- 24 Haziran 2023
- 134
- 76
-
- Konu Sahibi serotininevi
- #81
Yorumunuz için teşekkür ederim haklısınız para önemli bir kriter ama çocuklar ile zaman geçirmek bana kalırsa daha önemli bir kriter. Şu çalışma koşullarım ile zaman geçirme kısmım bayağı zor olur30 yıl özel sektörde çalışıp emekli oldum zordur ama bence keyifli. Yükselmek, ilerlemek, başarmak insanı tatmin ediyor. Aynı şirkette 18 yıl çalıştım, yönetici pozisyonundayken bıraktım, iyi paralar kazandım, iyi eğitimler aldım, bir çok Avrupa ülkesini gezdim o iş sayesinde. Bugünkü hayatımın temellerini orada attım. Ondan önce çalıştığım şirkette de 8 yıl kaldım. Özel sektörde çalışırken bir portföy oluşuyor. İşten ayrıldığımda onlarca iş teklifi aldım, çalıştığınız şirkette işler yolunda gitmeyince sıfır tecrübeli biri gibi olmuyorsunuz. İş hayatımın son üç yılında bildiğim işten tamamen uzakta keyfi şekilde çalıştım, canım sıkılmasın diye. Öğretmenlikle ilgim yok ama forumda öğretmenlerin açtığı konuları okuyunca bana pek cazip gelen bir durum değil. Eşim kamuda çalışıyor, onların çalışma şartları da pek iç açıcı değil kamuyu oldum olası sevemedim ben ama şu var ki benim planlarımda çocuk hiç olmadı, anne değilim o yüzden özel sektörde çok keyifli çalıştım diyebilirim. Çocuk sahibi olan iş arkadaşlarım hepsi zorlukları olmasına rağmen çocuklarını büyüttüler, kimse bir şeyden geri kalmadı. Bu arada görümcem çocuk esirgeme kurumunda öğretmen, kendi çocuklarıyla vakit geçirememekten yakınmıştır hep, aldığı maaş kuş kadar, iş tüm hayatının içinde, hiç boşluksuz çalışıyor. Bu devirde para önemli, özel sektörde kazandığın bir yıl öğretmenlikte kazanacağın iki üç yıla denk geliyorsa düşünecek bir şey yok. Ben özel sektör derim, çünkü her şeyin ucu paraya değiyor, kendi geleceğin de çocuklarının geleceği de her iş para.
Evet saydığınız özellikler şu hayat için çok önemli. Yaz tatilinin olması kendine zaman ayırma vs. Özelde bunları yapamıyorum ama bir yerden sonra meslek değişimi de sancılı bir süreç gerçektenBu kişilik yapınıza göre değişir bence. Özel sektörde kurumsal hayat ve kamuda öğretmenlik çok farklı dünyalar.
Özel sektör hırs ve rekabet yeri ve bence öyle 10 senelik planlar yapılacak bir alan değil. En azından aynı şirket için değil. Siz terfi alacağım zannederken hop tepeden inme biri yöneticilik pozisyonunu alabilir, hiç beklemediğiniz anda işten çıkarılabilirsiniz vb.
Kamuda öğretmenlik kim ne derse desin rahat. Yani hangi meslekte 3 ay tatil var ki? Herkes yazın pişe pişe çalışıyor valla. Yeşil pasaport, işten atılma derdinin olmaması falan da büyük nimetler. Ama maaş skalası belli yani. Uzama-kısalma meselesi yok. Sonuç yine sizin karakter yapınıza çıkıyor. Hırslı biriyim, büyük hedeflerim var, lider ruhluyum falan diyorsanız özelden devam edin. Yok beni kurumsal hayat sıkar, yazları şöyle bir memlekete giderim ardından tatilimi yaparım diyorsanız kamuya geçin.
Kurumsal hayatta iyi bir yerde çalışıyorsanız edinilen çevre daha kaliteli oluyor. Devlette maalesef insan profili belli. O açıdan biraz hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz. Öğretmenler odası muhabbeti iç bayıcı.
