sade yaşam

Tüketim günümüzün belki de en yaygın bağımlılığı. Sürekli yeni bir şeyler alma ihtiyacındayız. Tam bir sarmal söz konusu: Para kazan, bir şeyler satın al, yeni şeyler beğen, onları almak için para kazan... İşin kötüsü hiçbir şekilde tatmin olamıyor, kendimize dur diyemiyoruz.

Ama İstanbullu Selma Hekim farklı! Almadım adlı bloğundan takip edebildiğimiz Selma mutluluğu yeni mallar almaya değil, yeni deneyimler yaşamaya bağlıyor. Bunu da laf olsun diye söylemiyor, gerçekten de son bir yıldır gıda maddeleri ve ilaç haricinde neredeyse hiç alışveriş yapmamış!

Boğaziçi Üniversitesi'nde çalışan ve bir sanatçı olan Selma, Yeşilist'e verdiği mülakatta yukarıda bahsettiğimiz satın alma sarmalının dışına çıkış öyküsünü şöyle anlatıyor:

Etrafımdaki binaların, AVM’lerin, reklamların, ürünlerin, eşyaların, trendlerin yarattığı korkunç fazlalıklar dünyası ve tüketerek bu dünyanın tuğlalarını bizim oluşturduğumuzun farkına varmam en önemli neden. Ben aldıkça 3. köprü, HES ler, alışveriş merkezleri yapılıyordu ve almaya devam ettikçe bunların yapılmasına itiraz etmem samimiyetsizleşiyordu. Ayrıca satın almak ihtiyaçtan çok bir tür kısa süreli psikolojik tatmin yaratıyordu ve sonrasında daha mutsuz hissediyordum.
Aslında az ya da çok hepimiz mevcut tüketim alışkanlığımızın doğru olmadığının farkındayız. Nitekim Selma çevresine satın almama kararını ilk defa paylaşınca çok olumlu tepkiler almış:

Sanırım herkes az çok bu alışveriş çılgınlığının farkında ve kendilerini de bunun bir parçası olarak görüyorlar ki ilk başlarda kararımı paylaştığım herkes çok olumlu tepkiler verip keşke biz de yapabilsek dedi.

Selma'nın kentli bireylerin mevcut tüketim davranışlarına dair tespitleri kanımızca hedefi onikiden vuruyor:

Alınan hiçbirşeyin içinizdeki boşluğu doldurmayacağı. O boşluk ne kadar büyükse o kadar çok almak istiyorsunuz ama satın aldığınızda o sizi sadece birkaç saat mutlu ediyor tekrar boşlukla başbaşa kalıyorsunuz. İnsanı mutlu eden şey mal değil, deneyim biriktirmek; iç huzuruyla yaşamın tadına vararak yaşamak. Ayrıca şunu da gözlerinden kaçırıyorlar, bu dünyanın kaynakları sonsuz değil ve bizim tüketimimizin bedelini gelecek nesiller ödeyecek.

Selma'yı tebrik ediyor; kurmuş olduğu basit, çevreye karşı sorumlu ve huzurlu hayat hepimize ilham vermeli diye düşünüyoruz.

ben de içimdeki boşluğu karbonhidratla doldurmaya çalışıyordum
25 gündür yaklaşık olarak un şeker tüketmiyorum,bağımlılıktan kurtulmuş hissediyorum,sıkıntımın boşluğumun karbonhidratla giderilemeyeceğinin farkına vardım

Ben selma hanımın yaptığını takdir ediyorum ama biraz üç örnek olarak görüyorum yani nasıl aşırı alışveriş fazlaysa hiç almamakda fazla....
Tabiki alicaz i san iz biz nefsimize var kazanıyoruz çalışıyoruz ben para biriktirip biriktirdigim parayı sürekli gayrimenkule yatirmka istemiyorum ilk evlendigim yıllarda vardı bu bende oturup beş yıllık o .Yıllık planlar yapardım hey güdü günler
Peki biz hiç bişey almayacaksak bu parayı napcaz ??? Ben dozunda ve ölçüsünde almak taraftarıyım yani hiç olmadan olmaz kalan para la yeni ülkeler görmek yeni deneyimler yaşamak isterim sanırım oda öyle yapmış ama üç bi ornek...
katılıyorum
hiç almamak da uç
orta yolu tutturmamız lazım

