Saç koparma hastalığı: Triktillomani

teşekkürler kızlar paylaşımlarınız için a.s. evet insan başladığı anda acı değil, aksine zevk hissediyor. Sanki bir tel var, bütün huzursuzluğun kaynağı o, onu bulup koparsam bütün derdim sona erecekmiş gibi hissediyorum ve kopardığım her telde acı değil hoşuma giden bir acı yaşıyorum. Aa bu tel değilmiş, hadi diğeri, o da değilmiş, diğeri derken... Kendime gelince önümde bir ton saç, kirpik, kaş... buluyorum. Sonrası malum üzüntü. Allah'tan saçlarımı sadece avuçluyorum, yani belli bir bölgeyi koparmıyorum. Çok diyorum kendi kendime dur, yapma, bak yine üzüleceksin, kel kalacak o bölgeler diye, ama malesef kontrolü kaybediyorum. Sanki içimde başka biri var, vücudumu kontrol ediyor, ben de onu ikaz ediyorum yapma diye, ama o beni dinlemiyor...

bu galiba azıcık bende de var ya...............offffffffffff.....engel olmaya çalışıyorum...boş bırakmamaya çalışıyorum kendimi...tv karşısında bile elime bir iş almaya çalışıorum..yoksa koltuğun yan tarafında bir sürü saç oluyor dizi bitiminde ...allaam ne kadar pisikolojikim yaa..rahatmı batıyor nedir...engel olamıyorum..hepimizin bu sorunlarının biran evvel son bulmasını diliyorum....:delphin:
 
Saç Yolma Kıl Koparma Hastalığı

Psikiyatri Uzmanı Dr. ıbrahim Bilgen, dürtüsel olarak saç ve vücut kıllarını yolma hastalığı olarak bilinen "Trikotilomani"nin, çocukken ailesinden ayrılan veya yakın Aile fertlerinden birini kaybeden kişilerde sıklıkla görüldüğünü söyledi.

Bilgen, yaptığı açıklamada, saçını veya vücudunun çeşitli yerlerindeki kılları kendi çabasıyla dürtüsel olarak koparan kişilerin, bu davranışlarını genellikle inkar ettiklerini belirterek, hastaların saç yolma öncesinde veya bu davranışı engelleme çabası sırasında giderek artan bir gerginlik yaşadığını ifade etti.

Hastalığın tedavi edilmesi gereken psikolojik bir rahatsızlık olduğunu kaydeden Bilgen, "Saç yolma kişide belirgin sıkıntıya yol açar, toplumsal mesleki ve diğer önemli alanlardaki uyumu bozar. Genellikle ergenlik döneminde başlayan hastalık, kadınlarda erkeklerden 5-10 kat fazla görülürken, daha sonra erken erişkinlikte kadın ve erkek arasında eşit oranda görülür" dedi.

Hastalığın en önemli nedeninin çocukluk döneminde yaşanan ayrılık ya da kayıplar olduğunu belirten Bilgen, "Çocukken ailesinden ayrılan veya yakın aile fertlerinden birini kaybeden kişilerde bu hastalık daha sık gözleniyor. Bu hastaların anneleri aşırı eleştirici ve reddedici, babaları ise pasif ve zayıf kişilik yapısında kimselerdir" diye konuştu.

Hastalığın esas klinik özelliğinin saç, kaş, kirpik koparmak olduğunu belirten Bilgen, şöyle devam etti:
"Daha az olarak sakal, bıyık ve diğer beden kılları da koparılabilir. Hastaların yüzde 75'i saçı, yüzde 53'ü kirpik, yüzde 42'i kaşını koparırken, yüzde 8 çocuklarının saç veya kaşını, yüzde 3'ü de eşi veya başkalarının saçını koparmaktadır. Beyazlaşmış saçları koparmak daha büyük haz verirken hastaların sadece yüzde 28'i koparma esnasında acı duyduklarını ifade etmiştir. Yüzde 95 hastada koparma öncesi gerginlik artmakta, yüzde 88'i ise koparma sonrası tatmin ve rahatlama hissi yaşamaktadır."

Hastaların kopardığı kılı özellikle ağız çevresine sürerek rahatladığın anlatan Bilgen şunları söyledi:
"Hastalarda bazı davranışlar tipiktir. Kılı dudaklarına değdirmek, yanaklarına sürmek, kıl kökünü ısırmak tipik olarak görülebilir. Ağız etrafına sürmek, yalamak veya yemek, kılın ucunu çiğnemek ve ısırarak koparmakta görülebilir. Saç koparmak genellikle sakin dönemlerde olur. Televizyon izlerken, okurken, Telefon la konuşurken veya yatakta yatarken. Genellikle geceleri ve hatta yatmadan önce daha kötüye gider. Bireyler yaygın olarak saç yolma davranışlarını inkar ederler ve meydana gelen kelliği giderirler ya da saklarlar. Bazı bireyler başka insanlardan saç yolma dürtülerine sahiptirler ve bazen bunu gizlice yapma fırsatı elde etmeye çalışırlar. Ev hayvanlarından, oyuncak bebeklerden ve diğer fibröz eşyalardan kıl yolabilirler. Muhakkak tedavi edilmesi gereken bu hastalık, psikiyatrik bir hastalık olup tedavisi hastayla uyum içinde olunduğunda mümkündür."

Alıntıdır.
 
Trikotillomaniye sık olarak depresyon, kaygı bozuklukları, alkol ve madde kullanımı ve diğer dürtü kontrol bozuklukları eşlik eder. Tedavide saç yolma davranışını tetikleyen faktörleri tespit ederek bu davranışı değiştirme ya da ya da bu faktörlere yanıt olarak verilen saç yolma davranışını önlemeye yönelik becerileri hastalara öğretme hedeflenir. Kişiden hangi gün kaç tel kıl kopardığını, koparmayı tetikleyen davranışlar, ilişkili duygu ve düşünceleri kaydetmesi istenir. Kimi zaman kıl koparmayı fiziksel olarak engelleyecek parmak bandajları, bereler de kullanılır. Çünkü kıl koparma çoğu zaman farkına varılmadan, otomatiklik kazanmış halde yapıldığı için bu fiziksel engeller ve kayıtlar kişinin kıl kopardığını fark etmesini sağlayacaktır. İlaç tedavileri de hastalığın belirtilerini hafifletir. Tedavide antidepresan ve antipsikotik ilaçlar kullanılabilir. En etkili tedavi yöntemi ise ilaç tedavisi ve psikoterapinin birlikte uygulanmasıdır.
 
Bazı kişiler kendi vücutlarından kıl koparırlar. Saçlarını, kaşlarını yolup dururlar. Çoğu bize geldiğinde saçları belirgin biçimde seyrekleşmiştir. Gür saçlı genç kızların kafa derileri seyrelen saç telleri arasından pembe-beyaz parıldar hale gelmiştir. Bu hastalığa 'kıl koparma deliliği' anlamında 'trikotilomani' denir.

