Yurtdışından gelen bir çocuğun tr’deki eğitim sisteminde “başarılı” olması bence mümkün değil.
Önce çocuğunuzun ileride ne yapacağını kararlaştırmanız lazım. Tr de iyi bir üniv okumak gibi bir plan oluşursa, onu sıfırdan alıp, eğitmeniz gerekiyor diye düşünüyorum. 3-4 senelik hemen hemen her derste özel ders programından bahsediyorum. Çok planlı, programlı ve yorucu bir süreç, bir ergen bunu kaldırabilir mi bilmiyorum. Yoksa mevcut şekilde devam ederse, şahsen ben “başarılı” olabileceğine inanmıyorum.
Dili iyi diyorsunuz ama tek başına dil ile ne yapabilir bir kişi. Özel olarak akademisyenlik hedefi yoksa, ben dil okunmasına karşıyım. Başarılı profesyonel hayatı olan herkesin dili çok iyi. Benim çalıştığım herkes İngilizceyi ana dili gibi kullanabiliyor mesela. Üstüne herkesin olmasa da çocuğunun 2. dili var. Mesela ben Fransızca ve İngilizceyi ana dilim gibi kullanabiliyorum. Almancam da iyi düzeyde. Üstüne üniversitede başka bir alanda eğitim aldım. Yani sadece dil okuyan bir kişi, nasıl benim önüme geçebilir.