- 5 Ağustos 2020
- 18
- 4
- 35
-
- Konu Sahibi uzakdabirkadin
Merhaba,
Oglum 16 ay 20 gunluk. Otizm yada uyaran eksikligi olabilir mi yada yurtdisinda yasiyoruz evde karantina surecinde yalniz ve tv ye maruz kaldigi icin mi boyle?
oglumun yapabildiklerini ve yapamadiklarini yaziyorum.
bu konuda tecrubesi olan annelerden yardim istiyorum.
Mama ve su kelimesini bilincli sekilde kullaniyor. (Acikinca mama mama susayinca su diyor )
Anne baba demiyor ( babababa seklinde sadece arada tekrarliyor, baska kelimeleride bazen soyluyor ama anlamli olarak degil)
Ismini soyledigimde bakmiyor.
Goz temasi ara ara kuruyor. ( sevdigi sarkiyi soyleyince gozlerime bakiyor ama normal konusmalarda seslendigimiZde bakmiyor)
Donen seyleri cok seviyor ( arabasini ters cevirip tekeriyle oynuyor, bisiklet ve araba tekeri goruncede hemen yanina gidiyor ama cok uzun sureli yapmiyor birkac dk )
Ayakkabilarin nerde hadi getir gidelim diyince alip getiriyor,otur giydiriyim diyince oturuyor, kapiyi ac diyince ben bi kere denedikten sonra o aciyor )
Kendi parmagini kullanip birsey istemiyor , gostermiyor. Ben bak burda top var diyince bakmiyor. (Cok nadir)
Yemek icin bazen kasik kullaniyor ama eliyle yemegi cok seviyor.
Arada kendi etrafinda donuyor.
Ce- ce oyununu,saklambaci ve balon ufleyince patlatmayi cok seviyor.
Kalem verince karalayabiliyor.
istedigi olmayinca uzun uzun aglayan bi cocuk degil.
Kendi basina oynamayi seviyor
Sevilmeyi gidiklanmayi cok seviyor
Alkis, by by yapiyor ama kendi isterse.
Sar sar makarayi sarkisni soyleyince her zaman olmasada beni taklit edip soylemeye calisiyo ( sa sa diyo mesela)
Yaninaisareti koydugum maddeler uyaran eksikligi ve otizim belirtileri. Cok buyuk endiselerim var gunlerdir uyumuyorum, yemiyorum acaba oyle mi diye ??
Henuz doktora gitmedik. Cunku cok fazla tv tablet telefona maruz kaldigi icin ben ondan kaynakli oldugunu dusunerek bir ay tum elektronikler kapali sekilde ve surekli oyun oynama halinde gecirdikden sonra doktora gitmek istedim. Gelisme olucak mi gormek icin. Su an 3-4 gun oldu.
Simdi siZlere sorum su 16 aylik bir bebek icin cok mu acele ediyorum kotu dusunmek icin ? Daha 2 yasina var duzelir mi?
Umarim soylediginiz gibi olur. Inanin gunlerdir kahrolmus durumdayim.henuz cok kucuk. o aylarda cocuklarda bir cok otizm bulgusu olabiliyor kendi oglumdan biliyorum ben baya baya otistik sanmistim cocugu. onemli olan 2 yasindan sonra ayni sekilde davranmasi.
doktorlar bile 24 ay oncesi cocuklara otizm testleri yapmayi ve tani koymayi dogru bulmuyor.
o aylarda bende cocugumu izledigimde bir cok otizm belirtisini yapiyordu. parmak kullanma yerine benim elimi kullaniyodu bazen hatta. seslenince bazen bakar bazen bakmazdi. ellerini sallrdi filan.ki benim cocugum 2 yasina kadar ekran gormedi. sonra baktim dili cozulmeye basladi,sonra hepsi kendiliginden bitti.... simdi o gunlerde kendimi gereksiz ne kadar kahretmisim daha minicik cocuktan ne cok sey beklemisim diyorum....
