otizm şüphesi

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Benim kuzenimin oğlu malesef otizimli. Bu yüzden yakından gözlemleme şansım oldu otizimli bir çocuğu.
Şöyle söyleyeyim, çocuk yaklaşık 2, 2-5 yaşındayken ben çocukta bir anormallik olduğunu anlamıştım. Otizim konusunda bilgili olmasamda, anne olmasamda diğer çocuklardan farklı olduğu rahatça görünüyordu. Göz teması kurmuyordu, ona seslendiğimizde hiç aldırış etmiyor bakmıyordu, ilk girdiği ortamdan acayip rahatsız oluyor bağırarak ağlıyordu. Sanki hasta, bir yeri ağrıyormuşcasına. Yere yüz üstü yatıyor saatler elleriyle gözlerini kapatıyor ve tek ayağını kaldırıp yere vuruyor ve bunu sürekli tekrarlıyordu. Ardından kuzenime söylediğimizde ilk başta kabullenmedi ve çeşitli bahaneler buldu bunlara. Üstünde durmadı malesef bu konunun. Sonra aradan 1,5-2 sene geçti ve kendisini çok bırakmış, psikolojisi bitik halde bizim bulunduğumuz şehre geldi oğluyla. Kendisi de bu süreçte ilk başta aldırış etmese de sonradan gerçekten farklılık olduğunu sezdiğinden doktora gitmiş ve teşhis konulmuş. Kendi şehrinde devletin sunduğu rehabilitasyona götürdüler çocuğu eğitim için. Ama oradan pek fayda alamamışlar. Çocuk 4 yaşındaydı bize geldiğinde ve aynı belirtiler devam ediyordu. Konuşmuyordu, bir şey istediğinde sadece sesler çıkararak işaret ederek istiyordu veya ağlıyordu. Tuvalet eğitimi yoktu. Bizde kalmaya başladığı ilk günler çok zorluk çekti çocukta, kuzenimde. Sürekli ağlama nöbetleri oldu çünkü. Uyumuyordu geceleri. Sabah erkenden uyanıyordu ve ağlayarak uyanıyordu. 15-20 dakika sonra ancak kendisine gelebiliyordu. Suyu sezmezdi hiç, banyo yapmaya başladığında da ağlama krizlerine girerdi. Sürekli üstünü çıkarmaya çalışır, çıplak dolaşmak isterdi. Televizyon izlemeyi özellikle de reklam izlemeyi çok severdi. Özellikle reklamlara bayılır tüm dikkatiyle o renkleri inceler ve özellikle yazılara dikkat ederdi. Haberlerdeki alt yazıları sanki okuyormuşcasına televizyonun karşısına geçer onu takip ederdi. Oyuncaklarla pek ilgilenmezdi. Çay altı tabağı gibi yuvarlak şeyler dikkatini çekerdi. Hatta onların hepsini alır sıralar, dizerdi. Üzerindeki desenlere göre sıralamalar yapardı yaklaşık 3, 3-5 yaşındayken.
Her neyse 1,5 yıl bizim yanımızda kaldı ve özel bir yerde eğitime başladı. Baktı ki eğitim uzun bir süre eşiyle birlikte bulunduğumuz ile taşındılar. Çocuk şuan daha iyi. Daha fazla iletişim, göz teması kuruyor, eskiden hiç konuşmazdı şuan 2-3 kelimelik cümleler de olsa kuruyor. Kendi giyinebiliyor, tuvaleti geldiğinde çiş geldi diyebiliyor, ağlama krizleri ciddi derecede azaldı, sosyalleşmesi arttı, renkleri tanıyor, harfleri ufaktan tanımaya başladı. Yani eğitimle her şey çok daha kolaylaştı. Eğer ki anne kabullenmeyip süreyi daha da uzatsaydı belki bunlar zorlaşacaktı.
İşin özü çocuğunuzu en iyi siz tanırsınız. Bir anormallik varsa en iyi siz fark edersiniz. Belki otizimli değildir. Belki de siz bu zamana kadar onunla oynamadığınız, fazla ilgilenmediğiniz için sizi pek takmıyordur. Ama temkinli olup doktora gitmekte fayda var. Şuan yaşı küçük ama siz yinede gidin bir fikir alın. Erken teşhis, erken eğitim çok önemli.
Merak ettim sadece siz seslendiğinizde mi bakmıyor yoksa herkese karşı mı öyle? Ve göz teması nasıl? Umarım otizim ile bir alakası yoktur sizin çocuğunuz.

