- 15 Kasım 2016
- 17.146
- 52.905
- 32
PSİKOPATOLOJİK VAKALARI ANLATAN FİLM ÖNERİLERİ (DEVAMI)
Şunun için de bir açıklama yapmak istiyorum bu arada. Burada psikolojik içerikli filmlerden ziyade "psikopatolojik" diye belirtme sebebim daha tanısal vakaları paylaşmaya yönelik olması. Yani kişinin psikolojisi hangi noktada sağlıksız, hangi noktada anormal diyebiliyoruz bunlara baktığımız alan. Ruhsal rahatsızlıkları incelemek maksatlı. Bundan sonra istek olursa belki bir de kadın-erkek iletişimi, cinsellik, bağlanma, aile üzerine filmleri tartışırız; onunla alakalı bir başlık açarım. :) İlginize tekrar teşekkür ederek 2. listeyle devam ediyoruuumm.
11. A Beautiful Mind (Akıl Oyunları)
IMDB Puanı: 8.2
Yılı: 2001
Tür: Biyografi, Dram
Süre: 2 sa 15 dk
Yönetmen: Ron Howard
Oyuncular: Russell Crowe, Ed Harris, Jennifer Connelly
Konusu: Film, önemli başarılarından uzun yıllar sonra Nobel Ödülü'ne layık görülen ünlü matematikçi John Nash'in gerçek hayat hikayesine odaklanıyor. John Forbes Nash kazandığı bir bursla Princeton Üniversitesi'nde öğrenim görmeye başlar. Bu süreçte parlak zekasını her daim hissettiren ancak çevresindekilerle uyum sorunu yaşayan dahi Nash, inanılmaz bir teoriyi ortaya sürüp kanıtlama aşamasına kadar gelir. Böylece matematik çevrelerince ününü yayan dahi adam zamanla şizofreni belirtileriyle mücadele etmeye başlar. Nash artık kendi kurgusal gerçekliklerinden oluşturduğu dünyasıyla asıl gerçekleri ayırt edemeyecek bir aşamaya gelir.
(Önceki listeye Zindan Adası'nı eklemiştim, bu listede de Şizofreni Bozuklukları'na örnek olarak bu kült filmi koymak istedim. Gerçek bir hayat hikayesinden uyarlanması filmi daha etkileyici kılıyor ve bu müthiş adamın rahatsızlığıyla nasıl başa çıktığını görerek tekrar tekrar hayran kalıyorsunuz. John Nash beyefendinin mekanı cennet olsun dilerim, 2015 yılında üzdü bizi.)
12. American Psycho (Amerikan Sapığı)
IMDB Puanı: 7.6
Yılı: 2000
Tür: Polisiye, Dram
Süre: 1 sa 42 dk
Yönetmen: Mary Harron
Oyuncular: Christian Bale, Justin Theroux, Josh Lucas
Konusu: Patrick Bateman, aileden zengin bir adamdır. Gençliği ve yakışıklı olması, kendisine hem işinde hem de sosyal hayatında avantajlar sağlamaktadır. Oldukça sıradan bir hayata kapılıp gidiyormuş gibi görünen Bateman'ın hayatının karanlık tarafın ise oldukça derinliklidir. Bateman, insanları sebepsiz yere öldürmekten hoşlanan ve öldürdüğü insanların vücutlarından hatıra olarak aldığı parçaları evinde saklayan bir akıl hastasıdır. Bunu kendisi dışında kimse bilmemektedir.
(Bu film de Patrick Bateman karakteri üzerinden Narsisistik ve Antisosyal Kişilik Bozuklukları'nın bütün belirtilerini net bir şekilde görebilirsiniz. Bununla beraber şizofrenik bazı durumlar da görülüyor kendisinde. Film ağır cinsel içerik ve şiddet sahneler içeriyor, izlemek isteyenler bunu bilerek izlesinler.)
13. Dirty Filthy Love (Kirli Pis Aşk)
IMDB Puanı: 7.4
Yılı: 2004
Tür: Dram, Duygusal
Süre: 2 sa
Yönetmen: Adrian Shergold
Oyuncular: Michael Sheen, Shirley Henderson, Adrian Bower
Konusu: Bu dokunaklı ve komik İngiliz yapımı filmde, Mark Furness adında bir adamın Obsesif-Kompulsif Bozukluk ve Tourette Sendromu’nun yaşattığı sıkıntılar yüzünden hayatının kararması anlatılıyor.
