Psikoloji personelinin ve bilinçli vatandaşlarımızın dikkatine!

Lyudka

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
23 Haziran 2011
1.614
12
Mesleğimize sahip çıkalım!

Arkadaşlar, bayanlar, her şeyden önce bu ülkenin bir vatandaşı olan ve sağlığını düşünen bireyler olarak lütfen okumadan geçmeyin. Belki sesimizi duyurmak için ufak bir başlangıç ama çok rahatsız olduğum bir “gelişme”yi sizinle paylaşacağım, lütfen sıkılmadan okuyunuz. Yorum yapıp yapmamanız mühim değil ancak anlatmak istediklerimi umarım yanlış anlamazsınız ve ne kadar çok insanı bilinçlendirirsek o kadar mutlu olacağım…

Konu, daha dün yayınlanmış bir haber üzerinedir, linki veriyorum öncelikle…

'Manevi bakım uzmanları' görevlendirilecek

Her şeyden önce bu forumda da gördüğüm üzere –özellikle son zamanlarda- birçok psikoloji öğrencisi ve çok sık karşılaşmasam da psikoloğu, psikolojik danışmanı kısacası psikoloji personeli var… Sadece personeli değil, hepimizi ilgilendiren bir konu olduğu için bildiklerime dayanarak size bu konuda derdimi anlatmaya çalışacağım.

Din psikoloğu diye bir şey yoktur, olamaz da! Psikoloji insana tarafsız yaklaşan bir bilimdir ve ne dini, ne siyaseti, ne bir hayat görüşünü kişiye aşılamaya hakkı yoktur! Bu yapılanın amacı çok açıktır aslında ama siyasete vurup konumu kapattırmak istemiyorum, ülkemde maalesef din hala insanların yumuşak karnıdır ve bu birçok konuda kullanılmaktadır. Hem de kötü anlamda kullanılmaktadır ve insanların duyguları sömürülmektedir. Hasta olan, orduda olan insan zaten “manevi” desteğe ihtiyaç duyar ama bunun için devletin zaten bünyesinde bulundurduğu psikiyatristleri, psikologları, psikolojik danışmanları mevcuttur!

Yaşam koçluğu, manevi uzmanlık bunlar tamamen birer uydurmadır, şarlatanlıktır! Şimdi belki bazılarınız diyecek ki gocunuyorsunuz. Hayır, gocunmuyorum, benim işim rahat, hazırda zaten. Ama gelin bir tabloya bakalım. İşletme, iktisat, sosyoloji gibi bölümlerden mezun olup psikolojiyle uzaktan yakından ilgisi olmayan insanların 2-3 aylık sertifikalarla insanlara yaşam koçluğu adında şarlatanlık yapması… Hele ki insanların makul fiyatlarda hatta devlette bulabileceği uzmanlar varken bu şahıslara tonlarca para dökmesi, başvurması ve kandırılıp kalması sonrasında suçu psikologlara ve danışmanlara yıkması! Evet, beni rahatsız ediyor! Bilmem sizleri de ediyor mu? Hatta daha vahimini söyleyeyim lise mezunu olup bu mesleğe el atmaya kalkan var. Ha küçümsüyor muyum bu bölümlerin mezunlarını, hayır. Ama herkes hangi alanda uzmansa onu yapmalı. Haddini aşmamalı. Hipnoz biliyorum deyip, insanları uyutup paralarını çalan mı ararsınız, hastasına tecavüz eden mi, doktor olmadığı halde ilaç yazmaya kalkan mı daha neler neler… (Yalnızca psikiyatristler (6 yıl tıp + 5 yıl uzmanlık yapmış kişiler) ilaç yazabilirler, unutmayınız.)

Bilinçli olmak zorundayız. Kendi sağlığımızı, çocuklarımızın, ailemizin sağlığını birilerine emanet ederken, gerçekten iddia ettiği alanda uzman olup olmadığını bilmek zorundayız. İnsan beyni oynandığı, ekseni yerinden kaydığı zaman yerine tekrar geri getirilmesi çok zor bir şeydir hatta bazı durumlarda mümkün değildir, bilinçli olmak zorundayız! (Olaya sadece sağlık olarak yaklaşmak doğru değildir, psikologlar ve danışmanlar eğitim, adli, fikir alma, kariyer planı gibi birçok konuda insanlara yardımcı olabilmektedir, lütfen yanlış anlamayınız.)

Herkes kendi mesleğinin etiğini bilip, uygulamadıkça maalesef böyle şarlatanlara tonlarca para yatırılmaya ve insanlar mağdur olmaya devam edecek.

Hadi kendi çabalarıyla yapıyorlardı bunları anladık da bir de devletten böyle bir darbe gelmesine inanamıyorum. Kesinlikle bunun karşısında susmayacağız. İnsan sağlığı ruh ile, akıl sağlığı ile bir bütündür. Akıl sağlığınız olmasaydı düşünün bir, ne anlamı kalırdı ciğeriniz, kalbiniz, böbreğiniz sapasağlam olsun?