Trikotilomanlar kesinlikle deli falan değildirler, akli dengeleri gayet yerindedir. Sadece dürtülerini kontrol edemezler. Bu işi irade dışı yaparlar. Kendi vücudundan kıl koparma dürtüsüne bir türlü karşı koyamazlar veya ancak kısa bir süre kendilerini yolmayı durdurabilirler. 'ıradeni kullan, saçını koparma' türü nasihatlerin hiç, ama hiç faydası olmaz.

En çok yolunan vücut bölgesi saçlardır. Kılın olduğu bütün bölgeler, başa göre daha nadir de olsa yolunur. Kaşlardan, kasık bölgelerinden, koltuk altından, göğüslerinden, kollarından tüy yolanlar vardır. Geçen yıllarda Amerika'da yapılan bir araştırmada 2500 üniversite öğrencisi incelenmiş, her 200 öğrenciden birinde kıl koparma hastalığı tespit edilmiştir. Hatta bazı araştırmalarda nüfusun %4'ünün hastalık derecesinde kendi tüylerini yolduğu bildirilmiştir. Hastalığın ortalama başlangıç yaşı 17'dir. Ancak okul öncesi dönemde bile başlayabilmektedir. Kızlarda erkeklere göre dört kat daha fazla görülür.

Trikotilomanlar, kıllarını 'bilerek' yolarlar. Sonra da seyrekleşen saçlarına, parlayan kafa derilerine üzülüp dururlar. ırade devre dışı kalmıştır bu hastalıkta. Tüylerini yolmadan önce giderek artan bir gerilim hissi yaşarlar, yolduktan sonra da bir rahatlama, hatta bazen zevk duyarlar.

Evet, bazen bu saç yolma işi insana zevk bile verebilir. Bu işten zevk alınması kesinlikle kel kalmaktan hoşlanıldığı anlamına gelmez. Kişi kendini kel yapar, ama kelliğine gözyaşı dökmekten de geri kalmaz. Kumarbazın hayatını mahveden iptilasından zevk almasına benzetilebilir trikotilomani.

Kıllarını yiyenlerle bile zaman zaman karşılaşırız. Kafasında çıplaklaşan alanlar oluştuğu için kendinden nefret eden trikotiloman, kıl yemekten büyük bir utanç duyar. Tat falan aldığını da zannetmeyin kıldan. Ama dedik ya, bu hastalıkta irade devre dışı kalmıştır. Bazen mide veya bağırsak duvarına yapışan kıl topakları sertleşip taşlaşırlar, karın ağrılarına, bulantıya, kusmaya, kötü ağız kokusuna, iştahsızlığa, kabızlık veya ishale, midede gaza, hatta kanamaya yol açarlar.

Takıntı hastası el yıkama ihtiyacına, kapıları bacaları kontrol etme isteğine, sayma arzusuna direnemez veya direnirse de büyük bir azap çeker. Kıl koparma hastası da tüyünü yolma dürtüsüyle mücadele edemez. Ancak trikotilomanlar genellikle farkında olmadan, otomatik olarak kıl koparırlar. Halbuki takıntı hastaları el yıkarken, yoldan dönüp kapıyı kapatıp kapatmadıklarına tekrar tekrar bakarken, plaka numaralarını toplayıp bölerken, başından sonuna kadar ne yaptıklarının farkındadırlar. Bazı trikotilomanlar kıl koparmaktan bir parça da olsa zevk alırlar, takıntı hastaları ise yaptıkları 'merasimlerden' en ufak bir haz duymazlar.

Saç yolma hastalığında da beynin iç bölgelerinde 'bazal gangliyonlar' adı verilen bir grup gri alanın hastalandığı tespit edilmiştir. Takıntı hastalığında da alın bölgemiz ve bazal gangliyonlar rahatsızlanmıştır. Ancak takıntıları gidermekte çok etkili olan ilaçlar, tüy koparmayı aynı başarıyla önleyemezler. Demek ki bu iki hastalık birbiriyle akraba, ama yine de farklı iki hastalıktır.

kaynak:Beyin Fonksiyonlarını Ölçerek Tedavi. Psikiyatri, Psikoloji, Nöroloji, Nöropsikoloji ve Nöropsikiyatri. | Psikiyatri Sağlık Haber Portali
 
Saç yolma (trikotillomani)

Kızdığımızda, öfkelendiğimizde ya da sıkıldığımızda, bu duygularımızın şiddetini belirtmek için “saçlarımı yoldum” ya da “bana saçlarımı yoldurdu” deriz. Çoğu zaman öylesine söylediğimiz bu söz aslında çok bilinmeyen bir ruhsal rahatsızlığı tarif etmektedir. Göze çarpar derecede saç kaybıyla sonlanacak şekilde kişinin kendi saçlarını tekrar tekrar yolmasına trikotillomani denir. Bu terim 1889’da Fransız bir dermatoloji doktoru tarafından “karşı konulamayan saç yolma dürtüsü”nü belirtmek için kullanılmamıştır. Psikiyatri hastalığı olarak dürtü bozuklukları başlığı altında sınıflanır. Eğer kişi saç yolma dürtüsünü ertelemeye ya da durdurmaya çalışırsa gittikçe artan oranda gerginlik hisseder. Saçlarını yolduğunda ise bir haz, rahatlama ve doyum duygusu yaşar. Herhangi bir cilt hastalığına bağlı olmayan bu durum, ilerledikçe kişinin yaşamını olumsuz etkileyen bir hal alır.

Başlangıçta çok nadir görüldüğü düşünülen “saç yolma”nın, aslında yaklaşık her yüz kişiden dördünde olduğu farkedilmiştir. Bazen erken yaşlarda başlar,kadın ve erkeklerde aynı oranda görülür ve iyileşme oranı daha fazladır. Bazen de geç yaşlarda başlar, kadınlarda daha sıktır ve süreğen bir durum halini alabilir. Dürtü kontrol bozukluğu olarak adlandırılmakla beraber, bir çeşit takıntı olduğu ve obsesif kompülsif bozuklukla benzerlikler gösterdiği bilinmektedir. Bazen kıl yolma sadece saçla kalmaz. Buna başta kirpikler olmak üzere kaşlar da eklenebilir.

Stresli durumlarda saç, kaş ve kirpik yolmalar artmaktadır. Ailelerin birinci çocuklarında daha sık görülmesi, kıskançlığın hastalığın başlamasında etkili olduğunu düşündürmektedir. Yine ailesel bazı özelliklerden söz edilebilir. Aşırı mükemmelliyetçi, eleştirici annelere karşın,edilgen, duygularını belli etmeyen babalar bu hastaların ailelerinde ki sık rastlanan bulgulardandır.