Merhaba. Kamuda doğum sonrası izinler nasıl ? Yani o kısmı pek bilmiyorum. Özelde çok kısa süre sonra işe dönüyorsunuz ama kamu da nasıl ilerliyor süreç ?sizin özeldeki planlarınız hep olasılık üzerine ve kesinliği de netliği de yok. Kpss ile atanabileceğiniz de kesin değil. siz aslında olasılıklar içinden tercih yapmaya çalışıyorsunuz şu an. özel sektör çocuğunuzu büyütme noktasında büyük problem. çocuk olduktan sonra ona vakit ayıramamak çok büyük problem. hayatta para önemli ama her şey de değil. kaldı ki sizin yönetici olma durumunuz kesin bile değil. ben kamudayım, öğretmenlerden daha yüksek alıyorum ama aynı da alabilirdim çok dert değil. benim hayat görüşüme türkiye şartlarında en uygun kamu. çünkü aileme de vakit ayırmak istiyorum, bu süreçte iş stresi yaşamak istemiyorum, doğumdan sonra acelece işe dönme stresi çekmek istemiyorum vs vs. özeldeki en büyük kıstas para ise o para miktarına da alışacaksınız, o yüzden uzun süreli bir tatmin getirmez bu.
Çalışma saatleri ve çalışılan gün sayısıÖğretmenliğin daha rahat olacağını düşündüren ne? Çünkü öyle bişey yok
esasen kamuda devlette farklı bir şey yok kağıt üstündeMerhaba. Kamuda doğum sonrası izinler nasıl ? Yani o kısmı pek bilmiyorum. Özelde çok kısa süre sonra işe dönüyorsunuz ama kamu da nasıl ilerliyor süreç ?
Hangi sektördü , şu anda memurluk bana hiç cazip gelmiyorBuna en net cevabı verebilecek olanlardanım. Öğretmenlik mezunuyum fakat ticarete olan ilgim sebebiyle mezun olunca iş kurdum. Çok iyi paralar kazandım kazanıyordum zaten piyasaya ilk girenlerdendim bulunduğum sektörde. Öyle olunca çok tanınan bir firmaydı online olarakta. Sonrasında evlendim Çocuk düşünmeye başlayınca tam olarak söylediğiniz sebeplerle sınava 1 yıl varken iş yerimi kapatıp kendimi eve kapayıp ders çalışıp atandım.
Yine de neresi oluraa olsun yeterki atanayim olaraķ bakmayin tavsiyesi vereyim de size gerisi size kalmis.Farketmez diyorsaniz da O zaman hem kpss hem mulakata calismaya baslayin.Atama konusu ikimiz içinde sorun değil, karar verebilirsek atama sorun yapacağımız bir şey değil
Sanki özelde kadınlar ve erkekler sahte rapor almıyor… eşimin çalıştığı fabrika fındık zamanı boşalıyor acaba neden? Bunun eminim bölgeye göre pamuk, zeytin falan gibi türevleri de oluyorduresasen kamuda devlette farklı bir şey yok kağıt üstünde
aynı 8 hafta d.öncesi 8 hafta doğumsonrası, istersen doğum öncesini çalışıp izni sonra da kullanabilirsin. kağıt üstünde bu. özel- devlet arasında bir fark yok yani kanunda...fark uygulamada
mesela öğretmenler şubatta doğurup haziran gibi dönem bitince işe dönüp -çünkü nasılsa çalışmayacak- yazın da maaşı alıp sonra da rapor alıp bir sonraki sene şubatı bulmak gibi dahiyane çözümler üretebiliyor...
mesela pandemide evden çalışma olunca onlarca öğretmen raporluyken ya da ücretsiz izindeyken işe dönmek istemişti bazı müdürler de madem hastasın diye rapor aldın o zaman çalışamazsın, kabul etmiyorum demişti....öğretmenler çok ağlamıştı bunun için, bilseydik "sahte" rapor almazdık diye.
sadece öğretmenler değil tabii kamuda kadınların büyük kısmı "sahte" rapor alıyor en azından bi 2-3 ay alıyor. çoğu parçalı alıyor arada senelik izin kullanıyor, arada kurumu da idare ederse seneyi buluyorlar -etrafımda onlarca örneği var bunun.
böyle sanki normal yasal birşeymiş gibi de anlatıyorlar bir de yaşına gelen kadar raporla maporla idare etcem diye ....yoksa normalde kağıt üzerinde aynı, memurlar hak yiyerek bunu suistimal ediyor. istisna olarak etmeyeni de etmiyor tabi.