Kaç aylıktı ?? İsmine şimdi bakmaması bence normal 7-8 aylıksa ama uyaran seslere bakıyordur illa ki ce oyunu nasıl ? Oynayın bol bol
Kaç aylıktı ?? İsmine şimdi bakmaması bence normal 7-8 aylıksa ama uyaran seslere bakıyordur illa ki ce oyunu nasıl ? Oynayın bol bol
Tam 8 aylık... Öyle agu magu da hiç yapmadı. Kızınca bağırır,gıdıklayınca ce e ye güler... Ağlayarak uyanır gibi...bir şeyle ilgilenrken bakmaz.bir de bu dönemde ne gibi oyunlar oynayablrz ve bizde yeme problemi de var o yüzden yemek yedirirken mecburen telefondan kırmızı balik,dalin falan açıyorum

YaseminYC sadece bana değil hiç kimseye bakmıyor.

arkadaşlar çok özür dilerim cevap yazabilecek durumda değilim. sürekli sizleri, bulabildiğim doktor yorumlarını okuyorum, videolar izliyorum. berbat bir haldeyim. elim ayağım tutmuyor, her şeyden koptum sanki. sadece dua istiyorum sizlerden. lütfen bu akşamlık duanıza bizi de ekleyin

İnşallah dış etkenlerden böyledirler tv tel vs uyaran şeyleri kaldirin biraz insallah yoktur biseyi

Sabahtan yazmıştım ben oğlumu bambaşka bir sebebten psikologa görürdüm gecen hafta orada oğluna bilinçaltı testi yaptılar bu size uygun değil velhasıl kelam bugün sonucu öğrenmeye gittik sonuç oğlum şuan depresyonda mutsuz , sürekli sikildim diyordu evde bize bazen birşey olduğunda bütününü kotu geçirdim of diye dertleniyordu meğer bildiğin depresyonmus ayrıca bana bağımlı çıktı ben onunla haddinden fazla ilgilendiğimiz için iç içe gecmisiz sabah demiştim ki TV izletmedim diye su kadar ayına kadar vs hep ilgilendim evin işini yapmadım oynadım yinede olmamış siz bizim örneğimizde ilgilenmemissiniz ben ilgilenmisim yinede sorun var. İnşallah otizm değildir allah YARDIMCINIZ olsun inşallah dua ediyorum sizin için otizm çıkmasa da bu yaşadığınız süreç için en azından bu seferde haddi aşacak şekilde ilgilenip benim gibi b.kunu çıkarmayın inşallah hic bir şeyi yoktur yavru çağının benim kuzenimin kızı yurumedi epey 3 yaşına kadar konuşmadı göz teması kurmdi aşırı derecede asosyal bir annesi var kızda alay aynisi o bizimle bile ilişkisi mecburiyetten ama yardım aldılar duzeldiler umarım iyi bir Dr gidiyorsundur

Nasil hissettigini anliyorum. Ama umudunu da yitirme. Bir cok otizm belirtisi olan cocuk kres, yogun ilgi ile normale donuyor. Uyaran eksikligi diyorlar. Belki oyledir.
Bol bol ilgi gosterin.

Herkeze iyi geceler benimde 1.5 yasini doldurmus bi oglum var senin anatigin hisleri bende yasiyorum cee oynamyi seviyo cani isterse seslendigim zaman bakiyo iatemezse bakmiyo ozellikle ismine degil bak burda ne var bana bakarmisin annecim diyoum genlde bunlara bakiyo arabalara cook duskun sokakta her gorugu arabanin pesine dusuyo bazen tekerleklerini ceviriyo ama eskiden cok yapardi simdi ileri geri suruyo araba sesi cikariyo coxuklara cok duskun artik disari cikariyormusun parka filan yoksa hep evdemi bende suphe duyuyorum ama bilemiyorum tabiki daha neyin ne oldugunu yeni yeni anlamaya basliyorlar kule yapoyo icine topunu atiyo kamyonuna oyincak dolduiyo bazende arabalaini siraliyo sasirdim bende

Bebegin kelimeleri soyleyebiliyormu konusmaya basladimi istedigi seyleri gosteriyormu yada anlatmaya calisiyormu

Aslında bir dönem araba tekerleğini çevirmeyi seviyorlar, benim oğlumda ilk arabam tarzı bir arabasi vardı onu ters çevirip tekerlerini cevirirdi...
Ama önemli olan oyuncaklarınida doğru kullanma tekerlek çevirebilir ama arabayıda sürmeyi bilmesi gibi, ismine bakmiyor ama bak ne verecem sana tarzi seyleri bende cok söyledim bakmadığı zamanlar o zaman koşarak geldi yanima...yani sizin anlattiklarinizda normal bazi dönemlerde olabiliyor... birde dil gelişimi için kitap okuyun...