Herhangi bir stresli yaşam olayından sonra başlama sık rastlanmakla birlikte, hastalığın oluşması genellikle uzun yıllar almaktadır. Çocukluk ve gençlikte genellikle ders çalışma sırasında başlayan saç çekmeler izlenir. Bunu kirpik ve kaşlar izler. Saç ya da diğer kılların koparılmasıyla bir gerginlikte kurtulma, rahatlama söz konusu olmakla birlikte, hastalar ağrı ya da acıdan bahsetmemektedirler. Kimi zaman kaşıntı duruma eşlik edebilir. Bulgular çoğunlukla kişi yalnız olduğu zamanlarda ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle de bunun bir sorun olduğunun anlaşılması ve tedavi arayışları gecikmektedir. Bu davranışlara tırnak yeme, parmak emme veya sallanma gibi davranışlar eşlik etmektedir. Bunun yanısıra diğer ruhsal bozukluklar da birlikte görülebilir. Depresyonu gözardı etmemek gerekir. Sıkıntı, stres yaratacak her türlü durum saçlarınızı yolmanıza neden olabilir.

Saç, kirpik ya da kaşların yolunması bir süre sonra bu kılların geri gelmemesi sonucunu doğurmaktadır. Saçsız,kirpiksiz ya da kaşsız olmak görüntü olarak ek sorunlara yol açacağı gibi, “niçin” sorusuna yanıt vermek de yorucu ve streslidir. Zaman geçtikçe sorunu çözmek zorlaşır. Genellikle sorunun çözümü kuaförlerde arandığından, süre uzamaktadır. Sosyal yaşam için oldukça engelleyici ve sıkıntı verici bir durum olması nedeniyle, bu sorunla yaşamak zorunda kalanlar, tedavide gecikmiş olanlar bir çok ülkede siteler kurarak sorunlarını paylaşmakta ve çözüm aramaktadırlar. Kendinizde ya da çocuğunuzda benzer durum fark ettiğinizde hemen bir psikiyatri uzmanına başvurmak ve nedenini öğrenmek gerekir. Tedavisinde altta yatan nedenin ve eşlik eden durumların tanınması ve giderilmesi ilk iştir. Davranışçı yöntemler adı verilen tedavi yöntemi uzun sürmekle birlikte etkili olmaktadır. Ayrıca bazı antidepresan ilaçların tedavi edici etkisi bilinmektedir.



Trikotilomani (Dürtüsel Olarak Saç ve Vücut Kıllarını Yolma Hastalığı) Nedir?

Kişiyi saçlarını ya da kıllarını yüzey derisinden ayıracak şekilde çekmeye zorlayan bir saplantı (kompülsiyon) ya da karşı konulamaz bir dürtü olarak tanımlanan bu hastalık, dürtü kontrol bozukluklarının içinde sınıflandırılıyor. Trikotilomani sözcük yapısı bakımından Yunanca kaynaklı üç kelimeden oluşuyor: saç (thrix), çekme (tillein) ve mania (mani, duygusal taşkınlık). Saç ya da vücut kılı yolma davranışı öncesinde rahatsız edici bir gerginlik deneyimleyen hastalar, kılları yolmaktan haz alıp doyum buluyorlar ve üzerlerindeki gerginlik yerini rahatlamaya bırakıyor. Saç yolma davranışı, uzun sürede kafada öbek öbek kelliğe neden olabiliyor.

Trikotilomani ve Sık Rastlanan Yaş Aralığı:

Hastalık genellikle erken ergenlik döneminde görülüyor. Her ne kadar her yaştan hastaya rastlanabiliyor olsa da ilk tipik saç yolma davranışı sıklıkla 12 yaşlarında ortaya çıkıyor.

Trikotilomani Tedavisi:

1. Psikoterapi (Bilişsel-Davranışçı Terapi): Bilişsel-davranışçı terapi, saç yolma davranışını tetikleyen faktörleri tespit ederek bu davranışı değiştirmeyi ya da ya da bu faktörlere yanıt olarak verilen saç yolma davranışını önlemeye yönelik becerileri hastalara öğretmeyi hedefliyor. Terapist, hastanın günlük hayattaki sıkıntılara ve duygusal durumlara farkındalık geliştirmesini sağlayarak saç yolma davranışına nelerin neden olabileceğini bulmasında rehberlik ediyor. Kimi hastalar, saçlarını yolmayı engelleyecek parmak bandajları ya da ne zaman saç yolduklarına ilişkin tuttukları kayıtlarla tedavide hatırı sayılır bir aşama kaydedebiliyorlar.

2. ılaç Tedavisi:
Uygulanan ilaç tedavileri de hastalığın belirtilerini hafifletebiliyor. Tedavide, Prozac’ın da içinde bulunduğu seratoninin geri alımını engelleyen ilaçlar kullanılıyor. Ancak ilaç tedavisinin etkinliği tartışmalı. Çünkü ilaç tedavisi gören hastaların bir kısmı tamamen iyileşirken, bir kısmında hiçbir değişiklik olmayabiliyor.

Araştırmacılar, ilaç tedavisiyle aynı sürede ürülecek olan terapinin etkinliğini halen araştırıyorlar.

Tedavi gördükten sonra saç yolma davranışını kesen hastaların saçları, eğer ki saç derileri kalıcı kelliğe neden olacak derecede tahrip edilmemişse tekrar köklerden uzamaya başlıyor.
 
Trikotilomani(TRK) , 1889 da saçlarını kökünden çeken hastalarında gördüğü zorlantısal ve önüne geçilmez dürtüyü tanımlamak için bir fransız cilt hastalıkları uzmanı tarafından isimlendirildi. Trikotilomani kelimesi; yunancada thrix: saç, tillein: çekmek /koparmak, mania: çılgınlık kelimelerinden köken alır. Psikiyatride, piromani, kleptomani, kompulsif kumar oynama ile birlikte dürtü kontrol bozuklukları içinde sınıflandırılır.

Dürtü kontrol bozuklukları, kendine ve başkalarına zarar verici şeyler yapmak için duyulan dürtü veya isteğe karşı koymada ve kontrol etmede yetersizlik ile karakterizedir. Kişi bazen davranışı yapmadan önce artan gerginlik duygusunu hisseder ve sonra gerginlikten kurtulma ve iç rahatlaması duygularını hissedebilir. Hatta bazen kişi eylemi gerçekleştirdikten sonraki hazzın derecesini bile anlatır. TRK nin bir dürtü kontrol bozukluğunun tanımlamasına uyan özellikleri saçları yolmak için duyulan dürtüye karşı yetersizliği, saç yolmadan önce artan gerginlik ve sonraki iç rahatlığını hissetmeyi kapsar.

Psikiyatrik Bozuklukları sınıflandırma sistemi olan DSM 4'te trikotilomani şu şekilde sınıflandırılır.