(Bu film direkt psikoloji lisans ve yüksek lisans öğrencilerine izlemeleri önerilen bir filmdir. OKB nasıl, istenmeyen zamanlarda istenmeyen kelimelerin, genelde küfür oluyor bu, ağızdan kaçırıldığı bir tik bozukluğu olan Tourette Sendromu nasıl bir rahatsızlık, bununla ilgili grup terapileri nasıl işliyor çok net görebileceğiniz bir film. Komedi filmi zaten izlerken sıkılmazsınız da, eğlenceli aynı zamanda.)
14. Silver Linings Playbook (Umut Işığım)
IMDB Puanı: 7.8
Yılı: 2012
Tür: Komedi, Dram, Duygusal
Süre: 2 sa 2 dk
Yönetmen: David O. Russell
Oyuncular: Bradley Cooper, Jennifer Lawrence, Robert De Niro
Konusu: Eski bir tarih öğretmeni olan Pat Solatano, yaşamında değer verdiği her şeyi bir günde yitirmiş bir adamdır. Yaşadığı ciddi bir travma sonrası patlar ve ardından mahkeme kararı ile 8 ay rehabilitasyon merkezinde tedavi görür. Çıktıktan sonra hayatını düzene koymak şartıyla ailesinin evine geri yerleşen Pat'in yegane amacı düzgün bir adam olup, işini geri almak ve karısı Vicky'yi bu sayede geri kazanmaktır. Fakat durum Pat için sandığından daha zordur. Bir yemekte, aile dostu Tiffany ile karşılaşan Pat, genç kadınla eski eşine ulaşmak amacıyla yakınlaşır. Bir 'iyilik' karşılığı Pat'e yardım teklif eden Tiffany, her ikisi için de umut ışığı olacak yeni bir kapı açacaktır.
(Jennifer Lawrence'a müthiş performansıyla Oscar ödülü kazandıran bu filmde, Pat karakteri üzerinde Bipolar Bozukluk'un vaka örneğini görebilirsiniz. Tiffany karakteri Borderline KB'nin çoğu özelliğini yansıtsa da bu özelliklerin travmatik bir olaydan kaynaklı olduğunu öğrendiğimiz için kendisine Borderline tanısı koymak mümkün olmayacaktır. )
15. To Die For (Sonsuz İhtiras)
IMDB Puanı: 6.8
Yılı: 1995
Tür: Komedi, Polisiye, Dram
Süre: 1 sa 46 dk
Yönetmen: Gus Van Sant
Oyuncular: Nicole Kidman, Matt Dillon, Joaquin Phoenix
Konusu: Suzanne Stone-Maretto ne istediğini bilen ve onu elde etmek için elinden geleni yapan bir kadındır. İstediği tek şey ise bir televizyon sunucusu olmaktır. Ancak önünde büyük bir engel vardır: Kocası Larry Maretto. Kendisine aşık bir genç olan Jimmy Emmett’in yardımını alarak bu engeli saf dışı bırakabilirdi, hem de sonsuza dek…
(Nicole Kidman'ın müthiş bir şekilde canlandırdığı Suzanne karakteri Narsisistik KB'ye iyi örneklerden birisi. Kendisini her koşulda mükemmel olarak görmesi, en iyilerle kıyaslaması, kocasını kendinden aşağı gördüğü için kendini tanıtırken bilerek kızlık soyadını önce, eşinin soyadını sonradan söylemesi, ilgiyi bir tek kendisinin hak ettiğine inanması gibi daha bir sürü özelliğini göreceğiniz Suzanne'ı gıcık ola ola seyredeceksiniz. :) )
16. Real Women Have Curves (Kadın Dediğin)
IMDB Puanı: 7.0
Yılı: 2002
Tür: Komedi, Dram
Süre: 1 sa 30 dk
Yönetmen: Patricia Cardoso
Oyuncular: America Ferrera, Lupe Ontiveros, Ingrid Oliu
Konusu: Los Angeles’ın doğusunda yaşayan, Meksika göçmeni bir ailenin kızı olan 18 yaşındaki tombul Ana Garcia’nın önünde parlak bir gelecek vardır. Columbia Üniversitesi’nden tam burs almıştır, ama eski kafalı ailesi okul yerine çalışmasını daha çok önemser. Ablası Estela’nın giysi atölyesi eldeki işleri yetiştiremeyince, Ana bir dizi şık elbise siparişinin zamanında teslim edilmesi için gönülsüzce yardıma koşar. Kendisininkinden çok farklı hayatlar süren kadınlara havalı kıyafetler dikmek için harcanan onca emek onu sinirlendirir. Bu elbiseler hem Ana’nın hayallerine, hem de vücuduna dar gelecek giysilerdir.
