- 1 Nisan 2019
- 14.036
- 38.578
-
- Konu Sahibi neyapmaliyim
Akrabam olmasa da yakınım oldu. İşten çıkınca yada çıkartılınca şikayet etmedi ama.Türkiye gerçeklerinden bu kadar uzak mısınız? Hayatınızda etrafınızda hiç mi sigortasız çalışmak zorunda olan bir yakınınız komşunuz teyzeniz olmadı, çocuk bakmak ya da temizliğe gitmek olsun mesela. İşe başlamadan evvel işvereninden sigorta talep ettiğinde ne olurdu biliyor musunuz? Direkt elenir yerine sigorta istemeyen başka biri alınırdı. Burada da devreye anlamaktan imtina ettiğiniz mecburiyet durumu giriyor. İnsanlar eline beş kuruş para geçsin diye bu şartlara katlanmak “zorunda” kalıyor.
Ücretini alsa bu kızcağız da etmiycekti zaten ama sizin anlayamadıgınız kısım burası.Akrabam olmasa da yakınım oldu. İşten çıkınca yada çıkartılınca şikayet etmedi ama.
Katılıyorum, o sizi tehdit ederken boş atıp dolu tutmaya calisiyor esas siz onu polise şikayet edin,öyle bir ceza yer ki size vermediği para misliyle çıkar cebinden, sigortasız işçi çalıştırmak cok ciddi suçAyda 10 günü geçen ev içi hizmetleri için sigorta zorunludur. Siz 170'i arayın, durumunuzu anlatın. Hem maaşınızı kurtarırsınız hem de geçmiş aylardaki sigortanızı yaptırırsınız. Bir de sgk onlara ceza keser.
Tamam hanımefendiciğim siz haklısınız.Ücretini alsa bu kızcağız da etmiycekti zaten ama sizin anlayamadıgınız kısım burası.
Emeğinin karşılığını alamadı ne yapsın? Aa zaten baştan kabul etmistim mecbur olduğum icin sigortasiz çalışmayı peşine dusmeyeyim mi desin?
Kesinlikle, iş verenler o kadar kurnaz ki" git kime şikayet edersen et" modunda.Siz çalışıyor musunuz? İş hukuku dersi aldınız mı hiç? Üniversitelerde zorunlu ders. Bir avukattan bu konunun detaylarını dinlemenizi öneririm. Kanun böyle. Bütün dünyada böyle. Huluk profesörleri tarafından yıllar önce yazılmış kanunlar. Yıllardır da uygulanıyor. Ben size olayın basitçe mantığını anlatabilirim sadece şu an. Ben hukukçu değilim. Siz garip bir pencereden bakıyorsunuz ancak.
bakın benim çok paraya ihtiyacım yok işsiz kalsam aç kalmam.
Sigortamı ödemeyeceğini iddia eden adamı direk şikayet ederim bana böyle teklif yapıldı diye. Asla çalışmam.
Eğer İşe başladıktan sonra sigortamın ödenmediğini farkedersem yine şikayet ederim. İşten de çıkarım.
Ama işe çok ihtiyacım olsa ve zar zor bulabildiğim iş yerinde bana sigorta ödemem dense susar çalışırım ne yapayım.
Şikayet edersem o işten de olurum. Niteliksiz emek sahipleri her zaman sigortasız ve asgari ücret altı çalışmaya razıdr. Bu adam nasıl suçlu olabilir? Köyden kente göç etmiş niteliksiz bir işçi olduğunuzu düşünün. Okumamışsınız sigorta sosyal güvence ne haberiniz bile yok. Bilmek zorunda da değilsiniz. İşveren sizin devlete sigorta kaydınızı bildirmek zorunda. Ve siz bunu takip edemeyebilirsiniz.
5 yıl çalıştım diyelim. 5. Yılda bi haltlar oldu iş yerinde bir iş kazası oldu. Ya da eksik maaş yattı. Maaş verilmedi. İş verenle sorun yaşadım. İşten atıldım diyelim. Konu komşuya sordum akıl aldım. Alo 170i ara dediler. Devlet hem cezasını hem de 5 yıllık sigorta ücretini geriye dönük tahsil eder. İşçinin sigorta ile ilgili devlete karşı bir sorumluluğu olamaz. Tüm sorumluluk kapital sahibi iş verene aittir.
Kesinlikle, iş verenler o kadar kurnaz ki" git kime şikayet edersen et" modunda.
Sigortasız onlar çalıştırıyor. Sizde sigortasız çalışmayı kabule diyorsunuz.
evet haklısınız diğer meselelerde ama bu sigorta konusu bana saçma geliyor.
Şikayet etmeyi düşünüyorsanız sizde kabul etmemeliydiniz ilk başta. Sigorta konusunda sizde suçlusunuz iş verende
Bir komşumun yatılı kadını 6 yıl çalıştıktan sonra ayrılırken-aralarında ne oldu bilmiyorum- tazminat istemiş, vermezlerse sigortaya şikayet edeceğini söylemiş. 4 yıl kadar önce cezaları 150bin civarıydı, göze alamayıp kadına 20bin lira verip anlaşmışlardı.
