poğaçalarım neden sert oluyor :(

Rengeyigi

Nirvana
Kayıtlı Üye
9 Ağustos 2009
2.987
2.591
723
kızlar dert değil tabiki sadece sizlerin yardımına ihtiyacım var..ben poğaçayı çok seviyorum ama yapınca sert oluyo..yarın kahvaltı için yapıcam birazdan ama nasıl yumuşak olur bilmiyorum..bilen kardeşlerim ablalarımdan yardım istiyorum:)

ya bende geçen hafta yaptım cok sert oldu annem fırında cok bekletmişsin diyo:D kabartma tozuda az gelmiş sanırım:/

poaçanın içene ne koyuyosun cnm ona göre yardımcı olayım

canım peynirli yapcam..hamuruna yağ un tuz kabartma tozu koyuyorum..en son yaptım taş gibi oldu..biyerde bi hata yapıyorum galiba:26: tarifi internetten bakmıştım ama olmadı..

canım peynirli yapcam..hamuruna yağ un tuz kabartma tozu koyuyorum..en son yaptım taş gibi oldu..biyerde bi hata yapıyorum galiba:26: tarifi internetten bakmıştım ama olmadı..

çok az yaş maya koymalısın ve hamuru bekletmelisin.bende 1tarif var harikaaa yiyen bayılıo

ya bende geçen hafta yaptım cok sert oldu annem fırında cok bekletmişsin diyo:D kabartma tozuda az gelmiş sanırım:/

aynen canım benim annemde öle dedi..ama az bekletincede çiğ kalmaz mı ki :) bi kek bide poğaçam tutmuyor

bır kac püf nokta verım sana henuz yenı yenı yemek yapmaya basladım ama cozdum olayı
1, pogaca hamuru cıvık olmalı yanı kurabıye hamuru gbı olmıcak hamuru baya yumusak olucak yoksa mayalanmaz
2, katı yag kyma sıvı koy
istersen sana bı tarıf verım parmaklarını yersın.3 kez yaptım super oldu
hemde bayatlamıo

Kendi yaptığım poğaça tarifim paylaşayım dedim....

Yarım çay kaşığı mahlep
2 su bardağı ılık süt
Yarım su bardağı sıvıyağ
Yarım su bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 pk instant (kuru) maya veya yaş maya
5.5 (beşbuçuk) su bardağı un
1 yumurta (sarısı üstüne beyazı hamura)

Unu yoğurma kabınıza eleyin ve ortasını havuz gibi açın.
Sütü- mayayı- şekeri iyice karıştırın ve 15-20 dk bekleyin.
Bu karışıma yumurta akını, mahlep,tuzu, yağı ilave edip iyice çırpın.
Yaklaşık hamuru 15 dk yoğurun.
Hamurunuz neredeyse ele yapışacak kıvamda olacak, telaş yapmayın.
Bu şekilde hamuru en az 45 dk mayalandırın. Ve tekrar yoğurun.
Hamurdan cevizden çok az büyük parçalar koparıp yuvarlak şekiller verin.
Şekil verirken zorlanırsanız arada elinizi hafif yağlayın.
Şekiller çok düzgün olmayacaklardır yine telaş yapmayın:) pişince kendilerini çok güzel topluyorlar.

sana tarifini vereyim...
1 adet yas maya
1 su bardagi süt
1 su bardagi sivi yag
1 su bardagi ilik su
1 tatli kasigi seker
1 tatli kasigi tuz
aldigi kadar un hamuru iyice yogur boyle yogurdugun kapta hic hamur kalmamasi lazim yumusak olacak hamur,sonra uzerini kapat mayalansin sonrasini bilirsin zaten:34::56::56::56::56:

Malzemeler,
1 su bardağı sıcak süt
1 su bardağı madem suyu
1 su bardağı sıvıyağ
1 paket yaş maya
2 yemek kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı tuz
Aldığı kadar un
Üzeri için,
1 yumurta sarısı
Susam, çörek otu
İç Harcı için,
Beyaz peynir, ince kıyılmış maydanoz
Hazırlanışı,
Mayayı sıcak sütle eritin.
Üzerine toz şeker döküp karıştırın.
10 dakika köpürene kadar bekletin.
Hamuru için gerekli malzemeleri ekleyip karıştırın.
Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar un ekleyip yoğurun.
Hamurun mayalanması için sıcak bir yerde üzerine nemli bez örterek 1 saat mayalandırın.
Hamurdan parçalar koparıp elinizle yuvarlayın, avcunuzun içinde bastırarak açın.
İçine iç harçtan koyup kenarlarını sıkıca kapatın.
Hazırladığınız poğaçaları yağlanmış fırın tepsisine dizin.
Poğaçaları tepside 10 dakika daha mayalandırın.
Üzerlerine yumurta sarısı sürüp, çörekotu serpin.
Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.