(Bu sefer size hem feminist hem de psikopatolojik sayılabilecek çok bilinmeyen bir film ekledim. Ana Garcia, Beden Algısı Bozukluğu'na sahip diyebiliriz. Ana şişman bir ergen kız, çevresindeki herkesin onu baskılaması, şişko deyip durması, bir yandan da medyadaki zayıf kadın güzeldir baskısı haliyle onu da etkiliyor ve vücuduna kafayı takıyor. Kimsenin onu beğenmediğini düşünüyor, kilolu ama kendini fil gibi hissediyor. Ergenlerde çok yaygın olan Beden Algısı Bozukluğu'nu Ana'nın nasıl aştığını görmek ve kendinizi güzel hissedip gaza gelmek, biraz da gülmek isterseniz izleyin derim.)
17. To The Bone (Kemiklerine Kadar)
IMDB Puanı: 6.9
Yılı: 2017
Tür: Komedi, Dram
Süre: 1 sa 47 dk
Yönetmen: Marti Noxon
Oyuncular: Lily Collins, Keanu Reeves, Alex Sharp
Konusu: Genç bir kadın olan Ellen (Eli), anoreksiya nervoza hastalığı ile uzun yıllardır mücadele etmektedir ve hayatından hiç memnun değildir. Bir gün Dr. William Beckham adında meslektaşları arasında pek görmeye alışılmadık bir doktorla tanışır ve bu doktor sayesinde durumuyla yüzleşmeyi ve hayatı kucaklamayı öğrenir.
(Yeme bozuklukları ile ilgili hiç film eklememişim, bir tane de onunla alakalı ekleyeyim. Çok iyi bir film mi diye soracak olursanız değil ama yeme bozukluklarını, yani anoreksiya nervosa, bulimia nervosa, pika -gıda olmayan besinleri yeme bozukluğu genelde kağıt, kum, kil falan yerler- gibi bozuklukların belirtilerini, nasıl yaşadıklarını görebileceğiniz bir film. Yeme bozukluklarını merak edenler seyredebilirler.)
18. Beyza'nın Kadınları
IMDB Puanı: 6.1
Yılı: 2006
Tür: Polisiye, Dram, Gizem
Süre: 2 sa 17 dk
Yönetmen: Mustafa Altıoklar
Oyuncular: Demet Evgar, Tamer Karadağlı, Levent Üzümcü
Konusu: İstanbul’da pek çok yerde kesik bacaklar ortaya çıkmaya başlayınca Komiser Fatih olaya el koyar. Yardımcısı ise ABD’de seri katiller üzerine uzmanlaşmış olan psikiyatri uzmanı Doruk'tur. Doruk belki bu vahşi katliamların çözülmesi kapsamında uzman olsa da yanı başındaki sorundan bihaberdir. Karısı Beyza geçici hafıza kayıplarıyla baş etmeye çalışmakta ve kayıp zamanlarının izini sürmektedir. Komiser ve psikiyatr seri katil bulmacası içine her gün daha fazla gömülürken, Beyza da nasıl olduğunu anlamasa da kurbanlarla arasında tuhaf bir ilişki fark eder.