C CallanPinckney canım ben saçımı 5 aydır falan boyamıyorum, uzadıkçada kestiriyorum...
doğala dönmeye karar verdim. 1 tek beyazım bile yok.bizde bu durum ırsi sanırım annem 40ı geçmıştı beyazı yoktu .: )
röfle yaptırdım kızıl yaptım mavisiyah yaptım kahve çok fazla denedim.. genç yaşta kimyasala gerek yok..

üstelik tvde bir program var sabah bazen spor yaparken izliyorum ...
4 tane kızı bir köye götürüp iş öğretiyorlar karşılığında altın kazanıyorlar...
işte orda 3 kız sarı 1 kız siyah saçlıydı..
yahu o sarıları bir türlü ayırt edemedim..
artık tek kalıptan çıkmış gibi gelmeye başladı. o yüzden doğal saç diyorum: )

C CallanPinckney canım ben saçımı 5 aydır falan boyamıyorum, uzadıkçada kestiriyorum...
doğala dönmeye karar verdim. 1 tek beyazım bile yok.bizde bu durum ırsi sanırım annem 40ı geçmıştı beyazı yoktu .: )
röfle yaptırdım kızıl yaptım mavisiyah yaptım kahve çok fazla denedim.. genç yaşta kimyasala gerek yok..

üstelik tvde bir program var sabah bazen spor yaparken izliyorum ...
4 tane kızı bir köye götürüp iş öğretiyorlar karşılığında altın kazanıyorlar...
işte orda 3 kız sarı 1 kız siyah saçlıydı..
yahu o sarıları bir türlü ayırt edemedim..
artık tek kalıptan çıkmış gibi gelmeye başladı. o yüzden doğal saç diyorum: )
ya haklısın gerçekten
biz de eşimle internette bigbrother diye bir yarısma baslamış ona bakalım dedik
oradaki kızların dudakları silikon aynı,burunları aynı,kaşlar kaldırılmış,saçlar boya,yüzler botokslu,gözlerde lensler....eşim dediki hepsi birbirine benziyor,hep barbiye benzemeye çalışmış,bu ne ya filan dedi...hiç güzel gelmediler bize...her şeyin doğalı güzel
doğal ve bakımlı olmalı bir kadın

Hanımlar 2. ele verdiğim 3 parça kıyafetten 200 le 270 arasında değişebilecek bir miktar bana düşecek. Arası diyorum aradaki miktar pazarlık payı. Dükkanın sahibi %40 alıyor. Şu an için satıcıyım ama özellikle gece kıyafetleri için alıcı olma ihtimalim de var. Bir gece için binlerle başlayan rakamlar yerine en fazla bir iki kez kullanılmış giyisiler alıp 100-150 lira vermek bana mantıklı gelmeye başladı.

ya haklısın gerçekten
biz de eşimle internette bigbrother diye bir yarısma baslamış ona bakalım dedik
oradaki kızların dudakları silikon aynı,burunları aynı,kaşlar kaldırılmış,saçlar boya,yüzler botokslu,gözlerde lensler....eşim dediki hepsi birbirine benziyor,hep barbiye benzemeye çalışmış,bu ne ya filan dedi...hiç güzel gelmediler bize...her şeyin doğalı güzel
doğal ve bakımlı olmalı bir kadın
evet bak biz bayanlar çok dikkatliyiz biz bile en azından ben 1 saat boyunca ayırt edemedim: )
eşimle dışarda gezerken bir grup kız görürsek hep aynı şeyi söyler.hepsi tek tip der...
makyajdada sade ve doğala geçiş yapıyıorum...sivilcelerim biter bitmez fondeten ve pudra çöpe gidecek.

