Polikistik Over Sendromu (PCOS) Nedir?
Kadınların korkulu rüyası olan polikistik over sendromunun nedeni hala bilinmiyor. Ancak tedavisi artık mümkün. Rahimde pek çok soruna zemin hazırlayan bu sendrom birkaç belirti ile kendini gösteriyor. Bu belirtileri ciddiye almak ve tedaviye başlamak çok önemli. Aksi halde tüylenmeden rahim kanserine kadar uzanan geniş bir hastalık yelpazesine davetiye çıkarılabilir.
Yumurtalıklarda irileşme ile beraber çok sayıda küçük çapta kist oluşması ile kadında hormonal sorunlara zemin hazırlayan bir sendromun ortaya çıkması, polikistik over sendromu olarak adlandırılır. Bu sendromun neden ortaya çıktığı günümüzde halen bilinmiyor. Sebebi bilinemediği için polikistik over sendromundan korunmak için ne yapılması gerektiği de bilinmiyor.
Polikistik sendrom beraberinde bazı sorunları da getirir. Bu problemler aynı zamanda teşhisin konması için birer belirti olarak da kabul edilebilir. Polikistik sendromla beraber meydana gelen soruları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Adet gecikmesi ya da düzensizliği
- Yoğun sivilce ya da akne problemi
- Obesite
- Yüzde ve vücutta tüylenme
- Yumurtlamanın düzgün olmaması ve buna bağlı olarak gelişen kısırlık
Polikistik Over Sendromu Teşhisi Nasıl Konur?
Her polikistik over sendromu yaşayan kadında yukarıda sırlanan belirtilerin tümünün ortaya çıkması beklenmez. Ancak en az bir tanesinin yaşandığı da kayıtlar altına alınmıştır. Kesin teşhis için hormon testi yapılması da gerekir. Test sonucunda bazı dengesizlikler göze çarpar. LH olarak kısaltılan Luteinizan Hormon ile testosteron, DHEAS gibi erkeklik hormonlarının yükseldiği saptanır. Yani LH ile FSH hormonları arasındaki denge bozulur. Dolaysıyla yumurtalıkta oluşan hormon üretiminde anormal bir gidişat izlenir. Bunun sonucu olarak yumurtlamada problemler oluşur ve kısırlık da bu durumun kaçınılmaz bir sonucu olarak ortaya çıkar.
Özellikle yüz ve göğüs bölgesinde tüylenmenin ortaya çıkması da erkeklik hormonunun yükselmesinden kaynaklanmaktadır. Ender olarak kadınlarda erkeklerde görülen tipte saç dökülmesi de ortaya çıkabilir. Bu tüylenme hekim için bir belirtidir. Ayrıca ultrasonografi ile 3 ila 6 mm çapında çok sayıda kist görülür.
Polikistik Over Sendromu Tedavisi Nasıl Yapılır?
Bu rahatsızlıkta tedavi hastalığın ihtiyaçları belirlenerek gerçekleştirilir. Öncelikle ilaç tedavisi uygulanır. Gereken sürede düzenli olarak uygulanan ilaç tedavisi ile yanıt alınamaması durumunda laparoskopi ile cerrahi bir müdahale gerçekleştirilebilir. Hastada görülen diğer rahatsızlıklar da farklı tedavi yöntemleri ile giderilmeye çalışılır.
Tüylenmenin artmasını önlemek ve durdurmak için doğum kontrol hapı kullanılması hekim tarafından önerilebilir. Daha önceden çıkan tüyleri gidermese de bu haplar yeni tüylenme oluşmasını önler. Obezite için de bir diyetisyen yardımı ile kilo verilmesi önerilir. Yumurta oluşmaması için farklı hormon tedavileri uygulanabilir