Planlı hayat denemeleri

ne zamandır yazmamışım. en son elimdeki fazlalıkları çıkarmaya çalışıyordum. atılacak ve verilecekleri hallettim ama satılacaklar için hala bir şey yapmadım. satış sitelerine koymam gereken ürünler var.

temizlik ve yemek rutinim sürekli değişiyor.
bir süredir evi iki kısım halinde temizliyorum. oturduğum ev büyük olduğu için temizlik sorun oluyordu. şimdilerde salon, mutfak, kiler, hol ve alaturka tuvaleti bir gün, yatak odaları ve banyoları da diğer gün temizliyorum.
yemeği konserve yapmak yine büyük kolaylık oluyor ama her zaman da konserveye uygun yemek olmuyor.

iki hafta sonra aöf sınavlarım başlıyor. beslenmenin temel ilkeleri, besin güvenliği ve hijyen dersleri benim için daha önemli olduğundan bu derslere çalışıyorum. farkettim ki ne kadar sağlıklı bir menü oluşturmaya çalışsam da ön ergenliğe girmek üzere olan oğulcanın ekstra proteine ihtiyacı var. ve vücut tarafından en sağlıklı ve kullanılır birincil protein kaynağı yumurta. her sabah bir adet haşlanmış yumurta ve akşamları da mutlaka sebzeli yumurtalı bir yemek planı oluşturmam gerekiyor. uzun zamandır süt içirmiyorum, ayranı da bizimkisi sevmiyor fakat ilaç olarak verdiğim her şeyi içtiği için ayrana probiyotik şase ekleyip verirsem yeni bir alışkanlık edindirmiş olurum. özellikle antibiyotik kullanımı sonrası probiyotik takviye oldukça önemli.

hoş geldin :KK52:iyidir canom senden naber, arada takılıyorum işte :))
hoşbuldum canım iyidir idare eder uğraşıyoruz biz de iş güç.. evet planlı olmak işe yarıyor elbette, yapman gerekenleri yapmak hafifletiyor şüphesiz. insanın her şeye yetişmesi zor, yapılması gerekenler bir sürü
bunların başında da yemek geliyor.. çamaşır ütü bir şekilde halloluyor, temizliği de eşimle birlikte yapıyoruz..
bir şey sorucam şu kavanozların kapakları sıfır mı olmak zorunda peki? onu bi deneyim..
annem sağ olsun dolaba atmalık bir şeyler yapıyor ben de aklıma geldikçe atmaya çalışıyorum, nohut fasulye y.mercimek haşlayıp atıyoruz o da çok işime yarıyor.

hoşbuldum canım iyidir idare eder uğraşıyoruz biz de iş güç.. evet planlı olmak işe yarıyor elbette, yapman gerekenleri yapmak hafifletiyor şüphesiz. insanın her şeye yetişmesi zor, yapılması gerekenler bir sürü
bunların başında da yemek geliyor.. çamaşır ütü bir şekilde halloluyor, temizliği de eşimle birlikte yapıyoruz..
bir şey sorucam şu kavanozların kapakları sıfır mı olmak zorunda peki? onu bi deneyim..
annem sağ olsun dolaba atmalık bir şeyler yapıyor ben de aklıma geldikçe atmaya çalışıyorum, nohut fasulye y.mercimek haşlayıp atıyoruz o da çok işime yarıyor.

her seferinde yeni kapak kullanmaya gerek olmuyor. kavanoz hava almıyorsa vakumlanmışsa tamamdır. vakumlanmış olan kavanozun kapağı biraz içeri basık görünür. zaten ters çevirince sızıntı varsa o olmamış demektir. pırasa ıspanak gibi sebzeleri de yıkayıp doğrayıp buzluğa atabilirsin. çıkartınca direk yemeğe ekle çözdürmeden. tadı hiç değişmiyor. çözdürünce sebzelerin tadı değişiyor.
kızının sınavları başladı mı? bizim hafta sonumuz ders çalıştırmakla geçti.

her seferinde yeni kapak kullanmaya gerek olmuyor. kavanoz hava almıyorsa vakumlanmışsa tamamdır. vakumlanmış olan kavanozun kapağı biraz içeri basık görünür. zaten ters çevirince sızıntı varsa o olmamış demektir. pırasa ıspanak gibi sebzeleri de yıkayıp doğrayıp buzluğa atabilirsin. çıkartınca direk yemeğe ekle çözdürmeden. tadı hiç değişmiyor. çözdürünce sebzelerin tadı değişiyor.
kızının sınavları başladı mı? bizim hafta sonumuz ders çalıştırmakla geçti.
Sorma dün doğum günüydü cumartesi de hediye vs alınacakları almakla geçti pazar gecesi aklımıza geldii yazılıların başlayacağı :eek: bir de feen :KK3: naptı bilmiyorum.. çok serdik bu dönem lakin öğretmenimiz doğum iznine ayrılmış, yeni öğretmenimiz gelmişti Esinin çok iyi olduğunu söyledi. inşallah temelimiz bu 1 ayda sağlamlaşacak.

