Özel sektörde çok çalışıp iyi bir maaş mı yoksa sevdiğim meslek olan az maaşlı öğretmenlik mi ?

Öğretmenlik işin içine girmedikçe kolay görünüyor. Son 2 saatim 9B ileydi, allah sizi inandırsın üzerimden tır geçmiş gibiyim. Eve gelip yarım saat duvarı izledim eşim dalga geçti. Şimdi de oturup sınav okuyacağım saç baş yolarak =) Çalışma saati az evet ama konstantre deterjan gibi düşünün bu çalışma süresini, kısa sürede aynı anda birçok şey yapıyoruz. 10 dakikalık bir arada tuvalete mi gideyim çay mı içeyim diye düşünüp karar vermek zorundayız =) Çok seviyorum, başka bir iş yapamazdım ama ben bile şikayet ediyorum. Hele okul öncesi. Tenefüsü yok, yardımcı öğretmen yok çoğu okullarda, gerçekten çok zor. Özel okulda da yaklaşık 10 sene çalıştım, devlette yorulduğum kadar yorulmuyordum çünkü mevcut azdı, her şey sistemliydi, şu an çalıştığım okulda 1500 öğrenci var. Her şeye rağmen bana dünyanın parasını verseler başka bir iş yapmak istemem. Psikopatça bir haz alıyorum mesleğimden. Umarım en doğru kararı alırsınız.

Tatili aşırı aşırı cazip.
Parası asla tatmin edici değil.
Kamuda görev almak stressiz sanılıyor, değil.
Eğitim sisteminin çürüklüğü, ben yaptım olduculuk milli eğitimde de dibine kadar yaşanıyor(müdüründen bakanına).
Yine de 3-4 gibi evde olmak güzel.
İşlerin kalanına evde devam tabii, evrak işi çok.
Mesleki tatmin yerlerde, okul öncesinde akademik derdiniz olmadığı için bu konuda sorun yaşamazsınız.

ogretmen oldugunuzda dogu gorevine gideceksiniz .arkadasim kucuk bebegiyle iki yil doguda bir koyde yasadi esi gelemedi bunlar bence cok zor seyler .ama tatilleri asiri iyi tabi ogretmenlerin

Bu kişilik yapınıza göre değişir bence. Özel sektörde kurumsal hayat ve kamuda öğretmenlik çok farklı dünyalar.
Özel sektör hırs ve rekabet yeri ve bence öyle 10 senelik planlar yapılacak bir alan değil. En azından aynı şirket için değil. Siz terfi alacağım zannederken hop tepeden inme biri yöneticilik pozisyonunu alabilir, hiç beklemediğiniz anda işten çıkarılabilirsiniz vb.
Kamuda öğretmenlik kim ne derse desin rahat. Yani hangi meslekte 3 ay tatil var ki? Herkes yazın pişe pişe çalışıyor valla. Yeşil pasaport, işten atılma derdinin olmaması falan da büyük nimetler. Ama maaş skalası belli yani. Uzama-kısalma meselesi yok. Sonuç yine sizin karakter yapınıza çıkıyor. Hırslı biriyim, büyük hedeflerim var, lider ruhluyum falan diyorsanız özelden devam edin. Yok beni kurumsal hayat sıkar, yazları şöyle bir memlekete giderim ardından tatilimi yaparım diyorsanız kamuya geçin.
Kurumsal hayatta iyi bir yerde çalışıyorsanız edinilen çevre daha kaliteli oluyor. Devlette maalesef insan profili belli. O açıdan biraz hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz. Öğretmenler odası muhabbeti iç bayıcı.

Normalde ana okulu öğretmeni olup, özel sektörde 10 yıl sonra da olsa bu derece yükselme imkanı size sağlayan sektör ve şu anki çalıştığınız pozisyon nedir acaba? Ben de bunu merak ettim.
Şu anda bir şekilde tecrubenizden kaynaklı o işi yapiyorsunuzdur ancak en üst seviyeye gelen kişide lisans alanı ile bağlantı isteniyorsa eğer ki istemelerini çok olası buluyorum bu durumda muhtemelen ileride de başkası bu nedenle seçilecektir.

Bu nedenle bahsettiğiniz bu olasılık sizin için geçerli olabilir mi gerçekten yoksa benim gördüğüm gibi olamaz mı bence objektif bir şekilde değerlendirip ona göre bir plan yapmanız daha iyi olacaktır sizin için.
İki lisansim bir yüksek lisansim var. Şuan yaptığım iş için lisans artı yüksek lisans mezunuyum. Okul öncesi için mezuniyetim ayrı.

