Saç koparma hastalığı: Triktillomani

...vee 4.günn başladıı ağzım hep acık hep gülüyorum mutlu olmak böle bişeymiş alıyorum şimdi ve en yakın arkadaşımla paylaşmaya karar verdım bunu güvendiğim arkadaşımla ne kadar cok kısıye anlatırsam o kadar ıyı gelır dıye düşünüyorum ve en yakın arkadaşımdan başlıyorum anlatmaya listemdeki artıları görmekte ayrı mutluluk benim için sizde başabilirsinz inandıktan sonra...alkisalkisalkis

ve 5 iyi gidiyo anlatmaya cesaret edemedim zaten=) biraz daha uzasın kestiricem saçlarımı düzelsinler diye benim minik yavrularım cıkıyo tekrar bakım yapcam ben onlara =)

Öncelikle herkese merhaba, bu foruma yeni üye oldum ve oluşum tek sebebi hastalığımla ilgili araştırma yaparken buraya denk gelmek oldu.Benim gibi bu sorundan muzdarip olanları görmek yalnız olmadığımı hatırlatıyor bana.Çünkü eminim siz de benim gibi bir zamanlar "bu sadece bende var, deliyim galiba" diye düşünmüşsünüzdür. Bu hastalıkla geçen koca bir 13 senenin ardından geriye dönüp baktığımda gördüğüm yegane şeylerden biridir bu durumda olan yegane insan olduğumu düşünmem. Aslında dünya genelinde yaygın olduğunu öğrenince ne çok şaşırdığımı hatırlıyorum.
Daha dün gibi aklımda ilk başları.12 yaşındaydım.Birisi bana kirpiğin düşerse üstüne bir dilek tut ve üfle demişti. Ne sebeple ciddiye aldığımı inanın bilmiyorum.Kirpik kaş oldu sonra da saçlarıma geldi sıra... Aslında bugün bir yetişkin olarak biliyorum ki en büyük istediğim annemden ilgi ve şevkat görmekti.Duygularını fizeksel olarak ifade etmekten çekinmeyen benim tersime, annem dokunma kültüründen hoşlanmayanlardı.Üsütne babamla yaşadığı mutsuz evlilik de eklenince bana pek yer kalmıyordu. Oysa benim tek derdim ilgi çekmekti ve bu istediğim beni bilinçsiz bir biçimde bu hastalığa sürükledi.Ah evet o ilgiye kavuştum, hem de fazlayısla ve ne yazık ki hiç de dilemediğim bir biçimde.
Yaptığım şeyden öyle çok korkuyor ve utanıyordum ki, gerçeği kimseye söyleyemedim. Patolojik bir sebebi olmadığına yapılan tonlarca testin ardından karar veren doktorlar beni psikiyatriste yönlenlerdiler.Yine söyleyemedim gerçeği ama koyulan teşhis kısmen de olsa doğruydu.Gerçekten de ağır bir depresyon geçiriyordum. Kendimi çok değersiz hissediyordum ve ne kadar uğraşsam da saçlarımı yolmaktan vazgeçemiyordum.Kaş ve kirpiklerim zaten 1 sene bile dayanmamıştı yoğun yolma eylemlerime.Ne de olsa çok gür saçlarım var bir şey olmaz diye kendimi teselli ediyor,bir yandan da aynada halime bakıp saatlerce ağlıyordum.Sonunda o çok sevdiğim saçlarımda açılmalar göze çarpmaya başladı.Öylesine büyük bir suçluluk duygusu duyuyordum ki resmen altında eziliyorum.Hem bu hastalıktan hem de etrafımdakilere yalan söylemekten dolayı iyice bunalıma girdim ve 14 yaşında ilk sinir krizini geçirdim.Yaşamayanın anlaması mümkün olmayan ve hiçkimsenin de yaşamasını dilemediğim O an hala daha aklımda: Birden olduğum yerde kalakalmıştım,öncesinde ne yaptığımı bilmeksizin.Sonra korkunç bir titreme hissi ve akabinde gelen gülme ve ağlama krizi ve bunlara durmaksızın eşlik eden çığlık atma hali.