel bebek bezi yıkamalı, sobalı evde kömür taşımalı, yılın yarısında memlekette tarlada bağda bahçede ırgat gibi çalışmalı falan.

Benim oğlum 4 yaşında ve okula gidiyor. Ben de evde ev hanımıyım işte:KK70:
İki günde bir yemek yapsam, haftada bir genel temizlik, gün aşırı robot dolansa yeter gider. Tabi ki evi 7/24 tertemiz, düzenli tutmak, hergün 3 çeşit yemek+tatlı, camlar perdeler pırıl pırıl vs tutmaya çabalarsak ev işlerine gömdüğümüz vakit çok daha fazla olur. Ama işte soru şu ki değer mi ve gerek var mı? Yani bu standartları sağlamak için maaş/sigorta/emeklilik gibi haklardan vazgeçmeye, daha da önemlisi manevi olarak var olabileceğimiz,söz söyleyebileceğimiz, kendimizi verimli ve üretken hissedebileceğimiz bir alandan çekilmeye değer mi? Ev içi emeği asla küçümsemiyorum. Ama bizim çok önemli görüp sürekli yaptığımız bir çok işin, erkekler farkında bile değil. Yarın bir gün işler ters gittiğinde verdiğimiz emeğin yaşamsal olmayan kısmı kesinlikle kaale alınıp, değer görmeyecek malesef.

Evet çocuklarımız olduğunda 0-3 yaş çok yoğun olmak üzere bize ihtiyaç duyuyorlar. Ama 3 yaşı geçirdikten sonra çocukların bizden bağımsızlaşmalari başlıyor ve yıl be yıl artıyor. Çevremde vaktiyle kariyerini bırakmış, çocuklarını 10+ yaşına getirmiş +35lerinde şimdi ne yapacağını bilemeyen, kendini boşlukta hisseden, iş arayan arkadaşlarım var. Bu yüzden bir şekilde ilk zamanlarda kariyeri askıya alabiliriz elbette. Fakat iş hayatından tamamen kopmamız bizim zararımıza oluyor çoğu senaryoda.

Hem evde, hem işte iki kat çalışıp iki kat yorulmanın çözümü eve kapanmak olmamalı. Çocuk bakımı, ev işleri gibi ortak sorumluların paylaşımını talep etmek zorundayız, ücretli yardım alıp/teknolojiden destek alıp hayatımızı kolaylaştırmanın yollarına bakmalıyız. Ha adam ev işlerini paylaşmıyor mu? Ben o adamı baba yapmam. Onun payına düşen sorumlulukları da yerine getireceğim diye kendimi de paralamam. Daha pis ve dağınık bir evde, öğrenci işinden hallice yemekler yeriz birlikte. Beğenmeyen ya el atar ya elini cebine atıp yaptırır.

Hizmet beklentisi olan adamlarla evlenmeyerek ve onlardan çocuk yapmayarak soylarını kurutabiliriz bence :KK70:
Evet bir de bazen goruyorum, tamam bana yemek yapmayacak , cocuga da mi yapmayacak diye dert yaniyorlar. Kendilerini kucuk aciz cocukla ayni kefeye koyuyorlar 😆

Bence sizinkisi standartlara uymuyor. Başkalarını kendinizle kıyaslamayın. Evde tek kişi yaşansa o dedikleriniz o sürede belki yapılır. Çoluk çocuk varsa ve eş dağınıksa, ki genelde dağınıklardır, uğraş dur.
valla çıkardığı çorabı, donu sağa sola atan , aldığı eşyayı yerine koymaktan aciz adamlarla evlenirken düşünmek lazımdı bunları
ben öyle kadına hiç üzülmem, kendi tercih etmiş sonuçta
herkesin kocası böyle değil
anasının eğitemediğini eğitmeye çalışan biriyseniz daha çoook dağınıklık toplarsınız

1 saatte belki yemeğin ön hazırlığı yapılır eğer hazır gıda değilse.
el açması mantı, yaprak sarması gibi uğraştırıcı , işçilik gerektiren yemekler değilse
hiçbir yemeğin ön hazırlığı 1 saat sürmez
sizin o kadar sürüyorsa eliniz çok ağır demektir
Bulaşığı, çamaşırı, ütüsü, etrafı toplaması, dinlenmesi, alışverişe çıkılması günü yarılatıyor.

Ne zaman ev işleri bana kalsa illallah ediyorum, yorgunluktan ölüyorum. Gidip çalışsam o kadar yorulmam.