(Hiç Türk filmi koymamışım, 1-2 tane de Türk filmi ekleyeyim. İzleyenleriniz vardır muhakkak, Beyza karakteri üzerinden Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu, eski adıyla Çoklu Kişilik Bozukluğu'nun nasıl olduğunu, bu rahatsızlığın ortaya çıkmasına nelerin sebep olduğunu görebilirsiniz. Anlattığı kulvarına göre iyi bir filmdir. Demet Evgar'ın oyunculuğu da takdire şayandır burada.)
19. Confessions of a Shopaholic (Bir Alışverişkoliğin İtirafları)
IMDB Puanı: 6.0
Yılı: 2009
Tür: Komedi, Aile, Duygusal
Süre: 1 sa 44 dk
Yönetmen: P.J. Hogan
Oyuncular: Isla Fisher, Hugh Dancy, Krysten Ritter
Konusu: Sophie Kinsella’nın çok satan kitabından uyarlanan filmde, bir finans dergisinde okurlara hesaplı para harcama öğütleri veren ama aslında uslanmaz bir alışverişkolik olan Rebecca “Becky” Bloomwood’un hikayesi anlatılıyor. Becky hayatın anlamını alışverişte bulan, New York’un “tikky” dediğimiz tayfasındandır. Gırtlağına kadar borca batmasına rağmen neşesini hiç kaybetmeyen Becky'nin şu hayattaki en büyük amacı ise gözünde tanrılaştırdığı moda dergisi Allete’e yazar olarak kapağı atmaktır. Bu iş hiç kolay değildir ama en sonunda bu dileğine yaklaşır, aynı yayın grubundan olan bir finans dergisi Successful Savings’te “tesadüfen” bir köşe kapmıştır. Bu köşenin konusuysa az parayla çok alışveriştir. Yani Becky’nin hiçbir fikrinin olmadığı bir konu…
(Kızlaaarr, siz seversiniz bunuuu ehehe. Halk arasında Alışverişkoliklik, tanı kitaplarında Dürtü Kontrol Bozukluğu denen bu tanıyı sevimli Becky Bloomwood üzerinden görebilir, bir yandan da kendinizden de bir şeyler bularak eğlenebilirsiniz. Çok tatlış bir film, çıtır çerezlik gider.)
20. We Need To Talk About Kevin (Kevin Hakkında Konuşmalıyız)
IMDB Puanı: 7.5
Yılı: 2011
Tür: Polisiye, Dram, Gizem
Süre: 1 sa 52 dk
Yönetmen: Lynne Ramsay
Oyuncular: Tilda Swinton, John C. Reilly, Ezra Miller
Konusu: Eva Khatchadourian, Kevin'a hamile kaldığı gençlik yıllarında bütün kariyer planlarını ve hedeflerini bir kenara koyarak çocuğunu dünyaya getirmeye karar verir. Fakat oğlu için yaptığı bu fedakarlık maalesef Kevin'in çocukluk yıllarından itibaren başlayarak hayatlarını ters yönde etkilemeye başlar. Kevin 15 yaşına geldiğinde lisedeki çete gruplarıyla takılmaya başlar ve kimsenin hoş görmeyeceği olaylara karışır. Eva oğlunun hatalarından dolayı derin sorumluluk ve suçluluk duyarak, nerede yanlış yaptığını sorgulamaya başlar. Bu arada Kevin'in ayrıldığı babası ile yeniden iletişime geçmek durumundadır.
(Bu filmi eklemek son anda aklıma geldi. Filmde Davranım Bozukluğu'nun örneğini Kevin karakteri üzerinden görüyoruz. Kişilik bozuklukları tanılarını 18 yaşından evvel veremediğimiz için Davranım Bozukluğu'nu Antisosyal KB'nun gelişmemiş hali gibi düşünebilirsiniz. Kural tanımaz, başkalarının haklarını hiçe sayan davranışlar 13-15 yaşlarındayken başlar; 18 yaşı ve sonrasına kadar devam ederse de Antisosyal KB tanısını alırlar. Kitabı daha güzel aslında ama kitap okumaya vaktim yok derseniz filmini seyretmenizi kesinlikle tavsiye ediyorum.)
Güzel geribildirimler aldım ilk listemden ve çok mutlu oldum. Bu yüzden bir 10 film daha ekledim sizler için. Umarım bunları da beğenirsiniz, izlerseniz lütfen yorum yazın, birlikte tartışalım. İzleyeceklere şimdiden keyifli seyirler diliyorum.