haaa boya konusunda kuaförde beklemekte çok canımı sıkıyor yok dip boyası geldi yok kırıkları var. gidince biraz rengini açalım gölge yapalım fasa fiso : ))

evet bak biz bayanlar çok dikkatliyiz biz bile en azından ben 1 saat boyunca ayırt edemedim: )
eşimle dışarda gezerken bir grup kız görürsek hep aynı şeyi söyler.hepsi tek tip der...
makyajdada sade ve doğala geçiş yapıyıorum...sivilcelerim biter bitmez fondeten ve pudra çöpe gidecek.

haaa boya konusunda kuaförde beklemekte çok canımı sıkıyor yok dip boyası geldi yok kırıkları var. gidince biraz rengini açalım gölge yapalım fasa fiso : ))
ben de kuaförde çok sıkılıyorum,çok zaman gidiyor
ve şuana kadar saçımı istediğim gibi yapan kuaför de bulamadım

Hanımlar 2. ele verdiğim 3 parça kıyafetten 200 le 270 arasında değişebilecek bir miktar bana düşecek. Arası diyorum aradaki miktar pazarlık payı. Dükkanın sahibi %40 alıyor. Şu an için satıcıyım ama özellikle gece kıyafetleri için alıcı olma ihtimalim de var. Bir gece için binlerle başlayan rakamlar yerine en fazla bir iki kez kullanılmış giyisiler alıp 100-150 lira vermek bana mantıklı gelmeye başladı.
Nereye veriyorsunuz kiyafetlerinizi?

Nereye veriyorsunuz kiyafetlerinizi?

Benim kentimde bir tane var ikinci el mağazası. Ya da ben bir tane biliyorum. Oraya götürdüm. Gelen kıyafetleri bir görseniz inanamazsınız. Üzerinde etiketi olan vakko deri ceket 200 liradan satılıktı. Bunu görünce benden beterleri de varmış diyerek moral buldum.
Aslında ilginç ve iyi kazandıran bir iş kolu gibi görünüyor. Fazla yatırım gerektirmiyor. Kıyafeti alıp sergiliyorlar. Alıcısı çıkınca %60 sahibine verip %40 kendilerine ayırıyorlar.

Benim kentimde bir tane var ikinci el mağazası. Ya da ben bir tane biliyorum. Oraya götürdüm. Gelen kıyafetleri bir görseniz inanamazsınız. Üzerinde etiketi olan vakko deri ceket 200 liradan satılıktı. Bunu görünce benden beterleri de varmış diyerek moral buldum.
Aslında ilginç ve iyi kazandıran bir iş kolu gibi görünüyor. Fazla yatırım gerektirmiyor. Kıyafeti alıp sergiliyorlar. Alıcısı çıkınca %60 sahibine verip %40 kendilerine ayırıyorlar.
Tesekkur ederim,bir arastirayim bende.

Kıyafetleri alan ikinci el tarzı bir mağaza bulsam benim de vereceğim kıyafetler var. Selma hakem'i de okudum. Sanıyorum biraz uç noktada. Geçen ay ve bu ay olmak üzere 2 parça kıyafet girdi dolabıma biri eşimin biri arkadaşımın hediyesi. Bir parça da dün ben aldım.

Mart ayı dahil hiçbir kıyafet almama kararı alıyorum umarım uygulayabilirim. Bu konuda kendimi eğitiyorum zaten. Oca ayında bir gezi yapacağız eşimle en fazla oradan hediyelikler alırım diye düşünüyorum.