A) Dikkati çeker şekilde saç kaybına yol açan tekrarlayıcı saç yolmalar.
B) Saçı yolmadan önce gerginlik hissinde artma
C) Saç yolunduğu zaman duyulan haz, memnuniyet,iç rahatlaması.
D) Başka bir mental bozuklukla açıklanamama ve genel tıbbi duruma bağlı olmama (örn; dermatozlar, kontakt dermatit gibi cilt hastalıkları.)

Saçlarını yolan hastaları hepsinde bu tanımlanan kriterler görülmez. Bununla beraber hastalarda sıklıkla tedaviden çok yarar gören bir problem vardır.

TRK' NIN TıPıK BULGULARI NELERDıR ?

TRK' li hastaların çoğu kafalarındaki saçları yolar, ayrıca kirpikler, kaşlar, yüz, kollar,bacaklar,pubik bölge ve koltukalt kılları da yolunabilir. Kafanın üstü erkek tipi kelliğe benzer hale gelince bu durum özellikle erkeklerde gizlenmesine neden olabilir.
Saçın yolunmasına bağlı saç kaybının şekli yamalı veya tam olabilir.Bazı hekimler, etrafı ince bir saç kümesi ile çevrili kafanın üstündeki bu kellik şeklini 'frer tuck' işareti olarak tanımlarlar.
Erkek saç yolucular, çoğu kez bıyıklarını ve sakallarını da yolarlar. Böyle durumlarda yüz tüylerinin düzenli traşı, kıl yolma olasılığını azaltacaktır.
Minnesota Üniversitesinden Dr.Gary Christiansen ve arkadaşları TRK lı hastalarla görüştüler ve birçok ilginç veriler elde ettiler. Çoğu hasta kılları yolmak için parmaklarını kullanıyordu. Fakat bir kısmı da cımbız kullanıyordu. Yüzde 60-70 hasta saçlarını bir defada yoluyordu. Hastalar bir gün içinde bir saatten fazla zamanı yolma işlemi için harcarlar. Seçilen saçlar sıklıkla daha kalın ve diğerlerinden daha dolaşık olanlardır. Bazı bireyler saçlarını yolmadan önce kafalarında baskı ve huzursuzluk hissiyle, kaşıntı, kafa derisinde artmış duyarlılık şeklinde bazı bedensel yakınmalar da bildirmişlerdir.
Çoğu hasta saçlarını yolmadan önce gerilim hissinden bahseder, olaydan sonra rahatlama duygusu ve hatta gevşeme tanımlarlar. Birçoğu da yatakta yatarken veya telefonda konuşurken, yazarken, okurken, araba sürerken, TV seyrederken saçlarını yolduklarını belirtirler. Saçlar yolunurken duyulan duygular her zaman olmamakla beraber can sıkıntısı, öfke, asabiyet, çökkünlük, gerilimi kapsar.

Hemen hemen tüm hastalar giderek daha kötüleşen belirtiler gösterirler. Kadınların %20 si premenstrual dönemde semptomların daha kötüleştiğini hisseder. Onda dokuzunun akne veya yara kabuklarını yolma, dudak ısırma, dil ısırma, dil ve avurtlarını çiğneme , burun karıştırma, tırnak yeme, parmak çıtlatma, parmak emme şeklinde tanımladıkları alışkanlıkları vardır. Hemen hemen hastaların tümü durumlarını gizlemek için peruklar, eşarplar, şapkalar, özel saç stilleri, takma kirpikler ve makyajlar kullanır.

Birçok hasta kıllarını yer (trikofaji) Hastaların yarısı ağızlarının etrafında tahriş yapabilecek, yalama veya çiğneme şeklinde kılları ile ilişkili oral davranışlarla meşguldürler.
Olgu hikayeleri:
Trikotillomani gerçekte neye benzer? Bir bayan hasta kendi hikayelerini anlatıyor; Yaklaşık 1yıl önce yerel gazetemde 'saç yolanlar destek grubu.' başlıklı bir yazı okudum. Dünyada benden başka aynı ıstırabı çekenler ve kontrol edilemeyen bu davranışla gün içinde sürekli çabalayanlar olduğuna gerçekten inandım. En sonunda 56 yıldır bendeki bu derdin ne olduğuna dair cevabı buldum ve hastalığın adını öğrendim.
11 yaşındayken ıngiltere'de bir kız yüksek okulunda burs kazandım. Fakat evdeki mutsuzlu?uma eklenen okul değişikliğinin getirdiği baskı beni endişeli ve çare bulma konusunda yetersiz yaptı. Bu sıralarda bu davranışım başladı. Sınıfta parmaklarımın etrafına saçlarımı doladığımı hatırlıyorum. Kalın, kıvırcık kahverengi saçlarım vardı. Saçlarımı tek tek yolmaya başladıktan sonra uçlarını dişler, sıramın altına atardım.
Davranışımın düzeldiği zamanlar oldu ve saçlarım tekrar çıktı fakat eskisinden daha kötü olarak tekrar başladı. Geceler benim için dayanılması en güç zamanlardı. Arkadaşlarımdan asla hoşlanmadım. Her nasılsa bu davranışımı insanların önünde yapmadım fakat ellerim kendiliğinden başıma ve saçıma doğru gidiyordu. Sanki transtaymiğim gibi günümü saçlarımı yolarak geçiriyordum. Saçlarımı yolduğumda kendimi daha iyi duyumsuyordum.
. Daha sonra öfke olmaya başladı .Özellikle de kılları elimde gördüğümde, bunu yaptığım için kendimden nefret ediyordum. Bunları durdurmak için neden bu kadar zayıftım? Bende buna neden olan neydi ? Bazen kaygı düzeyim o kadar yükseliyordu ki öfkem ve hayal kırıklığım tekrar başlıyor ve sonra kendimi tamamıyla değersiz hissederek yatağa gidiyordum, çok şükür ki çalışabiliyordum. Sekreter olmak için eğitim alıyordum. Tüm enerjimi işimde başarılı olmak için harcıyordum. Bu tarihlerde evimden ayrıldım ve sonunda Amerika'ya geldim. Fakat kendi kendime sakladığım bu sır benim sosyal hayatımı bir hiç haline getirdi. Toplum içine girmek benim için zordu, karşı cinsten biriyle arkadaşlık yapmaya veya bir randevu vermeye izin vermedim, çünkü kim dazlak bir arkadaş ister ki? . Bu tarihlerde peruk takıyordum ve peruklara benim ayıbımı sakladıkları için minnettardım. Sonuçta hiç evlenmedim.