Şunun için de bir açıklama yapmak istiyorum bu arada. Burada psikolojik içerikli filmlerden ziyade "psikopatolojik" diye belirtme sebebim daha tanısal vakaları paylaşmaya yönelik olması. Yani kişinin psikolojisi hangi noktada sağlıksız, hangi noktada anormal diyebiliyoruz bunlara baktığımız alan. Ruhsal rahatsızlıkları incelemek maksatlı. Bundan sonra istek olursa belki bir de kadın-erkek iletişimi, cinsellik, bağlanma, aile üzerine filmleri tartışırız; onunla alakalı bir başlık açarım. :) İlginize tekrar teşekkür ederek 2. listeyle devam ediyoruuumm.
11. A Beautiful Mind (Akıl Oyunları)
IMDB Puanı: 8.2
Yılı: 2001
Tür: Biyografi, Dram
Süre: 2 sa 15 dk
Yönetmen: Ron Howard
Oyuncular: Russell Crowe, Ed Harris, Jennifer Connelly
Konusu: Film, önemli başarılarından uzun yıllar sonra Nobel Ödülü'ne layık görülen ünlü matematikçi John Nash'in gerçek hayat hikayesine odaklanıyor. John Forbes Nash kazandığı bir bursla Princeton Üniversitesi'nde öğrenim görmeye başlar. Bu süreçte parlak zekasını her daim hissettiren ancak çevresindekilerle uyum sorunu yaşayan dahi Nash, inanılmaz bir teoriyi ortaya sürüp kanıtlama aşamasına kadar gelir. Böylece matematik çevrelerince ününü yayan dahi adam zamanla şizofreni belirtileriyle mücadele etmeye başlar. Nash artık kendi kurgusal gerçekliklerinden oluşturduğu dünyasıyla asıl gerçekleri ayırt edemeyecek bir aşamaya gelir.
(Önceki listeye Zindan Adası'nı eklemiştim, bu listede de Şizofreni Bozuklukları'na örnek olarak bu kült filmi koymak istedim. Gerçek bir hayat hikayesinden uyarlanması filmi daha etkileyici kılıyor ve bu müthiş adamın rahatsızlığıyla nasıl başa çıktığını görerek tekrar tekrar hayran kalıyorsunuz. John Nash beyefendinin mekanı cennet olsun dilerim, 2015 yılında üzdü bizi.)
12. American Psycho (Amerikan Sapığı)
IMDB Puanı: 7.6
Yılı: 2000
Tür: Polisiye, Dram
Süre: 1 sa 42 dk
Yönetmen: Mary Harron
Oyuncular: Christian Bale, Justin Theroux, Josh Lucas
Konusu: Patrick Bateman, aileden zengin bir adamdır. Gençliği ve yakışıklı olması, kendisine hem işinde hem de sosyal hayatında avantajlar sağlamaktadır. Oldukça sıradan bir hayata kapılıp gidiyormuş gibi görünen Bateman'ın hayatının karanlık tarafın ise oldukça derinliklidir. Bateman, insanları sebepsiz yere öldürmekten hoşlanan ve öldürdüğü insanların vücutlarından hatıra olarak aldığı parçaları evinde saklayan bir akıl hastasıdır. Bunu kendisi dışında kimse bilmemektedir.
(Bu film de Patrick Bateman karakteri üzerinden Narsisistik ve Antisosyal Kişilik Bozuklukları'nın bütün belirtilerini net bir şekilde görebilirsiniz. Bununla beraber şizofrenik bazı durumlar da görülüyor kendisinde. Film ağır cinsel içerik ve şiddet sahneler içeriyor, izlemek isteyenler bunu bilerek izlesinler.)
13. Dirty Filthy Love (Kirli Pis Aşk)
IMDB Puanı: 7.4
Yılı: 2004
Tür: Dram, Duygusal
Süre: 2 sa
Yönetmen: Adrian Shergold
Oyuncular: Michael Sheen, Shirley Henderson, Adrian Bower
Konusu: Bu dokunaklı ve komik İngiliz yapımı filmde, Mark Furness adında bir adamın Obsesif-Kompulsif Bozukluk ve Tourette Sendromu’nun yaşattığı sıkıntılar yüzünden hayatının kararması anlatılıyor.
