Saç koparma hastalığı: Triktillomani

Ben kendimi bildim bileli bu hastalık ile uğraşıyorum. Zamanı geldi 9 ay tek bir kıl bile koparmadan geçirdim, sonra geri başladı. Kimi zaman 5 ay hiç dokunmadım sonra yine başladı. Birkaç kez bırakıp bırakıp geri başladı. Çeşitli çeşitli ilaçlar kullandım bir faydası olmadı. psikoloğa gittim o daha da beter yaptı. Bu sene büyük bir yükün altındayım. Bu yüzden stresliyim. Bu hastalık daha da ilerlemeye başladı. Kaç kere bırakmaya karar verdiysem de yapamadım A4 kağıtlarına yazdım telefonuma yazdım fayda etmedi. Artık nee yapacağımı bilmiyorum. Ümitsizliğe kapıldım. Kanserin bile tedavisi var bu hastalığın tedavisi yok arkadaşlar

arkadaşlar bu duruma olup saçını boyatanlar var mı ben çok boyatmak istiyorum fakat köklerine zarar verir diye boyayamıyorum. İnternette araştırıyorum bu konu hakkında bilgi bulamıyorum .

bunun psikolojik sebebi vardır.. yapmıcam de içinden .. kafanda bitir olayıı .. benim de saçlarımda bi çekme borunum vardı ama ğeçti.. hem de hiç ilaç kullanmadımm

Ben bir psikiyatriden tedavi görüyordum. 2 yıl olmuştu. Hatta bu topikte yazılarımı görmüşünüzdür ilaç kullandığımı geçtiğini yazmıştım. Fakat tekrar başlamıştı aynı doktoruma gittiğimde yine aynı ilaçları vermişti fakat artık ilaçlar etki etmemeye başladı. Tekrar aynı doktora gittim doktoruma artık bu ilaçların bende etki yapmadığını işe yaramadığını söyledikçe inatla aynı ilaçların dozajlarını artırarak devam etti psikoloğa sevk etti yine işe yaramadı. Bu hafta tekrar randevu alıp aynı doktoruma gittim. 2 yıldır aynı doktoruma gittiğim halde ne zaman gitsem hiç tanımamış gibi hastalığımın ne olduğunu soruyordu. Bu geçtiğimiz hafta gittiğimde yine aynen hastalığımın ne olduğunu sordu bende anlattım sonra nasıl oldu dedi bende geçmediğini ne kadar ilaçları kullansam da gram etki yapmadığını söyledim. Doktorun dediği; ben senin hastalığını tedavi edemedim. Üniversite hastanesine gidip kullandığım ilaçların bana yaramadığını bildirecekmişim ve tedavimi sona erdirdiğini söyledi. Sizce bir doktor böyle yapabilir mi? Aklım almıyor. Ama hep duam Allah ona da aynı hastalığı versin de benim çektiklerimin aynısını çeksin o zaman birisini umursamamanın nasıl bir şey olduğunu anlasın.:2:

Kimsenin yazı yazmadığına göre herkesin hastalığı geçmiş bir benim hastalığım devam ediyor sanırım .

bi ara tamamen kurtulmuştum sonra yeniden başladı

özellikle sınav haftaları tutamıyorum kendimi

Ben de hem okuyorum hem dgs ye hazırlanıyorum zor bir süreç bu yıl iyice arttı doktorum da tedaviyi kesti üstelik te ilaçlar artık etki etmiyor dedim o da o zaman ben seni iyileştiremedim tedavine son veriyorum dedi artık ümidimide kestim

İradeyle hiç alakası yok.. zaten o esnada irade mekanizmasını devreye sokabilecek farkındalıkta olabilsen.. bende lisede başladm.. kaşlarımda açılmalar oluyor.. bazen her yerinden koparyrm siyahken griye dönüyor.. bazen ortadan jiletlenmiş gibi açıyorum.. ama iki aydır pek yolmuyorum.. uzadılarda.. psikologlar psikiyatristler ilaçlar hiç bir işe yaramadı.. hayatm biraz yoluna girince düzelyr kaşlarmda.. bazen boyamadan çıkamyrm.. problem çıkınca bozuluyor..

