Rumeli Kültürünü bilen var mı?

Yildizsezen

Atam izindeyiz ∞ <3
Kayıtlı Üye
7 Ağustos 2016
952
1.453
43
27
Hanimlar merhaba ilk defa kendim icin degil de kuzenim icin yardim istiyorum. Kendisi birkac aydır arnavut bir erkekle konusuyor ve cok hoslaniyor. Ailesiyle tanisma durumlari olacagindan da merak ediyor.Biz aslen Bulgaristan gocmeniyiz ama cok uzun yillar once (60 seneden fazla) batıda yasiyoruz. Yani kendi kulturumuzu cok yasatiyor sayilmayiz ve kendi kulturumuzun cogu seyinden bile habersiziz. Rahat bir aile yapimiz var sıkıyla yetismedik su ana kadar. Kuzenim cocugun iyi biri oldugunu kultur hakkinda hic konusmadiklarindan merak ediyor. Arastirdik ama cevremizde olmadigindan belki icinizde vardir diye buraya danismak istedik. Bizim tek bildigimiz kinalarinda dugunlerinde cok kiyafet degistiroip erkeginin kadininin bakimli ve hoş olmasi Arada cok mu kultur farki var? Aile yapilari nasildir? Biz cok kopuguzdur birbirimizden bayramdan bayrama kandil dogum gunu dugun anca gorusuruz. Nasildir gelenekleri? Aile yapilari ve tutumlari? Veya icinizden arnavut olmayip arnavut biriyle iliskisi olan var mi?
Cok tesekkur ederiz

ünide arnavut bir arkadaşım vardı aman aman o inat dedikleri şey çok kötü onlarda. mesela aile yapıları çok sıkıydı kızın babası rahmetli olmuş annesinin babası ile aynı apartmanda yaşıyorlardı. bayağı sıkı biriydi dedesi bildiğim kadarıyla. mesela kızın hamart olup olmadıklarına bakarlar vs diye biliyorum

Geçen gelin evinde görmüştüm kınada 100 tane kıyafet değiştirdi kız. Her değiştirip geldiğinde de kv ve annesinin elini öptü falan.
Bence ciddi düşünüyorsa tanıyarak öğrensin.
Hoşuna gitmeyen özellikler varsa vaz mı geçecek yani :)

Ya göçmen candır can!
Kırcaali mi Shumen mi?
Çok severim bulgaristan göçmenlerini
Arnavut göçmenlerini de bir o kadar...
Aslında bildiğim kadarıyla arnavutların kızları biraz serttir ama erkekleri hakkında pek bilgim yok.

Eveeeettt ben arnavutum bizim arnavutlarin gelini çok sever bir dediğini iki etmezler herseyin en iyisini alırlar birbirlerine baglidirlar ve sayıda küsür istemezler

Arnavutlardan kız alınır ama kız verilmez derler
Temsili laf tabi ama doğruluk payı var.Benim gördüğüm kadarıyla hizmet bekliyorlar gelinlerinden genel olarak.Ve arkadaşım çalışıyor olmasına rağmen düğünden sonra gezmedigi akraba kalmamıştı gelin gezdirme minvalinde.Gelmeyi gitmeyi misafir ağırlamayı severler yani ben birbirlerinden kopuk arnavut görmedim hiç

Ben bu tarz genellemeleri pek doğru bulmam aslında bir Arnavut kızı olarak yazmadan da duramadım .

Yaklaşık 40 senedir ..babaannem , halalarım , büyük teyzeler vs. gördüklerim ; evet bakımlıdırlar , evde terliksiz dolaşmak büyük ayıptır mesela (topuklu olması da tercihtir:) ) ... hizmet severler ... hediyeleşme çoktur . Her o eve gidildiğinde ufakta olsa hediye alınır .
Hürmet , saygı önemli (nerde değil ki)geliş gidiş önemlidir .
Böyle işte .
Düğünlerde eğlenirler .. giyim yine önemlidir .

Yakin bir arkadasim bulgar gocmeni.kocasida arnavut.sevgiliyken daha cok bakımlı süslü olmasini söylerdi arkadaşıma.oda süslü biriydi.hamur işlerine cok duskunler arnavutlar.kinada cok elbise degistirmisti.giyime kusama önem verirler.aile bagliliklari kisiden kisiye degisir galiba.kocasi cok inat dedigim dedik biriydi tanidigim kadariyla.meshur arnavut inadi vardi.onemli olan anlasmak.zamanla tanısın kuzeniniz uyum saglarlar diye dusunuyorum ben.hayırlısı

Razgrad bizimkilerin ikiside degil

Aa gormemisim o bolumu 100 müü Bende gitmistim bi arnavut dugunune gelin her gelen misafirin elini 3 kez opuyordu

İki taraftanda arkadaşım var. Bana kafa yapısı olarak ikiside birbirine benziyor gibi geldi. Aile ilişkileri sıkı. Arnavut göçmenlerinin düğün vs olaylarında çok elbise giymesi ve altın takması mevzusu doğru. Bulgaristan göçmeni arkadaşımın ailesinde böyle bir durum yoktu. Lakin yaşam şekilleri benzerdi.

Aklıma Arnavut ciğeri ve Arnavut kaldırımı geldi ne alakaysa delimiyim neyim

Tabi onemli olan insan olarak anlasmalari. Bizim aile baglari yoktur kimse kimseyi tutmaz. Kiz pek hamarat degil zaten. Bir de cok rahat yetistik sıkılarsa gelebilir mi endisemiz bu ama tabi hayirisi

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…