(Bu film direkt psikoloji lisans ve yüksek lisans öğrencilerine izlemeleri önerilen bir filmdir. OKB nasıl, istenmeyen zamanlarda istenmeyen kelimelerin, genelde küfür oluyor bu, ağızdan kaçırıldığı bir tik bozukluğu olan Tourette Sendromu nasıl bir rahatsızlık, bununla ilgili grup terapileri nasıl işliyor çok net görebileceğiniz bir film. Komedi filmi zaten izlerken sıkılmazsınız da, eğlenceli aynı zamanda.)
14. Silver Linings Playbook (Umut Işığım)
IMDB Puanı: 7.8
Yılı: 2012
Tür: Komedi, Dram, Duygusal
Süre: 2 sa 2 dk
Yönetmen: David O. Russell
Oyuncular: Bradley Cooper, Jennifer Lawrence, Robert De Niro
Konusu: Eski bir tarih öğretmeni olan Pat Solatano, yaşamında değer verdiği her şeyi bir günde yitirmiş bir adamdır. Yaşadığı ciddi bir travma sonrası patlar ve ardından mahkeme kararı ile 8 ay rehabilitasyon merkezinde tedavi görür. Çıktıktan sonra hayatını düzene koymak şartıyla ailesinin evine geri yerleşen Pat'in yegane amacı düzgün bir adam olup, işini geri almak ve karısı Vicky'yi bu sayede geri kazanmaktır. Fakat durum Pat için sandığından daha zordur. Bir yemekte, aile dostu Tiffany ile karşılaşan Pat, genç kadınla eski eşine ulaşmak amacıyla yakınlaşır. Bir 'iyilik' karşılığı Pat'e yardım teklif eden Tiffany, her ikisi için de umut ışığı olacak yeni bir kapı açacaktır.
(Jennifer Lawrence'a müthiş performansıyla Oscar ödülü kazandıran bu filmde, Pat karakteri üzerinde Bipolar Bozukluk'un vaka örneğini görebilirsiniz. Tiffany karakteri Borderline KB'nin çoğu özelliğini yansıtsa da bu özelliklerin travmatik bir olaydan kaynaklı olduğunu öğrendiğimiz için kendisine Borderline tanısı koymak mümkün olmayacaktır. )
15. To Die For (Sonsuz İhtiras)
IMDB Puanı: 6.8
Yılı: 1995
Tür: Komedi, Polisiye, Dram
Süre: 1 sa 46 dk
Yönetmen: Gus Van Sant
Oyuncular: Nicole Kidman, Matt Dillon, Joaquin Phoenix
Konusu: Suzanne Stone-Maretto ne istediğini bilen ve onu elde etmek için elinden geleni yapan bir kadındır. İstediği tek şey ise bir televizyon sunucusu olmaktır. Ancak önünde büyük bir engel vardır: Kocası Larry Maretto. Kendisine aşık bir genç olan Jimmy Emmett’in yardımını alarak bu engeli saf dışı bırakabilirdi, hem de sonsuza dek…
(Nicole Kidman'ın müthiş bir şekilde canlandırdığı Suzanne karakteri Narsisistik KB'ye iyi örneklerden birisi. Kendisini her koşulda mükemmel olarak görmesi, en iyilerle kıyaslaması, kocasını kendinden aşağı gördüğü için kendini tanıtırken bilerek kızlık soyadını önce, eşinin soyadını sonradan söylemesi, ilgiyi bir tek kendisinin hak ettiğine inanması gibi daha bir sürü özelliğini göreceğiniz Suzanne'ı gıcık ola ola seyredeceksiniz. :) )
16. Real Women Have Curves (Kadın Dediğin)
IMDB Puanı: 7.0
Yılı: 2002
Tür: Komedi, Dram
Süre: 1 sa 30 dk
Yönetmen: Patricia Cardoso
Oyuncular: America Ferrera, Lupe Ontiveros, Ingrid Oliu
Konusu: Los Angeles’ın doğusunda yaşayan, Meksika göçmeni bir ailenin kızı olan 18 yaşındaki tombul Ana Garcia’nın önünde parlak bir gelecek vardır. Columbia Üniversitesi’nden tam burs almıştır, ama eski kafalı ailesi okul yerine çalışmasını daha çok önemser. Ablası Estela’nın giysi atölyesi eldeki işleri yetiştiremeyince, Ana bir dizi şık elbise siparişinin zamanında teslim edilmesi için gönülsüzce yardıma koşar. Kendisininkinden çok farklı hayatlar süren kadınlara havalı kıyafetler dikmek için harcanan onca emek onu sinirlendirir. Bu elbiseler hem Ana’nın hayallerine, hem de vücuduna dar gelecek giysilerdir.