Bir diğer hasta saçlarını yolmasını ve bu işe ayırdığı zamanın ve enerjinin aşırılığını ?öyle anlatıyor: Bir saç yolan kaç saçını yolabilir? Evet, ben saçlarımı yoluyorum ve size durumumu aktarmaya çalışacağım. Şaşırmayın, benim için üzülmeyin, benim kötü bir insan olduğumu düşünmeyin. Ben kendime sizin kadar samimi duyguları olan bir insanım. ınsanlar beni gördüklerinde ve ağladıklarında çok kötü hissediyorum. Bir günde en azından bir saatimi saçlarımı yolmak için harcıyorum. En azından 100 adet saçımı yılın her günü yoluyorum . Bir yılda 36500 adet saç eder. Saçlarımı 22 yıldır yoluyorum tüm hayatım boyunca bu durumda yolduğum saç 803.000 eder. Bu tekrarlayıcı haraketin 803 bin kez yapıldığını düşünün,boşa harcanmış bir zaman, saç, hayat, yetenek. Zaman hakkında konuşalım günde 1 saat , haftada 7 saat, ayda 30 saat, yılda 365 saat .

TRK'LI HASTALARIN BAŞKA PSıKıYATRıK DURUMLARI VAR MI?

TRK da diger psikiyatrik hastalıklara yüksek oranda rastlanyor. Araştırmacılara göre en sık eşlik eden rahatsızlıklar % 32 depresyon, %57 anksiyete bozuklukları (% 18 panik bozuklukları,%15 Obsesif Kompulsif Bozukluktur) dır. TRK lı hastalarda ayrıca %18 oranında yeme bozukluklarına da (anoreksiya ve bulimia gibi) rastlanır.

TRK ve OKB birlikteligi, aşaşıdaki mektupta anlatılmaktadır:
"Benim problemim sizin hakkında konuştugunuz saç yolma bozuklugudur ve ben size benim takıntımın çok ciddi oldugunu söyleyebilirim. Yaklaşık 2 yıldır psykiyatrik yardım almaktayım ve buna ragmen bu problem bir dereceye kadar yatıştı, hala oldukça şiddetli. ıntihar etmeye karar verdigim zamanlar oldu. Çünkü bu korkunç şeyi durduramıyordum. Saçlarımı yoluyordum. Size sadece saçlarımı yolmadıgımı söylemek istiyorum, benim problemim biraz farklı. Saçlarımı tarıyorum ve saçlarımın hakkından gelebilmek ümidi ile saçlarımı düzensiz bir şekilde yoluyordum. Bu nedenle bazen banyoda bu işi yapmak için saatlerimi geçiriyordum. Bir keresinde, aynanın karşısında herhangi bir şey yemek için bile olsa ayrılmaksızın 16 saat kaldım. Saçlarımı kesmek için makas kullanmayacagım çünkü onlardan korkuyorum. Eger bir makas, bıçak veya ateşe dogru yürüyecek olursam etraflarında bir kere dönüyor ve eşit oldugundan emin olmak için bir de diger tarafa dogru yürüyorum.. Kafamdan saçımı yoldugumda kafamın diger tarafından yaklaşık aynı miktar saçı yoldugumdan emin olmalıym. Bırakmak için her şeyi denedim. Hatta en pahalı kuaföre gittim, fakat eve dönüp gene saçlarımı yoldum. Çünkü benim gözlemime göre saçlarım düz degildi. Bu problemin kontrolü düşüncesi sabah kalktıgımdan akşam yatıncaya kadar tüm zamanımı alıyordu. Hipnoza alındım , fakat hiç bir yararu olmadı. Çok ümitsizim ve iyi olmak istiyorum. şu günlerde problemim düşücelerimi degişirmeye başadı Düşnmek ve iletişm kurmak için daha fazla vaktim var. Egr bana bakarsanız ünyada tek sorunum olmadıgını duşunursunuz.

TRK HAKKINDA SORULAR

1) Trk'nı yaygınlıgı nedir ?
AD'de %2 oranynda Trk görüldügünü göstermiştir. Bu 5 ile 10 milyon Amerikalının bu hastalıga sahip oldugu anlamına geliyor.Trk'lı bir çok insan saçlarını yolduklarından dolayı utanç ve sıkıntı duyarlar. Bu durumlarını arkadaşlarından, aile bireylerinden, çalışma arkadaşlarından saklamaya kalkışırlar ve yardım bulamazlar. Kendi doktoruna veya bir cilt doktoruna saç kaybından ötürü başvuran hastaların çogu gerçek nedeni söylemezler ve doktorlar çogunlukla tanı konusunda hata yaparlar.


2) Trk kimlerde görülür?
Trk çok küçük çocuklarda ve orta yaştaki erişkinlerde başlamasına ragmen en sık görülen yaş erken adelosan dönem (yaklaşyk 13 yaş civarı)dır. Kadınlarda erkeklere nazaran 10 kat daha fazla rastlanır. Bu degerler yardım arama çabasındaki az sayıda erkekte, dogal kellik sıyrıyla saç yolduklarını sakladıklarından degişebilir.

3) Trk'nyn nedenleri nelerdir?
Trk'nın gerçek nedeni bilinmemekle beraber birkaç faktörün katkıda bulundugu bellidir:
a) Nörokimyasal anomaliler, beyin metobalizmasındaki degişimler kolayca görünmektedir. Araştyımalar Trk lı hastalar ile olmayan kişiler arasında özel beyin görüntülemeleri (PET) ve nöröfizyolojik degerler arasıda farklılıklar bulmuştur. Beyinde kimyasal bir nörotransmitter olan serotonin fonksiyonundaki bozulmaların oldugunu ileri süren çalşımalar vardır ve bunlar oldukça karmaşıktır. ılginç olan Trk da yapIlan bazıiaçla tedavilerin beyin hücrelerinde(nöronlarda) kullanılabilir serotonin miktarını arttırma yönünde ümit vermesidir.
b) Hayat koşullaru: Trk nun başlayışı genellikle stresli bir olay ile ilgilidir ve gerçekten, hayat deneyimleri hastalıgın gelişiminde önemli olabilmektedir. Tetikleyici faktörler; okul çatışmaları, kötü muamele, aile çatışmaları, kişi için anlamlı insanların korkutucu kayıpları, bazı tıbbi hastalıklar veya eski kafa travma ve cerrahilerini kapsar.
c) Çözümlenmemiş psikolojik çatışmalar; Psikanalistler saçı erotik güç, güzellik ve dayanıklılıgın bir sembolü olarak görmektedir. Onlar saç yolmanın erotik istekler, çözümlenmemiş çatışmalar ile baglantılı oldugunu veya saç yolmanın doyurulmamaş cinsel gerginlikten kurtulma oldugunu, veya özdoyumun yerini aldıgını düşünmektedir. Diger teoriler saç yolmanın kader, öfke hatta terkedilme ve sevilmeme duygularına karşı agresif bir reaksiyon oldugu şeklindedir.Tüm bu fikirler ilginç olmakla beraber çözümleyici degildir.Olsa olsa spekülatiftir.
d) Aile öyküsü: Trk nın gelişiminde genetik yatkınlık bulunabilir. Trk lıhastalar daha fazla oranda diger psikiyatrik bozulluklara özellikle de depresyon ve OKB(Obsesif Kompulsif Bozukluk= Saplantı Zorlantı Bozuklugu )rervelansına sahiptir.

