Romatoloji - Romatizmal Hastalıklar Romatoit Artrit (RA)... Paylaşalım

ecrincim çok sağol sen nezaman bebek düşünüyosun .hamilelik öncesi yaptrmam gereken testler varmı acaba .sanada çok geçmiş olsun canım
 
ecrincim çok sağol sen nezaman bebek düşünüyosun .hamilelik öncesi yaptrmam gereken testler varmı acaba .sanada çok geçmiş olsun canım

Bütün testlerimi yaptırdım canım. Hormon testi falan yapılıyor. Çok da önemli şeyler değil. İlaçlarımı geçen sene haziranda bıraktım. 7 ay falan bekledim vücudumdan çıkması için. o zamandan beri düşünüyorum aslında. Sadece kortizon kaldı kullandığım. Şu an bitkisel bir kür kullanıyorum. Ama hocama danışmam lazım. Belki de kür bitene kadar çocuk düşünmemem gerekebilir. Küre de daha yeni başladım zaten.
 
hayırlısı olsun hakkımızda.benim birtane çocuğum var.ikinciyi düşünüyoruz.sende en kısa zamanda bebeğini kucağına alırsın inşallah canım .
 
Kızlar kullandığım kürün adı karabaş otuymuş.Ağrılarımı kesti benim. Şimdiden çok faydasını gördüm. Hamilelikte de kullanılabilen bir kürmüş. Arkadaşlarıma tavsiye ederim. Ama önemli olan doğru bitkinin doğru türüne ulaşabilmek. Bizim bilmediğimiz nice ayrıntılar varmış. Ben aktarlardan almanızı öneremem. İbrahim Adnan Saraçoğlunun kendi yetiştirdiği bir bitki bu. Ben ondan aldım. Ama fiyatı biraz pahalı gelebilir. Ben önce kiraz sapı ve ısırganla başlamıştım. Kortizon yüksek olduğundan faydasını görmediğim için yeni kürü bana bedavadan gönderdi hocam. Araştırmadan kullanmayın. Herkese şifalar diliyorum...
 

Adi : KARABAS OTU

Türkçe Diger Adlari
Karabas lavanta - Firkan çiçegi - Gargan - Kara börüklü - Kesisotu

Latince Adi
Lavandula stoechas

Ingilizce adi
French lavender

Diger Adlari
Lavandulae romanae

Familyasi
Lamiaceae(Labiatae)

Botanik Bilgisi
45 - 50 cm boyunda, çalimsi, çok yillik, tüylü bir bitkidir. Kenarlari hafifce alta dogru kivrik, dar veuzun yapraklidir. Çiçekleri siyahimsi, mor renkli olup dallarinin ucunda toplanmistir. Çiçek saplari 2,5 mm den kisa olanlara stoechas, 5 - 20 mm arasi olanlara da cariensiz tipi denir.

Kokusu - Tadi
Kuvvetli, kekigimsi bir kokusu vardir.


Faydalari :

Agrikesicidir. Sinirsel bas agrisi ve uykusuzluga iyi gelir.(bu nedenle akşam yemeğinden iki saat sonra alınır.

Antiseptik ve yara iyilestiricidir.

Sara ve astimda yatistirici bir etkisi vardir.

Balgam söktürücüdür.

Idrar yollari iltihaplari gidericisi olarak faydalidir.

Egzama yaralarina iyi gelir.

Sinir ve kalp kuvvetlendiricidir.

Akciger ve kan kanseri ve beyin tümörlerinin ilerlemesinde geciktirici etkisi vardir. Bu etki içerigindeki hücre bölünmelerini engelleyenperil alkolile kansere karsi koruyucu ve tümör yok ediciözelliklere sahip olan geraniolmaddesinden ileri gelmektedir.

Yine peril alkolden ötürü prostat, pankreas, barsak ve meme tümörlerine karsi da iyi gelir.

Içerigindeki rosmarinik asitten dolayi kan dolasimini düzenleyici, kan sulandirici ve damar genisletici özelliklere sahiptir.

1,8 cineole içeriginden kaynaklanan antibakteriyel, antialerjik, sedatif, antirinit, ses telleri enfeksiyonlari ve tansiyon düsürücü etkileri vardir.

Yine karabasotu içeriginde 20 den fazla antibakteriyel özellikli maddeden ve özellikle caryophylleneden dolayi hem staphylococ ve hem de streptococ bakterilere karsi etkindir.


