• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Saç koparma hastalığı: Triktillomani

Sevgili Arkadaşlar;

Size burdan hep yazdım biliyosunuz,kaşım ve kipriğim kemoterapi görüyor gibi olmuştu..Bende doktora gittim ilaçlar kullandım..Fakat tam tersi bende dahada artmıştı..İlaçların dozajı 300mg.kadar çıktı..Anladımki; bu ilaçla olacak iş değil..

Kendime çeşitli alışkanlıklar kazandırdım ama yinede olmuyordu..Gözlük kullandım,kaşlarımı yağladım saçlarımla oynamaya başlamıştım..Kaşlarıma kontur yaptırdım.Takıntılı olduğumu biliyordum..Bir alışkanlığı başka bir alışkanlıkla çözmeye çalışmak zaten takıntılı oldugumun ispatıydı..Birgün hiç gitmediğim bir kuaföre gittim..Saçlarımı kestirdim,Kaşlarımı düzeltmesini istedim..
Kaşlarımın döküldüğünü söyledim çünkü insan utanıyor (kaşlarımı,kirpiklerimi yoldum demekten)

Kaşımı düzelten bayan;Benim kardeşimde saçlarını yoluyor diye anlatmaya başladı,bende kinin dökülme değil,yolma olduğunu anladı..Bana kaşlarını bir emanet gibi gör haftada bana gel,ben düzelticem dedi..

Ben bu yönlendirmeye inandım,her elim gittiğinde de emanet gibi düşünüp ona inandım,çok şükür uzadıkçada kıyamadım..Şimdi elime ayağıma sahip olmaya çalışıyorum..Sizde yapabilirsiniz..Kendinize inanacak kendinizi ikna edicek bir alışkanlık edinin..

Hepinizi çok iyi anlıyorum..Lütfen deneyin..:1::52::nazar:

tamamen stres kaynaklı aynı şekilde deri koparma hastalığı da. stresli olanlar başka şeye vuruyorlar. bende ikisi de eskiden vardı. saç koparma sinir oldum saçlarım gidiyor diye. deri de kopardıkça kanıyor falan. tırnak yeme olmadı neyseki bende hiç. ben hiç ilaç kullanmadan geçtiler

Son düzenleme:
ben de kaşlarımı ve kirpiklerimi yoluyorum malesef.. çok kötü bir huy..

Trikotilomani (Dürtüsel Olarak Saç ve Vücut Kıllarını Yolma Hastalığı) Nedir?

Kişiyi saçlarını ya da kıllarını yüzey derisinden ayıracak şekilde çekmeye zorlayan bir saplantı (kompülsiyon) ya da karşı konulamaz bir dürtü olarak tanımlanan bu hastalık, dürtü kontrol bozukluklarının içinde sınıflandırılıyor. Trikotilomani sözcük yapısı bakımından Yunanca kaynaklı üç kelimeden oluşuyor: saç (thrix), çekme (tillein) ve mania (mani, duygusal taşkınlık). Saç ya da vücut kılı yolma davranışı öncesinde rahatsız edici bir gerginlik deneyimleyen hastalar, kılları yolmaktan haz alıp doyum buluyorlar ve üzerlerindeki gerginlik yerini rahatlamaya bırakıyor. Saç yolma davranışı, uzun sürede kafada öbek öbek kelliğe neden olabiliyor.

Trikotilomani ve Sık Rastlanan Yaş Aralığı:

Hastalık genellikle erken ergenlik döneminde görülüyor. Her ne kadar her yaştan hastaya rastlanabiliyor olsa da ilk tipik saç yolma davranışı sıklıkla 12 yaşlarında ortaya çıkıyor.

Trikotilomani Tedavisi:

1. Psikoterapi (Bilişsel-Davranışçı Terapi): Bilişsel-davranışçı terapi, saç yolma davranışını tetikleyen faktörleri tespit ederek bu davranışı değiştirmeyi ya da ya da bu faktörlere yanıt olarak verilen saç yolma davranışını önlemeye yönelik becerileri hastalara öğretmeyi hedefliyor. Terapist, hastanın günlük hayattaki sıkıntılara ve duygusal durumlara farkındalık geliştirmesini sağlayarak saç yolma davranışına nelerin neden olabileceğini bulmasında rehberlik ediyor. Kimi hastalar, saçlarını yolmayı engelleyecek parmak bandajları ya da ne zaman saç yolduklarına ilişkin tuttukları kayıtlarla tedavide hatırı sayılır bir aşama kaydedebiliyorlar.

2. İlaç Tedavisi: Uygulanan ilaç tedavileri de hastalığın belirtilerini hafifletebiliyor. Tedavide, Prozac’ın da içinde bulunduğu seratoninin geri alımını engelleyen ilaçlar kullanılıyor. Ancak ilaç tedavisinin etkinliği tartışmalı. Çünkü ilaç tedavisi gören hastaların bir kısmı tamamen iyileşirken, bir kısmında hiçbir değişiklik olmayabiliyor.