Gelin bir bakalım esas psikoloji personeli nasıl evrelerden geçiyormuş…

Psikiyatrist dediğiniz, iki ilaç yazıp gönderiyor denilen insanlar 6 yıl tıp okuyup üstüne 5 yıl uzmanlık okuyup bu alana 11 yıllarını veriyorlar. Bununla sınırlı kalıyor mu? Asla. Tıp her zaman güncellenmesi gereken bir dal, takip edilmesi gereken bir dal.

Psikolog dediğiniz (ki benim alanım.) 4 yıl psikoloji okuyup üstüne 2 yıl yüksek lisans yapıp üstüne –eğer isterse- 4 yıllık doktorasını yapan kişi ancak esaslı bir terapi yapabiliyor. Etti mi size 10 yıl. Bu kadarla mı kalıyor? Asla. Yine öyle bir bilim ki güncelliğini koruyor, mezunların bir çok testi, ölçeği, eğitimi, semineri alması, kendini geliştirmesi ve güncel tutması gerekiyor.

Psikolojik danışman dediğiniz 4 yıl bu bölümü okuyor, üstüne eğer isterse 2 yıl da yüksek lisansını verip yine bir sürü eğitim, seminere katılıyor ve yine kendisini güncel tutması gerekiyor.

Şimdi sorarım size insan sağlığının en önemli parçası olan ruh sağlığını korumakla görevlendirilmiş bu 3 mesleğe ayıp değil midir yapılan? Üstelik psikologlar yıllardır bir meslek yasaları olmadan çalışıyorlar bu ülkede. Hala bunun mücadelesi varken damdan düşer gibi manevi uzmanlık denen bir meslek türü yaratmak ne derece doğrudur?

Lütfen tercihlerinizi yaparken düşünün. Hiçbir şey bilmeden 2-3 aylık sertifikalarla kendisini “yaşam koçu” olarak tanıtan, ilahiyat fakültesinden mezun olup psikolojinin p'sini bilmeyen "manevi destek uzmanı" denilen bu insanlara mı yoksa işin “güvenilir” uzmanlarına mı emanet edeceksiniz kendinizi bunun yargılamasını yapın, gerekirse çevrenizdekileri uyarın…

Eğer sıkılıp bırakmadıysanız… Okuduğunuz için teşekkür ederim…

Son düzenleme:
o kadar güzel bir konuya değinmişsin ki,ilgi görmeyeceğini düşünsen bile 1-2 kişi bilinçlense yeter..

Evet arkadaşım çok haklısın bu konuda.
Herşey bu kadar basit olmamalı.
Eğitimini dibine kadar almış insanlar varken iki sertifika programına katılan bir anda konunun uzmanı oluyor.
Sanırım değişen trendlerle ilgili bir durum
Şimdi moda olan meslekler bunlar pekte fiyakalı:)))
Özgeçmişini ve eğitimini dibine kadar araştırmadan hiç bir konuda destek almamak lazım.
Bir kaç kişiye yol gösterirse ne mutlu, konu amacına ulaşmış demektir.
Teşekkürler paylaşımın için.

Zaten yaşam koçluğu olayını anlamıyorum. Bir iki tanesine rastgeldim, elektrik bölümündenmi ne mezunmuş ama bu konuda çok iddialıymış vs.. Adama işmi buluyorsun, borcunumu ödüyorsun, sevgili mi yapıyorsun, hasta çocuğunumu düzeltiyorsun. Olay ne yani.

elektirik bölümünden mezun ama iddialı bir yaşam koçu öyle mi? helal olsun adama.

boşuna okumuşuz biz

Son düzenleme:
Çok güzel bir konuya değinmiş, çok güzel bir yazı yazmışsınız.
Bundan birkaç ay önce de hastanelerde din psikologları olacağına dair haberlerle karşılaşmıştım.
Dediğiniz gibi yapılmak istenen şeyin ne olduğu çok açık ortada aslında ama...
Din başka bir şey, psikoloji başka bir şey. Birbirlerinin alternatifi olamayacak kadar farklı şeyler.
Manevi bakım uzmanı diye bir meslek alanı kabul edilebilir gibi değil.
Zaten bu meslekteki yaşadığımız sıkıntıların temeli bir yasamızın olmamasından doğuyor.
Kimi psikologlar kendilerini psikiyatrist zannedip ilaç yazmaya kalkıyor, bölümle alakası olmayanlar 3-5 eğitimle kendilerini psikolog, danışman ilan ediyorlar.
İnsanlar da ne yazık ki ayırt edemiyor kim bu işin uzmanı kim sizin de tanımladığınız gibi şarlatanı.
Umuyorum yazdığınız yazıyı pek çok insan okur ve hem kendi sağlıklarına hem de paralarına sahip çıkarlar.

haddinizi bilin lan! ömür boyu bi halt yememişsiniz bi aylık kursa gitmişsiniz benden yüksek maaş alıyorsunuz. öff valla sinirlendim. iyi ki de bu konuya değinmişsin. yazık ya bence bu hak yemek bildiğin. uzun süredir ben de bu konuda sinirleniyordum.