Yanlış bilgi vermek istemem ama bence çok acele ediyorsunuz. Benim kızım da 16 aylık bu saydıklarınizin çoğunu henüz yapamıyor. Mama, su, baba bu kelimeleri asla söylemiyor. Komut verdigimde terlik getirir misin dediğimde anlamiyor. Kendi etrafinda müzik açılınca dönüyor ama ben oyun oynadığını düşünüyorum. İsmiyle seslendigimde çoğu zaman bakmıyor sadece göz teması kuruyor. Bence biraz bekleyin henüz çok erken
Merhaba,
Oglum 16 ay 20 gunluk. Otizm yada uyaran eksikligi olabilir mi yada yurtdisinda yasiyoruz evde karantina surecinde yalniz ve tv ye maruz kaldigi icin mi boyle?
oglumun yapabildiklerini ve yapamadiklarini yaziyorum.
bu konuda tecrubesi olan annelerden yardim istiyorum.
Mama ve su kelimesini bilincli sekilde kullaniyor. (Acikinca mama mama susayinca su diyor )
Anne baba demiyor ( babababa seklinde sadece arada tekrarliyor, baska kelimeleride bazen soyluyor ama anlamli olarak degil)
Ismini soyledigimde bakmiyor.
Goz temasi ara ara kuruyor. ( sevdigi sarkiyi soyleyince gozlerime bakiyor ama normal konusmalarda seslendigimiZde bakmiyor)
Donen seyleri cok seviyor ( arabasini ters cevirip tekeriyle oynuyor, bisiklet ve araba tekeri goruncede hemen yanina gidiyor ama cok uzun sureli yapmiyor birkac dk )
Ayakkabilarin nerde hadi getir gidelim diyince alip getiriyor,otur giydiriyim diyince oturuyor, kapiyi ac diyince ben bi kere denedikten sonra o aciyor )
Kendi parmagini kullanip birsey istemiyor , gostermiyor. Ben bak burda top var diyince bakmiyor. (Cok nadir)
Yemek icin bazen kasik kullaniyor ama eliyle yemegi cok seviyor.
Arada kendi etrafinda donuyor.
Ce- ce oyununu,saklambaci ve balon ufleyince patlatmayi cok seviyor.
Kalem verince karalayabiliyor.
istedigi olmayinca uzun uzun aglayan bi cocuk degil.
Kendi basina oynamayi seviyor
Sevilmeyi gidiklanmayi cok seviyor
Alkis, by by yapiyor ama kendi isterse.
Sar sar makarayi sarkisni soyleyince her zaman olmasada beni taklit edip soylemeye calisiyo ( sa sa diyo mesela)
Yaninaisareti koydugum maddeler uyaran eksikligi ve otizim belirtileri. Cok buyuk endiselerim var gunlerdir uyumuyorum, yemiyorum acaba oyle mi diye ??
Henuz doktora gitmedik. Cunku cok fazla tv tablet telefona maruz kaldigi icin ben ondan kaynakli oldugunu dusunerek bir ay tum elektronikler kapali sekilde ve surekli oyun oynama halinde gecirdikden sonra doktora gitmek istedim. Gelisme olucak mi gormek icin. Su an 3-4 gun oldu.
Simdi siZlere sorum su 16 aylik bir bebek icin cok mu acele ediyorum kotu dusunmek icin ? Daha 2 yasina var duzelir mi?
ne kadar dogru bir soz... ararsan buluyorsun...Bir hastalık düşün ve onu yamane demek istiyorum ben epilepsi hastasıyım çocuğumda hep o bulguları aradım yamadım yani şöyle yaptı böyle yaptı. Halbuki birşey yok
Diyorum ki eğer bir sorun belirleyip arıyorsan bulursun. O yüzden öyle bir şey yapma arama bir sorun dur bekle
ya gercekten mi ? Sanirim cok fazla okudum ve artik allak bullak oldum.
Ismine tepki vermemesi beni cok uzuyor birde parmagiyla istedigini gostermiyor.
