Ne diyim sadece bu ülkede kadınlar tacizlekarşılaşmıyorlar, ama sadece orta doğu bölgesinde, eh ettirene bakıcaksın modunda yaklaşılıyor. Günlerdir yazılanları okudukça, şaşkına dönüyorum. Aklıma yıllar önce Fransa 'da bir tecavüz vakasında yargıcın, tecavüze uğrayan bayanın kot giymesi sebepli, olayın tecavüz sayılmadığı kararına karşılık, parlamentodaki tüm bayanların yasak olmasına rağmen içeri kot pantolonla girmesi haberi geliyor. Bir de bizim parlamenterlere bak, günlerdir mini etek ve tesettür tartışması yapılıyor... Yazık ki, ne yazık!!!
4-5 yaşlarındayım, annem ve babam karşılarına alıp konuşuyorlar, asla yabancılarla konuşma, biri sana dokunursa bağır, peşine düşerse bakkala, yada karakola kaç, telefon numaramızı, iş yerlerimizin isimlerini unutma, ezberle. Günlerce numarayı ezberlettiler, sordular, hafta bir tekrar ettirdiler. Yıllardır 10 dan fazla numara almışımdır, Çoğunu ezbere bilmem, o numarayı unutmuyorum, 32 81 24. Sağolsunlar....
Hiç unutmuyorum, 11 yaşındaydım, yılbaşı günüydü, babam öğlene doğru seni arar dışarı çıkarız demiş ve beni her zaman ki gibi ekmişti. Ben de sıkıldım parka gittim, park boştu, bindim bir salıncağa, sallanıyorum, arkamda baldırımda bir el hissettim, hafif dönmemle, 18-19 yaşlarında bir gencin olduğunu görmem bir oldu. Daha çok erkek arkadaşı olmanın verdiği avantaj ile bağırarak, öğrendiğim tüm küfürleri saydım ve salıncaktan atladım. Kaçıp gitti.
Etrafıma bakındım, yıllardır her dışarı çıktığımda arkamdan gelip uzaktan beni izleyen annem küfürlerimi duydu mu acaba diye, neyse ki duymadı dedim. Malum, cici kızlar küfür etmez. Aptal demek kesinlikle yasaktır. Ama küfür ilk defa bir işime yaramıştı ya ona bakmak lazımdı...
17 yaşımdayım, liseden mezun olduğum yılın yazı, okul bitsin çalışıcam diye tutturdum. İşKur'a git dediler. Üzerimde o yılların modası üstü kot, altı ekose, yerlere kadar uzun bir elbise, ayağımda beyaz bez lastikler var. Ben daha açık kapalı kıyafeti gördüm. Makyaj bu gün bile yapmam, o gün nereden estiyse, gözüme ince bir kalem çektim, Otobüse bindim, Çankaya' ya 1 durak kala kapıya doğru ilerledim, otobüs durunca bir el çat diye kalçama geldi, mıncıkladı. 2 sn. sonra uyandım, adam inerken bir tekme salladım. Elim ayağım titriyordu, Teyzenin biri yanıma gelip, ^^eeee böyle de sokağa çıkmayacaktın, artık devir kötü^^dedi. Durağa geldik inicem, ^^inme arada bir durak kesin bu senin peşinden gelir^^ dedi. Dinlemedim, indim. Sıra beklerken 3 kişi laf attı. Bir kişi sürtünmeye kalktı. Yaşın verdiği saflıkla, o yıl yaz boyunca o elbiseyi dolaba kaldırdım. Bir daha da giymedim. Keşke iş elbiseyle çözülseydi....
Hiç unutmuyorum üniversite 1. sınıftayım, (İÖ). Rezil bir aralık soğuğu. İzmir' de kar yağdığı nadir günlerden. Üstümde bir bahçıvan tulum içimde koca kazak, üstünde kocaman siyah unisex kaban, atkı bere ne ararsan, ayağımda botlarım var. Evden çıkmadan abimle karşılaştım, ^^şaşkın şaşkın ne bu hal kız?^^ dedi. Bende ^^he ya kadınlık bana sonradan eklendi naapcan^^ dedim, gülüştük. Hatta fotoğrafımı çekip, ^^iyi ki Kars' ta falan yaşamıyoruz, yoksa ne yapardın acaba^^, dedi. Gece dersten çıktım, metro dan indim otobüsüme bindim. 2 durak sonra otobüse üç tane hıyar bindi. Gülüşe gülüşe 2'si arka sırama, biri yanıma oturdu. 3-4 durak sonra, bacağımda bir el hissettim, üstüm okadar kalındı ki çözemedim bile. Jetonum düşünce hemen ayağa kalkıp kalk yanımdan diye bağırmaya başladım. Bu pis pis sırıtıp ne oldu ki dedi.
Ben kalk yanımdan, yoksa; elimden bir kaza çıkacak diye tekrar ettim. Baktım kalkmıyor. Elimdeki koca demir Ericson'u kafasına geçirip kalk dedim, kalkmayınca bir daha geçirdim. Telefonun pili bir tarafta, sim uçtu gitti. Adamın kafası kanamaya başladı, inat kalkmayıp taciz etmeye çalışıyordu. Baktım iş olacak gibi değil, bağırmaya başladım, en son arkadaki adamlardan biri, brader sıkıntıdaysan ben geçebilirim, yer değiştirelim, dedi.