elektirik bölümünden mezun ama iddialı bir yaşam koçu öyle mi? helal olsun adama.

boşuna okumuşuz biz

Evet 2 yıllık elektrik. Bir de kimi görse "unutma daha iyi yerlerde olabilirsin, bu senin elinde" demesi yokmu. O psikologlar hele psikiyatristlerin yapamadığını o yapıyormuş zor olanı başarıyormuş. Bir psikolog iş hayatında nasıl başarılı olacağını öğretemiyor, hala ilkel tedavileri uyguluyormuş. Kendisine gelenler içinse başarı %100 garantiymiş.

sevgicim bu yüce insan karşısında nutkum tutuldu,Maşallah İnşallah diyesim geldi

işte bunlar gittikçe artacak..iki gelişim kitabı okuyan,birkaç söz eberleyen kendini danışman sanıyor,bu örnek de oldğu gibi.ama hata o kişi de değil ona itimat eden insanlarda.

Son düzenleme:

Suç onda yada ona dünya kadar para bayılan insanlarda, farketmez. Yani bu işleri yapmak bu kadar kolay olmamalı. Biri çevirip demeli sen ne yapıyorsun bakalım eğitimin ne donanımın ne. Bir kere vergini veriyor musun, danışanlarına nasıl yardım ediyorsun, tedaviye ihtiyacı olanlarla ne yapıyorsun? O zaman gelsinler bana da danışsınlar benimde güzel fikirlerim var madem önüne gelen yapıyor bunu.

bunun gibi sahte danışman çok var etrafta..eğer kimse sen kimsin kardeşim en azından mezuniyetin nedir diye sormazsa çoğalarak artmaya devam edecekler.

Maneviyat uzmanı ne be ..
Beni Yaradanla diyalog kurmak, huzura erişmek için bi uzmanla mı anlaşmam lazım mış ..
Töbe estagfirillah ..

Psikolog ve psikiyatr konusuna gelince ..

Psikiyatırımda harikaydı ..
Psikologumda .. ikisinin yeride ayrı :)
ARtık ikisiylede görüşmüyorum .. (sorunlarımı çözemesemde kendimle uzlaşmayı öğrettiler )

Ben psikologumla dini bile tartışabiliyordum , tamamen tarafsız yaklaşıyordu her olaya ..
Toplum değerleri, dini değerler değil minikin ruhu üzerine konuşuyorduk.
Bu manevi uzmana ben Allahın varlığını sorguluyorum bazen desem beni değnekle kovalar , intihar ettim desem çoook günah der ..
Bende katil olurum

Psikologum 75 yaşında bir dedeydi adamda bir birikim vardı offffffffffffffffff
eccüg pahalıydı ama olsun

ama bu türkiyenin kronik sorunu , ben mali müşavirilim. 4 yıl okumuşum , bi ton sınav ve eğitinmler almışım. sonunda ruhsatımı almışım.
adam teknik okuldan mezun 3 ay kursa gitmiş , gelmiş karşıma ben muhasebeciyim , firmanın bütün işlerini mahvedip , devletle başını belaya sokuyor.

velhasıl kelam abi yapmayın işin pohunu cıkarmayın.
ne iş olursa yaparım mantığı ya da yandaşım olsun işe sokayım diye ossuruktan meslekler icad etme geleneği umarım son bulur.

hepimiz birer yaşam koçuyuz o zaman bizleri de işe alsınlar...

eşinin iş yeri sıkıntısını dinle, kafasını rahatlat, taktik ver.

arkadaşın arasın ağlayarak, sakinleştir, olayı anla, çözüm sun, gülmesini sağla, olayı takmamasını sağla.

annen arasın, endişelerini dinle, yatıştır, mutlu et, kapatın teli.

en son dön kendine bak, sabır kazan, aklını fikrini oynatma.

evet evet hepimiz yaşam koçuyuz, hayat uzmanıyız.

yani, ziraat mühendislerinin türkçe öğretmeni ve sınıf öğretmeni olduğu, sınıf öğretmenlerinin ingilizce dersine girdiğini düşünecek olursak, şaşırmadım/şaşırmıyorum ama şaşırmak istiyorum.

O zaman bdv de o kadar akıl veriyoruz o zaman bizde kart bastırıp kişisel gelişimciyiz deriz

her kelimesine imzamı atarım, bravo.

Ne yazık ki ülkemizde ne kadar okursan ne kadar emek verirsen, o kadar rezil oluyorsun. Şimdi bir de bunlar devlet eliyle oluyor , pes.

Doktor onlarca yıl okur, bir muayenehane açamaz, devlet izin vermez, elin oğlu tütün eksperi her gün televizyonda kansere de çare bulur, şizofreniye de . İki tutam ot, bir tutam tohum, binlerce lira %100 iyileşme garantisi.

betonparmak : @RT_mi #ŞuandakiRuhHalim : buna kadar düştüm Her türlü dert dinlenir. Akıl fikir verilir: http://t.co/CpsGmvRe | Twicsy, the Twitter Pics Engine

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…