selamlar yeniden nasil geciyor bakalim gununuz . bu arada merakimi mazur gor hangi mamayi veriyosun ozana sma mi yoksa? alper 7 aylikken 72 santimdi ve 8.5 kiloydu eylul ayi boyunca biz turkiyeye gelmistik aile ziyareti malum sivasta annemler orda kaldik ve tabiki geri kalan butun yakinlarimin ve benimde yillarca yasadigim istanbulda kaldik birkac hafta o donemde surekli yer degistirmekten alper biraz hasta olmustu daha dogrusu suana kadar ilk kez orda hasta oldu soguk alginligi okusuruk falan o yuzden 400 gram falan almisti o ay 3200 dogdu alperde ve 3 hafta kilo alamamisti zaten sonrasinda biz hastanede kaldik 3 gun testler icin sonra ciktik ben alpere 3 ay anne sutu verdim surekli olcmem gerektiginden biberona koyup iciriyordum sonrasinda malum sut azalinca mamaya basladik (aptamil ) 4. ayda zaten ek besin basladik yogurt meyve gibi 5.5 6 ay gibi basladi zaten herseyi yemeye simdi iyi sukur duzenli yiyor ve olculu tabiki asiri yedirmiyorum tombik olmasin :) ama almasi gereken kiloyu aliyor gecen ay 1 kilo almisti bu ay bakalim haftaya gorucez ne kadar almis yemeklerinde et kiyma tavuk muhakkak var haftanin 3 gunu. Bu arada yogurdu evde yapiyorum hem bize hem alpere cunku ingilizlerde yogurt meraki pek yok gidip alamiyosun marketten yani onlar sadece meyvelisini seviyor.
Bu oyle bir seyki prader willi sendromu senin yada esinin ailesinde olmayabilir sizinde kan testiniz yapilmis olmali muhakkak ozanla birlikte . sana bahsettigim 4 durum soyleki
1. 15 kromozmonun kucuk bir parcasinin olmamasi %60 70 cocukta gorulen
2. fazladan 1 kopya daha olmasi yani anneden 2 tane 15 kromozom almasi bebegin 1 fazla 15. kromozomu olmasi yani
3. 15. kromozoun baska bir kromozomla yer degistirmis olmasi ki bu % 5 gorulen bir durum
4. bu ise kromozomon gorev yapmamasi gibi bisey yani tam nasil ceviririm bilmiyorum yani sanki kromozomun olmamasi gibi bisey en nadir goruleni ve etkisi cok olani buymus sanirim bide 3. olan .
yani bu dort durumun ismide ayni prader willi sendromu ama etkileri farkli oluyor ogrenme ,konusma , yemek, zeka uzerinde yani
bu dort durumdan hangisi ozanin tasidigi onu ogrenmeniz lazim once alperinki 1. olan . kisisel gelisim tabiki en onemli sey etkiler ayni olsada herkeste farkli farkli gorulebiliyor 22 ocaktaki toplantidan sonra sana soyleyecek cok daha fazla seyim olacagindan eminim 30 40 aile gelicek neredyse buyuk bi party olacakmis dernekten soylediklerine gore. Testisleri asagi insede erkeklerin asla bebegi olmuyormus o yuzden soylemistim testis degil daha oncesinde bebegin gelisimi icin buyume hormonu takviyesi yapilmasi gerekiyor.ozan sizin de ilk bebeginizmi akraba ve yakinlariniz varmi sana destek olucak. sormustun onuda yanitliyim istahin acilmasi yemege duskunluk icin verilen yas 2 4 arasi basliyormus benim gecen gorduklerim 2.5 yas olanlar baslamisti yemek sormaya aileleri oyaliyordu gecistiriyorlari oyun falan oynatmaya calisiyorlardi. yaslari ilerledikce yemek israrlari cogaliyormus aglama krizleri yaralarini koparma davranis problemi agresiflik ve benzer seyler seyler ...
bu arada aklima gelmisken ozanin omuriligine baktimi hic bir doktor cok onemli bir sey var cunku bazi pws olanlarda egrilik yada birkac tane kivrim birden olabiliyormus alperde yok cok sukur ama gecen gordugum kizda 2 kivrim vardi bir andada olusabiliyormus ozel bir kiyafeti var yelek gibi bisey muhakkak giydirilmesi gereken bir sey yani takip et sende elinle bak duz sekilde mi popodan boyuna kadar diye . ayrica size gerekli olabilcek seylerden biride uyku kontrolu bazi pws uykuda nefesi 10 saniye durabiliyormus takip edilmesi gereken diyer bir durum yani illa olucak degil ama kontrol edin horluyormu ona bakin . alperde yok bir sikayet . Bu arada esin ne is yapiyor etrafinda ing bilen birileri varmi sana cok bilgi yollayacagim ama benim tek tek tercume etmem cok uzun surebilir bide kafan karisir ben sana ozetliyorum zaten herseyi bilmen gereken yani ama ailelerin hikayerlerini okumak istersin belki diye dusundum . selametle kalin goruzuruz.