(Bu sefer size hem feminist hem de psikopatolojik sayılabilecek çok bilinmeyen bir film ekledim. Ana Garcia, Beden Algısı Bozukluğu'na sahip diyebiliriz. Ana şişman bir ergen kız, çevresindeki herkesin onu baskılaması, şişko deyip durması, bir yandan da medyadaki zayıf kadın güzeldir baskısı haliyle onu da etkiliyor ve vücuduna kafayı takıyor. Kimsenin onu beğenmediğini düşünüyor, kilolu ama kendini fil gibi hissediyor. Ergenlerde çok yaygın olan Beden Algısı Bozukluğu'nu Ana'nın nasıl aştığını görmek ve kendinizi güzel hissedip gaza gelmek, biraz da gülmek isterseniz izleyin derim.)
17. To The Bone (Kemiklerine Kadar)
IMDB Puanı: 6.9
Yılı: 2017
Tür: Komedi, Dram
Süre: 1 sa 47 dk
Yönetmen: Marti Noxon
Oyuncular: Lily Collins, Keanu Reeves, Alex Sharp
Konusu: Genç bir kadın olan Ellen (Eli), anoreksiya nervoza hastalığı ile uzun yıllardır mücadele etmektedir ve hayatından hiç memnun değildir. Bir gün Dr. William Beckham adında meslektaşları arasında pek görmeye alışılmadık bir doktorla tanışır ve bu doktor sayesinde durumuyla yüzleşmeyi ve hayatı kucaklamayı öğrenir.
(Yeme bozuklukları ile ilgili hiç film eklememişim, bir tane de onunla alakalı ekleyeyim. Çok iyi bir film mi diye soracak olursanız değil ama yeme bozukluklarını, yani anoreksiya nervosa, bulimia nervosa, pika -gıda olmayan besinleri yeme bozukluğu genelde kağıt, kum, kil falan yerler- gibi bozuklukların belirtilerini, nasıl yaşadıklarını görebileceğiniz bir film. Yeme bozukluklarını merak edenler seyredebilirler.)
18. Beyza'nın Kadınları
IMDB Puanı: 6.1
Yılı: 2006
Tür: Polisiye, Dram, Gizem
Süre: 2 sa 17 dk
Yönetmen: Mustafa Altıoklar
Oyuncular: Demet Evgar, Tamer Karadağlı, Levent Üzümcü
Konusu: İstanbul’da pek çok yerde kesik bacaklar ortaya çıkmaya başlayınca Komiser Fatih olaya el koyar. Yardımcısı ise ABD’de seri katiller üzerine uzmanlaşmış olan psikiyatri uzmanı Doruk'tur. Doruk belki bu vahşi katliamların çözülmesi kapsamında uzman olsa da yanı başındaki sorundan bihaberdir. Karısı Beyza geçici hafıza kayıplarıyla baş etmeye çalışmakta ve kayıp zamanlarının izini sürmektedir. Komiser ve psikiyatr seri katil bulmacası içine her gün daha fazla gömülürken, Beyza da nasıl olduğunu anlamasa da kurbanlarla arasında tuhaf bir ilişki fark eder.
(Hiç Türk filmi koymamışım, 1-2 tane de Türk filmi ekleyeyim. İzleyenleriniz vardır muhakkak, Beyza karakteri üzerinden Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu, eski adıyla Çoklu Kişilik Bozukluğu'nun nasıl olduğunu, bu rahatsızlığın ortaya çıkmasına nelerin sebep olduğunu görebilirsiniz. Anlattığı kulvarına göre iyi bir filmdir. Demet Evgar'ın oyunculuğu da takdire şayandır burada.)