Arkadaki insanlar kılını kıpırdatmadı. Sadece uzaktan seslenmekle yetindi. Çıldırmışım...
Bu arada ineceğim yere 1 durak kalmıştı. 2 durak arasında, Otobüsün şöforu, bağrıntıları duyup, otobüsü durdurdu. Hepimizi ^^gece gece evime gidicem, hiç bir şeye şahit olmak istemiyorum^^ diyerek, indirdi. O yarım durak boyunca peşimden geldiler. Apartmanıma giremedim, hemen bakkala koştum, (laz bakkal), durumu anlatır anlatmaz, eline peynir bıçağını alarak, herifleri kovaladı da evime girebildim.
Üniversitedeyim, part time iş arıyorum. Kemeraltından balçovaya gidicem, karşıdan 3 kişi geliyor, içlerinden biri yarım sigarasını üstüme attı. Ne oluyor ya diye tip tip, bakıp, geçtim, durağa yöneldim. Otobüse bindim, üçlüden birinin, dönüp dönüp bakmasından dolayı, önümde oturduğunu farkettim. Aynı durakta indi. Görüşmeye gideceğim yere kadar takip etti. Neyse dedim, bekler bekler gider. Görüşmeden çıktım, hala orada olduğunu fark edince, evimi öğrenmesin diye, erkek arkadaşımın evine gittim. Allah'tan annesi evdeydi. Habersiz geldim deyip, durumu anlattım. Normalde, çok konuşmayan, hatta arada bana gıcıkmış gibi hissettiğim, biri olmasına rağmen, 2 saat boyunca oradan buradan konuşarak, beni oyalayıp. Sonra da otobüs durağına kadar götürüp, sarılmasını hiç unutamam.
Bir sene sonraydı, arkadaşlarımla takılmak için sözleştik. Çok kalabalık değiliz.Bir çift var, ev sahibi var, ben varım, çift gece burada kalacak, ben evime dönücem. Hiç alkol almamış biri değilim, erkek arkadaşım yanımda olmadığı için anlaşmamız gereğince tek kadeh içicem. Muhabbet ederken kapı çaldı, aylardır telefonla bana yazan biri var. Süpriz yumurta gibi geldi. Neyse aldım kadehimi sohbet ediyorum, ama içmiyorum, tek yudum aldım.. Gözü üstümde, çok rahatsızım, mutfakta koşturan arkadaşımın yanına gittim. Döndüm ve 2.yudumu içtim, o kadar.
2 defa genel anestezi almış biri olarak söyleyebilirim ki, narkoz önce yapılan, iğneler halt etmiş. Ne kadar koltukta kaldım bilmiyorum, kendime gelince, bir de baktım ki salonda, arkadaşımla, sürekli msj atan dingil muhabbet ediyordu. Yalpalaya yalpalaya tuvalete gittim, yüzümü yıkamak için musluğu açmamla kapı açıldı. Bu hayvanın girmesiyle, indirmesi bir oldu. Hala istemediğine emin misin dedi. Sanki, onunla bir alakası varmış gibi. tehdit edip bağırdım. Sonra tekme atıp, wc den çıktım. Oradakilerle bir daha görüşmedim. Hala hatırladıkça, ne içtimde iki yudumla o hale geldim bilmiyorum....
Ama Güzin Ablanın dediği gibi, anam beni kadir gecesi doğurmuş o kesin...
Bunlar sadece olayların bir kaçı, otobüste yaşadığım, alelade fortlanmaları, yada sokakta edilen lafları, telefon numaramın, bir yerden bulunup, gelen sapık mesajları fasülyeden işler olarak sayıyorum.
Üstelik ben hiç bir zaman öyle, hani 100 mt uzaktan anaaa kıza bak denecek tipte bir olmadım. Çok resmi, yada frapan bir yere gitmeyeceksem makyaj da yapmam. Diyeceğim o ki bu işin kıyafet vs ile hiç alakası yok. Karşımızdaki tek hücrelilerle alakası var.
Bu gün eşimle konuşuyorduk, ^^hakikaten bu coğrafya da bayanların işi zor, bu sebepten çok istememe rağmen bazen umarım kızımız olmaz diyorum^^ dedi. Sonra da ekledi, ^^neyse ki artık 30 küsür yaşında bayansın, artık o lise çağları geçti, rahat olabilirim^^ dedi. Geçen sene, otobüste yaşadığım olayı anlatınca, şoka girip sustu... Bende şaşırmasına, çok şaşırıp sustum... Bir saat kimsenin sesi çıkmadı. Sonra gece kaldığı yerden devam etmeye çalıştı...
Ama Mersin' deki o evde hala ateş var!!!
Yıllarca, yaşamlarını kaldığı yerden devam etmesini engelleyecek bir ateş...
RAB' bim yardımcıları olsun....