Bir dönem gebelikte sigara içimini araştırmıştım makaleler okudum. Düşük doğum ağırlığı, ani bebek ölümü, bebekte akciğer ve kalp rahatsızlıkları, erken doğum bilinen en sık sonuçları ama otizmle ilişkilendirildiği hiçbir makaleye rastlamadım açıkcası
Bu arada çocuğunuzda erken doğum var mıydı, varsa yaşını düzeltmemiz gerek. Sağlıklı her çocuğun zaten en az 2 yaşa kadar gelişimsel takipte olması gerekir (sağlık ocağındaki genel izlemden bahsetmiyorum). Sadece gelişimsel değerlendirme değil, öneriler de verilecek size ayına uygun. Gel. ped. Çok yeni bir bölüm dernekten baktım sizin için Behçet Uz’da varmış. Randevu alıp gitmenizi kaygılarınızı paylaşmanızı öneririm. Çocuğunuza iyi bakabilmek için öncelikle sizin sağlıklı bir ruh haline sahip olmanız gerekir. Siz iyi olmayınca çocuğun iyi olma şansı malesef yok. Kaygılara harcayacağınız enerjiyi çocuğa harcamalısınız. Unutmadan, bilinçli anne baba demesini, işaret etmesini 1 yaşta bekleriz.(12-14 ay) Çocuğunuzu bu kadar iyi gözlemlemeniz güzel ama yapamadıklarına odaklanmaktan yapabildiklerini es geçiyorsunuz. Çıkardığı kelimeler çok güzel, karşılıklı iletişimi çok güzel, zeytin nerde diyince köpeğe bakması hepsi bebeğinizin güçlü yanları. Şu an yapılacak tek şey çocukla kaliteli vakit geçirip tv tablet telefon sıfırlamak( her çocukta olduğu gibi) . Bir de ilk sözlüğüm kitabınız yoksa öyle bir kitap almanızı öneririm hem bilişsel hem dil gelişimini destekleyecektir.
Hala aşamazsanız lütfen kendiniz için psikiyatriden destek alın