Psikopatolojik Vakaları Anlatan Film Önerileri (Meraklısına)

Bende korktum valla ya.
Birde düşündüm bir an, acaba etrafımızda böyle insanlar var mıdır?
Vardır belki, dkb hastalarının vücut kimyalarını değiştirerek aynı Kevin'ın canavara dönüşmesi gibi dönüşebiliyorlarsa korkunç ama filmin fantezi kısmıysa gerçekliği yoksa problem yok:)

Vardır belki, dkb hastalarının vücut kimyalarını değiştirerek aynı Kevin'ın canavara dönüşmesi gibi dönüşebiliyorlarsa korkunç ama filmin fantezi kısmıysa gerçekliği yoksa problem yok:)
Filmi izlerken, yazık dedim. Yakışıklı eli ayağı düzgün erkek annesi yüzünden canavara dönüştü.
Mundar etti oğlanı

Kız da amcanın kurbanı, Casey de farklıydı, ben son sahnelerde amcası yerine Kevin'ın yanına gider mi diye beklemedim değil hani :)
Yanına gideceğini düşünmedim de ben ele vermeyecek diye düşündüm bir an, canavar bile bana acıdı Amcam acımadı düşüncesinden yola çıkarak :)

Ay ne kadar spoilerle dolu bir gece oldu yaa

Astoria benimde merak ettiğim bişey var.

Orda dennis’in örnek verdiği birisi vardı. Dkb ve kör olan bir hastada, Alt karakterlerden 3 tanesi görme yetisi kazanmış.
Gerçek bi olay mı bu biliyor musun?

Şimdiiii. :) Bazıları doğru, bazıları değil. Biraz uzun bir açıklama yapacağım, PC'ye geçtim o yüzden.

Çoklu kişilikler içerisinde birinde görülüp diğerinde görülmeyen farklı özellikler olabildiği doğrudur. Psikiyatristin gerçekte görme engelli olup, başka bir görebilen kişilik yaratabileceğini söylediği olasılık vardır. Bunun açıklaması olarak da kişinin aslında kör olmadığı, asıl karakterin gördüğü ancak bölünmüş karakterin/karakterlerin gördüğü halde görmediğini sandığı ya da bilinçaltında kendini görmemeye telkin ettiği gibi bir açıklaması yapılıyor literatürde. Hatta bu da gerçek bir vaka: 20 yaşındayken kaza geçirerek görme yetisini kaybeden bir Alman kadın 37 yaşındayken DKB sahibi oluyor. Toplam 10 farklı kişiliği mevcut, kişiliklerinden birisi ergen bir oğlan ve o "ergen oğlan" olduğu zaman görme yetisi geri geliyor. İngilizceniz varsa haber de bu. http://www.dailymail.co.uk/health/a...ds-vision-changes-depending-character-is.html. Bu tarz bir sürü vaka var, bir kişiliği sağlıklı olup diğer kişiliğinde lösemi hastası olan vesaire, onun da linkini atacaktım da bulamadım.

DKB hastaları farklı özellikler geliştirebilir, mesela gerçek hayatında alakasız bir insanken başka bir kişiliğinde Rusça konuşuyor ya da çok iyi keman çalıyor olabilir ama onları bir canavara, bir süper kahramana dönüştüren bir vaka görülmemiştir. Zeka düzeyleriyle de alakalı bir çalışma yok benim bildiğim. Hatta bu filmden bazı ruh sağlığı uzmanları hoşlanmıyor DKB'li insanlar için önyargı oluşturduğunu düşünüyorlar. Zira DKB'li insanlar filmlerde olduğu gibi insanlara zarar vermektense daha çok kendilerine zarar veriyorlar, diğer insanlar tarafından canavar gibi algılanmak onları çok kötü etkiliyor. Benim bu filmi önerme sebebim hem yeni bir film olması, hem çok fazla kişilik oluşabileceğini James McAvoy'un müthiş oyunculuğuyla görmeniz hem de Antisosyal Kişilik Bozukluğu'nu Dennis üzerinde görmenizdi. Yoksa filmvari şeyler mevcut, DKB'yi birebir yansıtan bir film diyemem.

Yine de benim seyredebileceğim tarzda bir filmdi ben beğendim ve filmi memnun bir şekilde bitirdim :))sizin açıklamanız mantığa daha yatkın, Patricia'nın diyabet olması gibi, Dennis'in okb'si, aslında tüm bu kişiliklerin toplandığı asıl bedenin sahibi Kevin'ın zayıf ve ürkek olması gibi, her kişilik bir diğerinde olmayan yetilere ve sağlık sorunlarına sahip.

Açıklamalarınızda telkin kısmı bana bir filmi hatırlattı, ismi gelmiyor aklıma eski bir filmdi, bir adam yıllarca kötürüm olduğuna herkesi inandırmıştı, gerçekte yürüyebiliyordu, rutin doktor muayenelerinde bile bacaklarına uygulanan baskılara tepki vermemeyi başarıyordu, acıyı beynine yasaklamış gibiydi, insan aklı gerçekten çok karmaşık bir makine, düşünce gücüyle yapabilecekleri şaşkınlık verici.