Üstelik en kötüsü de bu olayın arkadaşlarım ve öğretmenlerimle gittiğim bir gezide başıma gelmiş olmasıydı.Kendimi yerden yere savurmamı izleyen öğretmenlerimin beni tutma çabaları ve arkadaşlarımın dehşeti hala hatırımda.Bunu yaşayanlar var mı bilmem ama ne yazık ki sinir krizinin belki de ne kötü yanı yaşayan bazı kişilerin olayın tamamen farkında olmasıdır.Bunun ardından antidepresanımın yanına bir de sakinleştirici eklendi. Artık geriye dönüp o zaman ki halime kızmanın bir anlamı olmasa da eğer bir şansım olsa geçmişe dönmek için,yapacağım yegane şey saçlarımı yolduğumu itiraf etmek olurdu. Zaten bozuk olan ruh halim, gittikçe kötüleşen saç durumumla iyice kötüleşiyordu ve kendime duyduğum nefreti anlatmaya kelimeler yetmiyordu artık. Öz-nefretin en uç noktası olan inithar işte bu dönemlerde gözüme tek çözüm göründü ve ilk girişimim lise yıllarında oldu. Kurtarılıp hayata dönmek beni daha da büyük bunalıma soktu çünkü suçluluk duyguma yeni bir yük daha eklenmiş oldu. Artık o dönemde saç kalmamıştı nerdeyse başımda ve hayat sadece bir külfetti yaşamak zorunda olduğum.
Size de olur mu bilmem ama bir şey vardır. Hani sanırsınız ya bulunduğunuz ortamdır sorun ve eğer başka bir yere giderseniz, sorunlar düzelecektir. Bu aldatmacaya ben de düştüm ve her şeyin değişeceğine yani kendimin değişeceğine inanarak yurtdışına gittim. Oysa yapılan şey kaçmaktır, sorunlardan ve kendinizden.O yabancı ülkedeyken gördüğüm kişi yine aynıydı. Nereye gidersem gideyim bakış açımı, sorunlarımı,yani neysem onu da yanımda götürdüğüm gerçeği suratıma çarpttı bu defa da. Ne yazık ki insanın sorunlu kısımlarını sandıklara kitleyip, geride bırakarak kaçması mümkün olmuyormuş, bunu öğrendim o zamanlarda. Nereye gidersem gideyim ben aynı bendim.Bu gerçek beni uyundıracağına iyice bunalttı ve ülkeye döndükten bir süre sonra yine intihar girişiminde bulundum. Komadan uyandığımı görünce sevinçten ağlamaya başlayan annemin ve babamın hallerini sanırım ömrüm oldukça bütün netliğiyle hatırlayacağım.
Bunları anlatmak istememin en büyük nedeni triktillomanin tek başına ilermediğinin örneğini sunarak benzer durumda olan arkadaşlara seslenmek istememdir.Hepimizin kendimize küfredip, irademizin zayıflığından ötürü delirdiğimiz anlar olduğuna eminim. 5-6ay elimi sürmediğimi bilirim saçlarıma,kaşlarıma.Tamam, bitti, kurtuldum diye sevinç niraları attığım anlar gözümün önünde.Sonra bir, hatta bir saniye içinde yaşanan bir şey, duyulan bir söz,vb ne varsa tetikleyiverir her şeyi ve başa dönersiniz. Eşlik eden depresyonu ya da panik atağı veyahut diğer rahatsızlığı da beraberinde çözmedikçe başa dönüşler olduğuna hem kendimde şahit oldum hem de son birkaç yıl içinde tanıştığım diğer trikitillomanisi olan insanlarda. Bu hastalık genelde kadınlarda görüldüğü için bildiğim yegane erkek şu 34 yaşında ve yaklaşık 20 senedir bundan muzdarip.Panik atak rahatsızlığını bu hastalından ayrı tuttuğundan pişman olduğunu hep söyler ve şu anda hala bunun için tedavi görüyor.
Bana gelince,yıllar içinde kronik depresyon haline gelen diğer hastalığımı çözmeden triktillomanimin tam anlamıyla iyileşmediğini artık çok iyi bildiğim için şu anda bunun tedaviindeyim. ırademle yendim diyenlere diyecek sözüm yok gerçekten, ben yapamadım,daha doğrusu yaptım ama dediğim gibi dönüşüm oldu geriye.Bu hastalık alışkanlık falan değil kanımca, içerde,derinlerde kalan duyguların, kızgınlığın belki de nefretin en berbat halde dışa vurulması. Benim yaptığım hatayı yapmayın lütfen. Bir uzmanla paylaşın. Yaklaşık 3 sene boyunca saçına dokunmayıp, 1 gecede kafasında nerdeyse saç bırakmayıp kafa derisinde çok büyük hasar veren bir başka kişi biliyorum.Saçlarıma dokunmadığım 6 ayın ardından başa dönünce hissettikerimi kelimelere bile dökemiyorum. Yere çakılmanın en şiddetli hali bu olsa gerek demiştim kendime.
Herkese iyileşme sürecinde sonsuz cesaret ve başarı dilerim.
sevgiler

