- 31 Mart 2007
- 1.987
- 2
-
- Konu Sahibi Kavimlergocu
- #3.481
Selam kizlar kusura bakmayim daha önce yazmadim cünkü sonuclar bugün geldi.
Chromozomlar ikizindede temiz cikti bi kiz bi oglan fakat oglan babasi gibi tasiyici ama o saglikla problem degil cok sükür..
Iyi aksamlar
hituci nasılsın? Ufaklıklardan fırsat bulup gelmek zor oluyor değil mi :)
Selam kizlar kusura bakmayim daha önce yazmadim cünkü sonuclar bugün geldi.
Chromozomlar ikizindede temiz cikti bi kiz bi oglan fakat oglan babasi gibi tasiyici ama o saglikla problem degil cok sükür..
Iyi aksamlar
Selam kizlar kusura bakmayim daha önce yazmadim cünkü sonuclar bugün geldi.
Chromozomlar ikizindede temiz cikti bi kiz bi oglan fakat oglan babasi gibi tasiyici ama o saglikla problem degil cok sükür..
Iyi aksamlar
chnbcim bayağı ayrıntılı yazmışsın. Ben de kalıtsal bir hastalık taşıyıcısıyım. Belli başlı şeyler dışında çok derin bir bilgim yok. Cumhur Bey bizi aydınlatacaktır umarım.
Bu arada görümcenden haberler var mı?
Alternatifleri söyler. Ne zaman gidecektin canım? Yaşın kaçtı belki sormuşumdur önceden?
Canım bugün bakmamışlar. Yarın haber alırsınız demişler. Yarın öğrenirim inşallah gelişiyordur yumurtalar....
Alternatifleri çok olmasa da biliyorum. Telefonda da söylemişti, ailemden kan örnekleri isteyecektir. Yaşım 26 canım. İnşaallah inşaallah...
Ne zaman gidecektin sizde ne sorun vardı translokasyon mu?
canım mozaik olması daha iyi sanırım, genetik sorunun çocuğa geçme ihtimali daha düşük olabilir.canım taşıyıcı olan sensin, kromozomlarda sorun var ama hasta değilsin, hastalığı çocuklarına taşıma durumun var sadece.
senin doğal yoldan çocuğun olursa
1. 46 kromozomlu normal çocukların olur
2. senin gibi 2-15 translokasyonu olan,taşıyıcı ama sağlıklı çocukların olur, sen sağlıklısın sonuçta
3. ya da yaşamla bağdaşmayan kromozom anormalliği olur, doğmadan düşer, veya doğabilir ama makinelerle yaşar.
hastalığın ne olacağı kromozoma göre değişiyo, 13-14 translokasyonda trizami 13 oluyo, 21.kromozom down sendromuna sebep oluyo, her kromozom için farklı hastalık var, netten bulabilirsin.
sen 2-15 translokasyonsun ama sağlıklısın, buna taşıyıcı deniyo
Mattikacığım geçmişi okuyorum da bu mesajı Levaque ye yazmışsın. Bu mesajı kendime uyarladım.
Şimdi tüm arkadaşlarımdan yorum bekliyorum.Benim eşim mozaik. Yüzde 50 oranında 46 xy, yüzde 48 oranında 47 xyy, yüzde 2 oranında 48 xyy çıkmış. Sizlerinkinde 12-15 filan yazıyorsunuz ya. Artık ben şunu anladım sizde 46 kromozom olan insan kromozomdan sizin yazdığınız numaralarda sorun var.Ama sonuçta sizler 46 kromozomlusunuz. Sorunlu olanla bir çocuğunz olursa o kromozom ne hastalığı ise çocuk o hastalığı taşıyacak Allah korusun. Eşimde hücrelerde ise bazılarında 47, az da olsa 48 ve yarısında 46 var. Bunun dışnda anladığım kadarıyla sizin xy lerde sorun yok. Bizim fazladan y var. Bizim durumumuz tuhaf. Mozaiklik 46 , 47, 48 olduğumuz için sanırım.