Heryerde bu aylarda olmasi gerekirdi yaziyor tabi ki her cocuk ayni degil ama ne bilim.
Ablamin kizi var ayni ay dogumlular o yapiyor hepsini baya kelime de konusuyor. Oyle olunca ister istemez kiyaslamada
Oluyor.
Ben konusmamasina takilmiyorum zaten.
peki sizin kiziniz parmagiyla gisteriyo mu istedigini nasil anlatiyor ?
Her cocuk farkli evet. Benim ilk oglum hep onde gitti. 9 aylik yurudu. 1 yasinda 2 kelime kurmaya basladi. 2 yasindayken kendini ifade eden bir cocuktu.Canım ne yalan soyleyim canı isterse gösteriyor istemezse oralı bile olmuyor. İsmiyle çağırıyoruz mesela, bazen bakıyor bazen bakmiyor. Zaten kullandığı bir kelime de yok denecek kadar az. Önceden hadi vs diyordu o da yok artık sürekli birşeyler söyleniyor ama ne dediği anlaşılmıyor. Ne açıkça anne, baba, mama, meme, su diyor nede oyun oynamayı biliyor. Ara sıra cee yapıyor o kadar. Zaten bu sıralar sınırlı hallerdeyiz istediği olmadığında ortalığı ayağa kaldırıyor kendini yerlere atıyorBende bazen düşünmüyor değilim yaşıtlarıyla aynı performansı göstermemesi beni de uzuyor ama her bebeğin gelişimi aynı olmuyor.
Eltimin oglu 4 yaşında. Ne kucağa geliyor, ne toplulukta oyun oynuyor, ne göz teması kuruyor nede konuşuyordu. Goturmedikleri doktor kalmadı. Her testi de yaptılar. Temiz çıktı herşey. Sonra birden bire birşey oldu çocuk dillendi, oynamaya basladi. Eltim kendini yedi neden konuşmuyor, göz teması kurmuyor vs diye ama hepsi geçti gitti. Diyeceğim o ki biraz bekle bence. Daha küçükler yaptıklarının bile farkında değiller. İçini ferah tut bol bol dua et. İnşallah önemli birşeyi yoktur
Kesinlikle size katiliyorum. Ben yasitlarina arasina fark olmamasi icin elimden geleni yapicam.Buradaki annelerin BEKLE gorusune malesef bu alanda calisan bir ogretmen olarak katilamiyorum. Şuanda adina ister otizm deyin ister uyaran eksikligi ister gelisimsel yetersizlik. Amerika da her dogan 54 cocuktan biri iletişimsizlik problemi yasiyor. Ülkemizde ise yapilmis boyle bir arastirma yok ama sayilarin yakin oldugu ön görülüyor. Bu demek degil ki panik olup cocugu oradan oraya surukleyelim. Ama 3 yasa kadar altın zaman. 3-6 yas arasi gumus zaman. Yani 0-6 yas cok onemli. Sizi huzursuz eden birsey varsa cocugunuzu degerlendirmek veya uzmana danisarak yardim almak birsey eksiltmez. Aksine aksiyon almis olursunuz. Sonra malesef 5 yasina kdr bekleyin diyen doktor, komsu vs madurlari cocuklari bize kayit a getiriyor. Bence siz anne olarak iç sesiniz ne diyorsa onu dinleyin. Kolayliklar dilerim.
Bi odam yoktu , simdi ki gibi oyuncaklarim hic olmadi. Annemi sabah kahvaltida babami aksam yemek de gorurdum. Ama biz sokaklarda oyun oynayarak, kalabalik aileler icinde sohbetlerin oldugu yerlerde buyuduk bu sebeple bi sekilde gorduk ogrendik.Kucuklugumuze gidiyorum da her şey nasıl değişti diyorum bazen.
Bize büyüklerimiz parmakla bir sey gösterme ayıp diye diye büyüttüler.
Sonra donme oyununa bayilirdik. Etrafimizda biz de cok döndük.