19. Confessions of a Shopaholic (Bir Alışverişkoliğin İtirafları)
IMDB Puanı: 6.0
Yılı: 2009
Tür: Komedi, Aile, Duygusal
Süre: 1 sa 44 dk
Yönetmen: P.J. Hogan
Oyuncular: Isla Fisher, Hugh Dancy, Krysten Ritter
Konusu: Sophie Kinsella’nın çok satan kitabından uyarlanan filmde, bir finans dergisinde okurlara hesaplı para harcama öğütleri veren ama aslında uslanmaz bir alışverişkolik olan Rebecca “Becky” Bloomwood’un hikayesi anlatılıyor. Becky hayatın anlamını alışverişte bulan, New York’un “tikky” dediğimiz tayfasındandır. Gırtlağına kadar borca batmasına rağmen neşesini hiç kaybetmeyen Becky'nin şu hayattaki en büyük amacı ise gözünde tanrılaştırdığı moda dergisi Allete’e yazar olarak kapağı atmaktır. Bu iş hiç kolay değildir ama en sonunda bu dileğine yaklaşır, aynı yayın grubundan olan bir finans dergisi Successful Savings’te “tesadüfen” bir köşe kapmıştır. Bu köşenin konusuysa az parayla çok alışveriştir. Yani Becky’nin hiçbir fikrinin olmadığı bir konu…
(Kızlaaarr, siz seversiniz bunuuu ehehe. Halk arasında Alışverişkoliklik, tanı kitaplarında Dürtü Kontrol Bozukluğu denen bu tanıyı sevimli Becky Bloomwood üzerinden görebilir, bir yandan da kendinizden de bir şeyler bularak eğlenebilirsiniz. Çok tatlış bir film, çıtır çerezlik gider.)
20. We Need To Talk About Kevin (Kevin Hakkında Konuşmalıyız)
IMDB Puanı: 7.5
Yılı: 2011
Tür: Polisiye, Dram, Gizem
Süre: 1 sa 52 dk
Yönetmen: Lynne Ramsay
Oyuncular: Tilda Swinton, John C. Reilly, Ezra Miller
Konusu: Eva Khatchadourian, Kevin'a hamile kaldığı gençlik yıllarında bütün kariyer planlarını ve hedeflerini bir kenara koyarak çocuğunu dünyaya getirmeye karar verir. Fakat oğlu için yaptığı bu fedakarlık maalesef Kevin'in çocukluk yıllarından itibaren başlayarak hayatlarını ters yönde etkilemeye başlar. Kevin 15 yaşına geldiğinde lisedeki çete gruplarıyla takılmaya başlar ve kimsenin hoş görmeyeceği olaylara karışır. Eva oğlunun hatalarından dolayı derin sorumluluk ve suçluluk duyarak, nerede yanlış yaptığını sorgulamaya başlar. Bu arada Kevin'in ayrıldığı babası ile yeniden iletişime geçmek durumundadır.
(Bu filmi eklemek son anda aklıma geldi. Filmde Davranım Bozukluğu'nun örneğini Kevin karakteri üzerinden görüyoruz. Kişilik bozuklukları tanılarını 18 yaşından evvel veremediğimiz için Davranım Bozukluğu'nu Antisosyal KB'nun gelişmemiş hali gibi düşünebilirsiniz. Kural tanımaz, başkalarının haklarını hiçe sayan davranışlar 13-15 yaşlarındayken başlar; 18 yaşı ve sonrasına kadar devam ederse de Antisosyal KB tanısını alırlar. Kitabı daha güzel aslında ama kitap okumaya vaktim yok derseniz filmini seyretmenizi kesinlikle tavsiye ediyorum.)
Güzel geribildirimler aldım ilk listemden ve çok mutlu oldum. Bu yüzden bir 10 film daha ekledim sizler için. Umarım bunları da beğenirsiniz, izlerseniz lütfen yorum yazın, birlikte tartışalım. İzleyeceklere şimdiden keyifli seyirler diliyorum.
Son düzenleme: