Psikolog vs psikiyatr

loveyourselff

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
3 Haziran 2016
971
261
33
28
Arkadaslar merhaba,obsesyon kaygı bozuklugu ve sosyal fobi yi psikiyatra gitmeden klinik psikologla cozebilir miyim özellikle obsesyonda ilac tedavisi gerekir diye okudum ama sırf terapiyle cozulmez mi?

Büyük çoğunluğunu halledersin. Zaten ilaca gerek varsa psikologlar seni psikiyatra yönlendirir.

Bencede önce psikoloğa gidin belki tablo hafiftir. Zaten değilse o sizi psikiyatriye yönlendirir.

Psikiyatri de ilaç tedavisi uygulanacak. Ama belki sizin ilaç tedavisini gerektiren bir boyutta hastalığınız yoktur. Boşa yükleme yapılır. Yan etkileri de oldukça fazla. Kafasına göre o ilaçları bırakamıyor da insan. Tehlikeli sonuçları oluyor çünkü. En iyisi psikolog. O cozemezse son çare psikiyatriste gidersiniz.

Eğer kaygı düzeyiniz terapi sürecini olumsuz etkileyecek kadar yüksek değilse, psikoterapinin faydasını görürsünüz.

Psikologla yürüttüğünüz görüşmelere uyum sağlamanızı zorlaştıracak derecede kaygılıysanız psikolog gerekli yönlendirmeyi yapar.
Yalnız ilaç tedavisi tek başına kalıcı çözümler sağlamaz. İlaç tedavisini psikoterapi ile desteklemenizi öneririm.

Bu arada başvuracağınız psikoloğun özgeçmişini inceleyin. Klinik Psikoloji yüksek lisans eğitimini tamamlamış olmasına dikkat edin. :)

Kaygi durumum az da sayılmaz aslında takıntı sorunlarim da var ergenlik dönemimde sosyal fobim icin psikologa gidiyordum.Sonra o uzaga gitti bir kac kere daha gittim sonra devam edemedim ama o ergen ve cocuk psikologuydu.o psikiyatr tavsiye etti gitmen iyi olur diye.Gittim bir doktora gittigime pisman oldum oldukca ilgisiz ve egoist bir doktordu verdigi ilaci da almadim.Onun yerine ben de bu konularda arastirma yaptim ve klinik psikolog dusunuyorum.

İlaclar sadece sakinlestirici görevi mi üstleniyor?Yoksa beyinde hasarlı bölgeyi mi onariyor.İlacla tamamen tedavi olunmuyorsa sakinlestiriciden öte bir sey degil.Acikcasi kaygi sorunum da oldugu icin hep yan etki okudum ve cok etkilendim.Almak istemiyorum pek her ne kadar ihtiyacim olsa dahi.Klinik psikolog denemek istiyorum insallah yararli olur benim icin de.

Benim psikofarmakoloji bilgim sınırlı olduğu için çok kesin bir cevap veremem; ancak, şunu söyleyebilirim: hasarlı bölgeden ziyade, salgılanan bir takım hormonların düzeyine etki ediyor. bu hormonlar dengelendiğinde kaygı, stres, depresif duygulanım gibi durumlar normal seviyeye geliyor.

Ben de gerekmedikçe ilaç kullanılmamasından yanayım; ama bazı durumlarda zarar değil fayda sağlıyorlar. Psikiyatristler ilacı kişiye göre verdikleri için yan etkilerini hesaba katıyordur muhtemelen.

Öncelikle klinik psikoloğa giderseniz bu gibi sorularınıza daha net cevaplar alabilirsiniz.

Ruh sağlığı öyle bir şey ki, birkaç şikayetten yola çıkıp genel çıkarımlar yapmak zor ve sakıncalın Biz hep "Psikoloji’de hastalık yok hasta var" deriz çünkü ruhsal bozukluklar herkeste farklı semptomlarla gösteriyor kendisini. :)

Anladim cok tesekkür ederim verdiginiz bilgiler icin :) İlacsız o seviyeye getirmek mümkün olmuyor mu peki hayat düzenini degistirerek?

Anladim cok tesekkür ederim verdiginiz bilgiler icin :) İlacsız o seviyeye getirmek mümkün olmuyor mu peki hayat düzenini degistirerek?
Terapiye odaklanamayacak kadar kaygılıysanız kullanmak şart olabiliyor. Yani zaten terapi ile normal seviyeye gelmeyeceğinin düşünüldüğü durumlarda ilaç tedavisi istemiyor.

Psikoterapide danışanın aktif katılımı çok önemli. Ödevler falan da veriliyor süreç boyunca. Özellikle Bilişsel Davranışçı Ekolü ile çalışan psikologlar için ödevler çok önemli. Ben zannetmiyorum sizin için ilaç başlatmanın gerekli olacağını. Farkındalığı yüksek bir insansınız, psikoterapi ile rahatlarsınız. Tabi bu benim çıkarımım. Gerçek bilgiyi bire bir görüşeceğiniz uzmandan alabilirsiniz. :)

Arkadaslar merhaba,obsesyon kaygı bozuklugu ve sosyal fobi yi psikiyatra gitmeden klinik psikologla cozebilir miyim özellikle obsesyonda ilac tedavisi gerekir diye okudum ama sırf terapiyle cozulmez mi?

obsesyon veya fobi tedavilerinde çok nadir ilaç kullanılır zaten. klinik psikolog o işi halleder. denildiği gibi çok ekstrem bir durumsa da sizi yönlendirir.

Arkadaslar bir sey sorabilir miyim? Benim kisilik ve ruhsal problemlerim var. Yani olmak istemedigim ben gibiyim. Ruhum baska ben baskayim sanki. Zihnimden atamadigim dusunceler var. Her gun agluyorum yasamak istemiyorum Surekli uyumak istiyorum. Herkesle iliskimi kestim. psikoterapiye gidecegim sizce faydasini gorurmuyum. Zihnimdeki dusunceler duygular vs degisirmi

Aynisi bende de var yazdiklarinin tamami harfi harfine ben de gitmek istiyorum birini arastiricagim ve gidecegim denemekte fayda var

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…