Şimdi burada bu kadar stres yapan annenin,çocuğuna sınavdan önce,hazırlık aşamasında o stresi yansıtmaması mümkün değil.
Yani,siz bu stresi çocuğunuza yansıtıyorsanız sistemi eleştirme hakkını kaybediyorsunuz.
Sistem mi...
O çok güzel.
Yıllardır Türkiye'nin özlem duyduğu birşey.
2 senedir kardeşim giriyor,ben verdiğim özel dersler dolayısıyla da bir sürü öğrenci tanıdım,yani süreci en yakından takip edenlerdenim.
Şimdi bu sistem öğrenciye ne vaat ediyor?
Okulunda ne gördüysen sana onu soracağız.
Peki,bunu yapıyor mu?
Yapıyor.
Dersaneler işin kolayına kaçar,siz eğer dersanelerin çözdüğü sorulara bakıp aaaa daha önceden görmediğimiz tarzda sorular çıktı derseniz,burada Milli Eğitim'in hiç bir suçu olmaz.
Milli Eğitim sana önceden soru tarzlarını göstermekle yükümlü değil ki.
Onlar müfredatı belirler,okuldaki öğretmen dersini anlatır,anlatılan konuyla ilgili ister sağdan git,ister soldan git,bir şekilde çözüme ulaşırsın.Kalanı,öğrencinin konuyu bilip bilmemesine bağlı birşey.Eğer konuyu biliyorsan,sağ elle boyun arkasından sol kulağı tutturabilir Meb,bunun mahsuru yok,eğer genç beyinlere bu yorumlama,görme olgusunu şimdi kazandırmazsanız ileride robotlaşırlar.
Ben 10 sene önce girdiğimde bu sınava,bir öğrencinin zeki olmasına gerek yoktu,ezberledi mi birşeyleri öne geçiyordu.Şimdi öyle değil,ezberle birşey yapamazsınız,şimdi öğrenmek zorundasınız,bilmek zorundasınız.
Dahası dersanelere bağımlılığı kaldırıyor.
Noldu,8. sınıfa çocuğu gidenler iyi bilir,dersaneler zaman içerisinde sadece zamanı geçirmek amacıyla 7. sınıf konularını falan anlattılar,okul kitabını referans aldılar.
Bir öğrenci,artık okul derslerini günü gününe öğrenir,evde bol test çözer ve yapamadığı soruları da okulda öğretmenine sorarsa dersane ile 450 puan alacaksa tek başına 470 puan alır.Bu artık çok net ortaya çıktı.
Ayrıca,süreci yakından takip edenler için bu sorular hiç te öyle daha önce görülmedik tarzda ki sorulardan değildi.
Sitedeki reklam uygulamaları nasıldır bilemeyeceğim ama bir yayınevinin kitabında bu soruların neredeyse aynıları vardı.Yani kaynağı doğru seçmeli,sırf adı biliniyor diye gidip kimi yayınları alırsanız kaybeden siz olursunuz.
Eğer merak eden olursa özel mesaj ile o kaynağıda paylaşırım.
Şöyle bir örnek vereyim;
Mesela olasılık konusu;
Yayınevi,bir okey tahtası çizmiş,tahtada olan taşları yazmış,renklerine kadar,sonra okey oyununun kurallarını anlatmış ve yerden aldığı taş ile okey yapma olasılığını istemiş.
Ya da gene aynı kaynakta ben bulmaca sorusunu kardeşime çözdürmüştüm,sınavda en ufak şekilde tereddüt dahi etmeden o soruyu çözmüş.Yani,olay artık dersanelerden çıktı,tamamen öğrenci odaklı oldu,umarım bu sistem değişmeden devam eder de gerçekte bilenle bilmeyen ortaya çıkar.