Trikotilomani (Dürtüsel Olarak Saç ve Vücut Kıllarını Yolma Hastalığı) Nedir?
Kişiyi saçlarını ya da kıllarını yüzey derisinden ayıracak şekilde çekmeye zorlayan bir saplantı (kompülsiyon) ya da karşı konulamaz bir dürtü olarak tanımlanan bu hastalık, dürtü kontrol bozukluklarının içinde sınıflandırılıyor. Trikotilomani sözcük yapısı bakımından Yunanca kaynaklı üç kelimeden oluşuyor: saç (thrix), çekme (tillein) ve mania (mani, duygusal taşkınlık). Saç ya da vücut kılı yolma davranışı öncesinde rahatsız edici bir gerginlik deneyimleyen hastalar, kılları yolmaktan haz alıp doyum buluyorlar ve üzerlerindeki gerginlik yerini rahatlamaya bırakıyor. Saç yolma davranışı, uzun sürede kafada öbek öbek kelliğe neden olabiliyor.
Trikotilomani ve Sık Rastlanan Yaş Aralığı:
Hastalık genellikle erken ergenlik döneminde görülüyor. Her ne kadar her yaştan hastaya rastlanabiliyor olsa da ilk tipik saç yolma davranışı sıklıkla 12 yaşlarında ortaya çıkıyor.
Trikotilomani Tedavisi:
1. Psikoterapi (Bilişsel-Davranışçı Terapi): Bilişsel-davranışçı terapi, saç yolma davranışını tetikleyen faktörleri tespit ederek bu davranışı değiştirmeyi ya da ya da bu faktörlere yanıt olarak verilen saç yolma davranışını önlemeye yönelik becerileri hastalara öğretmeyi hedefliyor. Terapist, hastanın günlük hayattaki sıkıntılara ve duygusal durumlara farkındalık geliştirmesini sağlayarak saç yolma davranışına nelerin neden olabileceğini bulmasında rehberlik ediyor. Kimi hastalar, saçlarını yolmayı engelleyecek parmak bandajları ya da ne zaman saç yolduklarına ilişkin tuttukları kayıtlarla tedavide hatırı sayılır bir aşama kaydedebiliyorlar.
2. İlaç Tedavisi: Uygulanan ilaç tedavileri de hastalığın belirtilerini hafifletebiliyor. Tedavide, Prozac’ın da içinde bulunduğu seratoninin geri alımını engelleyen ilaçlar kullanılıyor. Ancak ilaç tedavisinin etkinliği tartışmalı. Çünkü ilaç tedavisi gören hastaların bir kısmı tamamen iyileşirken, bir kısmında hiçbir değişiklik olmayabiliyor.
Araştırmacılar, ilaç tedavisiyle aynı sürede götürülecek olan terapinin etkinliğini halen araştırıyorlar.
Tedavi gördükten sonra saç yolma davranışını kesen hastaların saçları, eğer ki saç derileri kalıcı kelliğe neden olacak derecede tahrip edilmemişse tekrar köklerden uzamaya başlıyor.
Alintidir...