Tv da izledik. Oyun da oynadık. Anne ve babamin benimle küçükken hic goz teması kurduğunu hatirlamiyorum bile.
Babalarimiz bizi sevmeye cekinerek büyüttüler.
Doktora bunları söylesek anne babalarimiza da sanırım bir teşhis koyarlar
Tabi bunlar işin şakası da ciddi seyler de soylemek istiyorum. Bu yaslarda çoğu çocuk sizinki gibi dikkatleri de biraz daha çevreci oldukları icin dağınık olabiliyor. Kelimeleri de az olabiliyor.
Siz yardımcı olun bir şey isterken siz devamlı işaret parmaginizi kullanın o da sizi taklit edecektir bir sure sonra.
Onun da elini tutun işaret parmağını istediği nesneye götürüp bu mu diye sorun.
Devamli konuşun. Iki elinizle yüzünü yumuşak tutarak konuşun goz teması kurarak.
Bu yaşlarda teşhis koymak gerçekten zor 3 yaşından sonra kesin teşhis koyuluyor.
Tv ve tlf bir hafta falan hic göstermeyin goz temasi artacaktır.
Bu dediklerimin hepsini ben uyguladım cocugumda işe yaradı umarım sizde de yarar.
Her çocuğun gelişimi farklıdır kıyas yapmayın lütfen.
Benim aynı ay doğumlu komşumun oğlu 1,5 yaşında epey büyük insan gibi muhabbet anlatırken benim kızım bana "meme" diyordu anne niyetine.
2,5 yaşına kadar bana meme ve 20-30 yarım yamalak kelime ile helak oldum. Etkinlikler, çocuk buluşmaları, masal saatleri, her çocuk görünce yanına kızımı kapıp koşmalar...3 yaşında konuştu ve şimdi maşallah kaynanamdan beter susmadan, makineli tüfek gibi konuşuyor.
Ayrıca kızım 2 yaşına kadar parmak ucunda yürüdü, işaret parmağını hiç kullanmadı.
Şimdi oğlum 2,5 yaşında, kel kör kelimeleri var, o da işaretçi değil gidip alıyor, evlerde tıkıldılar ister istemez sosyalleşemiyor, kendi kendine de dönüyor, tekerlek de çeviriyor ama rahatım.
Beni kaygılandıran sistematik hareket tekrarı olur sanırım. Yani her çamaşır makinası çalıştığında onu 10 dakika izlemek, bisikleti sadece ters çevirip tekerleğini döndürmek suretiyle dakikalarca kullanmak, dönen pervane tipli avizelere uzun süre bakmak, evcilik ya da senaryolu veya işlevine uygun oyun oynayamamak / hep aynı hareketsel oyunlar kurmak vs vs...
Umarım kaygılarınız yersizdir, şu virüs belası biter de çocuklarımız kaynaşır, sosyalleşir becerileri hızla gelişir.
Dikkatli olmak da fayda var. su an yapamadiklarinin uzerine baska seylerde ekleniyor mu yoksa daha iyiye mi gidiyo gozlemlemek lazim.ne kadar dogru bir soz... ararsan buluyorsun...
soyle dusunun, otizm li cocugu olan annelerin hepsi cocuklarini acaba sunu yapiyo mu diye izleyip mi buldu hastaligi? ya bu cocukta bi gariplik var hep soyle yapiyo iletisim kuramiyorum anormal davraniyo diye doktora gittiler de ogrendiler cogu. araba twkerlegi cevirmeyen cocuk gormedim
Annemde sizin gibi dusunuyor , abartimigimi daha cok kucuk oldugunu soyluyorBir hastalık düşün ve onu yamane demek istiyorum ben epilepsi hastasıyım çocuğumda hep o bulguları aradım yamadım yani şöyle yaptı böyle yaptı. Halbuki birşey yok
Diyorum ki eğer bir sorun belirleyip arıyorsan bulursun. O yüzden öyle bir şey yapma arama bir sorun dur bekle