Listemden yararlanmanız benim için büyük mutluluk. Önerilerimden dolayı mahcup olmayı asla istemem, hele ki size karşı. :) Zaten dissosiyatif kimlik bozukluğunun geçmişinde travmatik bir olay yatıyor genelde, çoğunlukta da küçüklükten gelen bir istismar (dayak, taciz, tecavüz) oluyor. Kişiye yaşadığı olay/olaylar o kadar ağır geliyor ki bunu kaldıramıyor ve başa çıkabilmek için benliğinden kopmayı ve yeni bir "kimlik" oluşturmayı tercih ediyor. Sanki o travmatik olayı yaşayan o değildi de başkasıydı. Kevin değildi mesela Dennis'ti gibi. Tedavisi yapılırken de kişilikler yok edilmiyor, ana karakterde bütünleştirilerek tek bir kimlik yaratılmaya çalışılıyor. Kolay bir süreç değil, çok uzun yıllar terapötik destek alınması gerekiyor.

Evet telkin olayı aynen budur. :) Kanserli hastalara moralle hastalığı yenebileceklerini söylemeleri de aslında bir telkindir. Zira biz beyne verdiğimiz komutlar ve içgüdülerimizle varız, zamanın çok çok küçük birimlerinde verdiğimiz bir komutla kolumuzu kaldırabiliyor, yazı yazabiliyorsak neden vereceğimiz bir komut kanserli hücreleri durdurmasın mesela?

Mahçup olmazdınız inanın, çoğu kişiye ağır gelen çok hareket, aksiyon, adrenalin içermeyen psikolojik gerilim filmlerini seviyorum, bu sebeple Split bana doyurucu geldi, ki The Jacket'ı seyrettiyseniz konusunun ne kadar ağır olduğunu ve filmin nasıl ilerlediğini bilirsiniz, o filmi de seyretmiştim onu seyreden birçok benzer ağırlıktaki filmleri sıkılmadan seyredebilir sanırım:)

Çoklu kişilik bölünmesiyle ilgili yıllar evvel bir film seyrettim diye hatırlıyorum, maalesef ki filmlerin isimlerini aklımda tutamıyorum, hatırladığım detay Kevin kadar çok karakter barındırmıyordu ama o da babası tarafından tacize uğramış işkence görmüş biriydi, genel olarak baktığımızda bu tip kişilik bölünmelerini konu alan filmlerde hasta olan kişinin çocukluğunda anne ya da babası tarafından taciz veya şiddete maruz kalmış kişilikler olması, demek ki bu detay hastalığın ortaya çıkma nedeni gerçekten, her travma yaşayanda da görülmüyor bu durum, mesela benim izlemekten zevk aldığım criminal minds dizinde Dr. Spencer Reid karakteri var, annesi psikolojik problemleri olan babası tarafından şiddet görmüş ve terk edilmiş, kendisinde de psikolojik sorunlar olan ama bu sorunları kendi yararına çevirmeyi başarmış dahi doktor ve kişilik analizcisi olarak yer alır dizi de.

Neyse film önerisi konusunu psikolojik analiz topiğine dönüştürmeden kaçayım, öneriler için teşekkür ederim tekrardan, tüm önerileri tek tek izlemeye çalışacağım.

Bir Müjde Ar filmi de ben önereyim, Umur'un teyzesi Üftade'ye duyduğu sevgiyi, Üftade'nin yaşadığı psikolojik sorunları ele alan gerçek bir hikayeden uyarlanma dram filmidir. Üftade'nin bastırılmış sessiz bir kadın oluşu, Umur'la olan bağları seyrettiğim dönemde beni etkilemişti.

mune çoğu psikolojik sabit rahatsızlıkları olanlar zekidir insanlara deli zayıf düşkün zeka yetilerini kaybetmiş olarak gösteriliyordu eski filmlerde deli ile dahi arasında ince bir çizgi var.hatta bizzat tecrübe de etmiş oldum.ilaçlar beynin daha yavaşlayıp afedersin angut gibi olmasını sağlıyor ki bedenin biyoritmi ile uyumlu hale gelmesi için.aslında problem delirmek değil deliliğin insanın önceki hayati dengesini bozması.

Keşke dönüştürseniz yahu, ben zevkle okuyorum ne güzel. Çok teşekkür ederim, diğer filmleri izledikten sonraki yorumlarınızı da beklerim. :)

Bu akşam seyredeceğim film belli oldu, çok teşekkürler. :)

Astoria çok güzel bilgiler çok teşekkürler. Bu Alman hastadan bahsederken çok gerçekti örnek ama doğrulamana da sevindim.

Mune ablacım, önerdiğim dizinin ilkinde DKB olan bir hastanın, neden öyle olduğu kimlerin sebep olduğu ve hangi duygu ve düşüncelerle kişiliklere geçiş yapıldığı anlatılıyor.