Yan Etkileri :
Belirlenmis her hangi bir yan etkisi yoktur. Yaginin dahilen yüksek miktarlarda alinmasi zararlidir.

Etki ettiği alanlar:
Deri,Immün sistem,Iskelet kas sistemi,Metabolizma,Seksüel sistem,Sinir sistemi,Solunum sistemi


Içerigi :
Vitaminler
Mineraller
Kimyasallar
Glükozitler;
Saponinler;
Uçucu yaglar: Kafur - Borneol - Terpineol - Cineole - Fenkon
Monoterpen alkollereril alkol - Geraniol
Organik asitler:Rosmarinik asit(5000)



Arkadaşlar kullanmak isteyenler sorabilir merak ettiklerini. Bu arada uygulanışı bir bardak suya bir tatlı kaşığı. Üç dakika kısık ateşte demlenir. Sıcakken süzülür. Ilıyınca içilir. Akşam yemeğinden iki saat sonra. Hem güzel bir uyku çekmek, hem de ağrısız uyanmak isteyenlere duyurulur... :sm_cool:
 
Son düzenleme:
serapzey hanım annem şimdi daha iyi.ağrıları azaldı fark edilir derecede yanlız,12 şişe filan kullandı.sizde danışın bi.belki kullanmaya devam etmeniz gerekiyordur. geçmiş olsun
 
epeydir net e bakamıyorum ama bu arada boş durmadım haftada bir sülük uyguluyorum,şimdilik 3 seans yaptım,daha 20 sülüğüm var,onlar bitene kadar devam edeceğim inşaallahkaydirigubbakcemile5herkese sağlıklar dilerima.s.
 


bera-berrak sayfalarda baya bi ilerleme yapmışsınız RA olarak tüm arkadaşlara geçmişolsun diliyorum ALLAH hepimize şifa versin....a.s.

berrak sülüğü nereye nasıl uyguluyorsun canım...
 
Bu hastalık bizim ailede var,benim babam romatizma hastası,erkek kardeşim ve ben'de öyle.Romatizma nın çok çeşidi var.
Babam daki romatizma kalbine vurdu,kalp kapakçığında sorun vardı ameliyat oldu.
Erkek kardeşim bu hastalıkla daha 2 yaşındayken tanıştı ve birsürü tedavi gördü,su anda 22 yaşında romatizması gözüne vurdu ameliyat oldu ,hastalığı tek ayağında diz kapağı ve ayak bileği sürekli şiştiği için ayağı diğerine göre kısa.
Ben de 1998 den beri yani 10 yıl dır bu hastalıkla uğraşıyorum sol ayak bileğim durmadan şişiyor ve kan topluyordu.Antalya'da gitmediğim ne hastane nede dr. kaldı.
En sonunda 2005 yılında yine ayağım şişti ve burdaki tıp fakültesinde bir prof.a gittim.tekrar testler yapıldı ve gizli romatizma olduğu çıktı,geçen seneye kadar bana verilen kortizonlu ilacı kullanıyordum ama bu ilaç yüzünden çok kilo aldım.
Şu anda yani 1 yıldır içmiyorum ama Antalya nemli olduğu için yazın dışarıya çıkmıyorum çünki benim ayağım nemden dolayı şişiyor,bu şekilde hayatımı sürdürmeye çalışıyorum ve bu hastalığın tedavisini araştırıyorum.benimki iltihaplı romatizma dr. kalırsam ömür boyu ilaç kullanmam gerek.
Arkadaşlar burda birbirimizle bulduğumuz yada duyduğumuz ama alternatif ama dr.luk bildiğimiz herşeyi paylaşalım ve araştıralım birbirimize yardımcı olalım.

Allah hepimize sabır ve şifa versin.
 
kızlar nettee araştırırken buldum bu yazıyı faydası olur diye sizlere yolluyorum...


ROMATOİD ARTRİT

Romatoid artrit (RA) popülasyonun % 1' inde görülen sistemik bir hastalıktır. RA mevsimsel olarak yazları kıştan daha çok görülür. HLA-DR4 histokompatibilite antijeni taşıyanlarda, 30-50 yaş arasında daha sıktır. İyilik dönemleri ve alevlenmelerle seyreder. Hastalığın tanınmasında 7 kriterden 4'ünün olması gerekmektedir.

