Bende boyleydim dusunun komsumuzda camda uyuyoduk arkadasimla sirf davulcuyu gormek icin zaten bende uyansin isterim bebek bile olsa ama kizim uyanmiyo sadece agliyo benide birakmiyo biri dese ki davul olmasin bende anlamazdim basima gelmeden ben derdimi dogru duzgun anlatamadim sanirimBir tek ben duygusalım bu konuda sanırım. Ramazan davulcusu demek benim çocukluğum, köydeki evimiz, babanem dedem, uzun kış ve ramazan geceleri, korkularım , sahur ve iftar heyecanım, teravih maceralarım demek.. Ne zaman duysam rahmetlileri anarım. Duygusallaşırım her ramazan. Beni böyle güzel hislere sevkeden yılda bir kere bana Türk ve müslüman kimliğimi doyasıya hissettiren bir aktiviteden asla vazgeçmem.
Çünkü nasip ederse rabbim ileride çocuğum olursa onunda anılarında ramazana has şeyler olsun isterim. O da davulcu sesine uyansın, heyecanla sahur yapsın, iftarı beklesin, benim camda top atılışını beklediğim gibi oda beklesin, oda teravih için camiye koştursun isterim.
Bilmiyorum benim çok şükür çok güzel bir çocukluğum oldu o manada. Bu tadı yaşamayan yaşamamış olan herkes için üzülürüm sadece.
Saygı da duyuyorum ama yılda bir ay katlanılmayacak bir şey değil diye düşünüyorum
Bende boyleydim dusunun komsumuzda camda uyuyoduk arkadasimla sirf davulcuyu gormek icin zaten bende uyansin isterim bebek bile olsa ama kizim uyanmiyo sadece agliyo benide birakmiyo biri dese ki davul olmasin bende anlamazdim basima gelmeden ben derdimi dogru duzgun anlatamadim sanirim
tamamen göreceli bir konu olmuş yani yaşamayan bilemez tarzında...
konu sahibinin yaşadığının aynısını zamanında yaşadığım için çok rahat empati kurabiliyorum. her gece çocuğunuzun davul sesinden korkarak uyandığını ve ramazan sonrası bir müddet her gece o saatlerde kalktığını uyku düzeninin bozulduğunu düşünün.
üstüne üstlük benim yaşadığım şehirde davulcular ramazan davulcusu gibi değil düğün davulcusu gibi... repertuarlarına hayret edersiniz (istanbul istanbul olalı, gelin olmuş gidiyorsun vs...) bir de yanında klarnet eşlik eder tam bir cümbüş :) mani filan okusalar bir nebze o havaya gireriz de ramazanda ara verilen düğün sezonunu telafi ediyorlar sanki :)
bu sene pek rahatsız olmadım çünkü kızım artık büyüdü uyanmıyor bir de bu yaz farklı bir evde oturuyoruz davulcuların güzergahı konusunda da fark olabilir.
eski evim caminin hemen yanındaydı sabah ezanlarında çocuk çığlık çığlığa uyanırdı çünkü ramazanda desibeli çok yükseltiyorlar
maneviyatı duyguları gelenekleri anlayabiliyorum tabi ama söz konusu çocuk olunca bütün bu duygulardan sıyrılıp davulcu gitsin ezan bitsin diye diken üstünde bekler oluyorsunuz. tabi çocuk büyüyünce iş değişti şimdi ne zaman ezan sesi duysa dinleyip "amin" diyor :)
konu sahibi başlığınız da çok empatik geldi bana çünkü geçen sene bayramda şu davulcu gelsin de bir içimi dökeyim diye beklemiştim gelmedi :)
.Ben arkadaşın verdiği örneğe yönelik yazdım cevabı.rahatsız olduğu anlamını nerden. çıkardın ki sen, ayrıca % 99.9 olayına da hastayım nüfusta dini islam yazıp ateist olan arkadaşım çok, çünkü 1 haftalıkken. çıkıyo o cüzdanlar misal benim oğlumda da yazıyo ne bilir Müslümanlığı her neyse o ayrı konu, Velev ki yüzde o kadar kalan %0.1 de saygıyı hak eder zira demokrasi ile yönetiliyoruz
Yorumlardan birinde kapiya bahsis istemeye gelen davulcuya benim ramazanla isim olmuyor diye azarlayan, suratina kapiyi kapayan esini overek anlatmis bi vatandas. Hic utanip sıkılmadınız mi bunu yazarken? Ayip yahu, yazik...
Nasıl değilmiş?Bu genellemenin istatistiğini kim yapmış ? neye göre belirlenmiş ?bilmek isterim.%99.9'u Müslüman değil ama, istatistikler o yönde değil yani.
Tüm dinlerden insanların beraberce yaşaması, hepsi düşünülerek medeni kuralların konulması benim tercihim. Bunun Müslümanlıkla bir ilgisi yok, iyi veya kötü anlamda direk tolarak hiçbir dinle ilgisi yok. Israrla yok, gerçekten yok.
.Ben arkadaşın verdiği örneğe yönelik yazdım cevabı.
Ayrıca %0,01de saygıyı hakeder evet, aksini iddaa etmedim zaten.
Peki;Camii yapımını engelleyen,ezan okunmasını gereksiz bulan benim inancıma nekadar saygılı ? E orasıda tartışılır tabii ...
Neeey yy ne dedin bacım sen dehaaaaa dur orda frennEzan ya da çan sesi dinleterek zaten inançlılar saygısızlık yaparak başlıyor. Okunmasını istememek saygısızlık değil ki. Siz ezanı evinizde açar dinlersiniz bilgisayardan. Benim size nasıl bir saygısızlığımı gördünüz. Hayatınızda neye müdahil oldum mesela?
Neeey yy ne dedin bacım sen dehaaaaa dur orda frenn
.Ben arkadaşın verdiği örneğe yönelik yazdım cevabı.
Ayrıca %0,01de saygıyı hakeder evet, aksini iddaa etmedim zaten.
Peki;Camii yapımını engelleyen,ezan okunmasını gereksiz bulan benim inancıma nekadar saygılı ? E orasıda tartışılır tabii ...
Nasıl değilmiş?Bu genellemenin istatistiğini kim yapmış ? neye göre belirlenmiş ?bilmek isterim.
Bakın şuan benim de etrafım da kliseler mevcut ama ben gidipte yıkın burayı istemiyorum diyemem çünkü azınlıkta olanlara da saygımız olmalı.
Ancak ben de aynı şekilde saygı görmeyi pek tabii de hakediyorum öyle değil mi?
Herkes birbirinin kutsal mabedine saygı duymalı.
Bu Konuyla da ilgili son mesajım iyi gunler dilerim size. :)