Herkese merhaba,

İçinden çıkamadığım hayatıma yön verecek ve uzun süredir kafamı meşgul eden bir konu için sizlere danışman istiyorum.

Özel sektörde iyi bir firmada çalışıyorum. Şuan değil ama pozisyonum artıkça iyi maaş alacağım bir iş yapıyorum. Şöyle ki şuan yöneticim 100k alıyor. Yani önümüzdeki 10 yıl içinde tecrübem ve pozisyonum artıkça bu bantlarda maaş skalasını alabilecek bir işim var. Çalıştığım şirketten memnunum. Burada geleceğim iyi görünüyor. Yıllar içinde yetiştirilebilecek yönetici adayı gibi görünüyorum. Uzun soluklu burada çalışabilirim fakat özel sektör tabi ki. Yarın ne olacağı belli olmayan bir durum her zaman mevcut.

İzinler normal yıllık izin şeklinde. 14 gün. İşim gereği ayın belli zamanları izne çıkamıyorum. Ayarlaması biraz zor oluyor.

Çalışma saatlerim 07:30-17:00. Evim yakın sayılır fakat tabi ki servis kullandığım için 06:00'da kalkıyorum. Eve18:15'den önce varamıyorum. Şuan için bir gün evden çalışıyorum. Ama her sabah uyandığımda hayatım böyle erken kalkıp ofiste çalışarak mı geçecek diye sorguluyorum. Anlayacağınız tüm günüm işte geçiyor bir çok insan gibi. Hafta sonu çalışmıyorum. İş yoğunluğum normal. Çalıştığım insanlar iyi insanlar. Ama dediğim gibi bu şartlarım şuan ki iş yerim için geçerli. Başka bir yerde başka şartlarda veya başka insanlar ile çalışabilirim.( Daha önce sorunlu insanlar ile çalışıp stresli günler geçirdim ve işimden de oldum o süreçte. Özel sektör olduğu iş kaygısı yaşıyorsunuz, kamu gibi olmuyor bu açıdan)
Yönetici olursam çalışma saatlerim değişmeyecek. Ekstra toplantılar oluyor ve tabi ki sorumluluğum şuan ki gibi olmuyor, artıyor. Tabi artıları mevcut (şirket aracı, iyi bir maaş gibi). Ama genel itibariyle işimi seviyorum, sevmediğim bir iş değil.

Bunun dışında şuan devlette okul öncesi öğretmeni olabilme ihtimalim var. Ataması iyi bir bölüm, KPSS ye hazırlanırsam atanabilme ihtimalim var. (Ders çalışmayı seviyorum, atanmak için çabalarım). Şayet karar verirsem ders çalışmaya başlayacağım. Öğretmenlik hep sevdiğim ve istediğim bir meslekti. Fakat maaş konusunda tatmin etmeyecek rakamlar oluyor maalesef. Şartlar açısından, yarım gün çalışma imkanım olabilir. Yaz tatilleri ve ara tatiller oluyor. Kamuda olduğunuz için iş güvenceniz oluyor. Bunun dışında çocuklar seviyorum, bana eziyet gibi gelmez. Hayalini kurduğum bazı planlarım var ama zamansızlıktan bir türlü yapamıyorum. Onlara zaman ayırabilirim. Çocuk düşünüyorum, çocuğum ile zaman geçirme ihtimalim şuan ki işime göre çok daha fazla olur. Ama bu artılarının yanında şu var ki on yılda çalışsam alacağım maaş çok değişmeyecek. Ama özel sektörde on yıl çalışsam bir öğretmenin neredeyse 3 katı maaş alabilirim.

Tüm bunları alt alta koyunca ya zaman yaratıp az para ile çalışabileceğim güvencesi olan, çocuklarıma ve kendime daha fazla zaman ayıracağım ama düşük maaşlar ile çalışacağım bir hayat mı, yoksa özel sektörde yine sevdiğim ama zamanımın neredeyse yarısından fazlasını iş hayatında geçireceğim, çocuklarımı kendim büyütemeyeceğim, güvencesi görece az fakat 3 katı maaş alma ihtimalimin olacağı bir hayat mı sorusu ile baş başa kaldım.