Şimdi bizim için alternatifleri yazayım:
Biz doğal yolla denersek :
1. Bizim sağlıksız bir çocuğumuz olur. Böyle olursa sanırım klinefelter ya da turner denilen cinsiyete bağlı kromozom hastası olacak. Bu sendromlu çocuğum olsa bile bu sendrom yaşamla bağdaşmayan sendrom değilmiş Cumhur Bey de öyle demişti. Bazı özellikleri değişikmiş. Uzun kol, erkekse kızsal vucut hatları, az kıllanma filan. (Bu bizim için en kötü ihtimal)
2. Bebek düşecek. İlk haftalarda.(Ki aklıma şu da takılıyor. Bu senromda ileri haftalarda erken doğuma yol açar mı? 25 haftalık erken doğumum var ya benim. Onu hep biz rahimağzı yetmezliği ya da enfeksiyondandır diye düşündük.)
3. Tamamen sağlıklı olacak.
4. Taşıyıcı olacak.Yani babası gibi sağlıklı
Pgt ile olursa ise:
1. Tamamen sağlıklı olacak.
2. Taşıyıcı olacak . Babası gibi.
Artık beynimde ulaştığım son nokta bu.
Doğru mu?
Fishle bakmak yeterli dedi Cumhur Bey. Buna göre yalnızca cinsiyete bağlı kromozomlara mı bakılacak bu durumda?
hayır canım testler taşıyıcıyı ayırt edemiyor. bizdeki translokasyonda kromozom sayısı aynı eşimde ama biri yer değiştirmiş."pgt yapılınca hastalıklı olanları direk eliyolar. ama 46 kromozomu da normal olan bulunmazsa senin gibi translokasyonu olanı da yerleştirebiliyolar. bebeğin sağlıklı olur, sadece ilerde evlenince çocuk isteyınce sıkıntı yaşar bizler gibi "
Mattika yine geçmişten alıntıladım. Bu işi yapan genetikçiler bakıyor ve bulamadık ama taşıyı olanlar var diyorlar mı?Yani aileye soruyorlar mı taşıyıcı bulduk kabul eder misiniz diye soruyorlar mı yani aileye. Yoksa taşıyıcılık da sağlıklı gurubuna girdiği için sağlıklı muamelesi yapıp doğrudan yerleştiriyorlar mı?
Sanırım bu sorumun cevabını Seçgin verebilir. Seçgin arkadaşım size sordular mı taşıyıcı yerleştiriyoruz kabul eder misiniz diye....
Nasip olursa çarşamba. Translokasyonun ne olduğunu tam bilmiyorum. Bende x geni hastalıklı ancak hangi kromozom olduğu tespit edilemiyor.
Canım 46 tane kromozom var ya 1 den 46 ya kadar numaralandırılmış. Mesela 12. kromozomla 15 kromozom diyelim örneğin yer değiştiriyor. Ona translokasyon deniliyor. Canım benim de eşimin tespit edilemedi.
canım mozaik olması daha iyi sanırım, genetik sorunun çocuğa geçme ihtimali daha düşük olabilir.
doğru sonuçlara varmışsın benim bilgilerime göre, tabi bilmediğimiz noktalar olabilir.
hayır canım testler taşıyıcıyı ayırt edemiyor. bizdeki translokasyonda kromozom sayısı aynı eşimde ama biri yer değiştirmiş.
bu testler de kromozomları sayıyo sadece, yapısal bozukluklara bakamıyor. 24 sure da olsa fish de olsa taşıyıcıyı da normal kabul edip yerleştiriyolar.
seçgin de olduğu gibi bundan sonrası nasip, yerleştirilenler normal de olabilir anne babası gibi taşıyıcı da olabilir. nitekim biri normal biri taşıyıcı çıkmış.
taşıyıcı olan sadece ilerde bebek sahibi olmak istediğinde sorunla karşılaşabilir. ama hayatını sağlıkla devam ettiriyo eşim gibi.
Nasip olursa çarşamba. Translokasyonun ne olduğunu tam bilmiyorum. Bende x geni hastalıklı ancak hangi kromozom olduğu tespit edilemiyor.