Kelligin en yaygın görülen tipi androjenik alopesidir. Yaşlanan çogu erkekte ortaya çıkan bu tür kellik için tıbbi olarak bu terim kullanılmaktadır. Saç kaybına yol açan diger nedenler arasında alopesi areata (nedeni bilinmeyen yamalı saç kaybı), skalp enfeksiyonları ve inflamasyonları, sistemik lupus eritematozus, kanser, endokrin problemler ve beslenme bozuklukları sayılabilir. Saç kaybı degişik tıbbi uygulamaların bir yan etkisi olabilir. Çok nadir olarak tanımlanan bir durum ise demir eksikligi olan çocukların saçlarını yolup yemesidir. Fakat bir çok Trk olgusunda demir eksikligi yoktur. Demir eksikligi tedavisi ile semptomlar düzelmez.

TRK YNSANLARIN HAYATINI NASIL ETKıLER?

Trk nın hastaları mahveden etkileri vardır. Hastalar anksiyeteyi, sıkıntıyı, özgüvendeki azalmayı yaşarlar. Bu durumlarını bir sır olarak saklamak için kuaföre gitmek, spor yapmak, dans etmek,yüzmek, gösterilere katılmak gibi günlük aktivitelerden kendilerini sakınırlar. Çogu ,saçlarını yolduklarını gizlemek için uzun süre ugraşyrlar ve saç kayıplarynı degişik saç stilleri, makyajlar, giysiler, atkılar, peruklar ile kapatmaya çalşırlar.
Trk iş yaşamında yükselmeye, sosyal arkadaşlıkları kurmaya ve sürdürmeye zarar verebilir. Problemler haberdar olan arkadaşlar ve aile, bunun zorlantısal degerini anlayamaz ve hastadan bunu hemen durdurmasını isteyip, hasta da bunu başaramadıgı için kızıp gücenebilirler.

TRK, OKB YLE BAGLANTILI MIDIR?

Bazı araştırmacılar Trk'nın, OKB 'un bir varyantı oldugunu söylemektedir. Çogu
hastada yapmak için karşı koymanın zor oldugu, anksiyete ile beraber olan zorlantılı davranışlar vardyr. Ayrıca bir beyin nörotrasmitteri olan serotonin üzerinde benzer etkileri olan tıbbi tedaviler hem Trk 'da hem de OKB'da yararlı olmaktadır. Ayrıca OKB, Trk hastalarda genel populasyondan daha sık gözükmektedir. Bundan başka bu iki hastalık arasında genetik bir bag oldugu düşünülmektedir.
Diger yandan, OKB ile aralarındaki farklılıklar, Trk lı hastaların saplantılı düşüncelere sahip olma egiliminin olmaması, saç yolmadan başka ritüelle meşgul olmamaları, anormal beyin metabolizmasının degişik bir örnegine sahip olmalarıdır.
Sonuçta, OKB ile Trk arasyndaki ilişki tam olarak anlaşılmamıştır. Halen birbiri ile bagıntılı fakat farklı bozukluklar olarak düşünülmektedir.

TRK' NIN TIBBI SONUÇLARI NELERDıR?

Saç yolma çok nadir olarak geriye dönüşümsüz kellige yol açmaktadır. Fakat saç yolma davranışı sonlandıgında saçlar bazen gri veya beyaz olarak çıkar ve daha ince, daha kaba veya daha bukleli çıkabilir. Bu degişiklikler uzun sürede normal haline dönüşür. Saç yolma devam ettikçe kafa derisi iltihapları, rahatsızlıkları, kaşınmaları sık olarak gözükür. Saç yolmanın yol açtıgı travma kafa derisi enfeksiyonlarunı arttırır.
Trk eger trikofaji de mevcut ise çok büyük bir oranda yaşamı tehdit eden bir durumdur. Birçok araştyrmacı saçlarını yolanların yaklaşık %20 sinin saçlarını yedigini veya çignedigini ve yuttugunu saptamıştyr. Bir hastanun köpeginin tüylerini yolup yedigi belirlenmiştir. Trikofaji saçların dişler arasına yerleştirilmesi ile başlar, çok fazla miktarda saç mideye iner ve sindirim kanalında ise artık buna trichobezoar denilir. Seyrek görülen bu tıbbi duruma rapunzel sendromu denilir. Burada saçlar midenin genişlemesine neden olur, sindirim sisteminin alt bölümlerine dogru ilerler.

Trichobezoarın semptomları: karın agrısı, mide bulantısı,kusma , saçların dışkıda bulunmasıdır.Trichobezoar ayrıca nefesinin kötü kokmasına, iştahta azalmaya, kabızlıga, ishale, aşırı gaza, barsak tıkanmalarına, hatta delinmesine sebeb olabililr. Karaciger ve pankreas fonksiyonları degişebilir. Genelde doktor hastanın karnının orta ve sol üst bölümlerini yumuşak bir şekilde dokunarak ederek trichobezoary hissedebilir. Üst gastarointestinal sistemin özel radyolojik görüntülemeleri, ultrasonografi ve midenin direkt içini gösteren endoskopi ile tanı konulabilir. Cerahi girişim en yaygın tedavidir. Eger saçını yiyen hasta tamamen bunu durdurmazsa yemeden önce onları küçük parça halinde çignemesi önerilir.

AıLE PROBLEMLERı SAÇ YOLMAYA NASIL KATILABıLıR?

Aile örnekleri gizli veya açık saç yolan bireylerde çok derin etkilere sahiptir. Buna rağmen Trk'nyn aile görünüşleri üzerine litaratürler seyrektir. Birkaç araştırmacı bazı olgularda, Trk nın gelişiminin ailenin bu davranışa anlam kazandaran şartlarına bağlı olduğunu bulmuşlardır. Evlilik uyuşmazlığı, çocukta çatışmadan kaçmanın ve çözümlenmemiş öfkenin üstesinden gelmenin bir yolu gibi, saç yolma davranışı başlatır, sürmesine neden olur. Aile terapileri saç yolmanyn ortaya çıkmasına ve sürmesine neden olan yanlış karışıklıklı etkileşimlerin ve rollerin düzeltilmesine yardımcı olabilmektedir.

TRK ÇOCUKLARDA GÖRÜLÜR MÜ?