Bu kriterler : a) Sabah katılığı b) Üç veya daha çok eklemin tutulumu c) El parmak eklemlerinde artrit d) Simetrik artrit e)Romatoid nodüller f) Serum romatoid faktörü g) Radyografiksel değişiklikler Erken tanı ve tedavinin hastalığın prognozunda önemi yoktur. Elin küçük eklemleri erken tutulur. RA'in ekstraartiküler komponentleri romatoid nodüller, anemi, eosinofili, bir çok organı tutan vaskülit, plevropulmoner nodüller, intertisyel pulmoner nodüller ve perikardittir. Etyoloji iyi anlaşılamamıştır, buna rağmen mikrovasküler incinme ve snoviyal sıvıda lining (astar) hücrelerinin artışı başlangıç döneminde görülür. RA' li hastalarda ağrı ve multipl eklemleri kapsayan sabah katılığı bulunur. Ağrı; eklem kapsülünde snovyal sıvının akımının engellenmesine, snovyanın hipertrofisine, eklem kapsülünün kalınlaşmasına bağlı olarak oluşur.

Eklem katılığı genellikle sabahları gelişir. Özellikle el ve ayak küçük eklemlerinde hassasiyet gelişir. Ayrıca ve çevre kaslarda da ağrı vardır. Oksipital bölgeye yayılan boyun ağrısı ve kollardaki parestezi, atlanto-oksipital subluksasyonun semptomlarıdır. RA' li hastalar akut ağrıya neden olan uzun eklemlerdeki stres kırıklarına eğilimlidirler.

Romatoid artritte tedavinin hedefi, ağrının hafifletilmesi, enflamasyonun azaltılması, fonksiyonel kapasitenin korunması, patolojik sorunların çözülmesi ve iyilik halinin sağlanmasıdır. İlkeler sıralanacak olursa: a) dinlenme yararlıdır, b) ilaç tedavisinin çeşitli şekilleri yarar sağlar, c) egzersiz kas gerginliğinin kaldırılmasına ve eklem hareketliliğine yardım eder, d) Ortopedik araçlar, eklem stresinin azalmasına ve böylece analjezi sağlanmasına yardım ederler.

Birinci basamak ilaç tedavisinde salisilatlar ve diğer NSAEİ' lar kullanılır. Bu ilaçlar ağrıyı azaltırlar ve böylece fonksiyonu korurlar. Ancak hastalığın gerilemesini sağlamazlar. Maksimal dozda kullanılırlar ancak aspirinden daha efektif değildirler. Ama daha iyi tolere edilebilirler. Eğer bir ajan effektif değil ise diğer gruplardan bir ilaç denenmelidir. NSAEİ kullanan hastalarda sistemik ve/veya eklem semptomları, X-Ray' de görülen kemik destrüksiyonları, laboratuvar bulgularının eşlik ettiği aktif enflamasyon, 2. basamak ilaçların kullanılması ile yarar görebilir. Bu ilaçlar hastalığın gerilemesini de sağlayabilir. Bu grupta altın bileşikleri, anti-malaryaller, D-penisilamin ve sulfasalazin gibi potansiyel toksik ajanlar vardır. Bu ilaçların etkileri aylar sonra görülür. Genelde, hidroksiklorokin veya sulfasalazin gibi daha az toksik ajanlar birincil olarak kullanılmalıdır. Bu arada NSAEİ'ler de kullanılmalıdır. Küçük doz glukokortikoid kullanımına gereksinim duyulabilir (örneğin <7.5 mg/gün prednizolon gibi). Buna yeterli yanıt alınamazsa uzun süre, düşük doz glukortikoidler kullanılabilir. Steroidler enflamasyonun ve ağrının azaltılmasında yardımcıdırlar ancak hastalığın gerilemesine etkileri yoktur. Ancak enflamasyonlu eklem ara sıra yapılan intarartiküler depo streoidlerden yarar görebilir.

Refrakter hastalığı olan hastalarda immünosupressif tedavi denenebilir. Bu amaçla methotrexate, siklofosfamid ve azothiopürin kullanılır. Haftalık methotrexate kullanılması gastrointestinal ve hepatik sorun taşır.