bunu bı dene asla pişman olmıcaksın bıde mahlep koy varsa mıs gıbı koksun

bır kac püf nokta verım sana henuz yenı yenı yemek yapmaya basladım ama cozdum olayı
1, pogaca hamuru cıvık olmalı yanı kurabıye hamuru gbı olmıcak hamuru baya yumusak olucak yoksa mayalanmaz
2, katı yag kyma sıvı koy
istersen sana bı tarıf verım parmaklarını yersın.3 kez yaptım super oldu
hemde bayatlamıo

canım çok sevinirim bende tarif yok..netten baktım daha önce ama denenmiş tarif olursa daha güzel olur :):24:

canım çok sevinirim bende tarif yok..netten baktım daha önce ama denenmiş tarif olursa daha güzel olur :):24:
üstte verdım bı dene bak pişman olmıcaksın banada yaz :)
bak maya ya sıcak sutu dokup bekletıceksın ya o maya bole küpürcek kopuk kopuk olcak o zaman yapmaya basla
bıde yaş maya kullan unum olsaydı bnde yaopardım bak
:18:

Deyim mi demeyim mi derken kendi tarifimi yazdım, meğerse oralı olunmamış...

Okey arkadaşım o halde soruna cvp vereyim....Poğaçalarının sert olma sebebi sadece sıvı yağ kullanmanmandan kaynaklıdır, margarinde kullanman gerekir...
Lezzet ve yumuşaklık için 2 yağıda kullanman şarttır...

sana tarifini vereyim...
1 adet yas maya
1 su bardagi süt
1 su bardagi sivi yag
1 su bardagi ilik su
1 tatli kasigi seker
1 tatli kasigi tuz
aldigi kadar un hamuru iyice yogur boyle yogurdugun kapta hic hamur kalmamasi lazim yumusak olacak hamur,sonra uzerini kapat mayalansin sonrasini bilirsin zaten:34::56::56::56::56:

püf noktası yaş maya galiba..ben hep kabartma tozu koyuyordum.birde şekeri hiç duymamıştım..tatlı olmuyor dimi :) hepsini tek tek yazıyorum püf noktalarıyla beraber..çünkü taktım bu ara ya yumuşak olcak ya yumuşak olacak :9:

1 yumurta
1 küçük paket (125 gr.) tereyağ (oda sıcaklığında)
1 çay bardağı zeytinyağı
2 çay bardağı yoğurt
1 doğruklu çay kaşığı tuz
yarım paket kabartma tozu
Aldığı kadar un

Yumurta, yağ, yoğurt ve tuzu karıştırın. Unu azar azar ilave edin, unun içine kabartma tozunu da ekleyin.. Hamur elinize yapışmayacak hale gelince, yağlı kağıt serilmiş tepsiye, istediğiniz büyüklükte koparıp içine maydanoz, beyaz peynir karışımını koyup şekil verin. Üstüne yumurta sarısı sürün.
200 C derecede pembeleşene kadar pişirin (Fazla kızarmayacak)

Deyim mi demeyim mi derken kendi tarifimi yazdım, meğerse oralı olunmamış...

Okey arkadaşım o halde soruna cvp vereyim....Poğaçalarının sert olma sebebi sadece sıvı yağ kullanmanmandan kaynaklıdır, margarinde kullanman gerekir...
Lezzet ve yumuşaklık için 2 yağıda kullanman şarttır...

canım ilgin çokk teşekkür ederim elimde kağıt kalem hepsini alıyorum bi taraftanda cvp atıyorum :)

1 yumurta
1 küçük paket (125 gr.) tereyağ (oda sıcaklığında)
1 çay bardağı zeytinyağı
2 çay bardağı yoğurt
1 doğruklu çay kaşığı tuz
yarım paket kabartma tozu
Aldığı kadar un

Yumurta, yağ, yoğurt ve tuzu karıştırın. Unu azar azar ilave edin, unun içine kabartma tozunu da ekleyin.. Hamur elinize yapışmayacak hale gelince, yağlı kağıt serilmiş tepsiye, istediğiniz büyüklükte koparıp içine maydanoz, beyaz peynir karışımını koyup şekil verin. Üstüne yumurta sarısı sürün.
200 C derecede pembeleşene kadar pişirin (Fazla kızarmayacak)

canım çok teşekkür ederim tarifini yazdım kitabıma :)

hanımlar hepinize çok teşekkür ederim..elinize sağlık...yazdığınız her şeyi tek tek not ettim..şimdi yapmaya gidiyorum..bu kadar tarife rağmen yapamazsam bırakırım ben bu işi :)

Back
X