Gerçekten bazı araştırmalar Trk nın erken başlangıçlı(çocuklukta) geç başlangıçlı (ergenlikte) tiplerini tanımlamışlardır. Erken başlangıçlı trk tipi 4 yaşından önce başlar, parmak emme ile birlikte görülebilir. Kötüleşme dönemlerinin ardından iyileşme dönemlerinin izlediği dönemsel bir gidiş gösterir. Aynıy parmak emmek gibi çocuk büyüdükçe bu davranışını bırakır. Ebeveynlerin, çocuğun saç yolmaya ara vermesi için ödül vermek veya ilgisini başka yöne çekmek (fakat kesinlikle kuşkulandırmadan) şeklinde küçük bazı müdahalelerde bulunmaya ihtiyaçları olabilir. Saç yolmanın bu erken başlangıçlı tipi erkek ve kızlarda, geç başlangıçlı tipten daha fazla eşit olarak görülmektedir. Hastalığınn bu tipindeki çocukların gelecekte başka psikiyatrik problemlere sahip olmaları için yüksek risk taşıdıklarına dair kesin kanıtlar yoktur. Fakat çocuk 4-5 veya 6 yaşında ve hala saçlarını yoluyorsa daha kötü prognoza sahip olan geç başlangıçlı Trk ya gidiş olabilir.
 
Son düzenleme:
bende 5 6 senedir var bu hastalık çok şükür kel kalmadım ama kopardıım bölümde kısacık saçlarım:( ve bırakamıorm elim sürekli saçımda of:(
 
ben de düşünceli ve sıkıntılı olduğum zaman kirpiklerimi bazen de kaşlarımı kopraıyorum. hele öss ye hazırlanırken hiç kirpiğim yok tu :(((((
 
selam kızlar bende yeni üyeyim. Yazdıklarınızın hepsini okudum, hepimizin adına çok üzüldüm. Allah her birimize acil şifalar versin inş.(banada):Saruboceq: Bendede saç yolma hastalığı var. ilk araştırdıgım zaman çok sasırmıstım. Hasta oldugumu öğrenince şok oldum:1shok: Bende bu illete lise 1 de başladım 5 sene oldu hala bırakamıyorum.:delphin: Erkek arkadasımdan ayrılmıstım çok zor bi dönemden geçtim ozaman basladım o dönemi atlattım ama saçımla oynamayı atlatamadım.kaydirigubbakcemile3 Elimi çekmek istesemde çekemiyorum kalın tırtıklı olanları koparmayı sonra onları ısırmayı çok seviyorum senağlama Saçlarımın uçlarındaki kırıkları temizliyorum, ne kadar iğrenç olsada ben bunu yapıyorum.Bi ara saçımın ortasında ceviz büyüklüğünde kellik vardı onu görünce çok ağlamıstım yapmadım bir süre orası iyilesince baska yerleri yapmaya başladım.Çok şükür şuan açılmalar falan yok ama aşırı yoluyorum onları teeek teek seçiyorum beyenmediklerimi kopardığım zaman çok rahatlıyorum bu durum beni çok üzüyo ve aynada saçlarımın yıpranmış ve kısa halini görmek benim dahada psikolojimi bozuyo.senağlama Saçlarım Suan bana küsmüş durumda 1 yılı geçti hala kısa:( hiç uzamıyo.Ailem arkadaşlarım hepsi çok uyarıyo ama ne kadar dinlemek istesemde basaramıyorum artık erkek arkadasım bile söylenmeye basladı yapma sunu napıyosun öyle diye. Onlar uyardıkça inadıma daha çok yapıyorum. ablamla annem psikolojin bozuldu iyice oynama su saçlarınla delirdin iyice derlerdi inanmazdım gerçekten bozukmussırnaşık şey Ama bunu yapan birtek ben değilmişim.:dance: en yakın zamanda doktora görüneceğim inş. Allah yardımcımız olsun....
 
selam kızlar bende yeni üyeyim. Yazdıklarınızın hepsini okudum, hepimizin adına çok üzüldüm. Allah her birimize acil şifalar versin inş.(banada):Saruboceq: Bendede saç yolma hastalığı var. ilk araştırdıgım zaman çok sasırmıstım. Hasta oldugumu öğrenince şok oldum:1shok: Bende bu illete lise 1 de başladım 5 sene oldu hala bırakamıyorum.:delphin: Erkek arkadasımdan ayrılmıstım çok zor bi dönemden geçtim ozaman basladım o dönemi atlattım ama saçımla oynamayı atlatamadım.kaydirigubbakcemile3 Elimi çekmek istesemde çekemiyorum kalın tırtıklı olanları koparmayı sonra onları ısırmayı çok seviyorum senağlama Saçlarımın uçlarındaki kırıkları temizliyorum, ne kadar iğrenç olsada ben bunu yapıyorum.Bi ara saçımın ortasında ceviz büyüklüğünde kellik vardı onu görünce çok ağlamıstım yapmadım bir süre orası iyilesince baska yerleri yapmaya başladım.Çok şükür şuan açılmalar falan yok ama aşırı yoluyorum onları teeek teek seçiyorum beyenmediklerimi kopardığım zaman çok rahatlıyorum bu durum beni çok üzüyo ve aynada saçlarımın yıpranmış ve kısa halini görmek benim dahada psikolojimi bozuyo.senağlama Saçlarım Suan bana küsmüş durumda 1 yılı geçti hala kısa:( hiç uzamıyo.Ailem arkadaşlarım hepsi çok uyarıyo ama ne kadar dinlemek istesemde basaramıyorum artık erkek arkadasım bile söylenmeye basladı yapma sunu napıyosun öyle diye. Onlar uyardıkça inadıma daha çok yapıyorum. ablamla annem psikolojin bozuldu iyice oynama su saçlarınla delirdin iyice derlerdi inanmazdım gerçekten bozukmussırnaşık şey Ama bunu yapan birtek ben değilmişim.:dance: en yakın zamanda doktora görüneceğim inş. Allah yardımcımız olsun....
canim yine senin 5 senedir ben taaa cocuklugumdan beri,ben 24 yasindayimsenağlama ama 2 aydir kendimle savasiyorum resmen, koparmiyorumhihoyyyt tabi arada bi elim gidiyo bi bakiyom elimde sac hemen cekiyorum:roflol:ya cok zor birakmak gercekten
 
sabinecim bende çok direndim yapmamak için çok sözler verdim ama ne fayda... yine oynuyorum yine yoluyorum yine koparıyorum.. değişen bişey yok. Gerçekten gün geçtikçe dahada ilerliyor. buraya girdikten sonra daha çok korkar oldum.(korkmama rağmen yapıyorum) Saçlarım benim herşeyim Allah korusun onlar olmazsa bunalıma girerim artık, ama bunun bilincinde olmama rağmen oynuyorum. isteyerek yapmıyorum farkında olmadan elim gidiyor ve kendimi kaptıryorum elimi saçımdan alamıyorum. Herkes bilerek yptıgımı düşünüyo söylediğim zamanda o senin iradene bağlı istesen yapmazsın!! diyorlar. İstiyorum ama yapamıyorum.senağlama Dışarıya çıkmaya utanmasam tamamen kestiririm. Çünkü saçlarım zayıf mat ve cansız buda beni çok rahatsız ediyor.
 
