- Konu Sahibi melodi1970
-
- #9.881
Canım çok zor biliyorum ama üstünde durma. Dikkatini başka yere çek. Unutacak zamanla. Benim oğlumda yan bakma vardı, baktığı an dikkatini en sevdiği oyuncakla aklını çeldim sürekli. Sende bir dene. Yada bu hareketleri yanımda yapma git başka odada yap diyince bakalım ne diyecek. Bizimki gitmemek için beni üzdüğü bir hareket yapinca duruyordu.Değerli Anneler günaydın. Kafam çok karışık ve moralim bozuk. Oğlum konuşmasını ilerletiyor her geçen gün daha çok ekolali tarzında fakat olsun. Yeni konuşmayı öğrenen çocuklarda bu şekilde öğreniyor şimdilik ekolali umrumda değil. Asıl mesele dürtüsrlliği ve stereotipi hareketleri tavan yaptı. Yapma diyorum elimde değil ama ben dedikçe daha çok yapıyor. Kanat çırpma istemsiz el kol hareketleri sebepsiz koşma vs... ne yapayım akıl verin
Merhaba benim oğlum da 3 yaşında ve önceden duyduğu bie cümleyi aniden söylüyor mesela kreşteki yada cizgi filmdeki bende psikiyatri doktoruna gittim ekolali dedi. Siz nasıl bir eğitim verdiniz ve şimdi çocuğunuzun konuşması nasıl acabaŞişmaniyecim merhaba,
bundan 1 sene önce 3 yaşına doğru bizde ekolali şokuyla karşılaşmıştık. Ben çok paniklemiştim ne yazıkki internette ekoliyle ilgili çok yazı yok kimi olumlu yorumluyor kimi olumsuz. Forumdaki arkadaşlar bana yetişmişti. Korkmamam konusunda yardımcı olmuşlardı. Şuan gecikmiş ekolalimiz azalarak devam ediyor. Konuşmanın artacağını gösteriyor deniliyor. Gerçekten ekolali sonrasında 2li cümlelere başlamıştık. Ekolali derken uzun uzun bişeyi defalarca tekrarlamıyordu gün içinde kreşte duyduğu bir cümleyi birdenbire söylüyordu. Sizinki ne boyutta..
Benim oğlumda sıklılıkla olmasada dönerdi her seferinde oyuna çevirdim kutu kutu pense oynadım havada kendim döndürdüm hayır dedikçe maalesef artıyor sen çok tecrübeli bir annesin üstesinden gelirsin elbet ben senin tavsiyelerinle göz teması kurmayı başardımDeğerli Anneler günaydın. Kafam çok karışık ve moralim bozuk. Oğlum konuşmasını ilerletiyor her geçen gün daha çok ekolali tarzında fakat olsun. Yeni konuşmayı öğrenen çocuklarda bu şekilde öğreniyor şimdilik ekolali umrumda değil. Asıl mesele dürtüsrlliği ve stereotipi hareketleri tavan yaptı. Yapma diyorum elimde değil ama ben dedikçe daha çok yapıyor. Kanat çırpma istemsiz el kol hareketleri sebepsiz koşma vs... ne yapayım akıl verin
Öncelikle çok sevindim göz teması sorununu çözdüğünüz için. Yardımım dokunmuşsa ne mutlu bana. Tabi bu başarı tamamen size ve oğlunuza ait çünkü uygulama aşaması buradan mesaj yazmak kadar kolay değil. Biz daha psikiyatri ile tanışmadan göz teması kurmayı evde çalışarak aşmıştık belli seviyeye kadar. çünkü doktora gitme sürecimiz maalesef (baba, eş-dost,akraba sayrsinde) uzamıştı önceki mesajlarımda yazmıştım.Benim oğlumda sıklılıkla olmasada dönerdi her seferinde oyuna çevirdim kutu kutu pense oynadım havada kendim döndürdüm hayır dedikçe maalesef artıyor sen çok tecrübeli bir annesin üstesinden gelirsin elbet ben senin tavsiyelerinle göz teması kurmayı başardım
Çok haklısınız fakat elimde değil. Yapma diyorum hemen. onu öyle görünce üzülüyorum dayanamıyorumKuntay merhaba, hepsini yaşamış biri olarak sakın yapma deme , bunu dedikçe alevleniyor görmezden geldikçede sönüyor. Kanat çırpma bizdede oldu başta yaşadığım panikle yapma diyordum. Bir baktım belli zaman sonra bana gülüyordu ve o hareketi yapıyordu.. Resmen beni kızdırmak için yaptığını farkettim..dr umuzda dikkatini dağıtın dedi ve görmezden gelin dedi.. Gerçekten bizimkiler maximum 15 günde söndü.. Anlamsızca koştuğunda yakalambaça çevirebilirsin.. Yada ebe deyip dikkatini dağıtabilirsin.