tamam sağol eve gidince kapaklara bir bakıyım ben, öyle deneyeyim.:)

okulda yapılacak evrak işleri kaldı, malum yıl sonu.
oğulcanın sınavları ve yıl sonu gösterisi bitti. oğulcan için bugün itibariyle tatil başladı.
sanırım herkes bayram temizliğine başladı hatta çoğunluğu da bitirmiştir; ben henüz başlamadım.
cumartesi 1 haziran. haziran ayında ne zamandır ertelediğim ya da düşünüp de eyleme geçemediğim, rutinime eklemek istediğim "şeyleri" başlatmak istiyorum. dolayısıyla haziran ayında "ertelemiyorum". yapabilecek durumda olduğum-yapmam gerekenler vs. ERTELEMİYORUM.
kafamda ne zamandır dönen, yapmam gereken minik "şeyler" var. harekete geçmek için harika bir dönem.

Merhaba çok faydalı bir başlık olmuş :)
Benim planlı hayatımın önündeki en büyük engel telefon kullanımım çok fazla, sosyal medya hesaplarımı kapattım ama whatsappgruoları ve YouTube kısa videoları dizi bölümleri çok zamanımı alıyor ne tavsiye edersiniz?
Paketli gıda ve şeker bağımlılığım çok fazla bunları bırakmak için tavsiyeniz olur mu acaba

Merhaba çok faydalı bir başlık olmuş :)
Benim planlı hayatımın önündeki en büyük engel telefon kullanımım çok fazla, sosyal medya hesaplarımı kapattım ama whatsappgruoları ve YouTube kısa videoları dizi bölümleri çok zamanımı alıyor ne tavsiye edersiniz?
Paketli gıda ve şeker bağımlılığım çok fazla bunları bırakmak için tavsiyeniz olur mu acaba

çok teşekkür ederim.
aynı anda birkaç şey yapabilirsiniz. örneğin ben ütü ya da yemek yaparken dizi izliyorum. hatta işim bittiyse izlediğim şeyin bitmesini beklemeden kapatırım, sonra devam ederim. whatsap gruplarına dinlenirken bakabilirsiniz.
paketli gıda için tek çözüm almamak. markete giderken elinizde liste olsun ve liste harici alışveriş yapmayın. şekerli şeyler yemeyeceğim diye kendinizi koşullandırmayın; bünyede baskı yaratıyor, sonra fena patlıyor :) şekerli çöp gıdalarla meyveyi yer değiştirebilirsiniz. çöp gıdalar yerine yine şeker ihtiva eden daha sağlıklı olanını koyabilirsiniz.

çöp gıda yerine:
meyve
kuru yemiş
ev yapımı sütlü tatlılar

çoğu insan oturup televizyon izlerken ya da sosyal medyada takılırken bir şeyler atıştırmak istiyor. davranışları değiştirirseniz, istekleriniz de değişebilir. en başta dediğim gibi ütü yaparken dizi izlerseniz atıştırma isteğiniz olmaz.

umarım yardımı dokunur.

haziran ayı mottom: "aklımda kalmasın"
ya da ertelemiyorum.
1 haziran için dışarda halletmem gereken ne zamandır ötelediğim "şeyleri" yaptım. kendime "aferin bak, isteyince oluyor" temalı öğretmen "aferini" verdim.
dün de malum bayram temizliği ile geçti. bugün de aynı temayla devam. bir ara kuaföre gitmem gerek.

bugün yapılacak çok iş var ve günler uzun, günün bitmesine neyse ki daha çok var. akşam için bir kaç alternatifli yemek listesi aklımda. sadece birini yapsam bile yeter.
dün ütü masasının kılıfını yıkamıştım, kılıfı takıp pantolonları ütülemem gerek, sadece onlar kaldı.
makineye çamaşır atmak, mutfak vs toplamak zaten rutin. son bir haftadır yeniden ve her gün düzenli olarak ev de süpürülüyor, tekrar rutine bindirdim.
oğulcanın odasını dip köşe toplamam gerekiyor. kışlık kıyafetlerinden ona olmayanları ayırmam lazım. kitaplarını ayırmam, ders tekrarları için günlük 1 saati geçmeyecek şekilde testlerini düzenlemem gerek. ayrıca tatilde onunla evde yapabileceğim etkinlik-oyun vs için de bir liste oluşturmalıyım.