ya canlarım benım yaaa :(( napcaz bııızzzz :'(((
canlarım o kopardgınız saclar uzuo mu???
benımkıler uzamıoo heryer uzuo tepemde kısa kısa salar yaa pankcılar gıbı ustlerı jole ıle fılan dıkıom altlar omzumdaaa dusunsenıze ne ıgrenc bı modelll
 
selam kızlar bende yeni üyeyim. Yazdıklarınızın hepsini okudum, hepimizin adına çok üzüldüm. Allah her birimize acil şifalar versin inş.(banada):Saruboceq: Bendede saç yolma hastalığı var. ilk araştırdıgım zaman çok sasırmıstım. Hasta oldugumu öğrenince şok oldum:1shok: Bende bu illete lise 1 de başladım 5 sene oldu hala bırakamıyorum.:delphin: Erkek arkadasımdan ayrılmıstım çok zor bi dönemden geçtim ozaman basladım o dönemi atlattım ama saçımla oynamayı atlatamadım.kaydirigubbakcemile3 Elimi çekmek istesemde çekemiyorum kalın tırtıklı olanları koparmayı sonra onları ısırmayı çok seviyorum senağlama Saçlarımın uçlarındaki kırıkları temizliyorum, ne kadar iğrenç olsada ben bunu yapıyorum.Bi ara saçımın ortasında ceviz büyüklüğünde kellik vardı onu görünce çok ağlamıstım yapmadım bir süre orası iyilesince baska yerleri yapmaya başladım.Çok şükür şuan açılmalar falan yok ama aşırı yoluyorum onları teeek teek seçiyorum beyenmediklerimi kopardığım zaman çok rahatlıyorum bu durum beni çok üzüyo ve aynada saçlarımın yıpranmış ve kısa halini görmek benim dahada psikolojimi bozuyo.senağlama Saçlarım Suan bana küsmüş durumda 1 yılı geçti hala kısa:( hiç uzamıyo.Ailem arkadaşlarım hepsi çok uyarıyo ama ne kadar dinlemek istesemde basaramıyorum artık erkek arkadasım bile söylenmeye basladı yapma sunu napıyosun öyle diye. Onlar uyardıkça inadıma daha çok yapıyorum. ablamla annem psikolojin bozuldu iyice oynama su saçlarınla delirdin iyice derlerdi inanmazdım gerçekten bozukmussırnaşık şey Ama bunu yapan birtek ben değilmişim.:dance: en yakın zamanda doktora görüneceğim inş. Allah yardımcımız olsun....
ay bende kalın tırtıklıları koparıyorum,aklım sıra kafamda temizlik yapıyorum,o saçlar sağlıksız ve onları koparınca kafamda rahatlama hissediyorum resmen:lepi: ağlancak halimize gülüyoruz artık dimi,allah akıl fikir versin napalım elimizde değil ki...bende kellik falan olmadı şükür ancak benim saçım hiiiiç uzamaz,bana küsmüş olabilir mi ki var mı böyle bişey gerçekten:uhm:
 
sabinecim bende çok direndim yapmamak için çok sözler verdim ama ne fayda... yine oynuyorum yine yoluyorum yine koparıyorum.. değişen bişey yok. Gerçekten gün geçtikçe dahada ilerliyor. buraya girdikten sonra daha çok korkar oldum.(korkmama rağmen yapıyorum) Saçlarım benim herşeyim Allah korusun onlar olmazsa bunalıma girerim artık, ama bunun bilincinde olmama rağmen oynuyorum. isteyerek yapmıyorum farkında olmadan elim gidiyor ve kendimi kaptıryorum elimi saçımdan alamıyorum. Herkes bilerek yptıgımı düşünüyo söylediğim zamanda o senin iradene bağlı istesen yapmazsın!! diyorlar. İstiyorum ama yapamıyorum.senağlama Dışarıya çıkmaya utanmasam tamamen kestiririm. Çünkü saçlarım zayıf mat ve cansız buda beni çok rahatsız ediyor.

seni cok iyi anliyorum,stresli ortamlardan uzak durmaya calis,cunku stres seni sacini koparmaya iter,kendimden biliyorum,mumkunse saclarini kisacik kestir,bi de tirnaklarina aci oje sur cunku sacini agzina aliyosan kesin tirnaginda dudagina degecektir,boylece elini cekersin,ben 2 aydir muthis bi sabir gosteriyorum koparmiyorum ama sen bana sor:Saruboceq:sen de umarim basarirsinvereliniortak
 
Kökten kopardığım için kısa kısa çıkıyor diplerden yavaş yavaş uzuyolar açılan yerimle hiç oynamadım kapandı ama saçlarım küsmüş durumda hiç uzamıyo uzayanlarıda koparıyorum zaten.senağlama O kalınları koparmak bana çok büyük mutluluk veriyor. kendimi çok rahatlamıs hissediyorum. Sonra tekrar aynısını aramaya baslıyorum.. bi bakıyorum bir avuç saçç sonra da çok üzülüyorum tabii.. inş koparmayı bırakırız hepberaber.. Yatarken, telefonla konusurken, tv izlerken çok yoluyorum koparıyorum. Saçlarımı kestirmekten korkuyorum kuaföre gittimde ne kadar az saçın var çok bakımsız dediğinde moralim bozuluyor ve saçlarımı istediğim gibi kesmiyor yarısını kesiyor!! ..:oklava:
Phrmcst; merak etme canım uzuyolar ama çok zor uzuyolar hiç oynanamaman lazım ki ancak ozaman...
Sabinecim: senide bu sabrından dolayı kutluyorumm alkisalkisalkis darısı bizim başımıza inş.. :Saruboceq:
merwe_emre: Saç küsrmiş gerçekten büyüklerim hep öyle der.Özellikle saç ile oynayınca çok küsermiş.Araştırdım netten saraçoğlunun saç ile ilgili kürleri falan var onları aldım daha uygulamadım eger bi gelişme olursa sizede haber veririm.
 
Arkadaşlar önceki yazısmalarda entele otunun saçı uzattıgını yazmıslar bu gerçekten doğru mu? birde bu ot zehirliymiş bir zararı olurmu saç dökülmesi vs.. gibi şeyler yapar mı? bu otu aktarlardan falan bulabilirmiyiz? bilgi verirseniz çok mutlu olurum..
 
ben bide kopardıığımı ısırıp ısırıp atıyorm iice piskopata bağladımkafamçokkarıştıkopardıım saçları örüyorumki ellemiim ama örgüdende koparıorm ben vaz geçemicem ya:a015:
 
Back