Davranış Bozuklukları otizmde tuvalet eğitimi?????

Çocuğumuzda karşılaştığımız huysuzluk, saldırı, şiddet, içe dönüklük, korkaklık, hiperaktiflik, pasiflik, dikkatsizlik, çevreye uyum, utangaçlık, hırçınlık vs birçok sorununuzun paylaşıldığı konular.

tayly

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
8 Kasım 2012
225
45
118
Eskişehir
merhaba arkadaşlar. 35 aylık atipik otizmli oğlum var. tuvalet eğitimine başlamak istiyorum ve bu konuda açıkçası ne yapacağımı da bilmiyorum. daha suyunu bile isteyemeyen bir çocuğa çişim geldi nasıl öğretilir bilemiyorum. bu yüzden bu konuda deneyimli annelerden yardım istiyorum. lütfen 2 dakinızı ayırıp bildiklerinizi yazarmısınız? şimdiden herkese çok teşkkürlerrrr...

konu hakkında bilgi yada deneyim sahibi değilim ancak topiğinizi okuyunca sizin için araştırmak istedim nette.
2 onemli sebeb vardir tuvalet problemi olarak. 1-tuvaletten korkabilirler 2-ne yapmalari gerektigini de tam olarak bilemeyebilirler. Cok agir derecede isitme sorunu olan cocuklar( yani sesleri cok fazla duyanlar) tuvalet sifonunun sesinden cok korkabilirler. Ses kulaklarini agritabilir. tuvaletten uzakta olan bir lazimlikla bazen ogrenebilrler Sensory( duyusal)problemlerin cesitliligine gore bazi cocuklarda tuvalet sifonunun sesini sevebilir ve defalarca sifonu da cekebilir. fakat hala tuvalete yapmayi ogrenmemisde olabilir. bazi otistik cocuklarin dusunce sistemi o kadar somut ve kati olabilir ki ancak bir yetiskinin tuvaleti nasil yapilacagini gosrere gostere yapmasiyla ogrenebilir. ancak bir yetiskinin gostermesiyle bazen ogrenebilirler. Agir sensory (yani duyusal=5 duyu) problemi olan cocuklar bazen tuvaletinin geldigini de hissetmeyebilir. eger sakin bir ortam ve sakinseler cis ve buyuk abdestinin geldigini hissedebilirler ama stres altinda iseler ve sensory yani duyusal asiri yuklenme altindaysalar altlarina yapabilirler. Bu da bize bazen bir cocugun dogru tuvalet secimi yaptigini bazen de neden yapamadigini acikliyor.

ayrıca nette otizmde tuvalet eğitimi diye aratma yaparsanız uzman dr. videoları çıkacaktır, belki bir fayda sağlar.
Sevgiyle kalın..

benimde 3.5 yaşında atipik otizm teşhisi konmuş bir oğlum var...ben tuvalet eğitimini haziranda verdim... ama onun öncesinde günlerce uyku uyuyamadım..çünkü oğlum anlatılanları tam olarak kavrama yetisine sahip değildi.pis yada temiz kötü yada iyi kavramlarını henüz bilmiyodu..korkuları yoktu..günlerce netten araştırdım eğitimde öğretmenleriyle kouştum...ve en sonunda bir sabah bezi çıkardım...halıları kaldırdım...allahtan eşim izne çıkmıştı hiç eve sokmadı bu ara:)..çişin varmı diye sorduğumda beni anlamayan gözlerle bakıyodu ne olduğunu bilmiyodu çünkü..süreklü altına yaptı tabi bu arada kısa aralarla banyoya götürüp varsa yapmasını sağlıyoduk.. geceleride hiç bağlamadım..sabah ilk işim onun uyanmasını beklemek ve uyandığı gibi banyoya götürmek oluyodu..sabahları düzenli yapıyodu. o dönemler kabızlık vardı ve kakasını henüz yapma girişiminde bulunmamaıştı...asıl korktuğum oydu..yaklaşık 1 haftaya yakın sürekli sağa sola yaparak geçirdi denk geldiği zamanlardada biz yaptırdık..sonra yavaş yavaş tutmayı ve nereye yapılması gerektiğini kavramaya başladı belkide alışkanlık...arkasından çişine pis demeye başladı..adaptör aldık klozete bi kaç zaman yere yaptıktan sonra bir gün klozete çişini yaptırmaya çalışırken kakasını yaptı anlamadan..ve rahatlığını yavaş yavaş anlayınca hiç itiraz etmeden kkullanmaya başladık klozeti..ama o aradan yerlere zaman zaman yaptığı oldu isyan edip bezi bağladığım oldu baktım beze bişi yapmıyo uzun süre yine çıkardım ..yani stresli bir dönemdi ..aslında otizmliler için avantaj bazı halleri kolay alışkanlık haline getirmeleri..tıpkı tuvalet eğitimi gibi..önce alışkanlıkla başlar bilinçsiz daha sonra görev yerini ihtiyaca bırakır..toplamda yaklaşık 2 ay içinde kendi söylemeye başladı... ve şuan sormaya bile ihtiyaç duymyorum...

Bende otizmli öğrencilerle çalışıyorum ve öğrencilerimin yaşları genelde küçük.. tuvalet eğitimi konusunda sizleri elimden geldiğince bilgilendirmek isterim fakat buradan yazması çok uzun sürer birde çocuktan cocuğa değişebilecek bir eğitim .. eğer yardım almak isteyen anneler olursa bana yazarsanız mail adresi ile telefonunuzu atarsanız konuşarak halletmeye çalışırız.. sanırım bu şekilde daha sağlıklı olur.. şizlere şimdiden kolay gelsin

buraya yazarsanız benim gibi durumda olan anneler de yaralanabilir. mail ve telefona ihtiyaç yok bence. buraya yazarsanız genel anlamda bize yardımcı olmuş olursunuz. teşkkrler

Back