Kişiliklerden birinin bizi kurtar demesiyle macera başlıyor ama yine burdaki Dennis gibi hakim olmaya çalışan patron karakter var ve bütün yükün onda olduğunu herzaman ana karakterin kaçmaya çalıştığı için onu var etmeye çalıştığını savunuyor.

Oyunculuk en az bu film kadar harika, belki daha fazla bana göre

20 bölümlük, bölümü 1 saat olan mini dizi.
Umarım ikinizde izlersiniz ve sonra bana çok beğendiğinizi yazarsınız

Oyy baya uzunmuş ama birkaç bölümüne bakmaya çalışırım. :)

Sizler gibi psikoloji eğitimi almış insanların yanında benim analizlerim komik kaçar, insanlar duracağı yeri bilmeli, Teyzem filmi her zaman ki gibi bir Türk filmi denecek türden sanılabilir ama Bursa'da geçen filmin kahramanlarından Üftade'nin yeğeni filmdeki adıyla Umur ama gerçek hayatta Ümit Ünal adıyla bilinen kişinin kaleme aldığı bir hikaye, o yüzden aman Müjde Ar filmi mi denmeyecek bir film, Ümit Ünal hayatımız boyunca hiç tanımayacağımız teyzesini hem kitap yazarak hem de filminin çekilmesi için uğraşarak ölümsüzleştirmiş, bu sayede bastırılmış, ezilmiş bir çok kadın gibi yitip gitmemiş Üftade, ki şahsen Müjde Ar'ı hiçbir kısıtlamaya yer vermeden olabildiğince cüretkar ve eleştirmenlerin, toplumun ne dediğine aldırış etmeden oyunculuğunu sergilediği için hep takdir etmişimdir, her filminde direkt psikolojik sorunları ele almasa da bazı filmlerinde fiziksel ve psikolojik şiddet gören, mahalle baskısını yansıtan rollerde oynamıştır, mesela İffet gibi filmleri.

Estağfurullah, psikoloji hayatın içinde olan, herkesin fikir sahibi olabildiği bir bilim dalı. Farz-i misal panik bozukluk ya da yeme bozukluğu sahibi bir kişi o hastalığı birebir yaşadığı için benden daha iyi yorumlayabildiği durumlar da olabilir, biz daha çok yardım alanında devreye giriyoruz. :) Evet genel olarak Müjde Ar o tarz filmlerde oynamış, Asılacak Kadın'da da öyle saf, cahil bir kızcağızı canlandırıyor. Ve filmde öyle tabirler var ki o kadar önceki yıllarda bu kadar cesur tabirler kullanılmasına çok şaşırmıştım açıkçası. Danıştay kararıyla gösterime girmesine şaşırmadım. :)

2017'de vizyondaymış, puanları da yüksekti yanılmıyorsam ama seyretmiş birileri varsa bu film ne anlattı bana anlatsın çünkü ben içinde doğru dürüst hiç replik olmayan, hayaletin bir pencere kenarında duruşunu neredeyse 10 dakika gösteren(ki o kadar süre aynı kare gösterilince bir aksiyon olacak sanıyorsunuz ama tıııssss hiçbirşey olmuyor) o çarşafı niye yüzüne örttüğünü anlamadığınız, konusunu kavrayamadığınız hayatım boyunca seyrettiğim en sıkıcı film diyeceğim bu filmi seyrettim ama anlamadım, sorun ben de olabilir diye seyreden varsa anlatsın lütfen, ki yıllar evvel Patrick Swayze ve Demi Moore'un başrol oynadığı Ghost filmi bu filme bin basar.

Anna Paquin, Jean Reno, Matt Damon gibi oyuncuları sevenler varsa gerilim olmasın, oyuncuları için seyredeceğim bir film olsun diyenler seyredebilir, olağan sıradan aksiyon beklediğiniz ama alamadığınız bir film, Anna Paquin'in True Blood dizisini bile daha keyifle seyretmiştim, Jean Reno'ysa bu filmde hak ettiği gibi bir rolde değildi, LEON filmini seyretmiş biri olarak niye böyle bir filmde yer aldı anlamadım.

2013 yapımını seyrettim, psişik güçler, telekinezi gibi doğa üstü şeylere merakı olanlar seyredebilir, afişine bakıp yanılmayın, çokta gerilim ve korku içermiyor, bence bu filme korku denemez zaten, gerilimse az dozda kullanılmış, yürek hoplatmıyor, yorgan altına saklandırmıyor:)))

İzledim ben de Mune hanım IMDB'de 3 verdim valla ehehe, o da sırf emek vermişler diye. İki tane boş sahne koyalım adı sanat filmi olsun diye çekilmiş uyduruk bir film, 5 dakika çikolatalı pasta yeme sahnesi mi olur allasen bir filmde. O sonunda yazan kağıtta da yönetmen bir şey yazın koyun demiş oyunculara, kadın oyuncu bir şey yazmış sonra ne yazdığını unutmuş falan Trivia kısmında okumuştum. Bomboş bir film yani haklısınız.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…