Polikistik Over Sendromu (PCOS) Nedir?

Yagmurun_kizi

Çocuklarım benim herşeyim...
Kayıtlı Üye
11 Aralık 2015
6.602
8.284
Polikistik Over Sendromu (PCOS) Nedir?
Kadınların korkulu rüyası olan polikistik over sendromunun nedeni hala bilinmiyor. Ancak tedavisi artık mümkün. Rahimde pek çok soruna zemin hazırlayan bu sendrom birkaç belirti ile kendini gösteriyor. Bu belirtileri ciddiye almak ve tedaviye başlamak çok önemli. Aksi halde tüylenmeden rahim kanserine kadar uzanan geniş bir hastalık yelpazesine davetiye çıkarılabilir.

Yumurtalıklarda irileşme ile beraber çok sayıda küçük çapta kist oluşması ile kadında hormonal sorunlara zemin hazırlayan bir sendromun ortaya çıkması, polikistik over sendromu olarak adlandırılır. Bu sendromun neden ortaya çıktığı günümüzde halen bilinmiyor. Sebebi bilinemediği için polikistik over sendromundan korunmak için ne yapılması gerektiği de bilinmiyor.



Polikistik sendrom beraberinde bazı sorunları da getirir. Bu problemler aynı zamanda teşhisin konması için birer belirti olarak da kabul edilebilir. Polikistik sendromla beraber meydana gelen soruları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Adet gecikmesi ya da düzensizliği
  • Yoğun sivilce ya da akne problemi
  • Obesite
  • Yüzde ve vücutta tüylenme
  • Yumurtlamanın düzgün olmaması ve buna bağlı olarak gelişen kısırlık
Polikistik Over Sendromu Teşhisi Nasıl Konur?


Her polikistik over sendromu yaşayan kadında yukarıda sırlanan belirtilerin tümünün ortaya çıkması beklenmez. Ancak en az bir tanesinin yaşandığı da kayıtlar altına alınmıştır. Kesin teşhis için hormon testi yapılması da gerekir. Test sonucunda bazı dengesizlikler göze çarpar. LH olarak kısaltılan Luteinizan Hormon ile testosteron, DHEAS gibi erkeklik hormonlarının yükseldiği saptanır. Yani LH ile FSH hormonları arasındaki denge bozulur. Dolaysıyla yumurtalıkta oluşan hormon üretiminde anormal bir gidişat izlenir. Bunun sonucu olarak yumurtlamada problemler oluşur ve kısırlık da bu durumun kaçınılmaz bir sonucu olarak ortaya çıkar.

Özellikle yüz ve göğüs bölgesinde tüylenmenin ortaya çıkması da erkeklik hormonunun yükselmesinden kaynaklanmaktadır. Ender olarak kadınlarda erkeklerde görülen tipte saç dökülmesi de ortaya çıkabilir. Bu tüylenme hekim için bir belirtidir. Ayrıca ultrasonografi ile 3 ila 6 mm çapında çok sayıda kist görülür.

Polikistik Over Sendromu Tedavisi Nasıl Yapılır?


Bu rahatsızlıkta tedavi hastalığın ihtiyaçları belirlenerek gerçekleştirilir. Öncelikle ilaç tedavisi uygulanır. Gereken sürede düzenli olarak uygulanan ilaç tedavisi ile yanıt alınamaması durumunda laparoskopi ile cerrahi bir müdahale gerçekleştirilebilir. Hastada görülen diğer rahatsızlıklar da farklı tedavi yöntemleri ile giderilmeye çalışılır.

Tüylenmenin artmasını önlemek ve durdurmak için doğum kontrol hapı kullanılması hekim tarafından önerilebilir. Daha önceden çıkan tüyleri gidermese de bu haplar yeni tüylenme oluşmasını önler. Obezite için de bir diyetisyen yardımı ile kilo verilmesi önerilir. Yumurta oluşmaması için farklı hormon tedavileri uygulanabilir
 
Merhaba bn oğrenciyim sporla ilgileniyorum bekarım daha once overt kisti gecirdim 10cm idi diane 35 kullanarak yok oldu 3 ay oldu genital kaşıntı için gittim tekrar ultrasona aldi doktorum kist var dedi aşırı kilom yok çevremdekiler de doğum kontrol hapının kısır yaptğını soyledi sizce ameliyatmi olmalıyım yoksa haplara devammi etmeliyim yardımcı olursaniz sevinirim teşekkurler...
 
MERHABA Arkadaşlar; tam 14 yıllık PKO hastasıyım. ve 14 YIL boyunca Diana35 kullandım. Şuan 26 yaşındayım, 5 aylık evliyim. İlaçların yan etkilerini öğrenince bırakıp kendim bu hastalığı yenmeye karar verdim. Daha önce ilacı bıraktıgımda ilk ay adetim gelir, daha sonraki aylar hiç bir belirti olmazdı. 8 ay boyunca ilaç kullanmadıgım için HİÇ adetim gelmediği olmuştur. Öncelikle kilo verdim. 66 kilodan 57-58 lere düştüm. İnsülin direncim biraz yüksekti bir süre ilaç kullanımıyla ve dikkatli beslenerek insülin direncimi kırdım. Şekeri, yağlı yiyecekleri, kötü hayat tarzını bir kenara bırakıp, spora başladım, yürüyüş yaptım, hiç balık yemeyen ben haftada 2 gün somon yemeye başladım. Omega 3 de almak gerekir. Ve SOĞAN SUYU..... İlaçları bıraktıktan sonra tahmin ettiğim gibi ilk ay adet oldum. 2.ay bekledim ama gelmedi. CİVANPERÇEMİ çayına başladım sabah akşam 1 bardak içtim. Biraz hareketlenmeler başladı ama kanama olmadı. Daha sonra soğan suyu içmeye karar verdim. sabah akşam aç karnına her gün taze olarak uyguladım. 10 gün boyunca. Sonra böbreklerimi yormamak adına bıraktım. Bu süreçte duygu durum karmaşaları, kasıklarımda ağrı, hassasiyet gibi şeyler de yaşadım. Ve civanperçemini tekrar uyguladım 2.gün pembelikler gelmeye başladı. Ve şuan tam anlamıyla oldum. Bu benim için bir MUCİZEydi. çünkü 14 yıl boyunca 1 kere bile ilaçsız adet olmadım. Normalde forumlara yazmayı sevmem ama kendi kendime eğer bu uygulamalardan sonra adet olmayı başarırsam diğer bayanlar da faydalansın diye burdan yazıcam demiştim. İnşallah birilerine faydam dokunur. Çünkü yaşadıklarımız zor şeyler. Buarada tüylenmelerim vardı çenemde. İlaç kullanmadıgımda hemen tekrarlardı saçlarım dökülürdü, sivilce çıkardı. Şimdi kontrol altına aldıgımı düşünüyorum. İnşallah diğer ay da 10 gün kadar bu uygulamaları yapıcam ve tamamen düzene girsin 6 ayda 1 yine soğan suyu içebilirz. Sizlere de bol şans diliyorum. İnanın, uygulayın, kurallarınız olsun, yılmayın.. :) SEVGİLER.....
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…