Final haftamda sürekli eşarpla gezdim. Pek koparmadım böylece..

İradeyle gerçektende pek ilgili bi şey değil. Elim istemsizce kafama gidiyor ((

Bir de tanıdıkların demez mi elin saçına gidince elimi çekecekmişim ben farkına varsam çekmem sanki elimi o an elimin saçında olduğunun farkında olmuyorum ki.

ya kızlar :S bu hastalık belirtisi mi diyorsunuz?? bende kellik oluşturacak kadar çok değil ama şöyle.. 13 yaslarında saç kırıklarımla basladı saç kırıklarımı koparıyordum o zamanlar sırf, bi sene kadar devam etti bi ara kurtulmuştum ama sonra yine tekrarladı şuanda 20 yaşıma geldim ve saç kırıkları koparma bahanesiyle saçlarımı kökünden kopardığımı farkettim elime pürüzlü gelen yeri tutup çekiyorum elimde kalıyor ayrıca bu durum bi sıkıntım olduğu sıralarda ben farkında olmadan artıyor bunu gözlemledim elimde olmuyor bi anlık elimi çeksem sonra farkında olmadan elim yine saçıma gidiyor.. bu durumun bu kadar ciddi olduğunu tahmin etmemiştim açıkçası psikologa mı gitmeliyim psikiyatriye mi sizce ya bu niye böyle oluyor:44:

hastalık ilk böyle başlıyor tırtıklı saçlar dikkatini çekiyor bir bakmışsın çekmişsin elinde. Ben ikisini de denedim faydasını bulamadım. Ama bielki senin doktorun iyi olur kurtarır seni bu dertden

çoğu kişi gibi ben de kaşlarımı yolmamın bir hastalık olduğunu yeni öğrendim.. 20 aylık kızım saçlarını çok çekiştiriyor.. sanırım bu beni öyle korkuttu ki araştırmaya başladım.. allahım ne olur genetik bir durum olmasın.. kızım aynı sıkıntıya düşmesin((
trikotillomanlar destek grupları oluşturmalı.. doktor bile olsa bu garip alışkanlığı anlamak yaşamadan imkansız gibi geliyor..
bu aralar denediğim çözümler..
sık sık aynaya bakmak! sürekli kaşımdaki eksiği görüp aklımı toparlamaya çalışmak.. farkında olmadan yapıyorum çoğu zaman çünkü..
badem yağı sürmek! elime yap bulaşınca farkediyorum ne yaptığımı kendimi tutma şansım oluyor..
kaşımı boyamayacağım.. çirkin durumun üstünü örtmek olaya devam etmeyi kolaylaştırıyor.. göreyim çirkin kaşımı aklımdan çıkmasın..
etraftaki her yakınıma beni şiddetle uyarmalarını söylemek.. eşim bir bağırıyor aklım başıma geliyor:)
kızımı düşünmek rol model alıyor her yaptığımı.. eli yarın öbürgün kaşına giderse kendimi affedemem((
çözümü yok deniyor ama elimizden geldiği kadar birşeyler yapmalıyız..

not: 17-30 yaş arası süren bir sıkıntı benimkisi.. düşününce sadece hamile iken çok nadir elim giderdi kaşıma.. herkes ne kadar düzeldiğini söylüyordu.. eskisi gibi olmuştu.. belki hormonal bir çözümdü.. belki psikolojik olarak hamilelik bu davranış bozukluğuma iyi gelmişti.. bilemiyorum..