Evet bir de bazen goruyorum, tamam bana yemek yapmayacak , cocuga da mi yapmayacak diye dert yaniyorlar. Kendilerini kucuk aciz cocukla ayni kefeye koyuyorlar 😆
Çocuğa yapıyoruz ya merak etmesinler. Benim eşim daha çok yapıyor, söyleyin de ağlamaya devam etsinler. Altı üstü karın doyurcaklar ya, bu acizlik çok sinirimi bozuyor, eşşek kadar herifler kadın yemek temizlik yapmasa açlıktan pasaktan ölecek gibiler.

Uzun süre çalışmamış biri olarak ev işleri konusuna da iki kelam edeyim. 🙃 Çocukların ilk 2-3 yılı haric evde öyle hergün yarım günü alacak iş falan olmuyor. Annelerimiz zamanında yaşamıyoruz. Çoğu şeyin pratik hali mevcut. Kişi ev temizliği ve yemek konusunda mükemmellik, çok çeşitlilik falan arıyorsa ayrı. Onun haricinde yemek dahil günlük 1- 1 buçuk saatlik bir rutin yeterli oluyor.
Kadın çalışmıyorsa bile kendini temizliğe, yemeğe adarcasina zaman ayırmasını gereksiz buluyorum. Onun yerine faydalı bir sürü şey yapabilir. Birde ev hanımı daha çok yoruluyor, çalışan kadın daha çok yoruluyor karşılaştırması da gereksiz. Ben en çok yorulan tarafta olma çabasını anlamıyorum. Kimse daha çok yorulunca madalya falan vermiyor.
Bu çok yorulma annelik tartışması gibi genel değil kişiden kişiye, işine, evliliğine, ekonomik durumuna, çocuk sayısına göre değişir.

Çocuğa yapıyoruz ya merak etmesinler. Benim eşim daha çok yapıyor, söyleyin de ağlamaya devam etsinler. Altı üstü karın doyurcaklar ya, bu acizlik çok sinirimi bozuyor, eşşek kadar herifler kadın yemek temizlik yapmasa açlıktan pasaktan ölecek gibiler.
ya ben zaten bu sitedekilerin nasıl kocaları nasıl sevgilileri var anlamıyorum
bu kadar beceriksiz salak aciz adamı nerden buluyorlar
demek ki kendilerinin de denk olduğu adamlar anca bunlar
hani düzgününü bulamamışlar öyle tiplere kalmışlar gibi

Ev hanimi olmayi tercih edenlere de mecburen ev hanimi olanlara da saygimiz sonsuz. Ama bir insanin kendi parasini kazanmasi cok baska bir sey. Maddi durumlar iyi olsa bile kisinin kendi geliri olmasi, hesap vermeden, beklemeden bir seyi sadece yapabiliyor olmasi cok buyuk ozgurluk.

6-7 yildir araliksiz calisiyordum simdi ulke degistirdigimiz icin yenilerde calisma iznim geldi, ben de biraz yeni ulkeye adaptasyon derken hemen is aramadim. Ama birinden esim dahi olsa para bekliyor olmak hic guzel bir his gelmedi bana, kendimi aciz hissettirdi. Ozel durumlar ve saglik konulari haric bence her kadin calismali.

Örnekler şahane ama yine ucu paraya çıkıyor. Para olmasa ne o hobilerle ilgilenilebilir sergiler açılabilirdi ne eğitimler alınıp sporlar yapılabilirdi. Ortalama memur maaşı yoksulluk sınırının altında kalırken kaç tane ev hanımı tek maaşla bu tip şeyler yapabilir?
Parayla ilgili olmadığını iddia etmedim. Ben yetiştiğimiz kültür gereği -ki bu iyi ya da kötü eleştirisi değil, erkeklerin kadının eve maddi katkısını önemsediğini düşünmüyorum. Maddi olarak gücü olan ve cimri olmayan hiçbir erkeğin de eşinin çalışmasını şart koşacağını düşünmüyorum. Erkekler hem kültürel hem de toplumsal cinsiyet bakımından kadınlardan farklı bakış açılarıyla evleniyorlar.

Şu an ise tek başına mal sahibi olamayan ya da kendini bakım anlamında tek idare edemeyen adamların çoğu maaşlı kadın arar oldu. Ve nedense "eşitlik" olarak bakabildikleri tek nokta "eve gelen maaş". Fakat ev temizliği, yemek, çocuk, akrabaları ziyaret gibi geri kalan "kadınsal (!) roller"in hepsinde eşit olmak istemiyorlar, bakış açıları aynı.