Ekolali ne yazıkki hemen geçmiyor. Benimde moralimi çok bozuyordu baya azaldı ama bitti diyemem.. Bu konuda da burda sorunu yazmış arkadaşların tecrübesi ya görmezden gelmek yada sohbete çevirmek.. Gecikmiş ekolalide sohbete çevirme işe yarıyor.. Mesela Efe sende otur yerine diyor zaman zaman.. Tahmin et kim diyebilir diyorum muhtemelen öğretmeni.. Efe kim dedi sana otur yerine diyorum.. Büşramı dedi.. Başka kime dedi .. gibi gibi..
Kanat çırpmasın diye bateri aldık bu sefer de eline geçen her nesneyi baget sanıp yukarı-aşağı doğru sallamaya başladı.Canım çok zor biliyorum ama üstünde durma. Dikkatini başka yere çek. Unutacak zamanla. Benim oğlumda yan bakma vardı, baktığı an dikkatini en sevdiği oyuncakla aklını çeldim sürekli. Sende bir dene. Yada bu hareketleri yanımda yapma git başka odada yap diyince bakalım ne diyecek. Bizimki gitmemek için beni üzdüğü bir hareket yapinca duruyordu.
Kuntay en etkili şey, üzerinde durmamak, o yokmus gibi davranmak yada aktiviteler arası hızlı geçiş. Yani şöyleki mesela kanat çırpıyor hemen dikkatini çektin ise yaramadı hemen b planı bu oyun hamuru olur, parmak boya olur. Ellerini meşgul edecek herhangi birşey. Sana tavsiyem kapı arasına takılan barfiks çubukları al. Ben onlardan alıp hergun 2 3 dakika kol kasları için çalıştırdım. Ya umursamiycan yada meşguliyet yaraticaksin. Başka zaten çözüm yok biliyorsun.Kanat çırpmasın diye bateri aldık bu sefer de eline geçen her nesneyi baget sanıp yukarı-aşağı doğru sallamaya başladı.
Otizmin diğer belirtilerini taşımıyor göz teması var ama kısıtlı dedi doktor onun için tv telefon tablet bilgisayar asla göz ucuyla bile bakmicak dedi. Onun dışında bir sorun yok. Ben bu birde fotoğraf çekilirken asla bakmaz. . Düzelir inşallah canım çok takıyorum kafama. Özel eğitim kurumuna götürün dedi psikiyatristMerhaba begimayy, ekolali konuşmaya başalayn her çocukta görülen bir durummuş, ancak bizim durumlarda ne yazıkki uzayan bir durum.. Bende çok rahatsız olmuştum banada burdaki arkadaşlar çok korkulacak bişey olmadığını ilerde konuşacağının işareti olduğunu söylemişlerdi. yani doğal konuşma arttıkça azalıyor. Ama bizdede henüz bitmiş değil.. anında ekolaliyi anında doğru repliği vererek düzeltiyorduk ve onu çabuk öğrendi.. su içermisin dediğinizde su içermisin diyorsa evet içerim diye onu doğru repliği verin.. Gecikmiş ekolaliyide ya duymayın ya söylediği şeyle ilgili sohbet üretin.. Sizin sadece ekolali sorununuzmu var ? Diğer gelişimleriniz nasıl?
