Kizlar selam, daha once de yazmistim buraya, tekrar yazmak istedim fikirlerinizi merak ediyorum.
16 aylik bir oglum var, donem donem inanilmaz iletisimi kuvvetli ama bazen bir kac gun sureyle inanilmaz degisik davraniyor.
Cogunlukla;
Goz temasi cok iyi
İsmine bakar
Biseyi sordugumda ya da istediginde isaret oarmagiyla gosterir ( ucak nerde vs)
Ben istemeden birseyleri bana getirir verir,
Hayir dedigimde parmagiyla hayir isareti yapar ve kizdigim seyi yapmaz (hatta acmamasi gereken bir dolabi acmis gecenlerde ben fark etmeden bana sesleniyor “ben burayi actim haberin olsun” der gibi)
Taklit eder ( neredeyse her hareketimizi)
Getir, al, ver, gel, asansorun dugmesine bas vb komutlarini yerine getirir (oyuncagini al yanima gel, bardagi bana ver gibi)
Montun nerde dedigimde montunu alir
Disari cikmak istediginde diskabiya beni goturur
Anne, baba, dede, gel, mama, gitti, tirtil, saat kullandigi kelimeler (haftasonu avm deyken eliyle isaret edip saat deyip duruyor anlamadim bir baktim ki duvardaki saati gosteriyor mesela)
Gece uyandiginda yanima gelir beni uyandirir (8 aydan beri odasinda uyuyor)
Kucakta olmayi cok sever, onu kucagima alayim diye hep eteklerimde dolanir
Odadan ciktigimda hemen pesimden gelir
Davranis takibi yapar (hapsirdigimda mendil uzatir gibi)
Bas edemedigi bir durum oldugunda benden yardim ister (tv acmak istediginde kumandayi bana getirir mesela)
Oyuncaklariyla genelde guzel oynar, cubuga halkalari takma, cekicle tahta civi cakma vb
Guler, cok guler, ona bakalim gulumseyelim diye pesimizde dolanir
Kendiliginden oyun baslatir, ceeee, vardi bocu gibi
Balik ol dedigimde dudaklariyla balik yapar, supurge yapalim dedigimde uuuuuuu diye ses cikartir, kopek dedigimde hav hav vs
Catal kasik kendince gayet guzel kullanir, doke saca da olsa yemegini kendi yer.
Ufle, tukur, dilini cikar, agzini ac, elimi tut dedigimde yapar
Ellerin nerde, ayaklarin nerde dedigimde el ve ayaklarina bakar, dislerin, burnun, gozlerin, kulaklarin nerde dedigimde gosterir
Bebegin acikmis dedigimde bebegini doyurur, salla dedigimde sallar.
Yanima gelemeyecegi bir yerdeyse anne diye seslenir beni yanina cagirir
Gecenlerde parka ciktik, bu bebek arabasindan iner inmez cildirmis gibi parka dogru kosmaya basladi, epey uzaklastiktan sonra durdu, bana bakti, pesinden geldigimi gorunce kosmaya devam etti.
Cocuklarla arasi elektrigi uyanlarla iyi, uymayanlarla cok kotu:)
ancak, bazen goz temasi dahil bunlarin hicbirini yapmiyor, aksine cok agrasif, sinirlendiginde kendini yere vuran, kafasini vuran, bize vuran bir cocuk haline donusuyor. Ne seslendigimizde bakiyor ne goz temasi kuruyor ne isaret ediyor. Surekli boyle degil, bazen donem donem boyle davraniyor. (1hafta 10 gun kadar suruyor sonra normale donuyor)
Bunun sebebini bilmiyorum. Bir suredir somestr sebebiyle evdeydim, bu hafta okullarin acilmasiyla ise basladim, 1 haftadir yine boyle. Benim gidisime tepki olarak mi boyle davraniyor acaba? Ben yokken anane ve dedeyle oluyor, onlari cok seviyor ben ise giderken arkamdan aglamaz ama onlar eve donerken aglar mesela, ama yine de boyle davranmasina anlam veremiyorum.