Evet oyuncagin ne ise yaradigini ogrenene kadar cevirdi kucuktu zaten simdi su isteyince gosteriyo anne baba bitti acsana hadi gidelim iyi geceler bi cok kelimeyi soyliyo tabi bazilari cok duzgun degil ama olsun televizyondan telefondan uzak durmuyo biktirdi beni artik cok asiri bagimli ne yapcam bilmiyorum bu konuda kendi yemek yiyo tabi doke saca sofraya ekmegimizi goturuyo ne bilim bazen normal davraniyo bazen bi tuaf

Sokakta nerdeyse her gorduguyle konusuyo normalmi acaba gel deseler gidecek sanki biseyler anlatiyo geeldede arabalari gosteriyo millete

Konu sahibi arkadaşım umarım bebeğinde böyle bir durum yoktur. Varsa da sana metanet ve yavruna da şifa diliyorum.

Yavrusuna bu teşhis konulan anneler belirtilerini, teşhis konulduktan sonra uygulanan şeyleri, uzman tarafından zamanında yapmalarının yanlış bulunduğu şeyleri paylaşmaya devam ederlerse bundan sonra da bir çok anneye yardımcı olurlar diye düşünüyorum.

Allah bütün çocukları korusun, esirgesin...

Sokakta nerdeyse her gorduguyle konusuyo normalmi acaba gel deseler gidecek sanki biseyler anlatiyo geeldede arabalari gosteriyo millete
Normal normal benim oğlum 2.5 Yaşında Sanirim oda disa Dönük sürekli uyarıyorum tanımadığın kimseyle konuşma birşey alma diye ama o konusuyor üstüne konuşma dediğim için sanırım anne beni tanidi diyor, daha küçükkende hep başkalarina kendini gösterme cabasindaydi zor oluyor... yabancı kavramıni oturtamadik.

Allah butun annelerin yardimcisi olsun evlatlarimiza saglik versin herseyi takiyoruz bazen olumlu yonlrrini goremiyoruz iste

Valla benim oglumda saydiginiz tum belirtiler var duymamasi haric. Yigenimde hepsi var. Bu yas icin normal bir duzen. Benim oglum 15 aylik olcak hala anne baba demiyo. Hic telas etmedim cunku her cocuk farklidir. Birde otizm baska belirtileride vardir. Genel olarak davranista belirleyici 3 yastir.bu saydiklariniz otizm belirtisi olarak dusunulemez. Benim yigenim adina hic tepki vermedi uzun zaman. Simdi 3 yasinda hala istemezse ne kadar bagirirsan bagir donup bakmiyo bile. Birde 2 yasa kadar tek basina oyun evresindedir cocuk tek oynar diger cocuklara tepki vermesi yada onlarla oynamasi gerekmeyebilir. En iyisini doktor soyler yinede

Canım ben şarkıyı kendim söylüyorum bebek şarkısı aç ama görüntü izletme kaldır bit yerde çalsın telefon ben öyle yapıyorum . Her çocuğun gelişimi farklı şuan peki sesler çıkartmıyor mu ?

canim anlattiklarindan yola cikacak soyluyorum ki otizm gibi durmuyor acaba uyarici eksikligi olabilir mi yani yeterince ismiyle seslenilmemis bu yuzden de ismini bilmiyor olabilir mi? otizmin birsuru belirtisi var ama en onemlisi goz kontagidir. sizinle olan goz kontagidir nasil kuruyor mu Anne disinda diger birseylerle iletisimi nasil?anladigim kadariyla bu konu larda sikinti yok bence kendini uzme ayni endiseyi Ben de yasadim ismine tepki vermiyordu kizim ama sonra anladim ki hep canim bebegim diye seslenmisim sevmisim oyuzdenmis simdi cin gibi

Benim oğlumla yaş oğlunuz. Online otizm testleri var bir kaç tane. Onlardan yapın. Göz teması kurması ve adına bakması önemlidir ama daha küçük. Varsa bile erken olduğu için tedavi şansı çok yüksek.

benm kızım o zamanlarda çamaşır makinesiniçok izlerdi. oyuncakları hep belli bir sıraya göre dizerdi . çok nadir seslendiğimde bakmazdı bende çoook korkmuştum. ama çok şükğür değilmiş.. eger oyun oynuyorsa kuzeniyle koşuşturuyorsa korkmayn .sesten huzursuzlugu yoksa ayrıyeten içinize almayın her anne illaki korkmuştur..

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…