Selaamm oğlunla yapacağın etkinlikleri paylaşır mısın?

Evi her gün süpürmek neden acaba haftada bir yeterli olmuyor mu?

Bir de burdan mı sorayım merak ettiğim şeyi ☺

Selaamm oğlunla yapacağın etkinlikleri paylaşır mısın?

Evi her gün süpürmek neden acaba haftada bir yeterli olmuyor mu?

Bir de burdan mı sorayım merak ettiğim şeyi ☺

etkinlik planım aslında kabaca her gün dışarda yürüyüş-spor yapmak, ayrıca aletli pilates araştırıyorum. ingilizce yaz okuluna yazdırdım. sağlık sebeplerinden ötürü yüzmeye ara vermiştik, temmuz ayından itibaren ona devam edecek. artık havalar ısındı, hafta sonları denize gider. bunlar dışarda yapabileceğimiz onun sağlığı ve gelişimi için düşündüğüm şeyler. tabi fırsat buldukça doğa gezileri düşünüyorum. bunların haricinde ev içinde keyifli zaman geçirmesini istiyorum. birlikte dondurma yapmak, kutu oyunları, bilgisayara çok meraklı; bilgisayara yönelik birlikte yapabileceğimiz etkinlikler araştırmam lazım. bunları derleyip toplayıp günü planlamam lazım. dün akşam vaktim olmadı.

yerde halı olmadığı ve çıplak ayakla gezdiğim için toz olduğunda ayağıma yapışıyor :KK14: onun için her gün süpürüyorum.

merak ettiğin şeyde hiç bir belirti yok bebeeem. sen de var mı?

dünkü planımdan yapılanlar:
akşam yemeği hazırlandı. mutfak toplandı. bulaşık mak, çalıştırıldı, tezgah, ocak, masa silindi rutin olarak.
ev süpürüldü. salonun tozu alındı. ütü masası kılıfı takıldı. iki makine çamaşır yıkanıp kurutuldu, katlanması gerekenler katlandı. ütü yaptığım odanın tozu alındı.
oğulcanın gardrobunu ve şifonyerini iç-dış sildim. ona olmayanları ayırdım.

yapılamayanlar: oğulcanın odasının bir kısmı kaldı, pantolon ütüleri kaldı, etkinlik planı kağıda dökülmedi.

bu akşamın planı:

rutinler: yemek hazırlama (ana yemek var, çorba ve pilav yapılabilir), mutfak toplama, çamaşır-bulaşık makinelerinin çalıştırılması, evin süpürülmesi, ortalığın toplanması.

oğulcanın iki kitaplığı ve çalışma masası toplanacak. kağıt atıklar geri dönüşüme gider.
banyoda lavabo, klozet ve yer temizliği yapılmalı.
hepsi olmasa bile 5 parça ütü yapılmalı.
yatağın alezi takılıcak (bu çok uğraştırıyor. o alez 3 parçaya ayrılabiliyor ve her bir parçası çamaşır makinesine ancak sığıyor, takması da zaman alıyor)

etkinlik planım aslında kabaca her gün dışarda yürüyüş-spor yapmak, ayrıca aletli pilates araştırıyorum. ingilizce yaz okuluna yazdırdım. sağlık sebeplerinden ötürü yüzmeye ara vermiştik, temmuz ayından itibaren ona devam edecek. artık havalar ısındı, hafta sonları denize gider. bunlar dışarda yapabileceğimiz onun sağlığı ve gelişimi için düşündüğüm şeyler. tabi fırsat buldukça doğa gezileri düşünüyorum. bunların haricinde ev içinde keyifli zaman geçirmesini istiyorum. birlikte dondurma yapmak, kutu oyunları, bilgisayara çok meraklı; bilgisayara yönelik birlikte yapabileceğimiz etkinlikler araştırmam lazım. bunları derleyip toplayıp günü planlamam lazım. dün akşam vaktim olmadı.

yerde halı olmadığı ve çıplak ayakla gezdiğim için toz olduğunda ayağıma yapışıyor :KK14: onun için her gün süpürüyorum.

merak ettiğin şeyde hiç bir belirti yok bebeeem. sen de var mı?
bizim kuzu da 2 gündür gitmiyor dün gitti geri döndüler bugün de gitmedi artık takdir aldı kuzu oğulcan 5e mi gidiyordu?