Valla ben de olsam şikayet ederim, ama öncesinde sen bir kadına yaz, paramı vermezsen sigortaya şikayet ediyorum son şansın diye, vermezse de yap şikayetini. Kitap paran ne kadar? Ben vereyim kuzum kıyamam.
normalde maaş günüm cumartesi doluyor sokağa çıkma yasağı olduğundan dün vermesi gerekiyordu ancak perşembe akşamı vemreyecegini söyledi bir daha da aramadı ben dün bekledim belki verir diye ama vermedi, ben şuan 2000 istemiyorum ki 1500 istiyorum hakkımı vermediği icin şikayet edeceğim arkadaşlar yoksa beni sigortasız çalıştırdı yok ben ondan para koparayım diye değil, bugun şikayet edeceğim, herkese cok tesekkur ederim.
İyide şikayet ettiğinde zaten anlaşsa da SGK tespiti yaparsa ceza kesiyor. Şikayet ettikten sonra ben anlaştım dediğinde SGK vazgeçmiyor, aksine , sonradan beyan değiştirirsen, direk suç duyurusunu basıyorlar, şikayet eden hakkında.Ben de dahil, bunca uye "sikayeti"maasini alabilmek icin bir koz olarak kullan dedi.
Ama konu sahibi is veren kadinla iletisime bile gecmemis. Maasimi odemezseniz sikayet edecegim dememis ve bugun kadini sikayet edecekmis.
Anlasildi ki konu sahibinin tum derdin para.
Okudu burada anlasmak icin odenen yuksek tutarlari tabi. Yazik...
Önce kadini sikayet ederim diye uyar. Buna ragmen maasini vermez, sikayet edersin sonuna kadar haklisin derim.
Ama uyarmadan direkt gidip sikayet edersen senin iyi niyetinden suphe ederim. Amacinin para kopartmak oldugunu dusunurum.
O kadarini bilemem. Anlasmak icin para odediler, sikayet et kat kat fazlasini alirsin tarzi mesajlar yazildi.İyide şikayet ettiğinde zaten anlaşsa da SGK tespiti yaparsa ceza kesiyor. Şikayet ettikten sonra ben anlaştım dediğinde SGK vazgeçmiyor, aksine , sonradan beyan değiştirirsen, direk suç duyurusunu basıyorlar, şikayet eden hakkında.
Bana dediki perşembe günü sana maaş yok nereye gidersen git dedi , senin saygısız olduğunu onceden öğreneydim eve almazdım dedi ( saygısız dediği şey hakkımı savunmam) sonra ben sizden sadaka isteyen yok maaşımı verin dedim görüldü atti sonra bekledim bi gün vermedi, araştırmalarıma gore ev adresi gerekiyormus ben onların acik adresini bilmiyordum eski komşuları bizim arkadaşımızdı onlardan aldim adresi simdi kadının kayınvalidesi beni aradi açamadım olayı güzelce anlattım ama mesajı görmedi gorunce yok veremeyiz falan derse 170 i hemen arayacağım cevap yazmasını bekliyorum, yemin ederim para koparmak gibi düşüncem yok sadece hakkımı vermesini istiyorum kayınvalidesi kibar biriydi, bakalim ne diyecekBen de dahil, bunca uye "sikayeti"maasini alabilmek icin bir koz olarak kullan dedi.
Ama konu sahibi is veren kadinla iletisime bile gecmemis. Maasimi odemezseniz sikayet edecegim dememis ve bugun kadini sikayet edecekmis.
Anlasildi ki konu sahibinin tum derdin para.
Okudu burada anlasmak icin odenen yuksek tutarlari tabi. Yazik...
Önce kadini sikayet ederim diye uyar. Buna ragmen maasini vermez, sikayet edersin sonuna kadar haklisin derim.
Ama uyarmadan direkt gidip sikayet edersen senin iyi niyetinden suphe ederim. Amacinin para kopartmak oldugunu dusunurum.
, yemin ederim fazla para da gözüm yok ben öyle biri değilim bana hakkımı vermemesi sizce suç değil mi vicdan yapıp vermesi gerekmiyormu bana vermicem paranı nereye gidersen git dedi ben de bekledim belki verir diye vermedi kayınvalidesi aradı duymadım ben ona her seyi anlattım onun cevap yazmasını bekliyorum eğer vermiceklerse arayacağım size isterseniz ss atarim yazmasını ben öyle biri değilimO kadarini bilemem. Anlasmak icin para odediler, sikayet et kat kat fazlasini alirsin tarzi mesajlar yazildi.
Sanirim o mesajlari okuyunca konu sahibinin istahi kabardi.
Cunku tek derdi, iceride kalan maasini almak olan bir insan isi yokusa surmez. Elindeki bu guclu kozu maasini almak icin kullanir.
Ama konu sahibi is veren kadinla iletisime gecip sikayet ederim bile demeden bugun sikayet edecekmis.