Karar verip motivasyonuma göre KPSS çalışmaya başlayacağım. Maaş durumu kafamı karıştırıyor. Fakat gerçekten daha az çalışabilme ihtimalim olan yine sevdiğim bir işim olabilecekken hayat boyu bu kadar çok çalışmak da beni düşündürüyor.

Öğretmenliği sevmesem hiç düşünmezdim ama sevdiğim bir meslek. Şuan ki işimi de seviyorum. Şartlar açısından bakıp karar vermem gerekiyor. Sizlerin fikrini de sormak istedim.

Teşekkür ederim.
Onca veli derdi icinde olsa katlanilmaz ogretmenlik. COk stresli meslek

Avukatlık stajım dışında özel sektör tecrübem olmadığı için merak ettim, on sene aynı şirkette çalışıp yönetici olmak garanti mi? Bana üzerine plan kurulamayacak kadar belirsiz geldi açıkçası. Yönetici olmak, yeterliliklerin daha net olduğu ve keyfiliğin daha az olduğu kamuda bile garanti değil de.

Mevcut işinizin koşulları o kadar da kötü değil bu arada. Haftada dört gün işe gidip, bir günde evden çalışmak şu an kamudaki bir çok pozisyondan da rahat görünüyor.

Ama konuyu sizin istek ve düşüncelerinize göre değerlendirdiğimde öğretmenliği denemenizin size daha uygun olduğunu düşündüm.

sizin özeldeki planlarınız hep olasılık üzerine ve kesinliği de netliği de yok. Kpss ile atanabileceğiniz de kesin değil. siz aslında olasılıklar içinden tercih yapmaya çalışıyorsunuz şu an. özel sektör çocuğunuzu büyütme noktasında büyük problem. çocuk olduktan sonra ona vakit ayıramamak çok büyük problem. hayatta para önemli ama her şey de değil. kaldı ki sizin yönetici olma durumunuz kesin bile değil. ben kamudayım, öğretmenlerden daha yüksek alıyorum ama aynı da alabilirdim çok dert değil. benim hayat görüşüme türkiye şartlarında en uygun kamu. çünkü aileme de vakit ayırmak istiyorum, bu süreçte iş stresi yaşamak istemiyorum, doğumdan sonra acelece işe dönme stresi çekmek istemiyorum vs vs. özeldeki en büyük kıstas para ise o para miktarına da alışacaksınız, o yüzden uzun süreli bir tatmin getirmez bu.

Ben size şöyle söyliyeyim büyükşehir belediyesinden istifa edip evden kendi işimi yapmaya başladım ve geçinebileceğim paralar kazandım. Hamilelik ve doğum sonrası ara verdim ama bugün dönsem işime yine kazanırım. Ama en önemlisi çok mutluydum. Belediyede her gün ağlayarak eve dönüyordum çünkü sevmiyordum.

Yanlış anlamazsınız neden bıraktınız kamuyu??
Aynı soru olduğu için toplu cvp vereyim dedim
ben bir Büyükşehir belediyesinde teknik personel eski adı taşeron yeni ismi Sözde kadrolu KHK personel olarak çalışıyordum gelen yönetim Tüm şehir halkı önünde söz verdiği halde kimsenin çalışıp çalışmadığına bakmaksızın sudan sebeplerle 3000 kişiyi 1 de ben oldum ekmeğinden etti yeni aldığı personele yer açmak için
yoksa çok çok memnundum işimden haksızlık çoktu ama seviyordum

Yani şuan söylediğim paraları alabilmem içinde 5-8 yıl gerekirki pozisyonum yükselsin. Zaten o kadar zaman sonra meslek değiştirmek istemem sanırım. Şuan bunun kararını verebilecek zamanlardayım. Ya ileride iyi maaş alabileceğim iyi bir is fakat güvencesiz ve tüm gün çalışılan. Ya da az maasa güvenceli daha esnek çalışılan yine sevdiğim bir is