öğretmenlerin bir farkı süt izni yok, diğer memurlarda süt izni de olduğu için zaten 9 da gidip 3 te çıkarak çalışıyorlar mesela. Özelde kolay kolay süt izni kullandırtan yok fark olarak bunu da söyleyebiliriz. ücretsiz izin için memuriyetteki kıdeme göre farklı süreler var ona bakmanız lazım.
eşinizin çalıştığı fabrikada işçi rapor alıyorsa ve sahteyse o fabrikanin sahibini ve oradaki diğer çalışanları ilgilendirir. (ki boşaldığna göre herhalde hepsi alıyor bir çeşit ekstra yıllık izine döndürmüşler demek ki olayı).Sanki özelde kadınlar ve erkekler sahte rapor almıyor… eşimin çalıştığı fabrika fındık zamanı boşalıyor acaba neden? Bunun eminim bölgeye göre pamuk, zeytin falan gibi türevleri de oluyordur
Asıl siz güzellediniz memurlar çatır çatır alıyor diyerek, doktorları da zan altında bıraktınız. Ben söyleyince mi güzelleme oldu. Devlet memuru maaş alıyor da özel sektör çalışanı almıyor mu? Yani haksız kazancı güzellediniz fabrikadan bize ne diyerek tebriklereşinizin çalıştığı fabrikada işçi rapor alıyorsa ve sahteyse o fabrikanin sahibini ve oradaki diğer çalışanları ilgilendirir. (ki boşaldığna göre herhalde hepsi alıyor bir çeşit ekstra yıllık izine döndürmüşler demek ki olayı).
devlet memurunun raporu 80 milyonun bütçesinden çıkıyor, o yüzden beni, konu sahibi eşinizin çalıştığı fabrikaya değil devlete girmeye çalıtığı için de onu ilgilendiriyor. fabrikadan bize ne?
şuraya gelip bi sahte rapor güzellemediğiniz kalmıştı.
ben birşeyi güzellemedim, aferin yapıyorlarsa iyi yapıyorlar mı dedim?Asıl siz güzellediniz memurlar çatır çatır alıyor diyerek, doktorları da zan altında bıraktınız. Ben söyleyince mi güzelleme oldu. Devlet memuru maaş alıyor da özel sektör çalışanı almıyor mu? Yani haksız kazancı güzellediniz fabrikadan bize ne diyerek tebrikler
Özel sektör insanları vergi vermiyor mu? Holding sahibini vergi kaçırmakla mı itham ediyorsunuz? Kaç bin öğretmene bedel vergi veriyorlar haberiniz var mı? Devlet kadar istihdam sağlayan var. Nerden tutsak elimizde kalıyorsunuz…Sahi siz yurda döndünüz mü?ben birşeyi güzellemedim, aferin yapıyorlarsa iyi yapıyorlar mı dedim?
zan altnda bırakmak mı? kimseyi zan altında bırakmıyorum. olan bu. siz de bal gibi biliyorsunuz bunu. tüm memurlar da biliyor. (ha fabrikadakilre raporu da doktor vermiyor zaten siz bırakmadınız kimseyi zan altında yani, öyle mi?)
benim bildiğim özel sektörde öyle bir rapor alan yok.
siz örnek verip bir de genişlettiniz kesin başka da vardır diye, olmayanı kanıtlama şansım da olmadığı için ben yoktur öyle bir şey gibi bir iddiada bulunmadım zaten. varsa da bizim konumuz değil, belki orada genel bir teamül gelişmiştir o da olabilir, bizi ilgilendirmiyor, şu anda dedim çünkü konumuz devlet ve hatta direkt MEB. bunlar farklı şeyler.
özel sektör çalışanı 80 milyonun vergisiyle maaş almıyor hanımefendi bunu da bal gibi biliyorsunuz sadece demagoji yapıyorsunuz şu anda.
Bir arkadaşım tam tersini yaptı öğretmenlik okudu atandı ve mesleği sevemediğini ona uygun olmadığını anladı bıraktı. Ailesi destek çıktı özel bir üniversitede mühendislik okudu. Daha staj yaparken bile havalarda uçup çalışıyordu. Çok seviyordu ortamını. Kariyeri de hep iyi firmalarda oldu. Şu an geliri Tr ye göre çok iyi 100k üstü aylık maaşı ve ekstraları var. Evden esnek saatlerde çalışıp haftada bir onbeşte bir ofise uğruyor. Firması yurt dışında pozisyon önerdi ama tek çocuk ve annesi babasına çok bağlı diye gitmedi (annesi git artık dese de ben böyle mutluyum diyo). Siz de öğretmenlikte en azından manevi doyum yaşayacağınızı düşünüyorsanız deneyin. Yalnız bir öğretmen olarak en çok zorlanacağınızı düşündüğüm alan okul öncesiHerkese merhaba,
İçinden çıkamadığım hayatıma yön verecek ve uzun süredir kafamı meşgul eden bir konu için sizlere danışman istiyorum.
