Ramazan davulcusunu bi elime gecirirsem!

Zaten cocuk en arka odada bida aciklama yapmicam zaten teravi 12 de bitiyo gelip yemek yenmiyo acikilmiyoki ben aksam yemeginden sonra hemen namazimi kilip kizimi uyutuyorum sonra meyvemi tatlimi namazimi teravimi kiliyorum yatiyorum uyumayinca yada 2 saat gecmeden nasil acikip yemek yicez ki neyse bu benim derdim paylasmak istedim

Bide baslik mecaziydi ah su davulcuyu yakalarsam tabiki istesem yakalarim dovcek halim yok ya yada hakeret edicek en fazla rica ederim oda sallamaz daha cok vurur camin onunde davula yapcak bisey yok sadece rahatsizligimi paylastim icimi doktum.... hos daha cok icim sisti....

Bir tek ben duygusalım bu konuda sanırım. Ramazan davulcusu demek benim çocukluğum, köydeki evimiz, babanem dedem, uzun kış ve ramazan geceleri, korkularım , sahur ve iftar heyecanım, teravih maceralarım demek.. Ne zaman duysam rahmetlileri anarım. Duygusallaşırım her ramazan. Beni böyle güzel hislere sevkeden yılda bir kere bana Türk ve müslüman kimliğimi doyasıya hissettiren bir aktiviteden asla vazgeçmem.
Çünkü nasip ederse rabbim ileride çocuğum olursa onunda anılarında ramazana has şeyler olsun isterim. O da davulcu sesine uyansın, heyecanla sahur yapsın, iftarı beklesin, benim camda top atılışını beklediğim gibi oda beklesin, oda teravih için camiye koştursun isterim.
Bilmiyorum benim çok şükür çok güzel bir çocukluğum oldu o manada. Bu tadı yaşamayan yaşamamış olan herkes için üzülürüm sadece.
Saygı da duyuyorum ama yılda bir ay katlanılmayacak bir şey değil diye düşünüyorum

Bende boyleydim dusunun komsumuzda camda uyuyoduk arkadasimla sirf davulcuyu gormek icin zaten bende uyansin isterim bebek bile olsa ama kizim uyanmiyo sadece agliyo benide birakmiyo biri dese ki davul olmasin bende anlamazdim basima gelmeden ben derdimi dogru duzgun anlatamadim sanirim

Yok sizi anladım ama forumda toptan adet kalksına dönmüş olay. Ona istinaden yazdım bende. Belki rica etmek, rica ederken bahşişini verip savmak bayramda görüşürüz demek etkili olabilir :)

Katılıyorum ben de konu sahibine. Yani evet gelenek de gereksiz bir gelenek. Oruc tutan adam zatensaatini kurup kalkiyor. O davul sesine uyanmiyor benim tanidigim gordugum kimse. Uyananlar genelde cocuklar, yaslilar ve hastalar gibi uykusu problemli insanlar oluyor. Hastamiz var evde durumu ciddi zar zor uyuyor agrilardan. Dan dan davul sesine uyanip sabaha kadar inliyor. Keske insanlar davul sesi duyup gelenekleri hatirlayacak ve mutlu olacak diye yasli hastalar rahatsiz edilmese.

Valla ben davulun sesini duymuyorum bile ramazanin ilk bir kac gunu duydum kulagim alisti heralde artik:) ben telefonumun alarmiyla kalkiyorum sahura ama davulcuyla uyanan cok insan var benim annem dahil buna kadin telefon alarmindan anlamaz davul sesine kalkar :) ayrica ramazanda davul calınmasi gelenektir ramazan denince ilk akla gelenlerdendir oniki ayin bir ayi davulun calinmasi beni rahatsiz etmiyor kesinlikle aksine mutlu oluyorum hala eski gelenekler devam ediyor diye :)

tamamen göreceli bir konu olmuş yani yaşamayan bilemez tarzında...
konu sahibinin yaşadığının aynısını zamanında yaşadığım için çok rahat empati kurabiliyorum. her gece çocuğunuzun davul sesinden korkarak uyandığını ve ramazan sonrası bir müddet her gece o saatlerde kalktığını uyku düzeninin bozulduğunu düşünün.

