Herkese merhaba
Günümüzün en temel problemlerinden kiracı - ev sahibi sorunu bizi de vurdu. Eminim benzer durumlarda olanlar vardır. Biraz uzun olmuş fakat detaylı açıklamak istedim.
Haziran 2021’de 3700TL’ye (o dönem yüksek bir kiraydı) girdiğimiz ev için Haziran 2022’de yüzde 40 artış yaparak (5000 tl yine iyi bir orandı) sözleşme yeniledik. Fakat enflasyon yerinde durmadığı için kiramız sitedeki diğer evlere göre düşük kaldı ve ev sahibi evi bir yatırımcıya sattığını söyledi. Yeni ev sahibi Londra’da yaşadığını, bu sebeple evi görmeden satın aldığını ve kirayı istediği oranda arttırırsak oturmaya devam edebileceğini söyledi. İstediği rakamı da 12.000 tl olarak telaffuz etti.
Çünkü Londra’da her şey çok pahalıymış.
Biz de durumun farkında olduğumuzu, her şeyin fiyatının arttığını, makul bir artış oranı yapabileceğimizi söyledik fakat sözleşmemiz hazirana kadar devam ediyor. Benim bildiğim eski sözleşmemiz hazirana kadar geçerlidir. Yani şu an bir artış talep edemez. Sözleşme yenilenirken artış konuşulabilir. Fakat bizi çıkarma hakkı olup olmadığı konusunda emin olamıyorum. Kendi oturmayacak, bunu telaffuz etti fakat yine de bizi çıkarıp çıkarmayacağını merak ediyorum. Şu an elimizde bir iban yok. Biz 5000’den hazirana kadar devam edelim dediğimizde iban vermezse ne yapacağız? Yeni ev sahibinin eski kiracıyı sebepsiz çıkarma hakkı var mıdır?
Not: eve yapışıp kalan ucuza kiraya oturmaya çalışan bir kiracıymışız gibi algılanmasın. Teklif ettiği miktara yakın bir artışı zaten yapacağız fakat şu an değil, ancak haziranda yani yasal olarak hakkımız olan zamanda yapacağız.