ben de kaşlarımı ve kirpiklerimi yoluyorum malesef.. çok kötü bir huy..[/Q
bence dikkatini baska seylerle dagit canim
tamamen stres kaynaklı aynı şekilde deri koparma hastalığı da. stresli olanlar başka şeye vuruyorlar. bende ikisi de eskiden vardı. saç koparma sinir oldum saçlarım gidiyor diye. deri de kopardıkça kanıyor falan. tırnak yeme olmadı neyseki bende hiç. ben hiç ilaç kullanmadan geçtiler
arkadaşlar öncedende yazmıştım ben psikiyatriye gidiyorum iki tane ilaç kullanıyorum ve inanır mısınız eskiden eser kalmadı saçım tamamen kapandı ve ben bu sene liseden mezun oldum ocak ayında kafamın tepesi keldi ama hazirana kadar saçım kapandı hatta inanır mısınız mezuniyet gecesi için kuaföre gidip saçımı topuz bile yaptırdım kuaförede saçım dökülmüstü ve yeniden çıktı dedim şimdi saçımda hiç açık yer kalmadı fakat bu ay tatile gidicem diye adet geciktirici ilaç kullandım ilaçlar birbirine karışmasın die psikiyatri ilaçlarımı bıraktım yaklaşık 13 gün kullanmadım ve saç koparmam tekrar başladı anladım ki ilaç kullanıldığında hiç bırakılmamalı ama kızlar benim bir sorunum var ben ilaçları içmeyi unutuyorum oda saç yolmamı tetikliyor :26:
benimde saç yolma hastalığım var maalesef. Lise yıllarında tepem açıldıktan sonra bu saç yolma işlemine başka bi çözüm buldum ben artık saçlarımı kırıyorum! saçımın sağ tarafı sola göre daha kısa çünkü uçlardan kırmaya başladım. Önüme bi bakıyorum bir avuç dolusu saç kırmışım moralim bozuluyor. Çareyi saçlarımı toplamakta buldum saçlarımı açık tutmamaya özen gösteriyorum
ARKADAŞLAR;
Yardımınıza ihtiyacım var..Ben yıllardır yoluyorum zavallı kaşlarım ama artık çıkmaktan yoruldu galiba..iyice seyrekleşti..Bu sefer kirpiklerime başladım..Benim o kadar güzel kaş ve kirpiklerim vardıkı!!!! şuan o kadar korkuyorumki bir daha çıkmayacak diye çıkarmı sizce???
Doktora gittim..300mg.ilaç kullanıyorum..Ama ben inanın hiç bir faydasını görmedim..Telefonla konuştuğum zaman nasıl yoluyorum bir bilseniz bırakmamak üzere..Zevk alıyorum o kılları görünce;Ama sonrası sonrası,üzgünlüğüm kelimeler yetmiyor..
Herkes hastalığın açılımını anlatıyor ama çaresinden hiç bahseden yoooookkkkkkkk!!!!!!!!!içtiğim ilaçlarda boşa gitti..
Lütfen bunların yerine çıkarmı??????? vede çözümü???
Benimde komşumun 11 yaşındaki kızı saçlarını koparmaya başladı, kendisi sarı saçlı, sarı olmasını istemiyormuş , saçındaki siyahlar çoğalsın diye koparıyormuş, komşuma bir uzmana götürmesini söyledim ama ilaç başlar diye götürmek istemiyor, belki ben konuşarak, strese girmesini engelleyerek yardımcı olabilirim diyor ama bilemiyorum ne kadar başarabilir.
kızlar yaa bendede saç uçlarını koparma hastalığı var, yıllardır bundan vazgeçemedim kökten deil ama saç uçlarımdaki kırıkları koparıyorum.buda bir hastalık oldu bende, bu yüzden uzatamıyorum saçlarımı, tabi kırıkları koparınca daha çoğalıyor kırıklar ve saçlar berbat oluyor kırıktan geçilmiyor bu sefer gidip kestiriyorum,kestirdikten sonra ilk bikaç ay iyi,sonra yine kırıklar olmaya başlayınca aynı şey tekrar başlıyorrr mafoldumben
bence bi doktora gotursun aliskanlik haline gelebilir
anliyorum seni bence kendine bir soz ver bir daha yapma
bence bi doktora gotursun aliskanlik haline gelebilir
ufff ya kirilma ama cok iyrenc bi sey bu yaptiklarin neden yaaa benim kardesim de ayni seyler yapiyo, hele bi bana gostermesi yokmu bak bak diye tiksiniyorum kizdan resmenoturub konusmak nafile guzelce soylemek bosuna sovmek dovmek de cabasi ya bunun caresi yokmu ellerinimi baglasak aceb? o zaman da ayaklariyla yolar muhakkak
anliyorum seni bence kendine bir soz ver bir daha yapma
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?