Ben de bu rahatsızlık var maalesef hem psikolog hem de cildiye doktoruyla birlikte tedavi olunması gerekiyormuş yıllardır kaş ve kirpiklerimi yoluyorum kaşlarımı boyuyorum kirpiklerimde ise takma kirpik kullanıyorum geçenlerde okudum "Trikotilomaninin ilacı N-Acetylcystein" başlıklı bir yazı "http://trikotilomani.blogcu.com/cok-onemli-duyuru-trikotilomaninin-ilaci-n-acetylcystein-nac/12390224" linki bu şuanda hamile olduğumdan kullanamıyorum ama doğumdan sonra mutlaka doktora gideceğim.. Ben annemi kaybettikten sonra başladım nedeni üzüntü ve stres... Acil şifalar

benim de aynı sorunum var ve sitede gezinirken tesadüfen gördüm başlığı bunun bir hastalık olduğunu okuyunca çok şaşırdım.ergenlik döneminde başladım saçlarımı kopramaya hep aynı yerden kopardığım için saçlarım azalmıştı(zaten yeterince az) annemler hep kızdılar saçımla oynayınca hatırlattılar ama ne fayda..onlar varken bırakıyordum yalnızken daha fazla koparıyordum.bu durumun stresli durumlarda daha da çoğaldığını fark ettim artık saçlarımı bağlıyorum bağlı olduğunda ellmeyiyorum ancak vazgeçmiş değilim bunun farkındayım. çözümü nedir acaba bundan dolayı doktora gitmek hiç gelmemişti aklıma..

bende var aynı konu 15 yasında saclarımı 0 a vurdum ama kaybolmadı bu alışkanlık cok kotu kafamın sol on tarafı hafıf acık bu benı cok uzuyor ama hastalık işte ne yapacagımı bende bılmıyorum

Bayanlar peki bu hastalığa sahip olup saçını boyatan varmı artık bu saçlarımdan çok sıkıldım ve değişiklik yapmak istiyorum bir yandan da korkuyorum. Boya köklere zarar verir mi diye yardım edin lütfen :2:

Bayanlar yarın yine psikiyatri ye gidiceğim bir önceki doktorum artık benim yapacak birşeyim yok diyip tedaviyi bıraktıktan sonra hevesim kırılmıştı. Tekarar gitmeye cesaret edemedim. Fakat bu yıl sınav stresinden de dolayı iyice artmaya başladı ve artık dayanamadım ve randevu aldım. Bakalım yeni doktorum nasıl bir yöntem uygulayacak. Gelişmeleri buraya yazarım . :26:

Bende bu dertten muzdaribim yaklaşık 10 seneyi aşkındır saçımı kopartıyorum ben direk çekip koparmıyorum kafamın yan taraflarını parmağıma dolayıp döndürüyorum o şekilde koarıyorum artık ıyıce açoılmalar oldu engel olamıyorum o kopartırken ki çıkan çıt sesi tesmen rahatlatıyor beni çom yoğun veya dışardayken yapmıyorum evde tv izlerken net başında falan hep elim saçımda bu yazıyı yazarken bile şu an zor tutuyorum kendimi biri koparma deyince bu beni daha da kamçılıyor yalnız hayatımın her dönemin bir takıntım oldu saçomı koparmadan önce de senelerce tırnak etlerimş kopartıyordun o feciydi çok can yakıyordu o bitti bu başladı bir ara dudağımı içeri çekip emiyordum ko da bitt ama bundan kurtulamıyorum sanki bundan kurtulunca başka bir takıntım olacakmış gibi geliyor ben
M de doktora gitmem lazım artık birde o kellelen yerlerde tekrar saç çıkıyormu?

benim hep yerinden yeniden saç çıktı Allah'ıma bin şükür. Hatta saç tellerim iyice kalınlaştı. Ve ilk defa saçımı da boyattım. Doktora da gittim. Bana iki tane ilaç verdi (isimlerini yazamıyorum yasak) hafifledi gibi eskisi gibi değilim. İnsallah tamamen biter de bu illetten kurtulurum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…