Çoban lobisi dediğiniz alanda kardeşim var. Facede yüksek üyeli bir grubun yöneticisi, kendisi hayvancılıkla geçiniyor. Hayvanlara özel ürünler de maalesef diğer ürünler gibi yüksek zamlara tabi. 100 üzeri hayvanı olan bir insan özellikle batıda kendi ürettiğiyle hayvanını doyuramıyor, saman alıyor parayla, yem fiyatları dehşet noktalarda, bu hayvanlar da aşı oluyor, hastalandıklarında ilaç veriliyor, parazitlerden korunmaları için ayrıca ilaçlar uygulanıyor. Mera alanları çok geniş değil, aynı zamanda kışın meradan beslenemiyorlar, kaldı ki yazın da kuzuları olduğundan kuzunun beslenmesi için mutlaka yem desteği almaları gerekiyor. Maalesef saldım çayıra doydu sütlendi etlendi, yatırdım kestim diye bir şey yok. Onlar da maliyet hesabı yapmak zorunda, çiftçinin çoğu tarım kredi kooperatifi denilen ama aslında tefeci gibi faiz uygulayan bir kuruma borçlu.
Ayrıca hayvan onlardan alınırken de çok büyük dolandırıcılığa uğruyorlar. Kesilen hayvanın bütün iç organları ve kafası tartımdan çıkartılarak hesap yapılıyor ancak o iç organlar da piyasada deli paralara satılıyor. Ve celep dediğimiz hayvan alıcıları bu hesapla aldıkları hayvanları çiftçiden kasap satış fşyatının 3te 1ine alıyorlar. Yani sizin kasaptan 300liraya aldığınız löp etin çiftçiden çıkışı 100lira hatta daha da altında. Zamlardan kâr eden aracı ve kasaplar. Kurban bayramında piyasada gördüğünüz hayvanları size çoğu zaman ya biraz kârla ya da maliyetine veriyorlar. Çoğu hayvanının kaç kilo et çıkaracağını bilir ve ona göre fiyat verir. Çoban lobisi dediğiniz şey malını zarar etmeden satmaya çalışan insanlar aslında, içlerinde dolandırıcı azdır. Ha çok ucuza hayvan getiren gruplar görürseniz kul hakkından da korkuyorsanız onlardan almayın çünkü çoğu sağdan soldan büyük sürülerden 3 5 koyun çalıp onları kendi sürüsü gibi satan hırsızlar oluyor.