Cerrahiye en son olarak başvurulmalıdır. Total eklem replasmanı, eklemdeki yapısal bozulmayı üstlenir. Cerrahi olarak major endikasyonları; tolere edilemez ağrı, fonksiyonun sınırlı ve engelleyici olması ve deformitenin artmasıdır.

 
bende yaklasık 4-5 senedir romatoid artrit hastasıyım 2 yıldır tedavi görüyorum.su an iyiyim.bebek istediğim için marttan beri tedaviyi kestik ama 2 aydır korunmadık olmadı.galiba metotrexattan kaynaklanıyor.hayırlısı olsun
 

Sana da geçmişolsun canım. Metotrexatn böyle etkileri varmıymış? Aralık ayından beri istiyoruz biz ama olmadı. Gerçi arada tedavi gördüğüm zamanlar oldu bir kaç ay korundum yine ama bu kadar gecikmesi metotrexattan mı acaba! :1shok:
 

ARKADAŞLAR BENDE DE ANKİLOZAN SPONDİLİT VAR.BEN SALAZOPYRIN KULLANIYORDUM.CERRAHPAŞA BU KONUDA ÇOK İYİ AYRICA.AMA BEN NE ZAMANDIR GİDEMİYORUM.NORMALDE 2-3 AYDA BİR KONTROLE ÇAĞIRIYORLAR.İLACI BIRAKTIM AMA AĞRILARIM YOK DENECEK KADAR AZ.BAKALIM NE OLACAK.:teselli:
 

doktor bana kanser ilacı oldugu için yumurtalıkları baskı altına alıyor diye bir bilgi verdi ama bilmiyorum.bakalım bu ay ne olacak.insallah isteyen herkese nasip olur.sana da geçmiş olsun canım:teselli:
 
doktor bana kanser ilacı oldugu için yumurtalıkları baskı altına alıyor diye bir bilgi verdi ama bilmiyorum.bakalım bu ay ne olacak.insallah isteyen herkese nasip olur.sana da geçmiş olsun canım:teselli:

Teşekkür ederim... Rabbim hepimizin gönlüne göre verir inşaallah...
 
Son düzenleme:
Çok üzüldüm şimdi. Acaba daha ne kadar beklicem. Sabrım azalıyor gittikçe...senağlama senağlama senağlama
 
Son düzenleme:
Annemin başına da gelen bu hastalık nihayet dün tanısı yapıldı.şu anda korkunç bir baş ağrısı ve dişlerinde sızlama olarak kendisini gösterdi.kendisi çok dayanıklı ve ağrısını bize söylemeden işlerine devam ediyor.dün akşam ilk defa kalp çarpıntısı olunca üstüne gitmeye niyetlendi..bu seviye ilerlemiş halimi bayanlar.merak ettim.araştıracağım bende...sicca sendromu,bağ dokusunun diğer sistematik tutulumu,lakrimal bezin diğer bozuklukları,esansiyel hipertansiyon..anneciğime konulan tanılar..bir benzerini yaşayan varmı bayanlar
 
bu topiği ben yeni gördüm.. bende sizdenim.. tabi hastalıgın çeşitleri var. benim tanım: andiferansiye spondilortropati.psöriatik artrit olarak yazıo..bende bu hastalıgı7-8 senedir yaşıyorum.. ama benim ilk 4-5 sene tanısız geçti.. doktorlar anlayamadılar:mymeka: büyüme agrıları kemikler gelişiyo falan dediler .. en son işte 2-3 sene önce dogru bölümü keşfettik romatoloji.. ilk senelerimde cok agrılar cektım ben de.. tutulup kalıyodum resmen.. topallayarak yürür hale gelmiştim kasılmalardan..bi de benim hastalıgım sedef hastalıgı yapıyo.. ek olarak bı de sedefle bogusuyorum.. öle yogun bi sedef deil ama canımı sıkmaya yetiyorbenneyaptımki
ilaç tedavısı görmeye başladıgımdan beri agrılarım buyuk ölçüde kayboldu.. yani ufak tefekler oluyor ama onlarda eskilerin yanında bişey gelmiyor bana..son tahlillerim baya temiz cıktı.. doktor şaşırdı:1shok: harika diye..bakalım kullanmaya devam tabi ilaçları.. sanırım beni bırakmıcak ilaçlar.. ya bi de sedefıme iyi gelse harika olcak sedefe etki etcek ilaç biraz agır mide bulantısı yapıyo cok fena içim dısıma cıkıyorkafamçokkarıştı
neyse pek dertliyiz..bu hastalık genetikselmiş ama bizim ailede daha rastlanmadıfisfisfis yada rastlandı da bilemediler .. Allah hepimize sağlık versin arkadaşlar..a.s.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…