Doktor hanım ilginiz için çok teşekkürler size danışmak istediğim şey oğlumda otizm yok ama ekolali ve sınırlı göz teması olduğu için silik otizm dendi tek merak ettiğim geçici bir şey mi geçici ise ne kadar sürer geçmesiayrıca benim bu platformda olma nedenim birçok annenin bana özelden yazıp yardım istemesi ve bunu severek yapıyorum.
uzman doktorum, otizm hakkında 3 kitap 20 den fazla yabancı yayın bitirdim. 4 ayrı eğitim programına katılıp sertifika aldım. Yani boş konuşmayı sevmem. Son katıldığım eğitim programı Amerika marylandde yapıldı ve 18 ülkeden 30 dan fazla profesör katıldı. Her şeyimiz olan çocuklarımız için konuşurken lütfen daha dikkatli olalım.
Canım yan bakma derken neyi kastediyorsun, herşeyemi yoksa yakın baktığı şeylere mi yan bakıyorCanım çok zor biliyorum ama üstünde durma. Dikkatini başka yere çek. Unutacak zamanla. Benim oğlumda yan bakma vardı, baktığı an dikkatini en sevdiği oyuncakla aklını çeldim sürekli. Sende bir dene. Yada bu hareketleri yanımda yapma git başka odada yap diyince bakalım ne diyecek. Bizimki gitmemek için beni üzdüğü bir hareket yapinca duruyordu.
Merhaba 1 yıl olmuş siz yazalı benim oğlumda şuan bu durumda. 1 yılda ilerleme oldu mu acaba ekolalide benimde içim içimi yiyor tecrübenizi paylaşır mısınızArkadaşlar merhaba zaman zaman yazıyorum ama hatırlatma adına oğlum 3 yaş 1 aylık.. 2 yaş 3 aylıktan beri takip ediyoruz. yavaş ama olumlu ilerliyorduk. Son mesajlarımdada dile getirdiğim ekolali çıkana kadar. Benim bütün umutlarımı yokediyor moralimi çok bozuyor. Geçmiş yazılardada bir arkadaş doktorun ifadesini kullanmış ekolali varsa korkun demiş. Onu okudum iyice çöktüm. Kaç doktor gezdim hepsi aynı şeyi söylüyor bu bir yelpaze ve yelpazenin başındasınız çok zorlarsak atipik kabul edilebilir dediler. Ne kadar sürecek çok merak ediyorum. Lütfen ekolali konusunda bana tecrübelerinizi yazın.. Hep böyle devam edecekmi bitecekmi içim içimi kemiriyor. Örneğin merdivenden çıkarken oğlum düşücen diyor sanırım kreşte söylüyorlar, yada kendi adını söylüyor. Onun dışında konuşmamız aç,bitti,gel git, al ver gibi basit fiilleri yerinde kullanıyor birçok nesne isimlerini biliyor renkleri biliyor basit şarkıları yarım yamalak söylüyor. Kelimeleri öğreniyor ama soru cevap şekline gelemiyoruz. Son 15 -20 gündür araba gitti , baba geldi gibi 2 kelimeyi birleştiriyor ama hep aynı şeylerde.. Soru sorduğumda anlamlı cevap alamıyorum. İlerleme sadece kelime haznesinin gelişmesi şeklinde. Çocuklarla kalabalıkla çok sorunumuz yok, göz temasımız var, sarılmayı sever, kanat çırpma dönme gibi hareketler yok. Sessiz sakin yapıda. Özellikle eski arkadaşlar bu aşamaları geçirmiş arkadaşlar lütfen yazın ekolali geçicekmi ne kadar sürecek yada hep devam edecekmi sonraki aşamada neler beni bekliyor.
Şuan nasıl oğlunuz nasıl bir eğitim verdiniz biz de şuan aynı durumdayızBU ARADa ÇOCUKLARIMIZın özellikleri inanılmaz benziyo. anlattıklarınızın tümü bizde mevcut. oğlum 4-5 kelimelik cümle kurabiliyor. ekolalisi yoğun. evet hayır kullanmaz. sen ben kavramı yok. tuvalet eğitimi veremiyorum bi türlü. fakat istekleini dile getiriyor. anne köfte yap. annecim su verir misin ... vs der.
Ben daha once paylasmistim bu hastaligi ama cevap bile verilnemisti.anladigim kadariyla kan testiyle ortaya cikiyor ama nereye basvurmak gerekli onu bilmiyorumBu linkte lyme ile otizm benzerligine dikkat cekilmis.
Arkadaslar Lyme hastaligi hakkinda bilgisi olan bu testi yaptiran var mi.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?