evet yaz tatilinde ne yapıcaz sorusu bizim de sorumuz.. rutine bindirebilsek süper olur lakin gayet spontane yaşıyor :) canı ne isterse.
ananesi de bir şeyler yapmalı diyor.. ben de dinlensin diyorum.:) sabah istediği saatte kalksın istiyorum en azından.. sadece kitap okusa o bile yeterli bence.

ama unutmaması açısından tekrar da iyi olur değil mi?

bende de bir şey yok canım :)

bu hafta ben de göndermedim, evde. bizimkiler aynı 4. sınıftalar. benim oğlumun bazı sağlık sorunları var, o nedenle özellikle spor yapması çok önemli.
günde 1 saat konu tekrarı ya da test vs. yapılabilir. evet tatildeler ama 3 ay uzun bir zaman.
3 ay=90 gün
günde 1 saat ders, 3 ayda 90 saat eder.
90 saat= 3,75 gün.

böyle bakınca devede kulak gibi kalıyor:))

senin açından rutin oluşturmak zor olabilir, bütün gün çalışıyorsun, o kadar uzun bir tatilin yok. çocuklar için çok şey yapmak istiyoruz ama bir yaz okulu kadar sistematik olmak zor. ben bunları planlıyorum ama bakalım çocuk istiyor mu? onun fikrine göre plan yapmak lazım. biz oğlumla konuştuk.

ne kadar planlı hayatınız var ben bunların hiç birini yapamıyorum bana da yardım eder misiniz 8 de iş başı yapıyorum akşam 7 de evde oluyorum 11 saat bilgisayar ekranındayım. çok yorgun oluyorum. eve gidince hiç bir şey yapamıyorum.

Artık 3 ay değil kuzu 2 eylülde açılacak sanırım okullar nisan ve kasım da 1er haftalık ara.. ama evet devede kulak hesabın doğru günde bir saat de çok yormaz.

Oğulcanın inşallah sağlığına tamamen kavuşsun canım.. amiin.

ben de Esinle bir konuşayım bakalım nasıl değerlendirmek ister. voleybol istiyordu alımlar dolmuş galiba.

sağlıkları yerinde olsun da. benim kuzunun da tsh biraz yüksek çıktı endokrin görsün istiyorum.. sağlık ocağı çok önemli değil takip edelim dedi.

ne kadar planlı hayatınız var ben bunların hiç birini yapamıyorum bana da yardım eder misiniz 8 de iş başı yapıyorum akşam 7 de evde oluyorum 11 saat bilgisayar ekranındayım. çok yorgun oluyorum. eve gidince hiç bir şey yapamıyorum.

kafamız rahat olmadan hiç bir şey yapamıyoruz, bu gerçek. insan direk kaçış psikolojisine giriyor. eve girdiğimizde özellikle, yorgun ve bitik hissediyoruz, çoğunlukla uykudan başka bir şey de düşünemiyoruz. gün içinde iş yerinde verdiğiniz eslerde kendinizi iyi hissettirecek şeyler yapabilirsiniz. örneğin yazmak (ama kağıda), sosyal medyadan uzak durmak, sevdiğiniz bir müzik açmak, merak ettiğiniz bir kitaptan bikaç sayfa okumak, makyaj tazelemek vs. "kendinizi canlı hissettirecek şeyler"

japonlarda "kaizen" kavramı vardır, toplam kalite yönetiminin de temelidir, belki bilirsiniz. ufak adımlarla ilerlemek anlamına geliyor. benim zaman zaman uyguladığım 20 dakika kuralı da buna benzer. yani kısaca yapmak istediğiniz şeyleri bölün, sürekli küçük adımlarla ilerleyin. evde ne yapmak istiyorsunuz, çocuğunuzla ne yapmak istiyorsunuz? her gün minik adımlar, size kendinizi iyi hissettirir, devam etmek için de motivasyon sağlar.

Artık 3 ay değil kuzu 2 eylülde açılacak sanırım okullar nisan ve kasım da 1er haftalık ara.. ama evet devede kulak hesabın doğru günde bir saat de çok yormaz.

Oğulcanın inşallah sağlığına tamamen kavuşsun canım.. amiin.

ben de Esinle bir konuşayım bakalım nasıl değerlendirmek ister. voleybol istiyordu alımlar dolmuş galiba.

sağlıkları yerinde olsun da. benim kuzunun da tsh biraz yüksek çıktı endokrin görsün istiyorum.. sağlık ocağı çok önemli değil takip edelim dedi.

çok teşekkür ederim canom. :KK52:
çocuk endokrinden randevu almak zor, götürmeyi düşünüyorsan randevu için acelet et, çünkü hemen randevu verilmiyor.

X