Black Swan ve Requiem for a dream. Bence bunlar asıl psikolojik gerilim fimleri
Gayet güzel geren filmlerdi tavsiye ederim :)
maşallah maşallah maşallah maşallah diyorum ♡☆♡☆♡☆♡☆♡☆♡☆♡
Uyuşturucu kısmı değil de çocuğun annesi geriyor bence o buzdolabı sahnesi var ya aman allahım ne gerilmiştim bit artık bit diye içimden bağırmıştımBlack Swan'ı lisedeyken izlemiştim ben tekrar izlemeyi düşünüyorum mesela, çok germişti beni şimdi daha bilinçli kafayla tekrar izleyebilirim. Requiem For a Dream burada madde bağımlısı kocası olup boşanamıyorum diyenlere izletilmeli cidden. :) Maddenin kişilerin hayatını nasıl tepetaklak edebildiğine çok güzel bir örnek film, onu da sonraki listeme ekleyeyim.
Uyuşturucu kısmı değil de çocuğun annesi geriyor bence o buzdolabı sahnesi var ya aman allahım ne gerilmiştim bit artık bit diye içimden bağırmıştımo kadın baya iyiydi bence rolü güzel oynamış :)
Black Swan gayet iyiydi onda da geriliyor insan, kızın halleri filan ona üzülmüştüm baya bir de gerçekmiş ya olay ondan insan bir üzülüyor :)
Aynen öyle kadın zayıflamaya o programa çıkmaya takmıştı kafayıAnnesinin de kullandığı madde aslında, "drug addiction" dediğimiz şey uyuşturucu maddelerle beraber ilaçları da kapsıyor. Anne de zayıflama ilaçları kullanıyordu ve sanrılar görmeye başlıyordu. :)
Aynen öyle kadın zayıflamaya o programa çıkmaya takmıştı kafayı
kız sen o kadar yazmışın beğenmez miyiz ♡☆♡☆♡Sağolun, lisans dönemimden gelen bilgilerimle düşüncelerimi derleyip yazdığım şeyler. Anlaşılır olduysa, beğendiyseniz ne mutlu. :)
filmlerin çoğunu izledim. efsane filmler. otomatik portakalı ise ben hiç sevemedim malesef...
Hmmm mesela benim bu 3 zihinden hiç haberim olmadığı için farklı bir bakış açısıyla izledim. Ama taşlar şimdi yerine oturdu :)Aslında bence akıcı olamama sebebi kişinin psikolojisi açısından izlemesi zor sahnelerin fazla olması. İnsanı ister istemez rahatsız ettiği için film geçmek bilmiyor, ben de aynı duygular içerisinde izledim filmi. Alex ve arkadaşlarının durumu ailevi açıdan işlenmiyor pek, daha çok bir kişiyi şiddet davranışlarına sürükleyen şey toplumdan mı kaynaklı yoksa her kişinin içinde olan doğal bir süreç mi bunun açıklaması yapılmaya çalışılıyor.
Mesela Freud'un psikoanalitik kuramından bakacak olursak Freud "psyche"yi yani ruhu (zihni) 3 kısma ayırarak inceler: id, ego ve superego olmak üzere. İd insanın içindeki basit dürtü ve ihtiyaçları olarak tanımlanır mesela bebekler hep id'lerine göre yönlenirler. Acıkınca hemen yemeği gelsin, altı pislenince hemen değiştirilsin, dur ya annem acaba yorgun mu meşgul mü diyebilecek yapıda değildir. :) Superego ise bizim ahlak, vicdan dediğimiz şeydir yani sana "Dur bakalım şu an istediğin şey ahlaki mi, toplumsal normlara uygun mu?" diye sizi baskılayan, uymazsanız vicdana getirerek cezalandıran kısımdır. Ego ise bu ikisinin arasını bulmaya çalışan garibandır, hem id'in isteklerini yapmaya çalışır hem de superegonun katı kurallarını çiğnememeye çalışır. Her zaman ego dengeyi sağlayamaz, bazen id bazen superego insana baskın gelebilir böyle durumlarda ise psikopatolojik vakalar ortaya çıkabilir ya da kişi bir savunma mekanizması oluşturarak kendini kurtarmaya çalışabilir.
Filmde Alex daha çok id'inin doğrultusunda giden biri. Yani bir erkek bir kadınla sevişmek isterse bunu id ister, superego der ki "Dur oğlum daha kız seni tanımıyor, git bir tanış kendini beğendir, ahlaki kurallara uygun bir şekilde anasından babasından iste öyle" der. Ego da "Hemen anasından babasından istemeye gerek yok ya önce bir tanışalım kız da beni beğensin duruma göre bakarız" der ve erkek orada o anda kıza tecavüz etmeye kalkmaz, gider tanışmaya çalışır. Biraz uydurma bir örnek oldu tecavüzcüleri savunuyormuşum gibi ama öyle değil mantığını anlatmaya çalışıyorum. Yani id'inin doğrultusunda giden bir bireyi superegonun (devlet) nasıl baskıladığını, iyileştirme adı altında nasıl yapay bir superego oluşturduğunu anlatıyor film aslında. Dediğiniz doğru, aileden gelen şeyler de var mesela Alex'i reddediyor ailesi. Kubrick buna da odaklanabilirdi ama daha çok toplum eleştirisi yapan bir film olduğundan daha psikanalitik yaklaştığını düşünüyorum. Çok mu uzatmışım? :) Hep böyle izleyin, beraber yorumlayalım olur mu ne güzel oluyor böyle de.
Black Swan ve Requiem for a dream. Bence bunlar asıl psikolojik gerilim fimleri
Gayet güzel geren filmlerdi tavsiye ederim :)
Hmmm mesela benim bu 3 zihinden hiç haberim olmadığı için farklı bir bakış açısıyla izledim. Ama taşlar şimdi yerine oturdu :)
Ama Alex'i ailesi hapishaneden çıktıktan sonra reddetti, hatta şöyle söyleyeyim ilk etapta bunun devlet tarafından kurgulanan birşey olduğunu bile düşündüm ne tepki vereceğini görmeleri için. Ama değilmiş :)
Ha bu arada 3. Arkadaşının akıbetini merak etmiyor değilim, sadece ikisini gösterdiler
Evet doğru, ama 3. Yok kesin bilgi :)Bu benim yorumum tabi, başka birisi belki farklı bir bakış açısıyla bakar yorumlar. :) Polis olup içlerindeki şiddet dürtüsünü "meşru"laştırıyorlardı gibi hatırlıyorum sanki, birisi başka bir durumda mıydı hatırlayamadım.
Evet doğru, ama 3. Yok kesin bilgi :)
Orası öyle. ben kitabın ıda okumuştum sanırım bir şeyi betimlemekle hazır betimlenmişini izlemek çok fark ediyor.Zaten filmleri "en iyi" kategorisinden ziyade, "en iyi şekilde psikopatolojiyi yansıtan" olarak aktarmaya çalıştım. İzlenmesi zor bir film, haklısınız keyifle seyredildiğini söyleyemem, ben bir sahneyi atlamıştım hatta dayanamayıp. Ama işte bir psikolojik bozukluk nedir, ne değildir onu anlamak isteyenler için iyi filmlerden bence.
Orası öyle. ben kitabın ıda okumuştum sanırım bir şeyi betimlemekle hazır betimlenmişini izlemek çok fark ediyor.
liste için ise emeğine sağlık güzel olmuş. arada izlemediklerimide ilk fırsatta izleyeceğim.
Koku : Bir Katilin Hikayesi de çok güzeldir. Kitabı da filmi de güzeldi bence.