üstüne üstlük benim yaşadığım şehirde davulcular ramazan davulcusu gibi değil düğün davulcusu gibi... repertuarlarına hayret edersiniz (istanbul istanbul olalı, gelin olmuş gidiyorsun vs...) bir de yanında klarnet eşlik eder tam bir cümbüş :) mani filan okusalar bir nebze o havaya gireriz de ramazanda ara verilen düğün sezonunu telafi ediyorlar sanki :)

bu sene pek rahatsız olmadım çünkü kızım artık büyüdü uyanmıyor bir de bu yaz farklı bir evde oturuyoruz davulcuların güzergahı konusunda da fark olabilir.

eski evim caminin hemen yanındaydı sabah ezanlarında çocuk çığlık çığlığa uyanırdı çünkü ramazanda desibeli çok yükseltiyorlar
maneviyatı duyguları gelenekleri anlayabiliyorum tabi ama söz konusu çocuk olunca bütün bu duygulardan sıyrılıp davulcu gitsin ezan bitsin diye diken üstünde bekler oluyorsunuz. tabi çocuk büyüyünce iş değişti şimdi ne zaman ezan sesi duysa dinleyip "amin" diyor :)

konu sahibi başlığınız da çok empatik geldi bana çünkü geçen sene bayramda şu davulcu gelsin de bir içimi dökeyim diye beklemiştim gelmedi :)

;:) benim kizim simdiden ezanda amin diyo namaz kiliyo bizimle taklit ediyo orucumuzu acmadan el acip dua ediyoruz oda yemegini yemeden elaciyo gala gula kendince dua ediyo bitince oyle. 9 da uyutuyodum ramazanda gece cektim ki kucukte olsa ramazanin maneviyatini ruhunu ogrensin dogmadan hep aklimda sahura uyandirmayi nese icinde sahur yapmayi planlardim ama gece uykusu cocuklar icin oyle degilmis en azindan benim kizim gblerde degilmis uyku teroru diyede bi hastalik var o komsumuzun cocuguyla da ne zor geciyodu ramazani sahuru ayakta cocugu kucaginda aglarken sahur ediyodu gunah degil mi madem sadece sesi ayarlansin adet yerini bulsun cocuklarda korkmasin urkmesin

Basligida oyle kin dolu degil sakayla karisik atifta bulundum nasil okunduysa davulcuyu oldurcem sanildi :)))

.Ben arkadaşın verdiği örneğe yönelik yazdım cevabı.
Ayrıca %0,01de saygıyı hakeder evet, aksini iddaa etmedim zaten.
Peki;Camii yapımını engelleyen,ezan okunmasını gereksiz bulan benim inancıma nekadar saygılı ? E orasıda tartışılır tabii ...

Yorumlardan birinde kapiya bahsis istemeye gelen davulcuya benim ramazanla isim olmuyor diye azarlayan, suratina kapiyi kapayan esini overek anlatmis bi vatandas. Hic utanip sıkılmadınız mi bunu yazarken? Ayip yahu, yazik...

Bizim siteye davulcu girmesi yasak ama girse ve kapima gelip 'zorla' bahsis almaya calissa ne ben ne esim tek kurus vermeyiz. Ayni dini hassasiyeti ya da gelenek dusuncesini paylasmak zorunda miyim o davulcuyla bir de ustune para vereyim? Azarlamam tabii ki ama davulcuya bahsis vermedim diye de utanip sıkılmam, niye utanayim?

Nasıl değilmiş?Bu genellemenin istatistiğini kim yapmış ? neye göre belirlenmiş ?bilmek isterim.
Bakın şuan benim de etrafım da kliseler mevcut ama ben gidipte yıkın burayı istemiyorum diyemem çünkü azınlıkta olanlara da saygımız olmalı.
Ancak ben de aynı şekilde saygı görmeyi pek tabii de hakediyorum öyle değil mi?
Herkes birbirinin kutsal mabedine saygı duymalı.
Bu Konuyla da ilgili son mesajım iyi gunler dilerim size. :)

Ezan ya da çan sesi dinleterek zaten inançlılar saygısızlık yaparak başlıyor. Okunmasını istememek saygısızlık değil ki. Siz ezanı evinizde açar dinlersiniz bilgisayardan. Benim size nasıl bir saygısızlığımı gördünüz. Hayatınızda neye müdahil oldum mesela?

Gelenek ya o da güzel ramazanın bi rengi benimde cocuk var davulun sesini uzaktan duyunca kapıyı kapatıyorum geçince açıyorum o kadar.. skıntı yapmaa

Neeey yy ne dedin bacım sen dehaaaaa dur orda frenn

bu dediklerin alıntı yaptığın arkadaş değil heralde ondan alıntı yapınca yanlış algı oluyo

çok bambaşka bir yere getirdin konuyu burda olay davulcu, ayrıca ilk yüzde senden çıktı senin İstatistiğin kime hangi yıla ait, devlet istatistikleri hatalı onu baştan diyim de, mesela baksan tüberküloz yüzdesi 1lerde who bize geri kalmış demesin diye

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…