Özel sektörde iyi bir firmada çalışıyorum. Şuan değil ama pozisyonum artıkça iyi maaş alacağım bir iş yapıyorum. Şöyle ki şuan yöneticim 100k alıyor. Yani önümüzdeki 10 yıl içinde tecrübem ve pozisyonum artıkça bu bantlarda maaş skalasını alabilecek bir işim var. Çalıştığım şirketten memnunum. Burada geleceğim iyi görünüyor. Yıllar içinde yetiştirilebilecek yönetici adayı gibi görünüyorum. Uzun soluklu burada çalışabilirim fakat özel sektör tabi ki. Yarın ne olacağı belli olmayan bir durum her zaman mevcut.
İzinler normal yıllık izin şeklinde. 14 gün. İşim gereği ayın belli zamanları izne çıkamıyorum. Ayarlaması biraz zor oluyor.
Çalışma saatlerim 07:30-17:00. Evim yakın sayılır fakat tabi ki servis kullandığım için 06:00'da kalkıyorum. Eve18:15'den önce varamıyorum. Şuan için bir gün evden çalışıyorum. Ama her sabah uyandığımda hayatım böyle erken kalkıp ofiste çalışarak mı geçecek diye sorguluyorum. Anlayacağınız tüm günüm işte geçiyor bir çok insan gibi. Hafta sonu çalışmıyorum. İş yoğunluğum normal. Çalıştığım insanlar iyi insanlar. Ama dediğim gibi bu şartlarım şuan ki iş yerim için geçerli. Başka bir yerde başka şartlarda veya başka insanlar ile çalışabilirim.( Daha önce sorunlu insanlar ile çalışıp stresli günler geçirdim ve işimden de oldum o süreçte. Özel sektör olduğu iş kaygısı yaşıyorsunuz, kamu gibi olmuyor bu açıdan)
Yönetici olursam çalışma saatlerim değişmeyecek. Ekstra toplantılar oluyor ve tabi ki sorumluluğum şuan ki gibi olmuyor, artıyor. Tabi artıları mevcut (şirket aracı, iyi bir maaş gibi). Ama genel itibariyle işimi seviyorum, sevmediğim bir iş değil.
Bunun dışında şuan devlette okul öncesi öğretmeni olabilme ihtimalim var. Ataması iyi bir bölüm, KPSS ye hazırlanırsam atanabilme ihtimalim var. (Ders çalışmayı seviyorum, atanmak için çabalarım). Şayet karar verirsem ders çalışmaya başlayacağım. Öğretmenlik hep sevdiğim ve istediğim bir meslekti. Fakat maaş konusunda tatmin etmeyecek rakamlar oluyor maalesef. Şartlar açısından, yarım gün çalışma imkanım olabilir. Yaz tatilleri ve ara tatiller oluyor. Kamuda olduğunuz için iş güvenceniz oluyor. Bunun dışında çocuklar seviyorum, bana eziyet gibi gelmez. Hayalini kurduğum bazı planlarım var ama zamansızlıktan bir türlü yapamıyorum. Onlara zaman ayırabilirim. Çocuk düşünüyorum, çocuğum ile zaman geçirme ihtimalim şuan ki işime göre çok daha fazla olur. Ama bu artılarının yanında şu var ki on yılda çalışsam alacağım maaş çok değişmeyecek. Ama özel sektörde on yıl çalışsam bir öğretmenin neredeyse 3 katı maaş alabilirim.
Tüm bunları alt alta koyunca ya zaman yaratıp az para ile çalışabileceğim güvencesi olan, çocuklarıma ve kendime daha fazla zaman ayıracağım ama düşük maaşlar ile çalışacağım bir hayat mı, yoksa özel sektörde yine sevdiğim ama zamanımın neredeyse yarısından fazlasını iş hayatında geçireceğim, çocuklarımı kendim büyütemeyeceğim, güvencesi görece az fakat 3 katı maaş alma ihtimalimin olacağı bir hayat mı sorusu ile baş başa kaldım.
Karar verip motivasyonuma göre KPSS çalışmaya başlayacağım. Maaş durumu kafamı karıştırıyor. Fakat gerçekten daha az çalışabilme ihtimalim olan yine sevdiğim bir işim olabilecekken hayat boyu bu kadar çok çalışmak da beni düşündürüyor.
Öğretmenliği sevmesem hiç düşünmezdim ama sevdiğim bir meslek. Şuan ki işimi de seviyorum. Şartlar açısından bakıp karar vermem gerekiyor. Sizlerin fikrini de sormak istedim.
Teşekkür ederim.
Hangi sektördü , şu anda memurluk bana hiç cazip gelmiyor