"Sen aldıkça 3. köprü yapılıyor, HES ler yapılıyor, alışveriş merkezleri yapılıyor, almaya devam ettikçe bunların yapılmasına itiraz etmen samimiyetsizleşiyor. Bunun için almaman gerekiyor. Sahip oldukların azalınca hayatın çoğalıyor." -selma hakem-

Kıyafetleri alan ikinci el tarzı bir mağaza bulsam benim de vereceğim kıyafetler var. Selma hakem'i de okudum. Sanıyorum biraz uç noktada. Geçen ay ve bu ay olmak üzere 2 parça kıyafet girdi dolabıma biri eşimin biri arkadaşımın hediyesi. Bir parça da dün ben aldım.

Mart ayı dahil hiçbir kıyafet almama kararı alıyorum umarım uygulayabilirim. Bu konuda kendimi eğitiyorum zaten. Oca ayında bir gezi yapacağız eşimle en fazla oradan hediyelikler alırım diye düşünüyorum.

"Sen aldıkça 3. köprü yapılıyor, HES ler yapılıyor, alışveriş merkezleri yapılıyor, almaya devam ettikçe bunların yapılmasına itiraz etmen samimiyetsizleşiyor. Bunun için almaman gerekiyor. Sahip oldukların azalınca hayatın çoğalıyor." -selma hakem-
Kesinlikle bir çok şeyi eleştiriyoruz ama temelinde bizim yanlış algilarimiz ve yaşantımız var.mesela heryer betonlasti diye üzülüyoruz ama sıfır,lüks,havuzlu,avm li evlerde oturmak istiyoruz,biz oturdukca yenisi yapıliyor.biz aldıkça yeni avm ler yapılıyor,biz izledikçe yeni saçma programlar....büyük bir tüketim zincirinin küçük halkalariyiz ve hayatimiz borçlarımız ve isteklerimiz üzerinden ipotek altında.

bugün sabahtan biraz boş vaktim vardı. alışveriş sitelerine bakayım dedim. hani şu hergün butiklerini değiştirenlere.
aman allahım yılbaşı geliyor diye neler var satışta öyle.
ağaçlar, süsler, püsler, mumlar...
tüketim çılgınlığı bu olsa gerek dedim...
Yeni yil kutlamam
Yilbasi temali hicbirseyi evime sokmam
Farkli kultur dayatmalarindan hic hoslanmadim oldum olasi
Para tuzagi tuketim manyakligi baska bisey degil

Ayni zamanda sevgililer gununden de

Anneler babalar gununu de sevmem
Annemler bekler diye arar kutlarim ya oncesinde ya sonrasinda ufak bi hediye alirim

bu arada saçınızı boyuyor/boyatıyor musunuz
ben 6 ay bir boyamayı düşünüyorum
sağlığıma zararlı biliyorum,aslında daha beyazım da yok ama açık kahve rengi kendime yakıştırıyorum
Ben mecburen boyuyorum callen
Beyazim var cunku
Cok uzuluyorum bu duruma
Keske olmasaydi da arada bir keyfi boyasaydim ama alnimin ust kisminda bi tutam beyaz var ki az dibi gelse boyamak zorundayim
1 bucuk ayda bir boyuyorum anlayacagin
Arada boyamamak icin rimel suruyorum
Sirf iki boya arasini acmak icin

konunun açılış tarihi tam da benim bu yaşam tarzına döndüğüm zamanlara denk gelmiş ama konuyu yeni fark ettim :)
kısmet bugüneymiş :KK66:

iki ay kadar önce sayısını bilemeyeceğim kadar çok jumpo size torba çıkardım evden, resmen ev nefes almaya başladı. kıyafet ve kozmetik hastasıydım. giymesem kullanmasam bile alır dolaplarıma ite ite sokmaya çalışırdım onu.