30 yıl özel sektörde çalışıp emekli oldum zordur ama bence keyifli. Yükselmek, ilerlemek, başarmak insanı tatmin ediyor. Aynı şirkette 18 yıl çalıştım, yönetici pozisyonundayken bıraktım, iyi paralar kazandım, iyi eğitimler aldım, bir çok Avrupa ülkesini gezdim o iş sayesinde. Bugünkü hayatımın temellerini orada attım. Ondan önce çalıştığım şirkette de 8 yıl kaldım. Özel sektörde çalışırken bir portföy oluşuyor. İşten ayrıldığımda onlarca iş teklifi aldım, çalıştığınız şirkette işler yolunda gitmeyince sıfır tecrübeli biri gibi olmuyorsunuz. İş hayatımın son üç yılında bildiğim işten tamamen uzakta keyfi şekilde çalıştım, canım sıkılmasın diye. Öğretmenlikle ilgim yok ama forumda öğretmenlerin açtığı konuları okuyunca bana pek cazip gelen bir durum değil. Eşim kamuda çalışıyor, onların çalışma şartları da pek iç açıcı değil kamuyu oldum olası sevemedim ben ama şu var ki benim planlarımda çocuk hiç olmadı, anne değilim o yüzden özel sektörde çok keyifli çalıştım diyebilirim. Çocuk sahibi olan iş arkadaşlarım hepsi zorlukları olmasına rağmen çocuklarını büyüttüler, kimse bir şeyden geri kalmadı. Bu arada görümcem çocuk esirgeme kurumunda öğretmen, kendi çocuklarıyla vakit geçirememekten yakınmıştır hep, aldığı maaş kuş kadar, iş tüm hayatının içinde, hiç boşluksuz çalışıyor. Bu devirde para önemli, özel sektörde kazandığın bir yıl öğretmenlikte kazanacağın iki üç yıla denk geliyorsa düşünecek bir şey yok. Ben özel sektör derim, çünkü her şeyin ucu paraya değiyor, kendi geleceğin de çocuklarının geleceği de her iş para.

bildiğim kadarıyla okul öncesi öğretmenleri günde 4 saat çalışıyor ve çok rahat atanıyorlar. hayattan ne beklediğinize bağlı. atamalar da ilerde bu kadar rahat olmayabilir. hayattaki beklentilerinizi düşünün bence. 10 sene sonra nasıl bi hayatınız olsun istiyorsunuz

özel sektör her zaman risktir,riski göze alabilecekseniz özelden devam edin.
ama hyatım garanti olsun ,risk alıp strese girmeyeyim derseniz de öğretmen olun.
sadece parası ,şartları değil hayata bakış açınızla da alakalı.
kimi insan yüksek tempo ve risk sever,durağan kalamaz ,o yüzden özel sektörü tercih eder.
kimisi az ama sürekli bir gelirim olsun ,kafam da ağrımasın der ,kamuya geçer.
siz bunlardan hangisisiniz ona göre karar verin.

Bir de istanbuldaysaniz ya da atama icin Istanbul isteyecekseniz sıkıntınız olmaz ama başka bir sehirdeyseniz atama icin doguya gidecekseniz evet esiniz pesinize gelebilir ama sonrasinda ildisi sansiniz cok fazla degil.Isdisi atamalar cok zor Bunu goz onunde bulundurun.

özel sektör her zaman risktir,riski göze alabilecekseniz özelden devam edin.
ama hyatım garanti olsun ,risk alıp strese girmeyeyim derseniz de öğretmen olun.
sadece parası ,şartları değil hayata bakış açınızla da alakalı.
kimi insan yüksek tempo ve risk sever,durağan kalamaz ,o yüzden özel sektörü tercih eder.
kimisi az ama sürekli bir gelirim olsun ,kafam da ağrımasın der ,kamuya geçer.
siz bunlardan hangisisiniz ona göre karar verin.
Evet ben sanırım düzenli ve risksiz bir hayatım olsun diye tercih ederim

Bir de istanbuldaysaniz ya da atama icin Istanbul isteyecekseniz sıkıntınız olmaz ama başka bir sehirdeyseniz atama icin doguya gidecekseniz evet esiniz pesinize gelebilir ama sonrasinda ildisi sansiniz cok fazla degil.Isdisi atamalar cok zor Bunu goz onunde bulundurun.
Atama konusu ikimiz içinde sorun değil, karar verebilirsek atama sorun yapacağımız bir şey değil

bildiğim kadarıyla okul öncesi öğretmenleri günde 4 saat çalışıyor ve çok rahat atanıyorlar. hayattan ne beklediğinize bağlı. atamalar da ilerde bu kadar rahat olmayabilir. hayattaki beklentilerinizi düşünün bence. 10 sene sonra nasıl bi hayatınız olsun istiyorsunuz
Çalışma saatlerini herkes farklı söylüyor. Bende tam anlayamıyorum

X