Araştırmacılar, ilaç tedavisiyle aynı sürede götürülecek olan terapinin etkinliğini halen araştırıyorlar.

Tedavi gördükten sonra saç yolma davranışını kesen hastaların saçları, eğer ki saç derileri kalıcı kelliğe neden olacak derecede tahrip edilmemişse tekrar köklerden uzamaya başlıyor.

Alintidir...

enterasan bi konu tskler

tamamen stres kaynaklı aynı şekilde deri koparma hastalığı da. stresli olanlar başka şeye vuruyorlar. bende ikisi de eskiden vardı. saç koparma sinir oldum saçlarım gidiyor diye. deri de kopardıkça kanıyor falan. tırnak yeme olmadı neyseki bende hiç. ben hiç ilaç kullanmadan geçtiler

bende dudaklarimi yoluyorum:(

arkadaşlar öncedende yazmıştım ben psikiyatriye gidiyorum iki tane ilaç kullanıyorum ve inanır mısınız eskiden eser kalmadı saçım tamamen kapandı ve ben bu sene liseden mezun oldum ocak ayında kafamın tepesi keldi ama hazirana kadar saçım kapandı hatta inanır mısınız mezuniyet gecesi için kuaföre gidip saçımı topuz bile yaptırdım kuaförede saçım dökülmüstü ve yeniden çıktı dedim şimdi saçımda hiç açık yer kalmadı fakat bu ay tatile gidicem diye adet geciktirici ilaç kullandım ilaçlar birbirine karışmasın die psikiyatri ilaçlarımı bıraktım yaklaşık 13 gün kullanmadım ve saç koparmam tekrar başladı anladım ki ilaç kullanıldığında hiç bırakılmamalı ama kızlar benim bir sorunum var ben ilaçları içmeyi unutuyorum oda saç yolmamı tetikliyor :26::25::14::43:

canim unutmamaya calis

benimde saç yolma hastalığım var maalesef. Lise yıllarında tepem açıldıktan sonra bu saç yolma işlemine başka bi çözüm buldum ben artık saçlarımı kırıyorum! saçımın sağ tarafı sola göre daha kısa çünkü uçlardan kırmaya başladım. Önüme bi bakıyorum bir avuç dolusu saç kırmışım moralim bozuluyor. Çareyi saçlarımı toplamakta buldum saçlarımı açık tutmamaya özen gösteriyorum

bence bi psikologa gorun canim ciddi bi sorun bence

ARKADAŞLAR;
Yardımınıza ihtiyacım var..Ben yıllardır yoluyorum zavallı kaşlarım ama artık çıkmaktan yoruldu galiba..iyice seyrekleşti..Bu sefer kirpiklerime başladım..Benim o kadar güzel kaş ve kirpiklerim vardıkı!!!! şuan o kadar korkuyorumki bir daha çıkmayacak diye çıkarmı sizce???

Doktora gittim..300mg.ilaç kullanıyorum..Ama ben inanın hiç bir faydasını görmedim..Telefonla konuştuğum zaman nasıl yoluyorum bir bilseniz bırakmamak üzere..Zevk alıyorum o kılları görünce;Ama sonrası sonrası,üzgünlüğüm kelimeler yetmiyor..

Herkes hastalığın açılımını anlatıyor ama çaresinden hiç bahseden yoooookkkkkkkk!!!!!!!!!içtiğim ilaçlarda boşa gitti..
Lütfen bunların yerine çıkarmı??????? vede çözümü???

canim üzülme herseyin bi caresi var. bence baska seylerle oyalanmaya calis mesela tlf konusurken elinde baska birsey olsun. kaslarina badem yagi sur gurlessin

Benimde komşumun 11 yaşındaki kızı saçlarını koparmaya başladı, kendisi sarı saçlı, sarı olmasını istemiyormuş , saçındaki siyahlar çoğalsın diye koparıyormuş, komşuma bir uzmana götürmesini söyledim ama ilaç başlar diye götürmek istemiyor, belki ben konuşarak, strese girmesini engelleyerek yardımcı olabilirim diyor ama bilemiyorum ne kadar başarabilir.

bence bi doktora gotursun aliskanlik haline gelebilir :(

kızlar yaa bendede saç uçlarını koparma hastalığı var, yıllardır bundan vazgeçemedim kökten deil ama saç uçlarımdaki kırıkları koparıyorum.buda bir hastalık oldu bende, bu yüzden uzatamıyorum saçlarımı, tabi kırıkları koparınca daha çoğalıyor kırıklar ve saçlar berbat oluyor kırıktan geçilmiyor bu sefer gidip kestiriyorum,kestirdikten sonra ilk bikaç ay iyi,sonra yine kırıklar olmaya başlayınca aynı şey tekrar başlıyorrr mafoldumben

anliyorum seni bence kendine bir soz ver bir daha yapma

ufff ya kirilma ama cok iyrenc bi sey bu yaptiklarin neden yaaa benim kardesim de ayni seyler yapiyo, hele bi bana gostermesi yokmu bak bak diye tiksiniyorum kizdan resmen :63::63::63::63: oturub konusmak nafile guzelce soylemek bosuna sovmek dovmek de cabasi ya bunun caresi yokmu ellerinimi baglasak aceb? o zaman da ayaklariyla yolar muhakkak :9::9::9:

bence baska seylerle oyalanmaya bak mesela bi hobi edin kendine

herkese merhaba..son 6 aydır benimde elim sürekli saçlarımda,özellikle son üç aydır..önceden yoktu böyle birşey..ben belirli bi yerden koparmıyorum.parmaklarımı sürekli saçlarımın arasından geçirip saçlarımı çıkarıyorum.aşırı dökülmem var o yüzden zaten hemen çıkıyo saçlarım elime geliyo bi sürü saç.dökülme olduğu için sanırım acımıyo hemen çıkıyo saçlarım.bu yaptığımda buna benzer bişey mi arkadaşlar ya özellikle sinirliyken yapma isteği oluyo.yada aklıma her geldiğinde işte..bugün okudum.ve akşamdan sonra hiç parmaklarımı geçirip çıkarmadım saçlarımı.zor tutuyorum.eşimde farketmişti çok uyarıyodu.zaten dökülüyo ben çekmesem onlar zaten dökülcek az sonra diyodum.buna inanıyodum.farkettim ki daha çok üstlerden çekiyorum ve kafamın üst kısmı baya seyrekleşti.. :( benim gibi olan var mı peki? tek bi yerden yolmayıp toptan çeken? o kadar çok çekiyodum ki hiç acı yok sadece değişik bi his..anlamsız ama huzursuz oluyodum.elime saç geldikçe daha çok çekiyodum.sonunda ise çok üzülüyodum.ama hep zaten dökülcek bari ben çekiyimde ortalığa dökülmesin diyodum.biliyorum çok saçma ama :(
yazılanları okuduğumda iyice kötüye gittiğimi farkettim.ve karar verdim.kararlı olmadıktan sonra bırakamayız bunu.inş.hepimiz kurtuluruz.
saçlarım seyrekleşti çok fazla hem dökülme çok hem ben çekiyorum bu yüzden mecburum bırakmaya..akşamdan bu yana 4 tel falan çektim.içimde sürekli bu his var 10 saat olucak.kararlıyım.inş yapmamaya çalışıcam.hepinize sevgiler...

bende de var bu, önceden çok açılma vardı, herkes yazmış saçımı açamıyorum falan diye, bi kaç kere kuaföre gittim, saçkıran sandılar herlde tip tip davrandılar, bende gidemedim bi daha kendimi kötü hissetitrdi bu bana, sanırım sürekli alışkanlık haline getirirsen kuaföre gitmeyi çekineceğimiz bi yere koparmayı engelleyebiliriz,
yani şöyle düşünün haftada bir fön çektirmeye gidin, kendinizi zorlayın, orda o bakışlara maruz kalmak istemiyorsanız, koparmayacaksınız bu kadar basit, eğer sosyal hayatta aktifseniz, bunu yapma lüksüne sahip değilsiniz, gizle gizle nereye kadar, topuz yap, ör, açma, bunlar insanın psikolojisini daha da bozar, öncelikle kendi içinizde başlıcak herşey, biliyorum dayanılmaz bazen, hele stressli dönemlerde daha da tetikleniyor ama kimse saçının azaldığını görünce üzülmediğini pişman omadığını söylemesin, birisi ben yöntem buldum koparmıyorum kırıyorum demiş bende denedim onu ama hiç bir farkı yok,heppimizin çekincesi kuaföre gitmek, lütfen kendinize 2 ay süre verin dediğimi yapın, 2 ay boyunca 8 kere kuaföre gidin, imkanı olan 2 günde bir gitsin, o bakışlara maruz kalmak inanın herşeye bedel, eğer bu dediğimi yaparsanız, kedinizi sorumlu hissediyorsunuz koparmama konusunda, azalma oluyor, saçlarınız emin olun güzelce çıkıcak ve açıklıklar kapanmaya başlıcak, saçlarınızı çıkmaya başlıyınca insan kıyamıyor, tamam devam ediyor ama eskisi gibi delilerce koparmıyorsunuz, sonra uzuyor saçlarınız kıyamıyorsunuz, çok zor bilyiorum ama lütfen kendinize bunu yapmayın :34::34:

aynı şekilde bende saç yoluyorum.. :( 12- 13 lü yaşlarda benımde basladı. bi ara arka tepemde boşluk oluşturmuştum annem kızmıştı gördüğü zaman kızardı hep. ama o zamanlarda ailevi sorunlar ve stres altında oldugum ıcın buna verıyoruz yine aynı şekilde. sstrese girdiğim zamanlr saç yolmalarım artıyor. ama engel olmaya çalışıyorum bazen koparmamak ıcın ugrasıyorm yinede koparıyorm :D ne denli bi pskopatlıksa :D
şaka maka bi yana hala devam ediyor ama eskisi gibi değil tabi ki artık bende kendime engel olmaya çalışıyorm.

Back