ilk olarak elbise dolaplarını tamamen yere dökerek başladım. koca bir dağ oldu. ve giymediğim bir kazak geçti elime, sonra bir pantolon, ceket derken kenara ayırdığım giymediklerim öyle bir çoğaldı ki hepsini büyük torbalara koymaya başladım ve yola indirdim isteyen alsın diye. her gün iki büyük torba indirdim. ve sadece giydiğim giyeceğim kıyafetler kaldı. hepsi tek bir elbise dolabında, hem artık açınca içini de görebiliyorum :KK70:

sonra kozmetiklerime geldi sıra onlara da aynı işlemi uyguladım. meğer benim kullandığım kozmetiklerin içinde alüminyum mu ararsın paraben mi parafini silikonu dehşete düştüm. o güne kadar hiçbirinin içeriğine bakmamıştım. sonuçta insan kullanıyor zararlı değildirler diyordum ama işte.... hepsini topladım ve çöpeee....

mutfağa girdim sonra. dolaplarım adeta taşıyordu. kullanmadığım şu makinesi bu makinesi ev aletleri sözde pizza yapma makinesi ekmek yapma makinesi neler neler... hepsini indirdim aşağıya gün gün (en fazla iki torba koyabiliyordum şikayet gelmesin diye)

şu an hem ev hem de ben nefes almaya başladık. o günden beri sadece bir kere ufak bir alışverişim oldu o da ihtiyacım olan kıyafetler o kadar, kozmetik ise gerçekten kaliteli temel bir iki makyaj ürünü dışında hiç almadım (dışarı çıkarken kullandığım temel şeyler)

banyodaki tüm duş jellerini abuk subuk kişisel bakım ve temizlik ürünlerini de gönderdim. saf sabun gibisi yok :) en az 5-6 çeşit duş jeli neden gerekli olsun ki :KK43: şimdi düşünüyrum da benim o yaşadığım tam bir manyaklıktı.

ciceklientari ciceklientari ben de hiç almıyorum öyle yılbaşı ürünü. Çok da saçma geliyor açıkcası.
Özel günlerden de hiç hazetmiyorum. Sadece annemi arıyorum. Kv ile bozuğuz. Aramıyorum. Annem yok teyzeni ara yok yengeni ara diye ısrar ediyor ama kulak arkası ediyorum.
M Mistik Kedi sen yazmışsın ben rahat nefes aldım burada. Nasıl da güzel anlatmışsın.
Az önce dolabında niveanın bi ürününü buldum. Temizleme sütü imiş. Kullanayım bari diyip hemen makyajı temizledim
Ben de ilk etapta yumuşatıcı ve kremden kurtulmak istiyorum da saç kremi kullanmazsam kazık gibi olmaz mı saçım.

ciceklientari ciceklientari ben de hiç almıyorum öyle yılbaşı ürünü. Çok da saçma geliyor açıkcası.
Özel günlerden de hiç hazetmiyorum. Sadece annemi arıyorum. Kv ile bozuğuz. Aramıyorum. Annem yok teyzeni ara yok yengeni ara diye ısrar ediyor ama kulak arkası ediyorum.
M Mistik Kedi sen yazmışsın ben rahat nefes aldım burada. Nasıl da güzel anlatmışsın.
Az önce dolabında niveanın bi ürününü buldum. Temizleme sütü imiş. Kullanayım bari diyip hemen makyajı temizledim
Ben de ilk etapta yumuşatıcı ve kremden kurtulmak istiyorum da saç kremi kullanmazsam kazık gibi olmaz mı saçım.
saç kremi ve yumuşatıcı kullanmıyorum artık. ilk etapta kendimi çok temiz hissetmiştim artık alıştım. düşünsene banyodan sonra vücudumuza saçımıza öyle çok şey sürüyorduk ki bir daha banyo yapsak yeridir, full kimyasal :KK70:
eminim sen de çok temiz hissedeceksin :KK66: hele yumuşatıcı... kıyafetlerin üzerinde devamlı bir şey varmış gibi. kalıp gibi duruyor üzerlerinde aslında çok çok gereksiz ve zararlı hem de boşuna masraf :KK66:

X