saraylim bir zamanlar ankarada okurken basortulu diye karsimda yarim saat alenen beni cekistiren teyzeye benzettim seni. "laiklik elden gidiyorcu" zihniyetin en populer lafi "hepimizi carsafa sokacaklar"herhalde.
sizi zorla carsafa sokarlarsa inanin haklarinizi savunmak icin ilk ben sokaga cikarim. ama siz beni basortuyle okula almazlarken keyfinizden odun verdiniz mi acaba?
saraylim bir zamanlar ankarada okurken basortulu diye karsimda yarim saat alenen beni cekistiren teyzeye benzettim seni. "laiklik elden gidiyorcu" zihniyetin en populer lafi "hepimizi carsafa sokacaklar"herhalde.
sizi zorla carsafa sokarlarsa inanin haklarinizi savunmak icin ilk ben sokaga cikarim. ama siz beni basortuyle okula almazlarken keyfinizden odun verdiniz mi acaba?
Saraylım konunun sadece görünen kısmının çarşaf olduğunu çarşaf çarşaf yazmîşsın ama anlaşılamamîşsın
Sizin okula basortusu ile girip girememeniz benim keyfiyetimle degil, kurallar ve yonetmeliklerle ilgili birseydir. Siz basortunuzu cikardiginizda okula girebildiniz mi, giremediniz mi? Eger girebildiyseniz basortusu ile girmek basortusu takanlarin keyfiyetidir.
Bu konuyu acmak gerekirse soyle diyeyim. Demokrasilerde kurallar vardir, kuralsiz demokrasi demokrasi degildir. Turkiye de demokrasiyi ve liyakati koruyabilmek icin kurallar koymustur. Hristiyanlikla yonetilen bir ulkede basortunuz sorun olmayabilir. Ancak Cumhuriyete ve medeni kanunlara geciste cok emek vermis ve liyakatin ip ustunde gittigi Turkiye gibi ulkelerde, hele bir de turban, basortusu gibi olgularin siyasi simge haline donustugu bir ulkede ille de bosortusu ile okula kamuya girmek icin ugrasmak, bunu "kutsal dava" haline getirmek sorundur.
Ayrica beni zorla basortusune soktuklari gun sizin sesinizi duyurabileceginiz hic bir merci kalmamis demektir. O zaman geldiginde herkese gecmis ola..
yani diyorsunuz ki bir secim yapmak zorundasin, ya inanc ozgurlugu ya egitim hakki. Ikisi bir arada olmaz! Uzun uzun cevap yazmaniza gerek de yok cunku o kadar tanidiksiniz ki yazacaklarinizi onceden tahmin etmek hic zor degil.
yani diyorsunuz ki bir secim yapmak zorundasin, ya inanc ozgurlugu ya egitim hakki. ikisi bir arada olmaz! uzun uzun cevap yazmaniza gerek de yok cunku o kadar tanidiksiniz ki yazacaklarinizi onceden tahmin etmek hic zor degil.
Inanc ozgurlugunu basinizin ortusu ile sinirlamak sizin tercihiniz, ben boyle birsey demedim. Ben de boyle inansaydim eger, o zaman Turkiye'deki insanlarin en az yarisina inancsiz demek zorunda olurdum, siz boyle mi dusunuyorsunuz?
Inanc ozgurlugunu basinizin ortusu ile sinirlamak sizin tercihiniz, ben boyle birsey demedim. Ben de boyle inansaydim eger, o zaman Turkiye'deki insanlarin en az yarisina inancsiz demek zorunda olurdum, siz boyle mi dusunuyorsunuz?
Sürekli başörtü,başörtü bizim ailede namaz kılarken kapatıp sonra açan var buda mı dinsiz ,
basortuyle sinirli olmamakla beraber o da bir parcasidir elbet, bunun ibadet yerine getirme ozgurlugu kismi olur, ancak sıkıntısını cektigim neyse ona yogunlasirim haliyle.
ayrica benim kimseye inancsiz veya inancli diye yorum yapmaya ne yetkim ne de ihtiyacim var, ben kendi inancimi ve kendi inancimin gerektirdigini konusurum ancak.
Bu dünkü lranda daha ,,önceleri
başlarında kralları vardı kadınlarda bizdeki gibiydi ,sonra ülkeden kralı ve ailesini kovdular, yüksek rütbeli askerleri tutukladılar ,bütün askerleri hapshaneye tıkdılar başlarına humeyni geldi ve dedi ki kadınlara
bana yetki ve onay verirseniz size daha çok hak tanıyacağım yasal olarak sonra kadınlar bu humeyniyi desteklediler ki bu humeyninin arkasındada amerika var sonra ne oldu kadınların bütün hakları ellerinden alındı ,çarşafa girmeyen kadına kırbaç ve hapis cezsı geldi olan haklarıda ellerinden alındı , şeriat yasaları uygulamaya kondu, gazeteler sansürlü,seçimler sansürlü,üniversitede okuyanlar kız erkek ayrı , fikir ve ibadet özgürlüğünü yok ettiler internet sansürlü
artik ayni seyleri yazmaktan bunaldim yok basortusu ibadet degilmiste yok digerleri dinsizmiste yok tek sorun bu muymusta vs vs. dinin geregini gerektirmedigini yazmadim ben.
ben inancim geregi basimi ortmek istiyorum ve basortumu hicbir sebeple acmak zorunda birakilmak istemiyorum. iste yazdigim bu. daha da yazmiyorum yeter.
Inanc, Allahla kul arasindadir. Sahit gerekmez. O senin kalbinin icindekini bilir. Ibadet icin bu ulkede binlerce cami, mescit vardir. Isteyen istedigi gibi ibadetini onlarda veya evinde yerine getirebilir. Okullar, devlet daireleri ibadethane degildir. Basortusu takmak da ibadet degildir, ibadet edilirken takilan bir dini giysidir. Bu yuzden bu halkin yarisindan cogu basortusunu ibadet ederken kullanir, okulda veya memuriyette degil. En azindan simdiye dek oyle idi.
Esra Elönü denen kadın da Pınar Kür'ün terbiyesizliğini nasıl daha level atlattırım minvalinde terbiyesiz ve seviyesizliği katlatarak cevap vermiş.
Aferin ikisine de yakışmış.
Inanc, Allahla kul arasindadir. Sahit gerekmez. O senin kalbinin icindekini bilir. Ibadet icin bu ulkede binlerce cami, mescit vardir. Isteyen istedigi gibi ibadetini onlarda veya evinde yerine getirebilir. Okullar, devlet daireleri ibadethane degildir. Basortusu takmak da ibadet degildir, ibadet edilirken takilan bir dini giysidir. Bu yuzden bu halkin yarisindan cogu basortusunu ibadet ederken kullanir, okulda veya memuriyette degil. En azindan simdiye dek oyle idi.
Esra Elonu, ismini ilk defa duyuyorum. Yazdigi makale de benim migdemi bulandirdi, Pinar Kurun soyledikleri ise icimi burktu. Pinar Kurun soyledikleri icimi burktu, cunku o yasa gelmis bir insanin televizyona cikip konusuyorsa insanlari bolucu bir tavir icine girmelidir, ki bu bende oyle bir izlenim olusturdu. Esra Elonu nun yazdiklari da migdemi bulandirdi cunku migde bulandirici yazmis. Kadini playboy okumakla suclamis su bu, bir dovmedigi kalmis. Gazetecinin bir agirligi olmali diye dusunuyorum, ama malesef mahalle kavgasi gibi bir yazi kaleme almis.
yazik diyorum bu iki bayana da.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?