Konu sahibi o flörtüne sorsun bakalım evlenince iş bölümü açısından bir gömlek ütülediği olacak mıymış ya da bir akşam yemeği hazırladığı? Hiç sanmıyorum. Direkt olay "sen ne biçim kadınsın, anam 4 çocuk yetiştirmişti" ye döner.

Ben o yüzden eşitlik olarak değil, istismar olarak bakıyorum. Ben sevdiğim işte çalışıyorum, eğitim almaya devam ediyorum, fakat yönüm farklı olsa ve eve katkı getiremeseydim de bu kafada bir adamla evlenmezdim.

Ön hazırlığı 1 saat süren yemeği de her gün yapmazsın ki ya, saray aşçısı mıyız? Altı üstü bi karın doyurcaz.

Yemekten ziyade eli agir ve pratik olmamaktan oluyor biraz da.
Öyle ugrastirici yemekler yapmiyorum benim hazirlik 1 saat sürmüyordur ama soymalı ürünleri kendim soyarsam olmasi gerekenden uzun sürüyor. 😀
Patates soymak mesela, ben 1 patatesi soymayi bitirdigimde eşim geri kalan hepsini soymayi bitirmiş oluyor. 😄

Bu ne biçim konuşma ne biçim bi laf bu. Ortadoğu gibi bi cehennemde bile kolayca bulunamayacak kadar ayı bi adamı nerden buldunuz.

Bununla değil evlenmek yolda görülse selam bile verilmez.

Çalışan kadın istemek başka bu adamın dediği çok başka. Adam düpedüz ağzı bozuk, uslupsuz bi tibet öküzü.

Örnekler şahane ama yine ucu paraya çıkıyor. Para olmasa ne o hobilerle ilgilenilebilir sergiler açılabilirdi ne eğitimler alınıp sporlar yapılabilirdi. Ortalama memur maaşı yoksulluk sınırının altında kalırken kaç tane ev hanımı tek maaşla bu tip şeyler yapabilir?
Parasi olsun olmasin, kac tane ev haniminin bunlari yapacak yetenegi/kapasitesi var? Param olsa ben de yapardim bile degil, vizyonlari. Paralari olsa alisveristen baska birsey yapmayi hayal etmiyorlar..

Son düzenleme:
B blueberry5 bu uslupla calissaniz da anlasamazdiniz zaten sikmayin caninizi
Teşekkür ederim, inanın ki ben de yerinde durmayan kendini elimdem geldiğince yetiştirmeye geliştirmeye çalışan bir kadınim onun parsina da ekmeğine de kalmadım bir ilişkide bu kadar hesap geçmesi beni rahatsiz etti bunun manevi boyutu olarak normal gelmedi size danışmak istedim hata yapmak istemediğim için cunku artık ben de yuvamı kurmak istiyorum. Yorumunuz ve yaklaşımınız için teşekkür ederim

Parasi olsun olmasin, kac tane ev haniminin bunlari yapacak yetenegi/kapasitesi var? Param olsa ben de yapardim bile degil, vizyonlari. Paralari olsa alisveristen baska birsey yapmayi hayal etmiyorlar...

Parasi olsun olmasin, kac tane ev haniminin bunlari yapacak yetenegi/kapasitesi var? Param olsa ben de yapardim bile degil, vizyonlari. Oaralari olsa alisveristen baska birsey yapmayi hayal etmiyorlar...

Alıntı

Çalışmak istememeni anlayabilirim konu sahibi ama tek şartla o da gelirin var mı sorusuna cevabın evet ise herkes anlayışla karşılayabilir.

Yakın arkadaşım tam da böyle biri şehrin merkezinde dükkan ev gibi nice gayrımenkulleri var aylık geliri benim çalışarak elde ettiğim gelirimin nerdeyse üç katı doğal olarak kendine çalışmamayı hak görebilir. Benim işten zaman ayırıp gidemediğim seminerlere kurslara gider fazlasıyla da donanımlıdır çocuklarına hep vaktini ayırır vs…
Ev işleriyle de çok ilgilenmez.

ek olarak sevgili dediğin bu bahsi geçen primatla hayat geçmez çalışan bir kadın olarak söylüyorum. Kadına karşı üslubu bozuk adamdan hayır gelmez. Size gelince çalışmasanız bile hayatta bir amacınız olmalı her daim kendine bir şeyler katabilmeli insan.
Hiçbir şey olmasa bir dil öğrenmeli bir enstrüman çalabilmeli aksi ot gelip saman gitmekten farkı yok.

X