Son düzenleme:
bende de yıllardır aynı sorunla mücadele ediyorum belirli kısımlar nerdeyse tamamiyle kelleşti saçlarım açık dolaşamıyorum artık ve bunu kimselere itiraf edemediyorm kuaföre gidemiyorum saçımı istediğim renge boyatamıyorum saçlarımı arkadaşıma kestiriyorum ama sadece uçlarından yani tepe kısmını görmesini istemiyorum her seferinde söz veriyorum kendime ama sonuç yine aynı bir yığın saç yerde herkese şifalar ve bende sizin gibi sanki sadece bu illet bende varmış sanıyordum

Kimse itiraf edemiyo bu hastalığı tek itiraf eden ben miyim? acaba bende mi sorun var. anlamadım. ama biri neden saçlarını yoluyosun çekiyosun koparıyosun dediğinde yerin dibine giriyorum. ne soruyon sanane dimi :)

şu soruyo soranlaradas anlam vermek mümkün değil aa neden canım yapma bak ama kendine zarar verme elimizdemi ki sanki !

neyse ben bırakıyorum başka seylerle ugrasıyorum kendi kendime valla günleri saymayı bıraktım hiçbirzaman yapmıcam artık!

ya kızlar şimdi o kadar canım yanıyoki anlatamam evet bıraktım yapmıyorum ama çok kötüyüm 2 gün sonra teyzemın kızının düğünü var bütün kuzenlerim toplanıp kuaförde saçlarını yaptrcaklar bense saçıma bi bez parcası takıp ona uygun kıyafet arıycam öyle gür güzel saçlarım vardıki belime kadar iri dalgalı simsiyah sağlıklı kuaföre gittiğimde kesmeye kıyamazdı adam ama şimdi bi tutam kırpık omuzumn biraz altında tepesi delik deşik bi kafa gecen gece rüyamda eski halindeydi saçlarım uyanınca cak ağladım ama yapıcak hiç bişeyim yok :sinifsinif:

sızın yorumlarınıza bakınca bnmkının o kdr ılerı olmadıgnı anladım
ben sadece dugum olmus saclarıma elımı gecrıp ayrıyorum elım sacımdan gelmıyor yanı
cumbızla fln koparmak sanırım bıraz daha ılerı boyutu ınsallah bır an once kurtulursunuz

ah ah ben de de vardı yaklaşık 5 yıl.bu 5 yılın sonunu dökülmeler takip etti koparmayı bıraktım ama saçlarım 2 yıldır aralıksız avuç avuç dökülüo .şu an bunalımdayım ne ilaç kullandıysam fayda etmedi.

ya kızlar ben de çok koparıyorum sanırım yaklaşık 4-5 senedir. daha çok kırıkları içiin boydan boya tırnağımla üstünden geçip ikiye ayırmak amacım ama bunu yaparken koparmış oluyorum bazılarını. açılma var mı onu da anlayamadım sanırım tepem biraz seyreldi. normalde çok gördür, güzel bi kızımdır da ayıptır söylemesi. niye kendime bunu yapıyorum anlamıyorum. herkesin bi kusuru vardır dedikleri bu olsa gerek. dökülenler yerine gelir mi, kaç koparmadan sonra bida çıkmaz saç hiç bilmiyorum. of of

Ben de tamamen bırakmış sayılırım artık sanırım... Çok stres yapıyorsdum kuzenimni düğünü olduğu için bu yaz kuaföre gidince ne yapıcam diye ama o gidince çok endişeliydim sorarlarsa ne yaparım diyordum... Ve sordular... Ben de yanlış kesim dedim ama aptal adam tependeki saçlar uzayınca çok çirkin bi görüntü oluşucak dedi ve benim moralimi bozdu ( oradan başka bi kuaföre gittik ve o saçımı bi güzel yaptı düğün için... Çok güzel odlu şu an o stresi atlattığım için ç.ok mutluyum... Zaten ondan önce de koparmıyordum şimdi de koparmıyorum ibnşallah siz de kurtulursunuz bu hastalıktan çok kötü bir şey... (( Ama şimdi tepemdeki saçlar kısa olduğu için bi de saçımla oynadıım için çok zor uzuyor... annem daha 2 ay önce kestirdi saçını hemen uzadı ((( keşek benimki de öyle olsa... Bunlar da uzasa biraz hemen kuaföre gidip kestiricem... (( ama şimdi utanıyorum tyek başıma gitmeye...

ayy o duyguları cook ıı bılıorum tatlm ,yazın kuzenın nısanında aynı mualemeyı gördum akıllanmadım
hftasonu arkdsımın dugunu vardı yıne aynı muhbbt artık kuaförlere atıorum camuru ((
kötu kuaförmus kalfaymıs ara makası at dedım böle bısı yaptı tarz yapmak ıstedım bence guzel oldu duzlestrıcıden yandı yananları kestrdım böle oldu gıbı bısuru yalan dolan :S
ama suan bıle koparıom (

fisfisfis
bu konuyu okumadan önce hasta olduğuma inanmıyordum gerçekten meğersem bende hastaymışım ayy bende saçlarımı dişlerimle koparıyorum bazen dalıp gidiyorum öyle sonra bi bakıyorum kucağımda birsürü saç yumagı olmuş kopardığım
sanırım bu olayın başlangıcı sıkıntı stresten kaynaklanıyor off offf güzel bi konuya değinmişsiniz gerçekten genede bunu yapan tek ben değilmişim birazda olsa içim rahatladı

arkadaşlar mrb bendeb uzun süredir bunu yapıyorum ama ileri boyutta değil sanırım sadece kalın ve tırtıklı olanlar :) yenmek için yapabileceğim birşey yada tavsiyesi olan varsa alabilir miyim lütfen

ÖmrÜmÜn sonuna kadar kel kalana kadar bÖle mı devam etmem gerekıyo bugÜn kendıme sÖz verıyorum bundan sonra yapmıyorum baŞarabılırız bence

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…